HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

" Ez bizalmi állás. " Egy hű béres tündöklése és bukása

2012.09.27. 10:59 varnai

2010. november 18.

Dr. Papcsák Ferenc megválasztatja Mazsu Gergelyt, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatójának. A képviselő-testületi ülésen a pályáztatás hiányát és az alkalmasságot firtató kérdésre azt válaszolja: „ez bizalmi állás.” Mazsu Gergely testvére, Mazsu Orsolya társtulajdonos Papcsák Ferenccel a Percarus kft-ben, mely a Polgári Zugló kampánykiadványt kiadta. Az édesapa, Mazsu János debreceni fideszes képviselő.

2010. december 15.

Mazsu Orsolya férje, Istók Ede a frissen létrehozott zuglói Eszközkezelő Kft.  igazgatói posztját kapja meg. (Fél évvel késöbb a kerület részvényeinek engedély nélküli eladásáért távozik posztjáról.)

2011 március 02.

 A Vagyonkezelő Zrt. Üzemi Tanácsa a polgármesternek és a képviselőtestületnek írt levelében sérelmezi a szabálytalan elbocsátásokat, politikai tisztogatásról beszél és figyelmeztet a szakmaiatlan, a belső szabályozást átlépő új vezetésre, külön felhívva a figyelmet a frissen kinevezett, a késöbbi un. Gyorsszolgálati divízió-vezető tevékenységére.

„Társaságunk átvilágításával kapcsolatban a Zuglói Zrt. kezelésében lévő ingatlanokon folyamatban lévő épület karbantartási feladatok ellenőrzésével a Vezérigazgató úr megbízta a „területileg illetékes”, Ebes-i székhelyű Titansystem Kft-t. Megbízási szerződése a fenti munkák ellátására vonatkozik, melyet a cég műszaki ellenőri végzettség hiányában végez. Gyakorlatilag, a fentieken túlmenően, Nagy Gyula Krisztián, a fenti Kft. ügyvezetője irányítja a Pétervárad utcai kirendeltség munkáját. „

2011. folyamatosan

A Vagyonkezelő dolgozóinak több mint felét elbocsátják, többek között az Üzemi Tanács és a szakszervezet vezetőjét és nem utolsó sorban a belső ellenőrt. A többiek megfélemlítetten dolgoznak.

2011 május 2.

A Vagyonkezelő Zrt. 2011 május 2-án gyorsított közbeszerzést ír ki 1,4 milliárd forint értékben „Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában ill. fenntartásában lévő épületeken végzendő építési, felújítási, szakipari, fenntartási munkák elvégzése a keretmegállapodás megkötésétől számított 36 hónapon keresztül szerződésenként 2 millió és 250 millió forint közötti értékben.”
A közbeszerzésen egyedül a HBF Kft indul és nyer is. A cég,  - mely e mellett párhuzamosan több a vagyonkezelő Zrt. által kiírt közbeszerzésen is elnyert -  újította fel Baktalórántháza központját, mely településnek 2002  2006 között dr. Papcsák Ferenc volt az országgyűlési képviselője.

A cég által nyáron végzett intézményi felújítások kapcsán rengeteg panasz érkezik a kerületi intézményektől.

2011 december 15.

A polgármester tájékoztatja a képviselő testületet, hogy a Vagyonkezelő vezérigazgatójának kifizetik a teljesítménybért.:

„a kitűzött teljesítménybér ügyében ő hozott döntést, mely elvileg és a szerződés szerint is kifizethető.”

Az ellenzék a teljesítménybérről csak a 2011-es beszámoló után akar dönteni.

2012. január 16.

A CC Audit Pénzügyi Tanácsadó Zrt által készített átvilágítás anyag összefoglalója a polgármester és a képviselők elé kerül. Az anyag a Vagyonkezelő Zrt-re nézve igen súlyos megállapításokat tartalmaz:

„ A társaság kompetenciái túlnyúlnak a jogszabály által megengedett lehetőségeken, mely önmagában súlyos pénzügyi többletigények teljesítését indukálja. A Zrt támogatási igénye hallatlanul nagy, teljesítése felülvizsgálatlan, működésében kontrollálatlan. Mintha a tulajdonosnak nem lenne kellő rálátása a Zrt tevékenységére, mely mellett a társaság beszámoltatása is alig történik meg, vagy talán a tulajdonosi akarat is hiányzik.”

2012 január 23.

A testületi ülésen a Jobbikos képviselő közérdekű kérdést tesz föl vezérigazgatónak adott teljesítménybér pontos nagyságát illetően.

Harrach Péter fideszes képviselő szerint „a Felügyelő Bizottság tárgyalt erről és  800.000.- Ft-ról volt szó, nem 8.000.000.- Ft-ról…” A képviselő nem kap választ.

Késöbb kiderül Mazsu Gergely vezérigazgató 8 millió 736 ezer forint teljesítménybérben részesült.

