HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Megszavazták - beszámoló a testületi ülésről

2013.06.21. 14:15 varnai

Elsőként is örömmel jelentem, hogy megszavazták a zuglói kerékpártárolók megvalósítására írt előterjesztésem.  Még további hatvan előterjesztést tárgyaltunk meg, melyekről alább olvashatnak  - a  teljesség igénye nélkül.

biciklitároló.JPG A kerékpártárolókat az MSZP-s, a költségvetési tartalékért amúgy jogosan aggódó Pelyva úr szerint külső forrásból kéne megvalósítani, a Jobbikos Markó úr okfejtése  szerint a kerékpár tárolók több bringa ellopását fogják okozni, illetve autóval járva ő úgy ítéli,  hogy a kerékpárosok közlekedésI moráljával is baj van. Végül az MSZP-ből Pelyva úr és Kovács-Csincsák László, Markó úr (Jobbik) Tamás László  (ZÉK) tartózkodtak. A polgármester úr támogatásról biztosította a projektet, és menten sajtóközleményt is bocsájtottak ki, melyben a polgármester úr névvel szerepel, de az LMP vagy én, mint az előterjesztést jegyző képviselő még véletlenül sem.  Az persze jó kérdés, hogyha ennyire fontos számukra a kerékpárosok infrastruktúrája, akkor az elmúlt három évben miért nem jutott eszükbe a kerékpártárolók fiókban heverő anyaga?

A kerületi média/propagandagépezet amúgy is téma volt, hisz most tárgyaltuk a ZV ZRt bugyrában megbúvó Médiaszolgáltató Zrt. éves beszámolóját.

Az ülés elején  mindenesetre gratuláltam Papp Dezső úrnak a Zuglói Lapok főszerkesztőjének a 444.hu  által kiírt Obersowszky díj második helyezéshez. Ő büszke volt,  csak azt sajnálta, hogy nem nyertek, mint mondta az előkelő helyezés azt bizonyítja, hogy ők és a polgármester is dolgoznak. (szerintem azt bizonyítja, hogy elfogult és talpnyaló, de a szakma szabályait nem betartó "újságírók" minden korszakban jól megélnek) 

"A 2013 június 13-i számban Papcsák Ferenc polgármesterről 3 db,(címlapon kettő) Rozgonyi Zoltán alpolgármesterről 5 darab (címlapon 1) kép szerepel.
De hogy teljes legyen a kép,  a nép körében ma már csak Papcsákhírmondónak hívott újság 15 oldalán (a képviselői fogadóórákat tartalmazó oldalt nem számítom) összesen 25-ször szerepel névvel Papcsák Ferenc és 7-szer szerepel névvel Rozgonyi Zoltán alpolgármester. Ezek mellé még számolatlan polgármester és alpolgármester kifejezés fordul elő." - írja a 444 cikkhez fűzött kommentben a ZÉK volt képviselője, a kerület közéletét nyomon követő Varga András.

papcsakosszes-760x1026.jpg

A 444.hu összesítése szerint az idei 11 számból 10 esetben címlapon szerepel a polgármester. Van még ki Zuglóban e arcot nem ismeri?

A szerkesztőség küszködik, a megszokott klisék, avatás, díjátadás, nyugdíjasok köszöntése kezdenek unalmassá válni. Kétségkívül itt az idő az extrémebb szituációk publikálására. Segítek: a polgármester merdzsóból szállva kerékpértárolót avat, és hogy elvessem a sulykot, Don kanyarban Siket úrral kirándul, vagy hogy már már az abszurditást súroljam a hivatal negyedik emeletén jár, vagy csak úgy,  - de ez már tényleg fikció - minden média és marketingcél nélkül a kerületben sétál, bevásárol  - él.

