HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Miért akar a zuglói önkormányzat Zuglótól 700 kilométerre házat venni?

2012.03.27. 10:28 varnai

A 20 milliós ingatlanvétel tegnap a Tulajdonosi Bizottság napirendjén bukkant fel, a Képviselő Testület elé nem került volna be. Kissé ellentmondásos, hogy néha pár százezres dolgok is a testület elé kerülnek, ez meg valahogy nem.

De miről is van szó? Nézzük az előterjesztést:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Polgármestere                                                                                    Szám………../2011.

                                                                                                    Nyílt ülésen tárgyalandó

 a Tulajdonosi Bizottság

2012. március 26-i ülésére


Tárgy: Javaslat a Csíkszereda, Kőbánya u. 21. alatti ingatlan megvásárlására

I.                   Előzmények

 

 

Csíkcsicsó község Zugló testvérvárosa.

Az együttműködés folyamatos, és fejlődő. A kapcsolatok továbbfejlesztéséről, további elmélyítéséről folytatott egyeztetések során merült fel javaslatként, hogy a Zuglói Önkormányzat egy - akár a folyamatos jelenlétre is alkalmas - ingatlan megszerzésével erősíthetné a kapcsolattartást, kapcsolatépítést, közös programok és projektek, tapasztalatcserék lebonyolítását.

 

Az egyeztetések során a Csíkszereda, Kőbánya u. 21. alatti ingatlan bizonyult a célnak megfelelő alternatívának.

 

II.            Vélemény 

Az ingatlan megvásárlása indokolt, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat számára fontos, a testvérvárosi kapcsolatok továbbfejlesztése és építése szempontjából kiemelkedő jelentőségű funkciót láthat el.

 

Egy saját tulajdonú ingatlan egy folyamatos és jelentősebb létszámot érintő helyszíni jelenlét esetében jelentős mértékű szállásdíj megtakarítást jelenthet. Az ingatlan hasznosítása elsődlegesen iskolai csoportok, tanárok, városvezetők, az önkormányzati alkalmazottak, képviselők látogatásához, illetve a zuglói önkormányzat kihelyezett képzéseihez, tréningjeihez, ill. kulturális látogatásaihoz kapcsolódhat.

 

A házat az Önkormányzat kedvezményes áron kívánja bérbe adni az önkormányzati alkalmazottaknak, tanároknak, diákoknak, így ők a testvérvárossal könnyebben tudnak kapcsolatot tartani, és hátrányos helyzetű személyek számára is biztosítható így a részvétel a különböző programokban.

 

Az ingatlan vételára a tulajdonos által készíttetett értékbecslés alapján 65 ezer euró (kb. 20 millió forint), amit a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. által készíttetett kontroll értékbecslések is alátámasztanak.

 

A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. az adásvételhez kapcsolódó jogszabályokat ügyvédi irodával vizsgáltatta meg, mely jelezte, hogy álláspontja szerint a tranzakciónak jogi akadálya nincsen. Mindemellett fontos rögzíteni, hogy a hatályos romániai jogszabályok szerint külföldi nem szerezhet az országban földtulajdont, így az ingatlanhoz tartozó telek vonatkozásában örökbérleti szerződés megkötése javasolt. A konstrukció a gyakorlatban kipróbált, a XVI. Kerületi Önkormányzat azonos konstrukcióban szerzett ingatlan tulajdont Románia területén.

 

A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. a konstrukció megvalósításáról romániai ügyvédi irodával is egyeztetett. A romániai ügyvédi iroda helyi közjegyzővel egyeztetve a következő várható járulékos költségek felmerülését jelezte előre:

 

·        Közjegyzői díj – 675 euró + 24% ÁFA = 837 euró

·        Telekkönyvi kivonat – 9 euró

·        Telekkönyvelési illeték – 320 euró

·        Ügyvédi díj – 500 euró + 24% ÁFA = 620 euró

·        Kiszállási díj – 200 euró/kiszállás, maximum két kiszállással számolva = 400 euró

 

Összesen: 2186 euró

 

Az ingatlan megvásárlása akkor javasolható, ha a testvérvárosi kapcsolatok ápolásához szükséges szállásférőhelyek biztosítása esetén ezzel a megoldással megtakarítás érhető el az eseti szállodai elhelyezéssel összevetve.

 

A megfelelő színvonalú ellátást biztosító háromcsillagos szállodai szobák ára kb. 10-60 euró/fő/éj között szóródik, függően az egy vagy kétágyas elhelyezéstől, a szálloda minőségétől, a tartózkodási időtől és attól, hogy mennyi idővel az igénybevétel előtt történik a foglalás. Átlagosan 30 euróval számolva (figyelembe véve, hogy a drágább hétvégi tartózkodások általában mellőzhetőek), 300 Ft/€ árfolyam esetén 9000 Ft/vendégéjszaka árral kalkulálhatunk.

 

A tárgyi ingatlan megvásárlása esetén az ingatlan jellegére tekintettel – az önkormányzati lakások fenntartási költségeiből kiindulva – kb. 1000 Ft/m2/hó üzemeltetési költséggel számolhatunk, ami a 126 m2 nettó alapterületre vetítve 126.000 Ft/hó költséget jelent. Az ingatlan alkalmas 8 fő befogadására, amennyiben tehát havonta – óvatos becslést alkalmazva – 30%-os kapacitás kihasználtsággal számolunk, akkor szállásköltségként 1750 Ft/vendégéjszaka értékkel számolhatunk.

 

A fentiek alapján a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. javasolja az ingatlan megvásárlását.

