HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

újra határozatképtelenség

2011.07.27. 14:33 varnai

24-én vasárnap ismét határozatképtelen volt a zuglói Képviselő Testület. A HVG is írt róla. http://hvg.hu/itthon/20110726_telek_visszavasarlasi_mizeria_Zugloban

A képviselők egy része nyaral, más része feltehetőleg nem akar egy olyan döntés meghozásában részt venni, felelősséget vállalni, amibe egy csöppet sem  vonták be. (a területért felelős alpolgármester Kovács Balázs jellemző módon az elmúlt félévben többször egyeztetett a beruházóval, de a képviselőkkel egyszer sem.) Egy 2009-es cikket olvasva erős dejavu érzésünk lehet. 

http://hvg.hu/itthon/20091204_zuglo_kepviselo_testulet#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=related

Pedig a telek egy részét bizony vissza kéne venni - az ár alkú kérdése - és köztérré, parkká alakítani. Lehetőleg a Településrendezési szerződésbe belevéve, a vállalkozó által finanszírozva, kiviteleztetve. A telek egészét semmi értelme visszavenni, pénzünk nincs rá, a mostani ingatlan piaci árakon még ennyiét sem lenne értékesíthető.

Persze a Bosnyák térről, a főváros egyik jelentős csomópontjáról, közteréről nem lehet a főváros bevonása, aktív részvétele nélkül dönteni. Mindazonáltal az is látható, hogy a főváros még a saját terei kapcsán sem nagyon döntésképes.  (Vagy ha igen, abban nincs köszönet.) http://budapest.lehetmas.hu/hirek/814/uj-foteret-budapestnek-mi-lesz-budapest-egyik-legertekesebb-telkenek-sorsa/

Berlinben most majd minden nap átsétálok az Alexander Platzon. A 4 hektáros teret megtöltik a gyalogosok,a bringások, a sétálók. És a tér kövezetén egyszercsak simán keresztbe megy egy villamos. A gyalogosok szétnyilnak, majd a villamos után újra  összezáródik a forgatag. A teret nem a pláza tölti ki,  - mint itt azt szeretné a beruházó, -hanem a boltok körülveszik a teret. Az autók, buszok a szegélyező utcákon haladnak. A metró a tér alatt halad el, az S Bahn fölül keresztez.

Itt, a Berlint körbefonó, abból kivezető S-Bahnt nézve látni csak, hogy a Budapesti vasútvonalak, a HÉV mennyire nincsenek kihasználva. A Zuglói vasútállomás 6-8 perc a Nyugatitól, de kinek jutna eszébe a Nyugatiba bemenni, megkeresni melyik vonat megy errefelé? Ugyanilyen módon pillanatok alatt elérhető Kőbánya, a Déli és az Északi összekötő híd felé a Soroksári út, Kelenföld, és  Óbuda. MA már a reptérre menve a vasútat használjuk, - autóval 20 perc alatt tán még éjszaka  sem lehet kiérni - de vigyázni kell, az mert a vasút csak a Ferihegy 1-nél áll meg.

De a Zugló Vasútállomás csak lépcsőkön át közelíthető meg, és a vonatra a bőröndöt feltenni kész erőművész- felszállni meg akrobata mutatvány. (Az állomás külsejét már nem is minősítem)  Nem hinném, hogy a peron megemelése, netán egy lift akkora költség lenne. A kevesebb, mint tucatnyi fővárosi vasútállomás rendbetétele nem lehet egetrengető költség, (EU-s források vannak) viszont nagyságrendileg javíthatná a főváros közlekedési hálózatát.

A Bosnyák téret sem lehet igazából megtervezni anélkül, hogy tudnánk, lesz-e metró, vagy az feljön-e a felszinre, netán villamos lesz végig a Rákóczi úton, esetleg marad a 7-es buszkaraván?

A határozatképtelenség mellyel a kerületi képviselők élnek, mert egy olyan döntéshez kérik szavazatukat, amelybe nem vonták be őket, az egész fővárosi döntéshozatalra jellemző. Az elmúlt húsz évre. A város a beruházók akarata, érdekérvényesítő képessége mentén változik, és nem a lakosságot bevonó, hosszútávú szempontokat figyelembe vevő, és korszerű elképzelésekkel rendelkező várostervezők ötletei alapján fejlődik. A hiányzó várostervezés - politikai akarat és elképzelés -  nemcsak az elmúlt húsz évre volt jellemző, most legalább annyira hiányzik. A főváros tereinek átnevezgetése, zászlajának átszabása, és Zugló címerének farigcsálása klasszikus pótcselekvések. Ezzel töltik az időt és költik a pénzt.  Az eltelt háromnegyed évben sajnos kiderült  nagy stratégiai dolgokban, városfejlesztésben nincs  ötletük, elképzelésük. Pedig évek óta hatalomra készülnek... Andrássy és Baross Gábor hol vagytok?

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr873104452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.07.29. 06:54:49

Azért én a HVG-től valamivel többet vártam volna, mint hogy pusztán a te véleményed leírják egy az egyben.
süti beállítások módosítása