De vissza a testületire:  A Médiaszolgáltató beszámolója kapcsán a kormányoldalról is számos kérdést kapott  Siket Tibor igazgató.  A cég filmjei minimális nézettséget hoznak, 70-100 nézettség egy hónap alatt, (ennél az én ingyen készülő blogomat naponta többen olvassák),  a közszolgálati újság súlyosan elfogult, félreinformál, ellenzéki vélemények, netán olvasói levelek még véletlenül sem kerülnek be, sőt mint Ferdinandy elmondta, a kegyvesztett alpolgármesterek nevét is tilos leírni. Kíváncsi vagyok, kerékpártároló ügyben megemlítenek-e.

A képviselői-testületi határozat ellenére a testületi ülések közvetítését egy év alatt nem sikerült  megoldani. (ez nyilván feljebbvalói akaratra történik ). Az elszabotált határozatok  ügyében (itt olvashatóak) Közérdekű Kérdést tettem fel, melyre 15 napos határidővel ígért választ a polgármester.

Nagyításért katt a képre.

  A Médiaszolgáltató működésével, a pénzügyei kapcsán is sok a kérdőjel, a hirdetésszervező többe kerül, mint amennyit hoz, fölöslegesen fizettek ki több milliót a meg nem valósult saját sugárzásért, tavaly csak taxira 2,6 milliót költöttek, a cégnél összesen 10 fő dolgozik, ehhez  van kettő igazgató havi 500-500 ezer forintért, és Siket úr  zavaros magyarázata végén elismerte, hogy közgazdasági végzettséggel nem rendelkezik.  (viszont földik a polgármesterrel) A beszámolót a képviselő-testület nem fogadta el. Szerintem itt az idő megköszönni az igazgatók és a főszerkesztő munkáját, ezzel megelőzni mielőtt a Vagyonkezelő sorsára jutnak.

Kontrasztként meghallgattuk a Zuglói Társasházkezelő és Közterület--fenntartó Kft. éves beszámolóját is, melyet pár kérdés megválaszolása után (ha jól emlékszem konszenzussal) elfogadtunk.

Az eladásra szánt telkeinkre kiírt pályázatot érdeklődő hiányában érvénytelenítették. A meghirdetés,   - ki gondolta volna? -  a kormánypárti napilapokra korlátozódott. Az ülésen vita alakult ki, a ZVZ Rt munkatársa szerint a megbízásuk csak egyszeri meghirdetésre volt, míg  a polgármester szerint az eladásig, végül a  licit tárgyalásról szóló előterjesztést a polgármester visszavonta. A testületi ülésen módosított költségvetésben benne maradt a 3.8 milliárdos ingatlan eladásból származó bevétel, mint a Pénzügyi osztályvezető elmondta, a teljesülés megkérdőjelezésére nincs komoly ok.  : )

Egy évvel az erdélyi ház megvásárlása után kidolgozták hogy ki pályázhat a használatra, bár az összeg

csíkszereda.JPG

még hiányzik. A húsz millióért vett ingatlan az előterjesztés szerint egy  éve áll kihasználatlanul, míg a fenntartás a Vagyonkezelő becslése szerint évi 2.5 millió forintba kerül. A házat mindenesetre átadták a Sport kft-nknek, így az  esetleges igénybe vevők személyére, az üzemeltetési és egyéb költségekre ezentúl a testületnek nincs már rálátása. Ügyes.

Pályáztunk a fővárosnál a Bosnyák tér második ütemének a befejezésére  újabb 720 millió forint értékben, (szerintem egy kissé túlzó egyetlen közterületre összességében több mint 1 milliárdot elkölteni) a Luca székeként készülő Civil ház környezetének a rendbetételére 100 milliót, illetve a Mogyoródi úti sportpálya felújítására, eszközökkel ellátására 100 milliót. Elkészítésük időzítése a választásra esik.

Kiírtuk a pályázatot a Zuglói Egészségügyi Szolgálat  vezetői állására. (Mogyorós doktor nyugdíjba megy)

Igen dicséretesen elutasítottuk a nemrégiben elfogadott Szabályozási tervünk fellazítását az Ungvár utca-Balázs utca-Királyhida utca részen.

Szintén - igen helyesen - nem járultunk hozzá, hogy egy mobil fabódét, melyben árusítást és hagyományőrzést folytatnának, rakjanak  le a Műcsarnok mellé.

