HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

adósodjunk el euróban

2011.11.15. 10:18 varnai

 

       A csütörtöki Testületi Ülésen tárgyaljuk a kötvény kibocsátást. Egy ekkora méretű hitel felvétele -  mert nevezzük nevén a gyereket, ez nem más mint hitelfelvétel -  2031-ig adósítaná el a kerületet. Évi 250-350 milliót kell visszafizetni és természetesen ezzel párhuzamosan nyögjük majd a 2008-ban kibocsátott 5 milliárdos CHF alapú kötvény törlesztését és kamatait is, (jelenleg 8,2 milliárd forint a hitel és a kamat értéke)  melyek évi 400 millió körüli terhet jelentenek és 2028-al futnak ki. A kapott táblázatban persze jól nem adták össze a két kötvény törlesztését. Megjegyzendő a 2008-as kötvény nagy része már elfogyott, de lényeges dolgot nem tud felmutatni a kerület. Azokat a kisebb nagyobb felújításokat, karbantartásokat végzik belőle, amik a normál állagmegóváshoz, intézményi működéshez szükségesek. A kibocsátott az 5-ből  ülünk még kb. 1 milliárdon, ez is jelzi, hogy nincsenek kidolgozva olyan projektek, amikre költeni lehetne.

Az egész kalkuláció amúgy már most nem áll  meg, hisz 292 forintos Euró árfolyammal számol, miközben az euró feltehetően valahol 310, de lehet hogy 350 forint lesz igen hamarosan.

Érdemes megfigyelni a kapott "Fejlesztési célok" táblázat  komolyságát. Nincs az a magánember, akinek egy ilyen táblázatra akár egy vasat is adna bármely bank. Mint tegnap az alpolgármester jelezte napi likviditási problémák vannak, tehát a pénz valójában a működésre, a pazarló napi gazdálkodás fedezeteként szolgál. ( pl. szintén csütörtökön szavaznak majd az erdélyi Hunyad egyházi parókiájának felújítására adunk 1.5 milliót. )

Megjegyzendő, az egész hitelfelvétel természetesen szöges ellentétben áll a Fidesz adósság csökkentő, és különösen a kormány adósság elleni harc szólamaival.

A kötvény ötletét leszavazta a Pénzügyi Bizottság. A Fideszes képviselők fele semmilyen gombot nem volt hajlandó megnyomni.

Még tán érdemes felhívni a figyelmet a kisebb lódításra az elején. A 2011-es költségvetési vitában a kötvény kibocsátás lehetőségét fogadták el, de nem döntöttek a kibocsátásról, mint ahogy ezt most a z előterjesztés állítja.

A kibocsátók a visszafizetés elkezdésekor, 2016-ban már árkon-bokron túl lesznek, míg a kerület marad itt minden fejlesztéstől elvágva, hisz a lakói évtizedekig nyöghetik a dzsentri módra jegyzett és elköltött milliárdokat.

 

 

        Nyilvános ülésen tárgyalandó

 

a Képviselő-testület 2011. november 17-ei ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy: Javaslat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata 2011 évi költségvetéséről szóló 12/2011 (III.11.) önkormányzati rendeletében külső forrásból származóan jóváhagyott összesen 5,5 milliárd Ft összegű kötvény kibocsátásának végrehajtására, a kötvényforrás felhasználási céljainak meghatározására

 

 

I. Előzmények

 

Az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló, Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011 (III.11.) önkormányzati rendelete alapján a Képviselő-testület a fejlesztési (felhalmozási és/vagy felújítási) céljai megvalósítása érdekében 5,5 milliárd Ft összegben új önkormányzati kötvény kibocsátásáról döntött.

 

A Képviselő-testület döntésének megfelelően ez év júliusában összesen 10, Magyarországon önkormányzati kötvény kibocsátási referenciával rendelkező pénzintézetet kértünk fel ajánlattételre. Néhány ajánlattevő kérése alapján az ajánlattételi határidő meghosszabbításra került ugyan, azonban ezen határidőig (2011.09.07.) sem érkezett sem indikatív, sem kötelező érvényű ajánlat egyik pénzintézettől sem.

 

Az ajánlattevők részéről az ajánlattételi határidőig feltett kérdések, jelzések, illetve kérések alapján megállapítható, hogy az ajánlattétel elmaradása több tényező együttes hatásának eredménye, úgy, mint:

-         a hosszú távú, 20 éves futamidejű kötvénykibocsátás - alapvetően a kialakult pénz- és tőkepiaci helyzet miatt - több ajánlattevő részéről ma már nem preferált az önkormányzati körben,

-         a pénzintézetek nagy várakozással figyelik az önkormányzati szektor átalakításának folyamatát, a vonatkozó jogszabályok módosítását,

-         általánosságban 1-1,3 milliárd HUF érték feletti kötvénykibocsátásnál - a többségi külföldi tulajdonban lévő bankok esetében – ez a döntés már a külföldi vezetőség hatáskörébe tartozik, mely pl. az ajánlattételi folyamatot  is lassítja,

-         a gazdasági válság kialakulását, majd elmélyülését követően ma már ezt a fajta forrásfinanszírozást több pénzintézet kizárólag egyéb biztosíték (pl.: azonnali inkasszó lehetőségének biztosítása, forgalomképes ingatlanvagyon) nyújtása mellett hajlandó csak vállalni,

-         az Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló rendelete nem rögzíti konkrétan a tervezett kötvénykibocsátás felhasználási céljait és annak évenkénti ütemeit, melyet szükséges legalább főbb célkitűzésenként meghatározni.

