HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

3686 forint egy úszásért?

2011.10.14. 14:18 varnai

Egy kerületi lakos az óvodai úszásoktatás kapcsán levéllel fordult az összes önkormányzati képviselőhöz. A levelet - természetesen engedélyével - és a válaszomat ezennel közzéteszem. Kíváncsian várom,  - és ha engedélyezik szívesen közzé is teszem -  a többi képviselő válaszát is!

 

Tisztelt Zuglói Önkormányzati Képviselők!

Alkay Zsolt vagyok, zuglói lakos. Mindhárom fiam a zuglói Óperenciás Óvodába járt, ahova a legkisebb még mindig jár.
Ma reggel az oviban az óvónő egy óvodai SZMK (Szülői Munka Közösség) által elkészített beszámolót adott át minden gyermekét oviba hozó szülőnek. Ebben az ismertetőben az állt, hogy a Zuglói Önkormányzat - nagyon helyesen - támogatja a 6 éves gyermekek vízhez szoktató úszását, amely egy évben 10 alkalomból áll. Eddig 100%-ban az önkormányzat állta ennek költségeit, mostantól azonban a 10%-ot az óvodáknak kell kigazdálkodnia, a fennmaradó 90%-ot továbbra is az önkormányzat fizeti. Ez a 10%-os teher az óvoda szűkös anyagi kereteit annyira megterheli, hogy az óvoda működését veszélyezteti - az óvónő elmondása szerint. Ezért a szülők véleményét kérték, hogy van-e igény a továbbiakban erre az úszáshoz szoktatásnak, ha a szülőknek kell anyagilag hozzájárulnia a gyermekük részvételéhez.
Majd jöttek a számok és adatok, ami megdöbbentet és felháborított - nemcsak engem, hanem valamennyi szülőt, akik ott tartózkodtak. Megtudtuk, hogy a zuglói gyerekeket nem Zuglóba viszik úszáshoz szoktató tanfolyamra, hanem a XVI kerületbe, ahol több időt töltenek utazással, mint a vízben. Mindez 3.686 ft / alkalom, így ez 10 esetben 36.860 ft volt gyermekenként a Zuglói Önkormányzat támogatásával.
Délután gyermekeimmel a BVSC uszodájában voltunk (a két nagyobb fiam már vízilabdás, a legkisebb úszás tanfolyamra jár), ahol a gyermekek úszótanfolyamért felelős vezetővel beszéltem. Elmondása szerint a zuglói BVSC uszodából szervezték ki e kérdéses tanfolyamot, amelyet ők mindössze 1.400 ft / alkalom vállaltak és teljesítettek, amely 10 alkalom összesen 14.000 ft-ra rúg, a XVI kerületi 36.860 ft helyett. Ebből 1.000 ft a tanfolyam, 400 ft a BVSC által szervezett 18 személyes kisbusz útiköltsége, amely a gyerekeket az ovitól a BVSC-be, majd onnan visszaszállította őket az óvodáig.
Nos, ez a vérlázító, amikor gyerekeken nyerészkedik egy-két mutyizó politikus. Zuglói megbízatásuk ellenére más kerületbe szervezik ki gyermekeink tanfolyamát, amely sokkal drágább, többet kell utazniuk a gyerekeknek.
Ha már a Csömöri úti uszodát lebontatták, s helyébe nem épült semmi (rendben, ezt a válságra lehet fogni), akkor miért kellett a zuglói BVSC-ből kiszervezni ezt a vízhez szoktató úszástanfolyamot?
Miért kellett másik kerületi uszodát választani a BVSC helyett?
Miért kellett az 1.400 ft / alkalom helyett, a sokkal drágább 3.868 ft / alkalmat választani?
Ki(k) ezért a felelősök?
Kik írták alá ezt a szerződést a XVI kerületi uszodával ennyiért?
Nagyon bízom a JOBBIK és az LMP két címzett politikusában (akik az előző ciklusban még nem voltak a testületben), hogy mint tiszta és érintetlen felelős személyek utánajárnak és megtalálják a felelősöket, akik ezt a gazdasági bűncselekménnyel felérő tettet elkövették.
Nekem, mint egyszerű szavazópolgárnak már a puttonyom tele van a mutyizással, a "valakinek a valakije" összefonódásokkal, aminek mindig a becsületes adófizetők isszák meg a levét. És ezzel nem vagyok egyedül....

Tisztelettel várom válaszukat: Alkay Zsolt (3 gyermekes családapa, bejelentett munkahellyel rendelkező zuglói adófizető lakos)

-------------------------------------------------------------------

Tisztelt Alkay Zsolt!