Nyolc fővel megemeljük a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ létszámát,  a növelésre az előző testületi ülésen tettem javaslatot, miután a Családsegítő 2012-es éves beszámolójában súlyos, évek óta tartó létszámhiányra és egyre növekvő eset és ügyfélszámra, azaz a a rossz gazdaság és adópolitika által keltett gazdasági válság, szociális problémák az elszegényedés zuglói lecsapódására hívták fel a figyelmet.  Az intézményekben összesen 26 álláshely hiányzik évek óta, és idén már a Fővárosi Kormányhivatal hatósági ellenőrzésben hívta fel az önkormányzat figyelmét a kötelezően alkalmazandó személyi feltételek biztosítására. Hát ehhez képest a 8 fő. Viszonyításképp, kb.  ennyivel növekedett a polgármesteri kabinetben megjelenő tüsténtkék létszáma az elmúlt két évben.

Elvi támogatást adtunk a Jobbikos Markó úr , civilben jégkorong edző (bár azt nem értem, hogyha ennyire fontos neki a testmozgás, akkor a kerékpártárolók ügyében miért tartózkodott, illetve  a téli jégfesztiválon a képviselők közül miért csak nekem volt kori a lábamon)   mobil jégpálya építési többedszer visszajövő előterjesztésére. Már céges árajánlat is van...  40 milla plusz az üzemeltetés, WC, személyzet, meg még ki tudja.  

Hozzávetőleg 15 millió forintot osztottunk szét sportcélú pályázatokra.  (Ehhez képest kérne 40+ milliót  az egyszezonos jégpályára a Jobbikos képviselő.)   Dicséretesen a versenysporttal szemben a a közösségi sportot támogattuk. Az is elismerésre méltó, hogy nem hajlott a BVSC felé az előkészítők keze. A kerületi iskolák,  óvodák közül mindegyik kapott eszköz beszerzésre, rendezvényre 300e Ft-ot, aki vette a fáradtságot egy pályázat megírására.


A Városgazdálkodási Zrt 2013-as éves tervében lebeg az ingatlan gazdálkodás átadása a hivatalnak, ez láthatóan forró krumpli,  szeretnék megoldani az épületük beázását és a kétségkívül szégyenteljes állapotú mellékhelyiségek felújítását. Mindenesetre betervezték 90 milliónyi saját tulajdonú ingatlan eladását. Újabb vagyonvesztés. Mindezekre újabb 143 millió forintot kérnek kérnek az önkormányzattól.

Hasonlóan a Sport és Rendezvényszervező Non-profit Kft-énk, mely  saját bevallása szerint likviditási problémákkal küzd. A cég büdzséjét mely máris felborult az ügyvezető készítette, és pár hónapja terjesztette be. A cég az eddigi 70 millió mellé plusz 40 milliót kér az önkormányzattól. Megjegyzendő, a cég létrehozásának akkoriban az volt az indoka, hogy  a céges formában jelentős megtakarítás érhető el, ehhez képest a takarékosság jegyében megnövelt létszámú Felügyelő Bizottság önmagában 12 millióba kerül egy évben.

Maga az önkormányzat is likviditási problémákkal küzd, a gazdálkodási osztályvezető által írt előterjesztés szerint: "Az önkormányzat várható likviditási nehézségeinek kezelésére célszerű lenne a jelenlegi 500 millióról  800 millió forintra emelni a folyószámla keretet és ekkora összegre hitelkeretre szerződést kötni."  Ehhez képest a Zuglói Lapokban az önkormányzat pénzügyi helyzetének soha nem látott stabilitásáról számoltak be.

Mindeközben   200e Ft-tal támogatjuk a Bálványosi Szabadegyetemet. A pénzkérő levélben egy érv:  "Orbán Viktor részvételére az idén is számítunk". Hurrá! Az eredetileg 400 e Ft-ot kérő Pro Minoritate Alapítványt Dr. Kövér László és Németh Zsolt fidesz potentátok jegyzik és láthatóan az összes kerületet végig pumpolják. Az önkori apparátusából valaki rájegyezte az aktára, hogy " a gyakorlat szerint a zuglói alapítványokat támogatjuk." de ez az akadékoskodás egy polgármesteri felüljegyzéssel el lett söpörve.


