HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló, az állatorvosi ló

2013.04.29. 02:25 varnai

 

Miközben a kerületi ellenzéki létező és nem létező szervezetek szövetkeznek / nem szövetkeznek  eközben a képviselő-testület döntéseket hoz, például telekeladás ügyben, - mint azt az elmúltnyócévben már megszokhattuk - együtt szavaz a papcsákista maradék Fidesz  és a kerületi MSZP.  Jellemzően mindezen napirendi pontok többségéről az ápr. 25-i Képviselő-testületi ülésről szóló hivatalos, a Zuglói Média közpénzen készült beszámolójában még véletlenül sincs szó.

Az ülés elején jó szokásukhoz híven kiosztottak mintegy 200 oldalnyi értékbecslést az összességében milliárdos telekeladásokhoz, illetve egy előterjesztést a Sport Kft-nk által birtokolt (mily abszurd)  250 millió körül érő OTP részvényeink opcionális eladásáról. Úgy tűnik a polgármester  - ha nem vigyázunk - minden  az elmúltnyolcév után még megmaradt értéket eladva, üres kincstárat maga után hagyva akar Zuglóból távozni. A kerületi telkek eladása nem frakció kiszorítósdi, nem térátnevezősdi, ez nem játék.

Hogy a poént lelőjem, a polgármesteri büntetőexpedíció totális kudarcba fulladt. Nem sikerült áterőltetni a „bátor”, nem szavazó képviselők megbüntetésére szolgáló 25%-os tiszteletdíj csökkentést.

Szintén besült a Ferdinandy "függelemsértő" alpolgármester kirúgására tervezett titkos szavazás.  A vitában elmondtam, hogy immár a második alpolgármesterével van konfliktusa, nem beszélve a két lelépett képviselőről,  és el kellene gondolkodnia, hogy a hiba vajon az alpolgármesterek készülékében van-e?  Szerinte ő és Rozgonyi alpolgármester elegendőek, kellően nagy munkabírásúak és irtó  hozzáértőek az összes önkormányzati szakterület egyidejű vitelére, meglebegtette, hogy akár új alpolgármester kinevezése is előfordulhat –  ezt érzésem szerint Gyügyei képviselő és Virág Kriszta is ambicionálhatja, de félő, akár ifjú Borbély Ádámot is elcsábíthatja a hatalom szele, igen lelkesen leplezett Bosnyák teret nemrégiben a polgármester oldalán. (Ádi, that is the dark side!) A visszahívási szavazás természetesen önmagán túl mutató jelentőségű volt, afféle erődemonstráció, hisz a kérdés valójában az volt, megvan-e még a polgármester mögött a többség? Ezért a  testületin nem csak Mr. Kulcsár, de egy Jobbik egy országgyűlési képviselője is megjelent, mint mondotta, ezentúl fogni fogják  vitéz Markó kezét a szavazásoknál.

A szavazás - lévén titkos – az utolsó percig bizonytalan kimenetelű volt. A szavazás hitelessége ráadásul egy kínos közjátékkal is megkérdőjeleződött, a polgármester a saját bizalmasait (Bihary, Tildy, Markó) jelölte szavazatszámlálónak, és még a fideszes, bár renegát  Füle Bernadettet sem volt hajlandó számlálónak elfogadni.  (Jellemző, hogy még egy ilyen jelentéktelen, bár szimbolikus dologban sem képes engedni. )

Papcsak_Ferenc_Zuglo_polgarmester_1.jpeg

Az erő velem van! Vagy már nem?

Végül a képviselők közül tíz támogatta Ferdinandy alpolgármester visszahívását, 7 NEM szavazattal, 2 TARTÓZKODÁSsal, 1 érvénytelen  szavazattal szemben.  A három MSZP-s képviselő nem szavazott, így a többséghez szükséges 12 szavazat nem volt meg, tehát az előterjesztés nem ment át,  Ferdinandy maradt hatáskör nélküli,  hivatalban bolygó alpolgármester.

A többség tehát már nincs meg – legalábbis, ha titkosan lehet szavazni.  A polgármester jelezte, hogy nem fogadja el a döntést. És hogy az ígérete nem vicc máris bebizonyosodott, pénteken kirúgták Ferdinandy Katalint, (az alpolgármester testvérét), aki kb. egy évtizede építi, viszi sikerrel a testvérvárosi, pl. berlini kapcsolatainkat. Semmi sem drága, ha bosszúról van szó.

