HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Kecskére a káposztát, avagy az átvilágítás és következményei a Vagyonkezelőre nézve

2012.01.30. 16:25 varnai

A képviselő testület dec 15-én megkapta a CCA Adótanácsadó Menedzser Zrt által készített az Önkormányzat szervezetét, feladatait és finanszírozását vizsgáló anyag összefoglalóját. Ez a cég, azaz vezetője Szebellédi István írta a pécsi költségvetési koncepciót, melyet Kovács Balázs alpolgármesterünk a Ctrl C Ctrl V betűk egyszerű használatával tett magáévá és Zugló koncepciójaként adott el.

A cég ennek ellenére  kitett magáért, igen komoly és őszinte megállapításokat tett. Ezután nem véletlen, hogy amikor a testületi ülésen néhány részt idéztem, akkor a polgármester simán megvonta a szót. Az előterjesztést a márciusi ülésre napolták,  - addig strucc módra a homokba dugjuk a fejünk, hisz  addig sem kell elküldeni a haverokat.

 

A héten az egész anyagot elérhetővé fogom tenni, hisz az átvilágítás megállapításai nem titkosak, és hát az anyag közpénzből készült. Addig néhány bekezdést szó szerint idézek a Vagyonkezelő Zrt-t vizsgáló részekből.

" A Polgármesteri Hivatal apparátusa és a Vagyonkezelő Zrt között a szakmai és humán kapcsolat nem megfelelő színvonalú. A két szervezet között jelentős az ellenségeskedés, és nem az az elsődlegesen fontos, hogy a feladat ellátásra kerüljön."

"Az Önkormányzatnál jelentős számú megbízási szerződéses munkaviszonyban álló természetes személy végez munkát, köztük olyanok is, aki a hivatal állományában van egyidejűleg. A szerződések összértéke  értéke is jelentős, ezért felülvizsgálatuk és szükségességük átgondolása szükséges. Ezen feladatokat a jövőben az állományban lévő munkavállalókkal kell megoldani."

"A fenntartói primátus vagy szervezetirányítási kompetencia tipusú általános érvényű követelmények egyértelműen nem kerülnek meghatározásra, melynek eredményeképpen olyan rendszer alakult ki, mely biztosan nem alkalmas a források indukálására, de megkockáztatjuk a vagyon megóvására sem."

"Az egyes önkormányzati társaságoknak átadott vagyontárgyak jogcímei tisztázatlanok. Nem önkormányzati bevételként kerül elszámolásra a vagyonhasznosításból származó forrás, annak ellenére, hogy a társaság nem rendelkezik olyan dologi anyagi joggal, mely alapján ezt saját maga elszámolhatná. ... A Vagyonkezelővel a szerződéses rendszerek teljes mértékben szabályozatlanok."

" Kiemelkedően kockázatosnak ítéljük a Zuglói Vagyonkezelő Zrt önkormányzati vagyongazdálkodással kapcsolatos tevékenységér. A társaság kompetenciái túlnyúlnak a jogszabály által megengedett lehetőségeken...  A Vagyonkezelő támogatási igénye hallatlanul nagy, és teljesítése felülvizsgálatlan, működésében kontrollálatlan.

Úgy tünt a vizsgálatok során, mintha a tulajdonosnak nem lenne kellő rálátása a Zrt. tevékenységére, mely mellett a társaság beszámoltatása is alig történik meg, vagy talán a tulajdonosi akarat is hiányzik."


Az átvilágítás ezen megállapításait már ismerve a polgármester mint előterjesztő  a képviselő testület a december 15- ülésén a Városüzemeltetést, annak százmilliós fenntartói  és milliárdos beruházási munkáival, megrendeléseivel  együtt a Vagyonkezelő Zrt alá utaltatta.

Mit is szokott ilyenkor Petrocelli mondani? Nincs több kérdésem.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr393977366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piranya_mama 2012.01.31. 06:58:52

A CCA ezek szerint megfelelően, nem hagyva magát befolyásolni megírta a helyzetet...A gond az, hogy hasolókat már a 2010 év végi átvilágítás kapcsán is írt, mégsem történt semmi előrelépés, kivéve, hogy nem szállnak le az óvodákról és iskolákról, ott állandóan megvonnak, míg a - szintén Szebellédi szerint túlfinanszírozott - Filharmóniát meg nyomatják; eszetlen, nagyszabású gálaesteket rendeznek, ahol villoghatnak. Óvodai és bölcsődei férőhelybővítés az ablakban. Iskolák is takarítsanak meg (már miből?), de a pazarló (lenyúlós) "Úszásoktatás-vízhezszoktatás" már nem téma, Rozgonyi alpolgi is csak sajnálkozni tud, hogy ők nem tehetnek róla, előző ciklus, nem önmagában kell a kérdést nézni, hanem összességében - mintha nem a fajlagos költség lenne minden összehasonlítás alapja. Forduljunk hozzá bizalommal. BIZALOM?!

OkoskaTo:rp 2012.01.31. 18:26:27

Vigyázz Laci, sajtópert kapsz a nyakadba, amit el is fogsz veszíteni. Tudod bizonyítani, hogy Kovács nyúlta le a pécsi irományt? A dokumentum tulajdonságaiban női név szerepel szerzőként, tehát legalábbis egy női névre feltelepített gépen történt a beillesztés.

(Mellesleg Ctrl+F is kellett, hogy Pécset Zuglóra cserélje.)

A témához: Az Apeh (már NAV) nem szokott egyből ugrani rá, ha valaki ugyanott alkalmazott és megbízásos szerződéses is? Legalábbis a mi vállalkozásunkat egyből megdugnák, ha ilyesmi előfordulna.
süti beállítások módosítása