Takarításuk helyett lassan, sorban megszüntetjük a Szelektív gyűjtő szigeteket. Most lakossági kérésre a Bartl utcait szüntettük meg. A háznál gyűjtéshez szükséges edények kihelyezése meg igen lassan halad.

Stratégiai megállapodást kötöttek a Budapesti Kommunikációs Főiskolával. A Fidesszel jó kapcsolatot ápoló tulajdonosi körű magániskola elérte, hogy ezentúl "az Önkormányzat vállalja, hogy amennyiben oktatási célra alkalmas ingatlana megüresedik, azt jelzi a főiskola felé". A tervezet a felsőoktatás szerkezetében várható átrendeződésre hivatkozik, melyhez a magánfőiskolának épületekre lesz szüksége.  Emlékezetem szerint a felsőoktatás privatizálása nem szerepelt a kormányprogramban.

Ferdinandy István előterjesztésére újabb egy fővel, Füle Bernadettel immár hét fősre bővült volna a Városgazdálkodási ZRt. Felügyelő bizottsága. Az előterjesztés bár a többséget megkapta, a minősített többség hiányzott.

Kisebb személyeskedő vitát élvezhettünk végig a Cserepesházban lezajlott belső vizsgálat kapcsán Rozgonyi adninisztratív és minden egyéb, újságban gazdagon illusztrált alpolgármester VS Ferdinandy hatáskörtelenített , újságból kitiltott alpolgármester között.


Napirenden kívüli kérésemet a Soltvadkerti táborban dolgozó óvodapedagógusok és tanárok pénzének rendezésére Rozgonyi alpolgármester arrogáns stílusban torkolta le, érdemi választ nem adott. (A képet kissé árnyalja, hogy az óvodapedagógusok a táboroztatás alatt a rendes fizetésüket is kapják és az étkezés napi 100 forintért biztosított) . Persze ez még így is kizsákmányolás. A táborvezető telefonbeszélgetésünkben első nap még lelkesen támogatta a jelentős emelést, másnap már visszakozott, de az óvodapedagógusok 1600 forintos pótlékának saját keretböli megduplázására tett ígéretet. Mint mondta, ez a  költségvetésükből végül is kigazdálkodható. A testületi után másnap jelezte, mégsem változtat a honoráriumon és az ott dolgozó óvoda pedagógusok ezzel teljesen egyetértenek. sőt örülnek. Képzelem. Hát bizonyára nem lehet egyszerű Zuglói intézményvezetőnek lenni manapság, de azért a lojalitásnak van határa.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr115371711

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dupla demokrácia dinamit 2015.03.06. 22:58:19

Hosszú idő után újra LMP-s módosítót fogadott el az újbudai városvezetés. Nem is akármit: két városfejlesztési témájú fórumot sikerült kiharcolnunk a helyiek véleményének becsatornázására a Bikás-park és a Kaptató-sétány megújítása kapcsán. Az ülé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mach Péter 2013.06.21. 15:04:15

Riszpekt Laci!

Csak szólok mielőtt a kerékpárosok rád ugranak, a képen lévő bicikli leláncolása nem igazán lett tökéletes.

OkoskaTo:rp 2013.06.21. 17:31:25

Köszönjük a Polgármester Úrnak (értitek, ugye?...) a bringatárolókat!

Amit viszont nem értek: A Mogyoródi úti sportpálya környékére egy sem jutott. Vagy azt majd a sportpálya felújításakor, annak keretében fogják megoldani?

Az 107. nem a Mogyoródi sarkára akart kerülni?
A 219. pontnál tudtommal nem a BKF van (mint felsőoktatási intézmény), hanem a BRFK lőtere.