Mindezek ismeretében, figyelemmel a Képviselő-testület által az idei évi költségvetésben az elkövetkező két évre vonatkozóan is jóváhagyott „gördülő” tervezésre, a fejlesztési célú kötvény felhasználására vonatkozó javaslatot a határozat 1.sz. mellékleteként terjesztem a Képviselő-testület elé.

 

A határozat 2.sz. melléklete tartalmazza az Önkormányzat jelenlegi (2/a) és az új kötvény kibocsátását követő (2/b) adósságszolgálatának alakulását.

 

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi CLIII. törvény 2011. január 2-ai hatállyal módosította, kiegészítette a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 92/A. §-át. Az új szabályozás – a 92/A.§. (2) bekezdés rendelkezése - szerint amennyiben az önkormányzat éven túli hitelt vesz fel vagy kötvényt bocsát ki, a Képviselő-testület köteles előzetesen könyvvizsgálót megbízni és a könyvvizsgáló köteles a tervezett kötelezettségvállalással kapcsolatos szakmai véleményét a Képviselő-testülettel ismertetni. Az előzetes véleményről a Képviselő-testület a pénzügyi szolgáltatást nyújtó pénzintézetet köteles tájékoztatni.

 

A kötvénykibocsátással kapcsolatos kötelezettségvállalásról szóló könyvvizsgálói véleményt a határozat 3.sz. melléklete tartalmazza.

 

 

II. Bizottsági vélemények

________________________________________________________________________

 

Az előterjesztést a Pénzügyi Bizottság tárgyalja meg. A bizottság véleményét a bizottság elnöke a Képviselő-testületi ülésen ismerteti.

 

 

III. Határozati javaslat

________________________________________________________________________

 

1.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 2011-2013. években megvalósítandó fejlesztési céljai finanszírozása érdekében összességében 5,5 milliárd HUF vagy 5,5 milliárd HUF-nak megfelelő EUR értékű zártkörű kötvény(eke)t bocsát ki. A kötvény(ek) futamideje 20 év, a türelmi idő 5 év.

 

Határidő: 2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

2.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testület az 1. pontban meghatározott maximalizált összegben történő zártkörű kötvénykibocsátás(ok)ra az ajánlattétel, illetve a részajánlat tétel lehetőségét az alábbiak szerint biztosítja:

a)   egy összegben 5,5  Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011.” kötvény)

b)         1,5 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./A” kötvény)

c)    1,5 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./B” kötvény)

d)         1,2 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./C” kötvény)

e)    1,3 Mrd HUF, illetve HUF-nak megfelelő EUR alapú kötvény („Zugló fejlesztéséért 2011./D” kötvény)

 

Határidő:      2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

3.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a jelen határozatban foglalt kötvénykibocsátásból származó forrás felhasználási céljait és évenkénti ütemeit az 1. számú melléklet szerint hagyja jóvá.

 

Határidő:      2011. december 31.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

4.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete az Önkormányzat adósságszolgálatának alakulását a 2/a-2/b.sz. mellékletben foglaltak szerint tudomásul veszi.

 

Határidő:      2011. november 17.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

5.    Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete a megbízott könyvvizsgálónak a kötvénykibocsátással, mint tervezett kötelezettségvállalással kapcsolatos szakmai véleményét a 3.sz. mellékletben foglaltak szerint tudomásul veszi.

 

Határidő:      2011. november 17.

Felelős:         Dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

A határozathozatal a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 92/A. § (2) bekezdése értelmében minősített szótöbbséget igényel.

 

Budapest, 2011. november 09.

 

 

 

 

                                                                 Dr. Papcsák Ferenc          

                                                                       polgármester

 

A „Zugló fejlesztéséért 2011.” kötvényből származó forrás

előzetesen tervezett fejlesztési célú felhasználása

 

 

 

Adatok e Ft-ban

Fejlesztési cél megnevezése

Kötvény forrás

 2011. év

Kötvény –forrás

2012. év

Kötvény-forrás

 2013. év

Intézmények átfogó teljes felújítása, beruházása

500.000.000-

 

 

Nem lakás céljára szolgáló helyiségek felújítása

 

500.000.000.-

1.000.000.000.-

Intézmények energiaracionalizáló felújítása, beruházása

 

 

2.500.000.000.-

Bosnyák téri piac teljes felújítása

 

 

1.000.000.000.-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

500.000.000.-

500.000.000.-

4.500.000.000.-

A 2011-2013. évre várható felhasználás összesen:   5.500.000 ezer Ft

2 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr283384176

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:48:39

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:48:39

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babuci0211 2011.11.16. 18:53:01

Ez nagyon durva! Ezek tényleg azt hiszik, hogy nekik mindent lehet - büntetlenül? Idejönnek a városunkba, a kerületünkbe, hogy szétbarmolják??? De miért hagyjuk? Birkák vagyunk még mindig? Hát nem látja senki, mi folyik itt? Takarodjanak vissza oda, ahonnan jöttek!!! Ezek elfelejtik, hogy mi vagyunk a kenyéradó gazdáik! Ha mi nem lennénk, ezek miből zabálnának, miből vennének új autókat, házakat, szeretőket? Jut eszembe! Hallottátok, hogy az isteni Mazsu isteni jobbkeze, Erdős Rékuci átment a hivatalba dolgozni? Így azért csak közelebb került az Ő saját Istenéhez!

babuci0211 2011.11.16. 19:05:13

Most nézem, 9-én készült az előterjesztés, 17-én tárgyalják, hogy ment ez át 1 hét alatt véleményezésen, normakontrollon? Úgy tudom, legalább 1 hónap az átfutás. Vagy? És ilyenkor hol van a jegyző? Látta egyáltalán? Ja, persze, hiszen ezért kellett nagyon gyorsan az új jegyző(jük)!