HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Két párt több mint egy?

2013.01.29. 12:30 varnai

Aki véletlenül nem hallotta volna a Lehet Más a Politika útja két felé ágazott.

Jómagam azt gondolom ez nem tragédia. Bár céljainkhoz más stratégiát tartunk célravezetőnek  alapértékeinkben nincs nagy eltérés, mindannyian hisszük, hogy Magyarország, esetünkben Zugló ennél többet érdemel.
A kiválás legfontosabb oka a nyomás, melyet a hatalomba visszatérni vágyó társaság helyezett közösségünkre. Emellett a párt persze megváltozott az elmúlt négy évben, a baráti magból országos szervezetté váltunk új emberek százaival, vidéki szervezetekkel, szükségszerűen új hangsúlyokkal - és ez így van rendjén.
És igen, büszkék kell, hogy legyünk arra, hogy nem bírtuk. Nincs az arcunkon rinocérosz bőr, nem tart össze minket a pénz, az állások, a zsiványbecsület, a feltétel nélküli lojalitás, merev hierarchia, a  vezér, egy erőszakos kiskirály iránti engedelmesség. Ezt a pártot önálló, szabad akaratú emberek alkotják.

Jelentem a kerületi LMP-s csapat egyben, a "zuglói banda" (by Schiffer) intakt, lelkesebb, aktívabb és harapósabb mint valaha.  Az aktív munka  mágnesként vonzza a kerületieket,  hétről hétre újabb szimpatizánsokkal  növekszünk. Várunk mindenkit, aki tenni akar a kerületért.

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük: az elmúlt két évben bebizonyítottuk, a kerületben mi képviseljük az aktív és hiteles ellenzéki politizálást. Ha lehet  konstruktívan (Helyi Értékvédelmi Rendelet), de ha kell a legkeményebb konfrontációk felvállalásával. ( A szakrendelő ügyében demonstrációk szervezése,  oknyomozás, adatkikérések, feljelentések korrupciós ügyekben) Nem hagytuk és nem hagyjuk, hogy Zuglóból Abszurdisztán legyen. Mi itt lakunk!

Én Zuglóban erre szövetkeztem ezzel a csapattal és több ezer választóval 2010 októberében, és ezen eszem ágában sincs változtatni. 

Továbbra is hiszem, hogy Lehet Más a Politika, és ezért dolgozom a jövőben is az LMP keretein belül.

 

Végezetül megosztanám Önökkel Gajárszky Áron XI. kerületi képviselőnk pár gondolatát:

Pártok szétválására számos példa akad a demokráciák történelmében, de az igen ritka, hogy mindkét utódszervezet életképesnek bizonyuljon, s legalább az egyik ne tűnjön el a Parlamentből a következő választásokon. Ehhez képest, ha az LMP alapítóiban valóban annyi felelősségtudat és szürkeállomány halmozódott fel, ahogyan azt szeretjük hinni magunkról, akkor megtörténhet az, hogy mindkettő fennmarad. A Platform kiválásával ugyanis olyan helyzet állt elő, hogy az ellenzéki politizálás mindkét forgatókönyvét végre hitelesen tudja  képviselni valami a magyar Országgyűlésben. ári5.jpg

 

A platform ugyanis deklaráltan egy baloldali zöld pártot alakít, ami vélhetőleg a német szociáldemokratákhoz lesz programjában a legközelebb. Egy ilyen, korai összefogásra is hajlandó médiaképes párt, ma óriásit szakíthat a gomba módra szaporodó, de korlátozott lehetőségekkel bíró ellenzéki formációk között. Majtényi László mondta, hogy bárki leválthatja a kormányt, kivéve a jelenlegi ellenzéket. A DK szavazói leginkább Orbánt akarnak takarítani, s azt ők is be fogják látni, hogy ez sokkal könnyebb egy helyes-okos-hiteles (!!!) Karácsony Gergő égisze alatt, mint egy igen karizmatikus, de milliók által főgonosznak látott tehetség által megtestesített/terhelt formációnak. A 4K! a Magyarországon hiányzó szociáldemokrata űrt szeretné betölteni, azonban a Platform pontosan ezt tudja majd kidolgozott programmal, ráadásul a Parlamenten belülről szállítani.