A polgármester a személyi döntésben bizalomra és támogatásra kérte az ellenzéki képviselőket- ahogy mondta, ő  ezt eddig mindig megadta, -  mondta pont azután, hogy a tán negyedszerre behozott Közbeszerzési Bizottság létrehozását javasló MSZP-s előterjesztést ismét leszavazták.  A Közbeszerzési Bizottság létrehozásának akadályozása különösen árulkodó, hiszen az idén kiírt tíz közbeszerzésünk közül egy sem volt nyílt, mind meghívásos, tárgyalásos volt.  Ilyenkor három céget hívnak meg, de még az sem szükséges,  hogy azok mindegyike érvényes ajánlatot adjon… Mondani sem kell, hogy az ilyen eljárás a korrupció melegágya, meghívják a havert és annak két haverját, akik egy-egy X-et rajzolnak az ajánlat kérő papírra, és máris megvan a tuti biznisz. A polgármester és a jegyző hetet-havat összehordott, hogy miért lehetetlen Zuglóban effajta bizottság létrehozása, furamód ezek a hivatkozott törvények csak Zuglóra vonatkoznak, hiszen az önkormányzatok, kerületek többségében többé kevésbé korrekten működik, ami Zuglóban ennyire nem akaródzik.  A polgármester szerint amúgy sincs baj a közbeszerzéseinkkel. : ) Naná, a HBF Kft. elégedett, a Ligetsor Bau ügyvezetője azóta is örömmel használja a levetett  polgármesteri Cryslert, a Bánki Erik Fideszes EP képviselőhöz köthető  Hungast Mecsekhez is dől a pénz.

Az intézményi étkeztetés amúgy is napirenden volt, az önkormányzat által alkalmazott hivatásos/udvari kóstoló beszámolójában néhol az örkényi abszurd magasságaiba emelkedett. Kedvenc mondatom:

…egyes pedagógusok elmondása szerint az iskolások egymást beszélik rá, hogy fizessenek be ebédre. 

image.aspx.jpg

Te, a kapros halragú és a kolbászpörkölt után mind a tíz ujjam megnyaltam, szólj apukádnak, hogy fizessenek be!

Miután elmondtam, hogy több iskolánkban kóstoltam, nevetségesnek  és a próbavásárlás elvét megcsúfolónak tartván a cég ajánlatát, (miszerint egy kitűzött időpontban és csak abban az egy  suliban lehet kóstolni, abban amelyiknek saját konyhája van, tehát a többi sulival ellentétben  nem Esztergomból hozzák az ételt)  a polgármester hosszas tirádát vágott ki, hogy a önkormányzat pénzén ettem. Szánalmas. Pont polgármester szájából elég abszurd hallani a potyázás szót, hiszen ő az, aki alig jár be munkaidőben a hivatalba, sok pénzért saját bejáratú fürdőszobát készíttet, kétszer vesz fel költségtérítést, közpénzen jár Kubába, Bulgáriába, Kirgizisztánba stb. önkormányzati állásokkal fizeti ki a szívéhez közel állókat stb. Ezúton kéretik a nettó 63 ezer forintos tiszteletdíjamból  három tányér gezemice leves és hat szilvaízű gombóc, (az alvállalkozóé ízletesebb volt) illetve egy tányér pirított dara, egy tányér krumplistészta és egy fél tányér tökfőzelék  és egy fél fasírt árát levonni.  A láthatóan fideszes udvari beszállítóvá avanzsált Hungast ha főzésből nem is, de rizsázásból és manipulációból sikerrel vizsgázott. A beszámolóról és az ennek ellentmondó személyes tapasztalataimról jövő héten egy részletesebb, képes  blogposztban számolok be.

 Megróttak azért is, mert bemászással voltam kénytelen megtekinteni a Rozgonyi "rendvédelmi" alpolgármester által rejtett objektumnak titulált Római-parti üdülőnket is. Tán nem kéne rejteni. A fenntartás költségére a megismételt Vagyonkezelő Fb. ülésen várok választ.

Megszavazták az óvodai körzethatár módosítást is. Hiába jelezték az itt lakó, beágyazott képviselők, hogy a nyílt napok után, pár nappal az óvodai beiratkozás előtt már nem illik átrendezni az óvodai körzet határokat,  hiszen  lett volna rá egy év, hiába írt levelet a Zuglói Szülők Közössége  - csak megszavazták. Harrach képviselő, mint akinek a körzetében különösen sok problémát okozott a döntés, nem vett részt a szavazásban. Az új körzethatárok az előterjesztéssel együtt itt találhatóak meg.

A képviselők egyhangú támogatásával ment át a Közösségi kert előterjesztés.  A nagyobbik 4800 négyzetméteres verzió lett elfogadva, a 60 ágyásos kert az eddigi legnagyobb közösségi kert lesz Magyarországon!  A Jobbikos képviselők kiegészítése, miszerint járjon egy parcella a roma nemzetiségi önkormányzatnak befogadásra került, én igazából annak örültem volna, ha a Jobbikosok is vállalják ugyanazt az ágyást, - úgy elnéztem volna, ahogy elkapirgálnak egymás mellett a tolerancia jegyében.

Majzik Edit módosítása nyomán 3400 forintra csökkentettük az elviselhetetlen méretű közterület foglalási, bérleti négyzetméter árat. Az árat eszetlenül rángatják ide-oda, sokszor évtizede küszködő családi vállalkozásokat lehetetlenítve el, szabva ki kigazdálkodhatatlan méretű díjtételeket, majd büntetve eszetlenül. Ez lenne a magyar kisvállalkozók támogatásának programja?