Jogos kérdéseire a legtöbb választ a Magyar Narancs  alábbi, oknyomozó  cikkében találja meg:

http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22743

A cikk alapján valamikor a télen kértem a képviselő testületet, az önkormányzatot, hogy folytasson le belső vizsgálatot. A vizsgálat mindent jogszerűnek talált. (Írásos beszámolót a vizsgálatról nem láttam)  Ez persze nem jelenti azt, hogy a szerződés az önkormányzat, a lakosok számára költséghatékony, vagy etikus is volt.
A cikk ellenére Rátonyi Gábor volt polgármester (azaz a cége) a ciklus elején megbízási szerződéssel sportügyekben adott tanácsokat, hogy jelenleg él-e a megbízás, és milyen feltételekkel, erről nincs információm, de Rátonyi Flóra képviselő biztos tájékozottabb nálam, ő is megkapta az Ön levelét. Én is kíváncsian várom a válaszát.

Az úszásoktatás felülvizsgálatát, esetleges megszüntetését (az SZMK-sok javaslatára és a kerület anyagi lehetőségeire tekintettel)  Ferdinándy alpolgármester úr a legutóbbi  képviselő testületi ülésen  sürgősséggel terjesztette elő, de Rozgonyi alpolgármester úr javaslatára elnapolták az előterjesztést. Az elnapolás, azaz  tulajdonképp a szerződés további fenntartása mellett szavaztak: Rozgonyi Z, Rátonyi Flóra,  Bátki L. Bihary Z. Kovács Balázs, Dr. Papcsák F.  Tildy balázs, az MSZP frakció és Tamás László ZÉK.

 Az elnapolást nem támogatta: Ferdinandy I. Mélykuti Melinda, Markó Elemér, Gyügyei Attila, Harrach P, Majzik Edit, és én is, mivel  fontosnak tartom a minél hamarabbi szerződés felülvizsgálatot. Több panaszt kapunk az iskoláktól leginkább a buszút, a távolság miatt.

A konkrét, egy főre lebontott költség amit ír engem is meglepett, én eddig csak egyben láttam az összegeket,  - amik szintén elég magasak. Mindenképp érdemes, és szükséges összevetni a saját uszodánk fenntartására eddig költött összeggel, illetve egy tanuszoda reális bekerülési költségével.

Ha hozzájárul, - bár nem hinném, hogy zavarná a nyilvánosság, hisz a Helyi Témának is megküldte - a levelét és a ráadott válaszom feltenném a blogomra.

Nem tudom, válaszom segítségére volt-e?

mindenesetre én is kíváncsian várom a többi képviselő válaszát, illetve szavazatuk indoklását.

Tisztelettel,
Várnai László
önkormányzati képviselő LMP


 


 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr233302875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fish14 2011.10.14. 14:49:40

Én is több szülőtől hallottam már a felháborodást. Az apuka kérdései nagyon jók, már rég felül kellett volna vizsgálni a szerződést. Most már muszáj lesz valamit reagálni a T. képviselőknek. És persze a "mindenkit elszámoltatunk" főnöküknek, aki ugye gond nélkül megújította ezt a szerződést...

OkoskaTo:rp 2011.10.14. 20:30:00

Egy tárgyi tévedés: Nem a BVSC uszodából szervezték ki az óvodások/alsósok úszásoktatását, hanem a Rákospatak utcai (Csömöri úti) volt ZSC-ben levő uszodából. Az ottani úszásoktatók elmondása alapján abban az uszodában kevesebb, mint harmadannyiból jött ki a kerületi gyerekek oktatása, mint amennyit a XVI. kerületi uszodának fizet Zugló. (Plusz a buszozás költsége - a Csömöri úti épp a kerület geometriai középpontjánál volt.)

A szavazás eredményén miért kell csodálkozni? Vajon Rátonyi Flóra miért szavazná meg, hogy apuci uszodája párszáz millióval szegényebb legyen? (Tényleg, ilyen esetben hogyhogy nincsen összeférhetetlenség? Hogyan szavazhat valaki közeli hozzátartozóját érintő kérdésben?)

Egyrészt azt kellene megvizsgálni, hogy a ZSC eladásából befolyt összeg hova szivárgott el, abból miért nem maradt az új uszodára. Másodsorban azért járna vesszőzés a képviselőtestületnek (főleg az előzőnek, de egy év elteltével lassan már a jelenleginek is), hogy még az új uszoda helyszínéről sem sikerült döntést szülni. Harmadjára meg lehet nézni egy nyugat-magyarországi város példáját, akik saját maguk építették fel az uszodájukat. Ha jól emlékszem, kevesebből, mint amennyit három év alatt Zugló kifizet a XVI. kerületi brancsnak.

raszti 2011.10.14. 23:30:55

ezt is megússzák.. hacsak nem gyűlnek tovább a kishalak, és veszik fel a versenyt a nagyhallal. egyébként sajnos ez az egész jogi úton nem támadható.
de a jövőre nézve szabályozni kell, hogy még véletlenül se történhessen meg ehhez hasonló pofátlanság.

piranya_mama 2011.10.15. 22:10:50

@raszti: Azért az is egy forgatókönyv, hogy már nagyon kellemetlen az ügy (leginkább a volt elszámoltatási biztosnak), hogy a megbízott "hajlandó" újra tárgyalni az árat. Naiv vagyok?

