HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

1100 helyre 1500 gyerek?

2013.04.11. 23:29 varnai

Áll a botrány az elsősök beiratása kapcsán.

Folyamatosan csörög a telefonom, a zuglói  szülők nem értik, hogy történhetik meg, hogy az iskoláira  oly büszke kerületben körzetes gyerekeik várólistára kerülnek, a sorsolások ijesztő, embertelen helyzeteket teremtenek, van, ahol az ikrek közül az egyiket felvették a körzeti iskolába, a másikat nem. 

Nem tudok válaszolni,  hivatalos információhoz mint képviselő sem jutok, az igazgatók vésztanácskoznak, az új  kerületi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ későbbre ígér számokat, kapkod, a képviselőket, szülőket semmilyen információval sem látja el.

A pletykák ijesztő számokról szólnak, öt, de inkább hogy hét osztálynyi elsős számára, 2-300 kerületi tanköteles kort betöltött gyerek számára még akkor sincs hely, ha az induló osztálylétszámokat a szabályos és tanítható 27-ről, a törvényt módosítva újra 32 főre emelik.

Pedig a kialakuló szituációra előre számítani lehetett, hiszen ezek a gyerekek nem ma születtek,  az óvodai létszámokból minden évben  pontosan, előre látható, hogy hány általános iskolásunk lesz.

A kerületi abszurdért félig a kerület maga, félig az idióta, a valóságot semmibe vevő új hoffmani köznevelési törvények felelősek.

1 . A friss törvény szerint az osztálylétszám az eddigi maximális 32 helyett jelenleg maximum 27 fő lehet, tehát elméletben  - a kerületben 41 általános iskolai osztályt indítunk idén - tehát  elméletileg1107 főt tudunk felvenni. (a valós létszám ennél kevesebb, hiszen a speciális nevelési igényű gyerekek kettőnek számítanak) Máris vesztettünk kétszáz helyet.


2 . Idén az új szabályok szerint a beiskolázási korhatár nem a május 31-i  betöltött hat év, hanem augusztus 31, tehát 25%-al több gyerekre kellett számítani.

3. A kerületben az építési boom idején eszetlenül engedélyezett épített lakóparkok gyerekei most léptek iskolás korba. Ezt a gyerek hullámot a védőnők jelentéseiben, majd a bölcsődék, óvodák létszámában  pontosan láttuk, tehát számítani lehetett rá.

4. Ennek ellenére a kerület tavalyelőtt bezárta a József Attila Általános iskolát, tehát kettő, de lehet, hogy három elsős osztállyal kevesebbet indítunk, minusz újabb 54 hely. Annak idején mi kértük is, nézzünk egy korfát, nem lesz -e szükség az iskolára? A korfát sose látta senki, sulit 5+5 évre bérbe adtuk... valakinek nagyon sürgős volt.

A polgármester mint az oktatási területért felelős nem tett semmit a szituáció megelőzéséért, sőt a meggondolatlan iskola bezárással súlyosbította azt,  és most sem tesz semmit a szituáció megoldásáért. A kerület honlapján nincs semmiféle információ, ( azaz az óvodai nyílt napok utánra tervezett óvodai körzethatár módosítás, ami önmagában is abszurd.)

Az éppen csak felálló Klebelsberg Intézmény fenntartó a szituációt még csak követni sem tudja, a káoszt az intézkedések csak súlyosbítják. Most megpróbálták kierőszakolni az iskola igazgatóktól, hogy indítsanak új osztályokat, de ehhez sem plusz közalkalmazotti létszámot, tanítókat, sem plusz eszközöket, padokat, táblákat, a termek kialakításához szükséges forrásokat nem biztosítják.

A Zuglói Szülők Közössége ma az alábbi Nyílt levéllel kereste meg a kerületi képviselőket:

NYÍLT LEVÉL
 
Dr. Szatmári Edit tankerületi vezető részére
 
Dr. Papcsák Ferenc polgármester részére
 
Budapest Főváros XIV. kerület Képviselő-testülete részére
 
Tisztelt Tankerületi Vezető Asszony!
Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Tudomásunk szerint a 2013. évi általános iskolai beiratkozások során mintegy 250-300 család került méltatlan helyzetbe Zuglóban, nevezetesen leendő elsős gyermekeik számára nincs férőhely a kerület tanintézményeiben.
 
Sajtóhírek szerint felmerült a létszámbővítés lehetősége is. A jelenlegi körülmények között – tekintettel arra, hogy a hatályos köznevelési törvény szerint ez nem jogszerű, – a létszámbővítést nem látjuk megoldásnak.  
 
Fentiek miatt felkérjük a Tankerületet, mint fenntartót, hogy
  • haladéktalanul intézkedjenek a jelenleg férőhellyel nem rendelkező gyermekek mielőbbi elhelyezéséről, pl. új osztályok engedélyezésével azokban az intézményekben, ahol ez fizikailag lehetséges,
  • ahol szomszédos kerületben van szabad kapacitás, ott egyeztessenek a közelben lakó gyerekek átvételéről, amennyiben az érintett családok is elfogadják ezt a megoldást,
  • vizsgálják ki, hogy állhatott elő ez a helyzet – különösen annak fényében, hogy Zuglóban a tavalyi beiratkozások körül is áldatlan állapotok uralkodtak,
  • védjék meg a jogkövető magatartást tanúsító (a ténylegesen, életvitelszerűen Zuglóban lakó) családok jogait a beiratkozások során,
  • folyamatos lakcím-nyilvántartási monitoringgal biztosítsák, hogy a jövőben ez a helyzet ne állhasson elő.
 
Felkérjük az Önkormányzatot, mint működtetőt, hogy a megfelelő költségvetési átcsoportosítással haladéktalanul biztosítsa az új osztályok indításához szükséges anyagi forrásokat a megfelelő osztálytermek létrehozásához, a szükséges tárgyi eszközök beszerzéséhez, hogy azok legkésőbb a tanévkezdésre rendelkezésre álljanak, és annak érdekében, hogy újabb hátrány ne érjen egyetlen zuglói elsős gyermeket sem.
 
Ezúton kérjük továbbá az Önkormányzatot - látván az iskolai beiratkozások kapcsán előállt helyzetet – hogy megfelelő adatokkal ismételten támassza alá (kérdésünk első alkalommal 2012. novemberében a közmeghallgatáson hangzott el), hogy figyelembe véve az Nkt. maximális csoport létszámra vonatkozó előírásait, elegendő férőhely áll rendelkezésre a zuglói kisgyermekek óvodai elhelyezésére.
 
2013. április 11.

1662_0.jpg     

      A zuglói tanköteles korú gyerekek idén még szűkösen sem fognak elférni a padon, de a bejutó szerencsések legalább erkölcs vagy hittan órára járhatnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr945217703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.