HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Az emlékezet mindig győz a semmivel, a káosszal, az anarchiával, az elhallgatással szemben - freudi elszólások

2011.10.07. 11:09 varnai

Megjelent a legújabb Zuglói SZABAD NÉP.

A címlap csupa megemlékezés. Hát kétségkívül a jelenről jobb nem beszélni.

A "Mártírok az élet győztesei" című cikkben Szászfalvi László egyházügyi államtitkár sorai freudi elszólás pontosságával jellemzi a jelenlegi kerületvezetés működését és az azt kiszolgáló propaganda lapot: "az emlékezet mindig győz a semmivel, a káosszal, az anarchiával, az elhallgatással szemben".

Polgármesterünk a Zugló lexikon adatait felmondva emlékeztet minket Zugló múltjára és - XVII. kerületiként - reményét fejezi ki,hogy a városrész minden lakosa otthonának érzi Zuglót. Vegyünk példát a debreceniekről, ők máris otthonosan mozognak a Vagyonkezelőben.

A polgármester munkájából az újságban leginkább a reprezentációs részt mutatják és a Zuglói Lapokban is egyre nagyobb felületet kap a koszorúzás, díjátadás, és egyéb ünnepségek - ezzel párhuzamosan egyre kevesebb érdemi dologról olvashatunk. Az Olvasóink írják rovat úgy tűnik végképp kimarad.

Ez persze csak a felszín, a háttérben döntések, szerződések születnek. A közétkeztetési közbeszerzési eljárás helyett három ismerős céget bíztak meg, a felújításokat immár egy cég végzi, a Városligeti bérbeadás botrányos, de hát ezekről nyilván nem lehet írni. Ezért téma a rendőrkapitány kinevezése. Hát ő már majd egy éve vezeti a ker. kapitányságot, az egész megerősítés csak formális ritus.

A jegyző választás viszont nem játék, itt megérzéseim beigazolódtak, akit vártunk megérkezett. Dr. Papp Csilla a Dutsch féle Sportminisztériumban kezdett, majd a Fidesz elnöki irodában irodavezetőként tett szert arra a kapcsolatrendszerre, ami most a Zuglói jegyzői székbe repítette. Önkormányzatban mindössze 3 évet dolgozott, jegyzőként sosem, csupán aljegyzőként alig egy évet dolgozott a pénzügyi összeomlásáról ismert Pest megyében. Zuglónak olyan jegyzőre lett volna szüksége, aki több (sikeres) önkormányzatban szerzett gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, és több éven át volt felelős jegyző hasonló méretű önkormányzatban. Megjegyzendő, a páyázók közt volt ilyen személy. Félő, hogy Papp Csilla leginkább pártkatona, és nem lesz képes a polgármesteri döntéseket a törvényesség őreként kontrollálni, egy ekkora hivatalt vezetni, és a politikai befolyástól, a rossz személyi döntésektől megóvni.

A 2. oldalon klasszikus termelési riport: kínai delegáció Zuglóban. Képaláírásként javaslom: A baráti kínai elvtársak megosztották a módszereiket az ellenzék náluk bevált adminisztratív kezeléséről, és a helyi elvtársakkal közösen egy kínai licensz alapján épülő kerületi börtön helyszínét is kijelölték. 

Alatta a Szociális Gondozó átszervezésről szóló anyag, melyben egy szó nincs az átszervezés mikéntjéről és mibenlétéről, ellenben Gyügyeiné, - a képviselő nemrégiben kinevezett felesége, - valószinüleg mostanra átlátva,  beszámol a Zuglói Szociális Gondozó Szolgálat eddigi működéséről.