Rosszmájú megjegyzés: A betervezett 12millió a tényleges bekerülési költséget, vagy már a közbeszerzéssel megemelt összeget jelenti?

szami2 2013.06.21. 23:19:24

Gratulálok.
Kár hogy 444.hu-n megjelenő soraimat szó szerint idézed hosszú sorokban, mégsem látok semmi jelet arra vonatkozólag, hogy ez idézet lenne!

varnai 2013.06.22. 11:42:20

@OkoskaTo:rp:
Köszi. Most persze újra át kell nézni a helyeket, és a pontos helyeket is kijelölni, pl. az adott kereszteződésben pontosan hova kerüljenek a támaszok. Ha tévedés, hiány van, az ki fog derülni.

Az idézetet mindjárt jelölöm. Bocs.

Hubor72 2013.06.23. 10:00:55

Köszönjük Laci, hogy felkaroltad a 4 évvel ezelőtti felmérésünket. Óriási vagy!!!
Reméljük, hogy az erre adott pénz nem vész el vagy nem alakul át. :) Mert már sok mindent hallottunk e kis hazánkban...

Nagyon fontos, hogy a Magyar Kerékpárosklub (MK) és a tervező cég között folyamatos kommunikáció legyen. Ha kell, akkor újból leülünk és átnézzük a felmérésünket, hogy Zuglóban valóban frekventált helyekre kerüljenek a támaszok és minden igényt kielégítsenek.
Azt gondolom, hogy a támaszok sokkal több embert fognak kerékpárra ültetni, mint a bringautak.
Tapasztalatból mondom, hogy a legnagyobb problémát mindig a kerékpár biztonságos tárolásának hiánya okozza és nem a kerékpárútak hiánya.

fish14 2013.06.24. 00:36:36

Nem értem én ezt az óvodai tábor dolgot... Ezt megemelni annyira "zsebpénz" lenne a tisztelt képviselőknek, már csak politikai-taktikailag is béna húzás ilyen szarrágónak lenni. Mikor mutathatnák azt is, hogy milyen "jó fejek" és nagyvonalúak. De ehelyett halál buták.

varnai 2013.06.24. 08:54:34

Egyetértek. A táborvezető akkor kiszámolta, hogy ahhoz, hogy a 20 óvoda pedagógus pénzét a tanárokkal egy szintre hozzuk,(4300 ft/fő/nap) ahhoz összesen 513 ezer forint kell. Ez, mondnom sem kell, hogy jelentéktelen összeg, az egész egy polgármesteri maillel megoldható. Lelkük rajta.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.25. 07:10:37

Sztem biztos megemlítik az újságban, mint aki galád módon próbált kerékkötője lenni a projektnek, de szerencsére Papcsák nem hagyta magát.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.06.25. 07:12:18

@varnai: Ebből már 1 jó haver, v 2 kevésbé jó kaphat 1 kamu állást, nehogy már vmi pedagógusokra fordítsák.

xGéza 2013.06.25. 14:56:44

@varnai: az óvodai tábort én sem értem, de más okból. Szerintem egy óvodás gyerek egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy több napos táborozásra menjen. És az óvónők sem képesek megfelelően felügyelni rájuk éjjel-nappal. Egyszerűen meg kellene szüntetni az óvodás táboroztatást, és nem azon gondolkodni, hogy jár-e érte plusz pénz az óvónőknek.

fish14 2013.06.26. 21:51:00

@xGéza: Elvben igazad van, de: 1. akik voltak ott, nagyon szerették és irtó jól érezték magukat a gyerekek (hála az odaadó óvónői munkának, akik igenis képesek rájuk figyelni, pont ezért fárasztó nekik), 2. sok olyan szülő van, aki munkája miatt nem tudja az otthonlétet megoldani és kényszerül rá hogy táborba adja a gyereket (nincs nagyszülő, stb.)általában csak nagycsoportosokat visznek, vannak 6 éves nagycsoportosok is.... Lényeg, hogy ha már van ilyen lehetőség és az Önkormányzatnak van tábora, akkor fizesse már meg normálisan a pedagógusokat. És mondjuk ne a tanácsadókat-ügyvédeket-újságokat-rokoni, baráti cégeket, kettővel korábbi polgármester egész famíliáját, stb.
süti beállítások módosítása