Közművelődési megállapodást kötöttünk a KFT-vé alakított Cserepes Házzal. Az új Kft-nek persze lett Felügyelő Bizottsága is, és elnöknek ki más lenne alkalmasabb, mint Erdős Réka? ERDOS_PAPCSAK.JPGA tehetséges leányzó, itt krampusz szerepben, aki a Polgári Zugló választási lapjában még friss diplomásként szerepelve lett a Vagyonkezelő nagy hatalmú  titkárság-vezetője, lendületből rúgván ki tucatszámra a  hozzáértő régieket,  hogy aztán kis idő után maga is hasonló módon végezze. (az okot azóta  sem tudjuk) Testvére, Erdős Dóra a nővért követve a polgármesteri  titkárságról  került nemrég a Vagyonkezelőbe.  Még vicces is lenne, ha nem lenne szánalmas és irtó veszélyes, hogy így kerülnek emberek közpénzért közpénz költést ellenőrző funkcióba.

Az adóhatóság beszámolója szerint a lakosság mintegy 20% nem fizette be a kommunális adót,  - lehet, hogy a zuglóiak nem krampuszokra, Fiat Freemontokra akarják költeni a nehezen megkeresett pénzüket? Kíváncsi vagyok, mi fog most történni velük.

Kiléptünk a Klímabarát Települések Szövetsége Egyesületből,  állítólag az egyesületben nincs érdemi tevékenység. Az egy éves kísérlet 400e forintjába került kerületnek. Az Intelligens Települések Szövetségéből tavaly léptünk ki… értelemszerűen.

A kormánypártiak megszavazták egy a Nemzeti Emlékhelyeket Egységesen Megjelölő Emlékoszlop  (NEEME ?) elhelyezését a Városligetben.

Elnapolták a Hősi Emlékmű állítását. A Dr. Papcsák Ferenc által szignált előterjesztés szerint a Vitézi rend által tervezett lángtetejű oszlop, mint kiderült, nyomokban Horthy emléktáblát tartalmaz és a Kaffka Margit Bánki Donát utca sarkára kerülne. A lakókat eddig nem kérdezték, és kíváncsi vagyok áterőltetik-e, ha a Budapest galéria zsűriján nem megy át. A Trianon emlékműnél ez eddig nem számított...

Rozgonyi alpolgármester visszavonta az ÚJ Sportkoncepciót.  A visszavonás oka: a koncepcióban véletlenül újra szerepelt a BVSC területére nem tervezett Sportszálló és sportparkoló.  ( gondolom csak sportkocsival lehet használni)  A sportkoncepciót és a kellő tanácsokat Rátonyi Gábor ex polgármester, Rátonyi Flóra képviselő apukája biztosítja számunkra potom havi háromszázezerért.

A mostani testületire ígért BVSC szerződést szeptemberre tolták el, - vajon belelátunk-e mi, képviselők a tárgyalásokba? -   hirtelen nagyon bonyolult lett az ingatlan átvételkor oly könnyen megígért megállapodás. 

A Lantos helyére tervezett tanuszodát és a Kövér Lajos utcába tervezett sportcsarnok beruházásról a döntést is jól elnapolták, a sportcsarnokot egyenest 2014 márciusára. Ha nem is épül semmi, szükség esetén még egy alapkő letételt a választásokkor el lehet majd sütni, de  ettől persze tanuszodája, sportcsarnoka ebben a ciklusban sem lesz már Zuglónak.  

Este tíz felé elfogadtuk a kitüntetésre érdemes pedagógusok névsorát,  jóváhagyták egy  csomó vállalkozó kifizethetetlen méretű büntetését, elutasították a fellebbezéseket,  és  jó occsóért öt évre  bérbe adtuk, ahová a képviselők járnak teniszezni.

11 után a képviselők még gyorsan  megszavazták ( a szocik szintén támogatták az eladást, Ferdinandy és Harrach képviselőkkel hárman tartózkodtunk) a kerület maradék telkeinek legjavának a piacra bocsátását,  milliárdos tétel, hozzávetőleg 500 új lakás megépítésének lehetőségével - minek ilyesmivel sokáig piszmogni ily késői órán?  A témáról részletesen pár nap múlva  szintén írok.

1 komment

Címkék: zugló alpolgármester ingatlan eladás tanuszoda Papcsák Ferenc BVSC Ferdinandy óvodai körzethatárok Képviselő-testületi ülés Erdős Réka

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr475251597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2013.05.07. 06:56:08

Ferdinandy Katalin nem tudta egy évtizede sikerrel vinni a berlini kapcsolatot, mivel azt az előző polgármester, Weinek hozta létre, és Katalinnak ennek gondozása volt a konkrét területe... Ettől még jó munkát végezhetett, de a bosszú olyan, mint a szerelem: vak.