Ami az osztódást kiváltó Haza és Haladással terhelt Együtt 2014 formációt illeti, bizony itt fog elválni a szar a májtól. A formáció népszerűsége újra felszárnyalhat a Platform csatlakozásával, de ha zöld barátaim nem kérik meg ennek az árát gazdaságpolitikai és személyi kérdésekben, akkor könnyen a rövidebbet húzhatják. A bankszövetség (Felcsuti Péter)  és az LMP gazdasági programja (Scheiring Gábor)  aligha egyeztethető össze. Az E14 ugyanis az LMP cinikusai szerint a civil máz, amivel leöntötték az egyébként ehetetlen és romlott szocikat. Mint Szanyi Tibor is találóan jegyezte meg, van abban valami bizarr báj, amikor a Bárándy család tárgyal mindkét oldalon és - teszem hozzá én -  eközben Schmuck Andor is ott ül az asztalnál.  Az első kérdés, hogy a Platform és az E14-el együtt elég erőt tud e felmutatni majd a kormányváltáshoz. Ha erre a válasz nem, akkor szocialistákkal kialakított választási együttműködés dönti majd el az új párt sorsát. Ha programban és a hiteltelen arcok hátrahúzásában megkérik az árát annak, hogy hitelesítik a végsőkig lejáratódott szocialistákat, akkor életben maradhatnak. Kiszorítani őket már nem maradt idő. De szerencsés-e azért harcolni, hogy Simicska Lajost és körét ismét Puch László és köre váltsa fel, gyógyítható-e a pestis kolerával? Rossz alku esetén pedig egyszerűen átmehet a szavazótáboruk az erősebbhez, illetve akinek ezt nem veszi be a gyomra az visszafordul a másik zöld párt, az LMP felé. De mi is lesz addigra velünk?

Minden ellenkező jóslat ellenére, az LMP szavazóbázisa a novemberi döntés óta nem csökkent a közvélemény-kutatások szerint. A pártban az utóbbi hónapokban intenzív hálózatépítő munka indult meg, éppen azért, hogy javítsuk a társadalmi beágyazottságunkat, s az önálló politikai pólust a Parlamentben tudjuk tartani a 2014-es választások során is. Óriási megkönnyebbülés nekünk is, hogy mostantól nem árulunk zsákbamacskát. Aki vevő a mi mozinkra, az évtizedekre szóló bérletet fog venni. Az érdemi cél, hogy 2014-ben ne Orbán térjen vissza ismét, hanem egy új és hiteles elit kerülhessen hatalomra.

A csábítás nagy volt és nincsenek illúzióink a felől, hogy az önállóság a nehezebb út. Viszont a maradókban nagyon erős az a fajta küldetéstudat, ami káros kétpólusúságot egy ökopolitikai harmadik, állhatatos építésével kívánja meghaladni. (Ezzel lehet átlépni azt a logikát, ami kritika nélkül mindent eltűrt, hogy a démonizált másik oldaltól "megmentse a hazát". Ezek az önbeteljesítő jóslatok vezettek az elmúlt 10 év tragikus eseményeihez, amibe a szélsőjobb megerősödése ugyanúgy beletartozik, mint a zavargások, vagy a kétharmados megőrült királyának most kiépült Nemzeti Együtt Nem Működés Rendszere.

A két párt sikeres jövőbeni politizálásának kulcsa a hazai politikai kultúrában szokatlan módon, tehát épp a kényszerű együttműködésben és a másik szándékainak és céljainak elismerésében rejlik. Elsődleges küldetésünknek tekintettük a hazai politikai kultúra megjavítását. Az tiszta nyereség, hogy a csalódott választóinkat, mostantól egy másik zöld ajtóhoz tudjuk tessékelni. A kihívás abban lesz, hogy a másik párt céljait, és szándékai tisztaságát megkérdőjelező megjegyzéseket minden esetben visszautasítjuk e. Ezzel ugyanis garanciát vállalunk egy másik pártért, ami egy hiányzó gyakorlatot hozna vissza a belpolitikába. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor valóban új, reménykeltő fejezetet nyílik Magyarországon.

 

8 komment

Címkék: platform várnai lászló LMP együtt 2014 zugló LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr405048823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2013.01.29. 13:35:10

"Várunk mindenkit, aki tenni akar a kerületért."