Persze az is érdekes kitől fogad el bármilyen nyilatkozatot, mert a Megbízó képviselőjeként még az előző garnitúra van írásba foglalva.

at17 2011.10.17. 12:22:52

Kedves Szülőtársak!
Aki még nem hallgatta végig gyermeke óvodavezetőjének, iskolavezetőjének beszámolóját a szülői értekezleten miszerint 10%-ot zárolniuk kellett az egyes intézményeknek a saját költségvetésükből, az majd úgyis értesül róla. Mert lassan már nem csak a wc papírt és szalvétát kell nekünk vinni...hanem a gázt, villanyt fizetni.(és ez nem túlzás)
Hát én végig hallgattam, és közben arra gondoltam hogyan lehet ide süllyedni, a fentiek szerint a csoportunk 900.000 forintért úszik 10 alkalommal. Nem az úszással van a baj, hanem a megoldással.Minden tiszteletem azon képviselőké akik még képesek a gyerekek érdekében is tenni valamit.
És hogy jót is írjak: a közétkeztetés pozitív irányban változott, kit illet érte köszönet?

OkoskaTo:rp 2011.10.17. 15:07:12

@at17: Az óvodákban változhatott pozitív irányba a közétkeztetés (bár én még emlékszem a kb. 2-3 évvel ezelőttire, amikor szívesen elmentem volna óvodásnak, olyan jó menü volt).
Az iskolákban viszont minősíthetetlen lett a táp. Az uzsonna egyik nap vajas kenyér, a másik nap zsíros kenyér. Vagy volt olyan nap, amikor a "leves" ivólé volt, a "főétel" pedig péksütemény. A gyerekeket mindenki azzal vigasztalja, hogy csak decemberig tart a szerződés a jelenlegi szállítóval.

belga6 2011.10.17. 15:30:19

Pozitív irányba változott a közétkeztetés? Érdekes. Az én gyermekem (zuglói) óvodájában már csak egytálétel van, tavaly még kettő volt. Remélem, 3 év múlva nem pártszimpátia alapján szavaznak az emberek, és utat mutatnak a Rátonyi családnak, Papcsáknak, kovácsnak, meg a többinek.
Kedves Zsolt! Remélem, nagy energiát nem fordított abba, hogy a Helyi Témának elküldte az írást. Annál a napnál nincs ma Magyarországon véresszájúbb jobboldali lap, és nyilván nem fognak foglalkozni a problémával.

varnai 2011.10.17. 16:11:23

A közétkeztetésről változásáról a vélemények megoszlanak. Én mostanában több panaszt hallok. Igaz, a régebbit is sokan kritizálták.
A három beszállító által ellátott intézményekből visszajövő véleményeket külön kéne nézni. A jövő héten körbekérdezek az intézményekben.
A bölcsis fejpénz (320Ft) hosszú évek óta nem változott. Ebből azért nehéz napi többször tartalmas, egészséges ételt adni.

piranya_mama 2011.10.17. 21:13:12

@varnai: Ez itt a reklám helye...Facebook/Zuglói SZülők Közössége, kicsit korábbi kommentek szólnak az étkeztetésről is, lényeg, minden attól függ, hogy a 3 megbízott/versengő cég közül melyik szállít. Már történtek egyezetetések, a legtöbb helyen pozitívan álltak a dologhoz. És az is "elhangzott" javaslatkét, hogy minden képviselő körzetében vannak ovik, bölcsik, iskolák, néha be lehetne kéretőzni egy-egy ebédre, uzsira - így saját tapasztalat lehetne az alapja a későbbi szavazásnak.

piranya_mama 2011.10.21. 21:53:18

@OkoskaTo:rp:
gyógytestnevelés úszásoktatása bruttó:123.525.000 Ft 31,5 hónapra, 960 fő/hó átalányra = 4.085 Ft/fő/alkalom.
3. osztályosok kötelező úszásoktatása bruttó: 140.199.500 Ft 31,5 hónapra, 1.672 fő/hó átalány = 2.662 Ft.
Ugyanaz a szolgáltató, ugyanakkor köttetett szerződés (zuglo.hu, közbeszerzések).