A testületi ülésről szóló 3. oldalon  az elhallgatás a jellemző: fontosabb ami kimaradt, mint ami bekerült. Természetesen azt nem írják le, hogy egyéni előterjesztésemet az FB tagságok tiszteletdíjának megfelezéséről napirendre sem vette a fideszes többség. Hasonlóan nincs említés a MUNDO telekmegosztási napirendről, arról, hogy itt Ferdinandy alpolgármester kérésére a Fidesz frakció fele az ellenzéki képviselőkkel közösen szavazva vette le napirendről  Kovács Balázs a beruházót előnybe hozó előterjesztését. Szintén nincs említés az úszásoktatás szerződés felülvizsgálatáról, amelyet Rozgonyi Zoltán kérésére vettek le napirendről.

Jellemző ami bekerült: súlyos csúsztatásokkal próbál, jó szokásához híven, és a gazdai az utasításoknak megfelelve lejáratni az újság. Persze nem írják le, hogy az FB tagságok előterjesztés retorziója Rozgonyi előterjesztése a bizottsági visszahívás. Nem írják le, hogy mi a munkám elleni kifogás, és nem közlik a válaszom. A legvicesebb a cikk vége, hogy nem vettem részt a testületi ülés utolsó félóráján, a Zugló díszpolgára, és egyéb kitüntetések odaitélésén, és majd erről jól megkérdeznek.  Nos, aznap Borbély Ádám képviselő egész nap hiányzott, míg Füle Bernadett csak a testületi ülés felénél érkezett. Nyilván dolguk volt, mint ahogy nekem is, de őket furamód nem akarják megkérdezni, jellemzően még a hiányzásukról sincs említés.  Megjegyzendő, a ciklus egy éve alatt egyetlen képviselő testületi üléséről sem hiányoztam, míg a képviselők többsége már ki kihagyott egy-egy napot. És hát a fideszes képviselői lemondások miatt két szék,  két egyéni körzet, hónapokig volt gazdátlan.

Az 5. oldalon érthető Rátonyi Flóra őszinte rácsodálkozása a körzetének problémáira, hisz a XVI. kerületben nőtt fel, és jelenleg  is a belvárosban lakik. Ellenzék Hangjaként most Tamás László kap feleannyi felületet, mint fölötte a kormánypárti képviselő. Minden szava igaz. A fidesz közeli civil és egyházi szervezetekhez dől a lé, a többi civil, csináljon bármilyen hasznos munkát akár évtizedek óta, most alig kap valamit. A Civil Ház barátságos kis kuckó volt, ahol több száz ember járt be és érezhette jól magát, talált otthonra.

A többi cikkről, különösen a a sikertörténetként kommunikált városligeti bérbeadásról - melyről lásd egy bejegyzéssel lejjebb a tényeket, - pár nap múlva bővebben írok.

 

 

1 komment

Címkék: fidesz balázs képviselő zugló kovács városliget lászló flóra lapok várnai testület papcsák zuglói gyügyei zuglói jegyző rátonyi

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr623284601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guba Ferenc 2011.10.11. 20:12:31

"1951 március 4-én kínozták halálra a Magyar Katolikus Egyház akkori helytartó püspökét, boldog Meszlényi Zoltánt.
hu.wikipedia.org/wiki/Meszl%C3%A9nyi_Zolt%C3%A1n...
Előtte egy nappal szentelik pappá, szinte titokban, egy kápolnában, Paskai Lászlót, aki a Katolikus Egyház prímás érseke -Meszlényi Zoltán egyik neves utóda - volt 1987-2002 között.
6 hétre rá a Belügyminiszter, Zöld Sándor, otthonában kivégezte saját családját, édesanyját és öngyilkos lett. Előtte egy nappal Rákosi bírálta munkáját.
hvg.hu/hvgfriss/2011.16/201116_zold_sandor_titokzatos_halala_megelozo_love
hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_S%C3%A1ndor
*
Amikor megismertem, Meszlényi Zoltán életét csodálkoztam, hogy lehet az, hogy Magyarországon egykor egy főpapot ítélet nélkül, titokban elpusztíthattak. A fentiek nyomán talán mindez jobban érthető.
Budapest-Zugló főterén - a Bosnyák téren - áll egy befejezetlen templom. Alapjait 70 éve Meszlényi Zoltán püspök helyezte el. Mintha a történelem így is velünk élne máig."