HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Jobb későn, mint soha

2012.06.23. 22:15 varnai

A csütörtöki képviselő testületi ülésen Dr. Papcsák Ferenc polgármester kérésére Rozgonyi Zoltán alpolgármester visszavonta a szakrendelő összevonás előterjesztését. A polgármester úr hosszas magyarázatában leginkább az államra hivatkozott, mondván nem tudni mit tervez az állam a szakrendeléssel. De hát ezt két hónappal ezelőtt sem lehetett látni. A másik indok, miszerint az ellenzék politikai témává tett egy alapvetően szakmai dolgot. Ez téves elképzelés,   és a lakosság lebecsülése.  Mi csupán az elementáris erejű lakossági tiltakozást artikuláltuk.


Mondhatni a bölcs belátás  győzött de nem az. Hiszen egy a lakosság véleményének megkérdezése nélkül hozott számításokkal nem megalapozott, alternatívákat nem tartalmazó előterjesztést szavaztak meg Március elsején és erőltették két hónapon át.


A lakosság megdöbbent a hírtől. Ezt testesítette meg a spontán lakossági kezdeményezést felkaroló, továbbvivő aláírásgyűjtés. Az aláírások többségét nem is az LMP-sek gyűjtötték, hanem a lakosok, mi csak összeszedtük a lakosok által a házakban kitöltetett íveket.Több mint 4000 aláírás gyűlt ily módon össze.

Majd jött az április 12-i közös ellenzéki tüntetés, melynek a szakrendelő bezárás volt az utolsó csepp a pohárban. Rá egy hétre újabb tüntetés a rendelő épülete előtt a Tiszta Kezek mozgalom szervezésében.


Eközben a szakrendelő előterjesztés is változott, immár nem a teljes bezárásról beszéltek, hanem csak a szakrendelés elviteléről. A múlt hónapban a számítások hiánya miatt lett mostanra elnapolva a döntés. Ezzel egy időben két hónappal az elvi döntés után immár elkezdek konzultálni is. Utólag.

Végül most az ellenállás erejét látva, a hibás elképzelést ma sem belátva táncoltak vissza. A polgármester végül felmérte a lakosság torkán  ezt már nem lehet lenyomni.   Jobb későn, mint soha.

 

A testületi ülésen még számos fontos döntés született. Elfogadták az átvilágítás eredményeként megfogalmazott "óperenciás auditálást" mely nem sok konkrétumot tartalmaz. Megszavaztak 15 milliót a Kassai téri templom tetejének a szakértők szerint szükségtelen felújításához,  3 x 5 milliót a Kubatov féle FTC  Ferencvárosi Zuglói kézilabda támogatására és megválasztották a Vagyonkezelő új Felügyelő Bizottságának tagjait, amelybe én is bekerültem. Ez mind a kormányoldal számára mind a részemről kockázatos döntés volt, a héten bővebben írok róla.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr434607137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaksutyorgó 2012.06.25. 18:46:34

Na tessék!

Ugye-ugye!
Aki hülyére veszi a Zuglói lakosokat az bizony így jár!
Ezt a tirpákot tuti nem fogják megszavazni a következő választáson.
Mi a tanulság?
Választások előtt ne higy a csodás beszédeknek.

Czikora Róbert