 

III.             Határozati javaslat

 

 

A.)   A Tulajdonosi Bizottság úgy dönt, hogy hozzájárul a Csíkszereda, Kőbánya u. 21. alatti ingatlan 20 millió Forint (65 ezer euró) vételáron történő megvásárlásához. Felhatalmazza a Polgármestert az adásvételi szerződés és az adásvétel lebonyolításáért felelős romániai ügyvéd megbízási szerződésének aláírására. A Tulajdonosi Bizottság felkéri a Polgármestert a vételár és a kapcsolódó 700 ezer Forint (2186 euró) járulékos költség költségvetési fedezetének biztosítására.

 

Határidő: 2012. június 30.

Felelős: Bihary Zoltán elnök


B.)   A Tulajdonosi Bizottság úgy dönt, hogy nem járul hozzá a Csíkszereda, Kőbánya u. 21. alatti ingatlan megvásárlásához.


Határidő: 2012. június 30.

Felelős: Bihary Zoltán elnök

                                                                                                                                                  

Dr. Papcsák Ferenc

                                                                                                                Polgármester

 

A határozat a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 14. § (1) bekezdése szerint egyszerű szavazattöbbséget igényel.

 --------------------------------------------------------------------------------------


Csíkcsicsó  a tetület 2011. június 23-i döntésével,  Borbély Ádám és Solt Zoltán előterjesztésével, az ifjú fideszes képviselők Csíkcsicsón tett látogatása után lett Zugló testvérvárosa. A  "folyamatos együttműködést" jól illusztrálja, hogy a az elmúlt háromnegyed év testületi ülései  alatt összesen egyszer volt említve Csíkcsicsó.

 

Tudni kell, Zuglónak már jóval régebb óta is van egy erdélyi testvértelepülése, Alsórákos. Ezenkívül 2008 óta szintén Zugló testvérvárosa Berlin Seglitz-Zehlendorf kerülete, illetve a lengyelországi Razibórz városa. Mindhárommal jóval aktívabb a kapcsolat, iskolás csoportok, közös kiállítások, sok látogatás, tucatnyi megvalósult program és projekt, személyes kapcsolatok épültek ki. Furamód soha senkinek sem jutott eszébe, hogy ezekben a városokban ingatlant vásároljunk.

 

Az előterjesztés sajátos bája, hogy gondosan homályban marad benne, hogy ki egyeztetett az ügyben.

 

Vajon ki találta ezt az ingatlant? Miért pont a Kőbánya út 21-re esett a választás? Hány ingatlan lett megtekintve?

Ki járt már abban az épületben, vajon milyen állapotban lehet? Be van rendezve, vajon mennyit kell még rá költeni?

Naív és felesleges kérdések ezek, hisz a dolog láthatóan nem erről szól. Itt valki ígéretet tett valakinek, itt vásárolni kell.

 

Az indoklás nyakatekert, nem lehetett könnyű helyzetben az akinek kiadták e feladatot. Az előterjesztésből nem derül ki, eddig hányszor voltak és kik Csíkcsicsón és mennyit költöttek szállodákra, szobákra, ami alapján az ingatlan vásárlás indokolt? Hány iskolai csoportunk ment már ki? elárulom:  sehány.

 

Vajon felmérte bárki is, hogy milyen szállások vannak Csíkcsicsón, Csikszeredán és a környéken, Van e falusi vendéglátás, létezik-e kemping, szálloda, panzió, iskolás csoportoknak kollégium? Semminemű ilyen felmérés nincs.

 

A legviccesebb, hogy a zuglói önkormányzati lakások fenntartási költségeiből kalkulálják ki egy tulajdonképp fizető vendéglátóhelyként üzemeltetett romániai faház fenntartási költségeit. Hajánál fogva előrángatott dolog.

A fenntartás, esetleges folyamatos őrzés, gondnoki bér, takarítás, ágynemű húzás, mosás, érkezés előtti befűtés,  a tüzelő költsége, kertészet, közüzemi számlák, stb. karbantartásra nincs semmilyen kalkuláció, mint ahogy ennek nincs a kerületi költségvetésben betervezett sora sem.

 

Természetesen eddig, mivel tán kétszer ha járt arra tőlünk valaki, - a vajon ki? kérdése tán segítene annak a kérdésnek megfejtésében is, hogy kinek áll az érdekében, kinek az ötlete a vásárlás -  semmiféle igény nem merült fel. A kinek a bulija? kérdésében tán egyetlen támpont van, az hogy az előterjesztés a XVI. kerületet hozza fel követendő példaként.

 

A legfontosabb kérdés: Így a kommunális adó bevezetésének feszült napjaiban, amikor az  oktatási intézményeink költségvetését csökkentjük vajon feltétlen szüksége van-e Zuglónak egy tőle 700 kilométerre lévő városban egy saját tulajdonú 20 milliós ingatlan megvásárlására, annak minden költségével együtt?  Én erősen kétlem.

 

A körülményeket, az előterjesztést, de leginkább az elmúlt egy évet ismerve itt valami oltári nagy turpisság van.

 

 

 

 

 


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr744343021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.27. 12:10:59

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

Wolff 2012.04.01. 13:41:49

8 férőhelyre iskolás csoportokat küld az önkormányzat? Merész.

Vaksutyorgó 2012.04.08. 14:40:46

Mennyire akadálymentes a környezet?
Még, hogy nincs pénze az Önkormányzatnak? Akkor a kommunális adóból fogják ezt is finanszírozni??
Én mint látássérült miért nem mehetek ebbe a fantasztikusan drága házba "üdülni" ???

Czikora Róbert LÁJM
süti beállítások módosítása