 

2012 január 23.

Az önkormányzat működésének átvilágításáról szóló napirendi pontot elnapolják. A  testületi ülésen idézek az anyagból és kérem, tárgyalják az előterjesztést a napirend fontosságát alátámasztva idézem „Kiemelten kockázatosnak tartjuk a ZV Zrt tevékenységét..” A polgármester megvonja a szót. A döntés az anyag tárgyalását a testület március 15-i határidővel megtárgyalja.

2012 március.

A Vagyonkezelő ZRt. Felügyelő Bizottsága - miután belső ellenőrzést nem tud elérni, - határozatot hoz külsős szakértők megbízásáról. A kijelölt szakértőkkel se a vezérigazgató se a polgármester nem köt szerződést. A polgármester a május 31-i testületi ülésen azt állítja, hogy a vizsgálat folyamatban van.

2012 május 14.

Máténé Virág Krisztina a Vagyonkezelő Zrt Felügyelő Bizottságának Fidesz-KDNP által delegált elnöke és ifj. Harrach Péter FB tag a Vagyonkezelő Zrt 2011-es éves jelentésének FB általi elfogadása előtt lemondanak FB tagságukról.  A politikus a hvg.hu-nak azt mondta:

„Zugló vagyonkezelő társasága a törvényben előírt kötelezettségeknek eleget tett. Az viszont igaz, hogy a szintén fb-tag fideszes képviselővel, Máténé Virág Krisztinával beruházásokkal és fejlesztésekkel kapcsolatban  kezdeményeztük külső szakértő bevonását.” Harrach Péter megjegyezte, lemondása miatt azt már nem tudja, hogy a szakértői vizsgálat eredménye mi lett.”

2012. július10.

A polgármester belső ellenőrzést rendel el a gyorsszolgálati divízió tevékenységére vonatkozóan.

2012. július 13.

A Vagyonkezelő Zrt újabb közbeszerzést ír ki a gyorsszolgálati tevékenységre 120 millió forint értékben, melyet ismét a HBF Kft. nyer.

2012. augusztus 2.

A belső ellenőr átadja a vezérigazgatónak az elkészült vizsgálati anyagot, de az igazgató azt írásban nem hajlandó átvenni.

2012. szeptember 4.

Az FB tagok határozatban kérik, hogy a vizsgálati anyagot megtekinthessék. A belső ellenőrzési anyag súlyos megállapításokat tartalmaz. Nem mellesleg visszatükrözi, alátámasztja a CC Audit átvilágítását.

2012. augusztus 31.

Mazsu Gergely jobb állásra hivatkozva lemond a Vezérigazgatói posztról. Mint mondta a válságmenedzselést elvégezte.

A kronológia alapján nyilvánvaló, a polgármester még akkor is legalább egy éven át védte, fedezte a vezérigazgatót, miközben már mindenhonnan, ellenzéktől, az Felügyelő Bizottságtól, itt lemondásokkal nyomatékosítva, a CC Audittól , Szebellédi úrtól, a fideszes képviselőktől, a hivataltól folyamatos vészjelzések jöttek.. Ez az éves késlekedés feltehetőleg sok-sok , akár százmilliós nagyságrendű kárt okozhatott a kerületnek. Mindezek után kénytelen vagyok idetenni egy képet a friss Varánusz blogról. papcsák.jpg

 

 

 

2 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr684806017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.27. 18:30:18

Erről az egészről ez jutott az eszembe:
"A poén a végére maradt: ki lesz a felelős, ha elveszik a rossz gazdálkodás miatt a vagyon, a családi ezüst, mint ahogy már pár önkormányzatnál (Kőbánya, Sopron milliárdos vagyonvesztések) megtörtént? Papcsák válasza: itt a polgármester felelős mindenért, ezért is ő vállal akár anyagi felelősséget is. Megjegyeztem, hogy ekkora összegnél, milliárdokról van szó, azért kevés lesz a Chrysler. Bár a teremben általános derültség lett, ennyiben maradtunk.

Meglátjuk nevetünk-e a végén."
varnailaszlo.blog.hu/2010/12/21/zugloi_eszkozkezelo_kft_megalakitasa

vajdapeterutca 2012.11.03. 10:43:32

Józsefvárosban is van egy termékeny blogger, aki az intézményrendszerről ír, Szabó Gábornak hívják. Tizenévig polgármesteri tanácsadó háttérember volt, most egyfajta fenyegető-manipuláló pozícióban, és polgármester tervez lenni.

Nagyon tanulságos más szempontból az is, a képviselői szerep és blog persze klasszikusabb és sokkal tisztább történet. Szoktam hivatkozni erre a blogra, kevés az ilyen, nagyon hasznos, hajrá!

Az ottani történéseket pedig egyfajta szempontból kommentben összefoglaltam, nem hosszan, nem nagyon röviden:
8ker.blog.hu/2012/10/31/hanyinger_557#c18204316