Konkrétan mit lehet tenni, kifejtenéd?
A lehetmás oldalon is csak az adataimat tudom megadni, de info az nincs..

varnai 2013.01.29. 20:09:53

ezer dolgot, közvetlen lakókörnyezeti, helyi ügyek képviseletén, önkormányzati, országos szakmai munkától a kitelepülésen át a faültetésen át a meddő politizálgatásig : )

üdv,
varnai.laszlo@lehetmas.hu

OkoskaTo:rp 2013.01.31. 08:56:03

"Értem én a viccet, csak nem szeretem." Szóval értem én Schiffer elvi álláspontját, és tiszteletre méltóak ezek az elvek, de gyakorlati szempontból Varánuszhoz hasonlóan úgy látom, hogy ez túlságosan fafejű, merev álláspont, és a novemberi döntéssel kb. Orbán 2014-es győzelmét garantáljátok.

Egyrészt lehetett volna megállapodni egy restaurációs választási együttműködésről (igen, akár a Jobbikkal is!), aminek egyetlen célja Orbán leváltása, egy méltányos választási rendszer visszaállítása, és az Alaptörvénybe betonozott 2/3-os szabályok kihajigálása lett volna. Ezt követhette volna egy "rendes" választás, amin mindenki a saját színeiben mérkőzhetett volna meg a mandátumokért, az elmúlt kormánypártokkal, és a nácikkal való együttműködés kényszere nélkül.

Másrészt számomra az felvállalhatatlan hozzáállás, hogy valakivel, akivel elvileg közösek a céljaink, még tárgyalni sem hajlandó a schifferista blokk. Ősszel még szabhatott volna az együttműködés feltételéül olyan elvárásokat, amiket ha nem is vidáman, de valahogy lenyeltek volna a szocik. Most viszont kényelmesen hátradőlhetnek, hiszen az Orbán-ellenes oldalon ők lesznek a legerősebb párt, tehát ők fújhatják a passzátszelet.

Az írásban szereplő konkrétumokra: Ha az LMP gazdasági programja egyenlő Scheiring programjával, akkor az nem a bankszövetség gazdasági programjával nem egyeztethető össze, hanem a valósággal. [Még mielőtt kérded, olvastam Scheiring et al. gazdasági könyvét.]
Azt tekintheted eredménynek, hogy az LMP támogatottsága nem csökkent jelentősen november óta, de igen messze van a vizionált harmadik pólustól.
Az tény, hogy jót tesz nektek a válás az egyértelműség miatt, de ezt a tisztázást már rég (legalább egy éve) meg kellett volna lépni.
Gyakorlati szempontból pedig most látok egy LMP-t egyetlen Schiffer-féle szürke arccal [az átlag választó szempontjából, aki nem áll neki a mélyebb mondanivalóval foglalkozni], és látom a platformistákat, akik elvitték az összes pozitív, tettre kész, fiatalos arcot (Karácsony, Szabó Tímea és Rebeka, Jávor - Vágó Gáborról nem tudom, hol áll), akik azokat az ügyeket vitték, amivel az LMP a sajtóba tudott kerülni.

a_tom 2013.01.31. 13:25:49

"Másrészt számomra az felvállalhatatlan hozzáállás, hogy valakivel, akivel elvileg közösek a céljaink, még tárgyalni sem hajlandó a schifferista blokk."

Azt nem látod hogy nicsenek közös célok.
- A régi elit célja a társadalom leszarása, saját mocskos múltjuk és jelenlegi bűneik titkosítása, szakpolitika helyett urambátyám rendszer fenntartása, a pénzünk saját zsebeikbe tömködése, stb..
- Az új elitnek még jár az ártatlanság vélelme, tételezzük fel hogy a nép képviselete a céljuk.

Valóban nagyon szar most, de nem olyan történelmien, mega-giga katasztrófálisan sokkal rosszabb mint az előző kormányzások. Emlékezzünk hogy az is rettentő szar volt. Eladósodás, hazudozás, le nem mondás, szemkilövés, stb.. Meg azelőtt is szar volt, meg azelőtt is.

25 éve játsszák ezt a jó zsaru - rossz zsaru játékot, hogy megbízzunk az erős, "aktuális jóban", aki majd megment az "aktuális nagyon rossztól".

