HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

SZABAD NÉP 2. évad

2011.09.09. 09:41 varnai

A nyári szünet után új bimbókat hajtva, kissé átdizájnolva jelent meg a Zuglói Lapok. Az új kerületi címerhez illeszkedve kissé csúnyább lett a címsor, bumburnyák, fradizöld betűk sorát nyomja a laptetőhöz egy felismerhetetlenül összeragasztott, a városrészeket illusztárálni próbáló fotósor. A tördelés egyre durvább, és bulvárosabb.

A címek - bár a Helyi Témával nehéz versenyezni - hatásvadászok, patetikusak. Termelési riport fogalmazások váltakoznak kommersz bulvárhírekkel, és az egyre több sporttal. A "véradó városvezetők" a "Polgármesterrel közösen ültettek virágot a polgárőrök" címek bármelyik ötvenes évekbeli Szabad Nép, míg az "Újra lendületbe jött a Neoton", "Rátámadt a rendőrökre, de így nem menekülhetett"  ,  címek a Blikk főszerkesztőjének is elégedettségére szolgálnának.

Az augusztus 25-i számban "Folytatódik a városépítés Zuglóban" szól a hangzatos cím. A valóság ezzel szemben az, mint a 4. oldalon a KER.INFO-ból burkoltan megtudjuk, hogy a nyáron semmiféle  közterületi munka, út-, járda-, játszótér felújítás nem történt. Mivel a Városüzemeltetési Osztály által az erre a célra kért összeget a tört részére csökkentették, az általam kierőltetett (Kovács Balázs által felkapott, a választási kampányban beígért)  Róna-Thököly-Mexikói-Erzsébet királyné útja által határolt utcák forgalomcsillapításán kívül semmilyen más közterületi felújítás nincs  betervezve idénre.

Folytódik a "Kultúrcsata". A kerület kulturális élete Weineknek is vesszőparipája volt, mostani polgármesterünk nem kevesebbre vállalkozik, mint "megállítani Zugló kulturális hanyatlását". Jelentem, én nem hanyatlom. A kutúrkampf remélhetőleg többől áll, mint hogy még több pénzt adunk a Filharmóniának, és ezentúl a polgármester ízlését  követve operett előadásokra költünk, mi több, mindenkinek bólogatós kutyát kell tenni a "nemluxus" kocsija kalaptartójára.

Az új cikkstruktúrában az egyéni képviselőknek (a fideszeseknek)  fél oldal, a listáról bejutott többieknek, az ellenzéki képviselőknek, ezentúl negyedoldalnyi  felület jár. Ügyes.

Tildy Balázs bejelenti, hogy megépül a zajvédőfal. De hát az már egy jó ideje megépült, Balázs, (mellesleg az előző testület verte át nagy nehezen) most csak egy százméteres darabról van szó, kár ezt féloldalon át hirdetni.

 A szeptember 8-i lapszámban Máténé Virág Krisztánál a cím igazi blaszfémia: "Azért lettem képviselő, hogy segítsek". A cikkből megtudhatjuk, hogy a képviselőasszony mosógépet vett az egyik óvodának. Meg is dobbant a szívem, tényleg, hogy a képviselőasszony közcélra áldoz a fizetéséből (mely persze a Vagyonkezelő FB elnöki tiszteletdíjával, 200e Ft/ hó  http://www.zugloizrt.hu/kozerdeku-adatok/ kiegészülve a legmagasabb a képviselők közül), de aztán ha figyelünk kiderül, hogy a mosógépet "a polgármester által a számára biztosított ötmillió forintos keretből vásárolta". Tehát az önkormányzat vett az önkormányzat egyik intézménye számára valamit, (mivel ez a dolga) - de ez mégis egyéni, képviselői jótéteményként van beállítva. Furamód, a cikkben említett ötmillió forintos "Képviselői keretről" eddig semmiféle előterjesztést nem lehetett látni. Vajon minden képviselőnek jár, vagy csak néhányan, a kiválasztottak fényezhetik magukat közpénzből, a "dicsőséges jótevő" szerepben?

 Az "Ellenzék hangja"-ként természetesen elsőként a  Jobbikos képviselő szólalhat meg. A lap szerkesztőinek - de leginkább a nekik diktáló (al?)polgármesternek - a politikai szimpátiáit jól illusztrálja, hogy a Jobbikos képviselő eddig öt alkalommal, míg az LMP csak két alkalommal kapott szót. Most vigyorogva közölte Pindroch főszerkesztő, hogy hát betették Szabó Rebeka országgyűlési képviselőnket, úgyhogy én megint nem kerülök be egy jó darabig. A Jobbikos képviselőt azért persze annyira nem szeretik, hogy lényeges (pénz) ügyekben hallgassanak rá, tavasszal hiába mondta, hogy a BVSC területe alkalmatlan lesz a táboroztatásra, mégis odatették a tábort, most - utólag - vizsgálatot kezdenek a tömeges szülői panaszok miatt.

Fotók ügyében nem lankad a buzgóság, bár kissé fantáziátlanul nyomják, - úgy tűnik kifogytak az  ötletekből. A címlapokról most visszavonult a polgármester, ("Szerénység, elvtársak, szerénység, - ha valamit szeretek magamban az  szerénység" - mondá Bástya elvtárs a Tanúban) azért a 25-i lapszámba öt képet mégis betettek a kerületvezető pajtásról az igyekvő szerkesztők.

A 7. oldalon épp cserepes szobanövényeket ültet ki a polgárőrség elé, és ha jól figyelünk, még egy gyors átöltözésnek is tanúi lehetünk. ( a két fotó között, próbálván jobban a nép közé vegyülni, a trendi rózsaszin ingről lmpződ pólóra váltott ) A 12. oldalon Rozgonyi alpolgármesterrel együtt vért adnak, mellette lévő cikkben épp ajándékcsomagot ad, (vagy vesz át) furamód Rozgonyi alpolgármester titkárnőjétől. Az utolsó oldalon a klasszikus 100 éves nyugdíjas mellé ültetés. Mivel a véradós nemrég már volt, míg a nyugdijasost a legfrissebb lapszámban Kovács Balázs játssza, ezúton kérném a szerkesztőket próbáljanak valami újat kitalálni.  Javaslatom: védősisakban alapkő  letétel, búzamezőben állva, a nép aggódó tisztségviselőjeként iratok fölé hajolva, baráti ország vezetőjét (miniszterelnököt?) körbevezetve. Lásd alább.

Míg az olvasói, ellenzéki véleményeknek nem jut felület, fél oldalas cikk (félig bulvár félig termelési) szól az Erdélyi Alsórákosról.  "Fiatalok százezrei találkoztak a pápával" szól a cím. Na, gondoltam erről jól lemaradtam... De  hamar kiderül, a madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról tudósít  a Zuglói Lapoknak fél kolumnán. A szerkesztőknek igaza van, addig sem kell a lakosok piszlicsáré helyi ügyek miatt panaszkodó olvasói leveleit betenni.

A kerületi valós és lényeges események ügyében leginkább az elhallgatás eszközével él a Zuglói Lapok szerkesztősége. Nem sikerült írni a nyári három határozatképtelen testületi ülésről, mely kapcsán elmulasztottuk a Bosnyák téri szabadidőközpont telkének visszavásárlási lehetőségét. Tanévnyitó a Telepesben áll a címlapon, de az nincs leírva, hogy az évnyitót az építkezés be nem fejezése miatt négy nappal el kellett halasztani, és hogy a beígért fejlesztéseknek csupán a negyedét valósították meg.

5' Csak így tovább! K. J.

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr433213149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.09.09. 09:57:21

A nyári szünet után kissé átdizájnolva jelent meg a Napirend utáni monológ. Mondatonként legalább egy elgépelés, helyesírási hibák tömege, kétszavanként egy-egy felesleges vessző (ahová pedig kellene, ott nincsen). Nem kell nyelvtannácinak lenni, de azért ez a szint már az olvashatóság rovására megy.

Javaslat: A post megírása LibreOffice-ban, bekapcsolt helyesírás-ellenőrző mellett, majd onnan átmásolni ide. "B" verzióként a saját post elolvasása a megírás után, de még az elküldés előtt.

varnai 2011.09.09. 13:24:27

Schmitt Pálnál volt korrektúrán. : )
Igyekeztem javítani. Most már ok?

raszti 2011.09.15. 16:50:28

bizonyos időközönként ellátogatom a hivatalos önkormányzati felületre.
a zuglo.hu mennyibe kerül a kerületnek?
mert az az oldal egy dilettáns munka.
annyi igényesség sincs bennük hogy korrigálják az ordító hibákat.
de hála a vadelupai szűznek tisztelt polgármesterünk portréja fogad bennünket. gyorsan szúrópróbaszerűen végig néztem a többi önkormányzati oldalt, és örömmel nyugtáztam, hogy ebből az aspektusból is különleges kerületben élek.
hajrá nárcisz papi!
süti beállítások módosítása