MIK AZ EREDMÉNYEK??? MI A GARANCIA HOGY MOST MÁSKÉPP LESZ??? Egy 10-es skálán kb. 2-es pocsék kormányzást, tényleg egy 3-as pocsék kormányzás ÍGÉRETÉVEL kéne leváltani???
Mi is szól az Együtt mellett a teljesen külön úttal szemben? Őőő, az hogy sokan vannak? Egyszer próbáljunk ne birkaként hanem emberként gondolkodni!
Ha semmiből nem tanulunk akkor inkább most lőjük bele saját magunkat a dunába, megkímélne a szenvedéstől és megaláztatástól...

varnai 2013.01.31. 15:00:51

Arcok, hát itt maradt Szél Detti aki a munkahely ügyeket viszi pl. Pusztaottlaka, Mile mindkettő jó. Vágó maradt, viszi a gazd. polt. Osztolykán viszi az oktatást, ami szerintem az egyik legfontosabb téma lesz a következő évben, Lengyel Szilvi betanulóban. Ertsey meg lebeg...
hát igen...
Azért Szabó Timi sem tett sokat az elmúlt két évben. REbeka vitte a földügyeket, ezért kár. A két Szilágyi nem volt átütő. Karácsony remek kommunikátor, de siralmas szervező, vezető , ember.

OkoskaTo:rp 2013.02.01. 07:51:03

@a_tom: Szerintem legfeljebb az 1-es 2-essel való leváltásáról beszélünk. Félreértesz, ha azt gondolod, hogy én a szocikat szeretném újra hatalomban látni.
A közös cél amúgy Orbán leváltása, és a minimális demokratikus intézmények helyreállítása lenne, amiket a Viktátor bontott le. Soroljam? Talán kezdjük az Alkotmánybírósággal, és az egész, jelenleg kézivezérelt igazságszolgáltatással.
Az én személyes pártpreferenciám lényegtelen, nem én fogom eldönteni a választást. Nem tartozom a jelenlegi 40+29+18+1 százalékba.

@varnai: Nem azt írtam, ki mennyit dolgozott, hanem hogy ki mennyire híradó-képes. Mondjuk ki nézzen rám inkább egy óriásplakátról: bármelyik Szabó, vagy Lengyel? Osztolykán be tudott kerülni a híradókba? Volt itt épp elég diáktüntetés, ha ezek kapcsán sem tudta előadni mondandóját, akkor lehet jó szakértő, de nem jó politikus.

asebes 2013.02.01. 12:29:48

Nos, tisztelt Várnai Úr! Noha szerénységem és családtagjaim minden 2010-es választáson az LMP-nek kölcsönöztük a bizalmunkat, jelzem, ez a bizalom elfogyott.
A nagy vitában, hogy mi is legyen, az LMP, és az LMP ismert politikusai közül a legnépszerűtlenebb, Schiffer úr rendre arra hivatkozott, hogy "a választóik akaratával nem helyezkedhetnek szembe".
Nos nem tudom, hol szondázták meg Önök a választóikat, hogy hányan támogatnák azt, ha álságos távolságtartással a Fideszt segítik, és hányan azt, hogy ha bárkikkel is összefognak a Fidesz ellenében.
Ha Churchill szövetkezett Sztálinnal Hitler ellenében, akkor talán Bajnai se az eleven ördög, főleg a Fideszhez képest.
Jelenleg ugyanis a Fidesz helyzetét a késő-Kádári politika határozza meg: aki nincs ellenü(n)k, aze velü(n)k van.
Ha Önök nincsenek a Fidezs ellen, nem részesei egy széles összefogásnak, akkor velük vanak.
Valamennyi, általam ismert, és általam agitált, 2010-es LMP-s szavazó ma azt vallja (amit én is): nem csak hogy "soha többé Fidesz", de 2soha többé LMP".
ezt esetleg elmondhatja, mint hajdani támogatóinak, választóinak véleményét maradék elvtársainak.

felician 2013.02.07. 11:57:42

@asebes: Csak aztán ahelyett, hogy Patton tábornokra hallgatva tovább menetek volna Moszkváig, itt hagyták a nyakunkon Sztálint és örököseit. És pont leszarták.
Csöbörből vödörbe.