HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

mert más pénzén telefonálni jó

2011.07.07. 22:09 varnai

 A zuglói képviselő testület eddig egy dologban látszott egységesnek: szerették/tük volna elérni, hogy eddigi jogukat/jogunkat a  telefon költségtérítést megkapjuk. Furcsamód, ami eddig, több cikluson át lehetséges volt, és több kerületben máig működik, - az Zuglóban nem megy.  Nem titok, a nettó 93eFtnyi tiszteletdíj mellé még kétségkívül jól jön a tervezett 40 forint határig netre, telefonra költhető összeg. De ha nincs az se baj, ki lehet e nélkül is bírni, hiszen  a kerületek hozzávetőleg a felében nincs ilyen plusz juttatás.

A küzdelem október óta tart, alkottunk rendeletet, melyet még az előző jegyző  vélt törvénytelennek, (de előtte két évig nem zavarta) , hoztunk határozatot, de ezt a Pesty féle kormányhivatal torpedózta meg,  -  valahogy mintha felsőbb hatalmak nem akarták volna, hogy a képviselők közpénzen telefonáljanak. 

 Mára, így nyolc hónap után, már telefonkészülékeket is vettek, maga az Ügyrendi Bizottság elnöke, Bátki úr vette kézbe az ügyet.  A jószándék ellenére sajnos ez is olyan sajátos, zuglói módra ment, hiszen nem volt meghatározott felső limit, ezért pár képviselő a maga szerény módján úgy érezte, 160 ezer forintos iPhone nélkül  ő bizony képtelen ellátni a reá bízott körzet képviseletét. A pár "önmegtartóztató", a kerület másfél milliárdos hiányát  elektronikai luxuscikkekkel növelő "városatya" rendelései miatt a beszerzésre elkülönített 1 milliós keretet másfél millióra kellett emelni. Ezen a kicsin már semmi nem múlik!- gondolhatták. 

De hiába végre a képviselői zsebekben, ( ridikülökben) az informatika csúcsmodelljei, a hívások elszámolása, a rendelet csak nem akart törvényesre sikeredni. Az elképzelés szerint a híváslistákat le kellett volna adni, és a polgármester személyesen döntötte volna el, melyik hívás történt önkormányzati céllal és melyik nem. Ez aztán a kihívás, igazi, egy volt elszámoltatási kormánybiztoshoz illő feladat! Éjjelente a Pétervárad utca magányában a képviselők híváslistái felett görnyedni , piros filctollal bekarikázni az LMP-s képviselő gyanús kimenő hívásait, összefüggéseket keresni, és a leggyanúsabbakat megcsörrenteni.   

Ráadásul most a célegyenesben kiderült, az ostromló hadak nem egységesek, hisz van aki a kezdetek, ( a Fülkeforradalom) óta közpénzen, az önkormányzat pénzén telefonál, csak eddig erről a többi képviselőtársa, sőt frakció társa előtt is szemérmesen hallgatott. 

A botrány pár hete robbant, amikor a Jobbikos képviselő, Markó úr megneszelte, hogy páran a Fidesz frakcióból kifizettetik a telefon és internet számláikat az önkormányzattal. Közérdekű kérdésére két listát is kapott, melyek furcsamód nem egyeztek.  

A mindenesetre a listákból kiderült, páran 20-50 ezer forint értékben adtak  le internet és telefonszámlákat, melyeket az önkormányzat rendre ki is fizetett. Ezen a listán előkelő helyen szerepelt Pusztai Péter és Máthéné Virág Kriszta, ők ketten kardoskodnak/tak leghangosabban  az önkormányzat pénzén élősködők ellen, a szociális kiadások visszafogásáért, a szigorú gazdálkodásért. De mellettük még számlát adott le Mélykuti Melinda, Füle Bernadett, Majzik Edit, Solt Zoltán, Gyügyei Attila, és Harrach Péter  is. 

 Az ellenzéki képviselőknek meg valahogy elfelejtettek szólni, hogy  hát izé, itt kell leadni. (Markó úr furcsa kakukktojás a listán, mert az ő a Szent Turulra esküszik, hogy nem vett fel egy vasat sem) Mi legalábbis  a számlaleadásról írásos, hivatalos ülésen elhangzó, vagy bármilyen információt nem kaptunk. Sőt rendszeres érdeklődésemre a Városüzemeltetésen, az alpolgármestereknél, Bátki úrnál az ügyrendi Bizottság elnökénél, hogy hogy áll a telefon költségtérítés, is mindig a "nincs döntés" volt a válasz. Láthatólag neki sem szóltak, most utólag megtudhatta, a Fidesz frakción belül ő is a kevésbé egyenlőek közé tartozik. 

A rossz fénybe került fideszes képviselők, egy percig sem haboztak, Máténé Virág Kriszta amazon módra lendült támadásba. Közérdekű Kérdésben egyből kikérte, hogy ki van rajta a képviselők közül a   kerületi flottán. Megjegyzendő, azért abban van valami báj,  hogy az önkormányzat, a polgármester eddigi döntéseit látva, az első ügy,  ami a fideszes képviselők szerint Közérdekű Kérdésre érdemes az egymás telefonszámlája. 

A lista rövid volt, de ütős. Harrach frakció vezető úrnak az elmúlt nyolc hónapban 481.984 forintért sikerült Zugló pénzén telefonálnia, sőt még mellé tett egy 8000 forintos net számlát is.  Hát nem tudom, én majd egész nap a telefonon lógok, kapcsolatot tartok a kerületi  és országos LMP-sekkel, szakértőket kérdezek az előterjesztésekről, a családommal, magánügyben, mint fotós, a választókat visszahívom, de 20ezer fölé még nem sikerül mennem. Vagy Ő vagy a választói valami nagyon drága percdíjú országban élhetnek. 

Rajta kívül még Tamás László ex MSZP, ex MSZDP, jelenleg civil, ( 248.405 Ft), Gyügyei Attila (193.852 forint) Pelyva György MSZP, (41,168Ft), és Rátonyi Flóra Fidesz-KDNP (54.890 Ft.)  képviselő intézhette ügyeit az önkormányzat pénzén, mindösszesen több mint 1.1 millióért. 

A testületi ülésen elhangzott zavaros aljegyzői magyarázat szerint a "régi" képviselőknek már eleve volt flottás számuk...  aha.  De akkor Rátonyi Flóra mit keres a listán? Neki valaki márciusban engedélyezte, hogy flottás számot kapjon. Úgy tűnik, ö a kicsit még a fideszes  egyenlőbbek között is a még egyenlőbbek közé tartozik. 

A képviselők egyenlő jogállásúak, ha jár nekik valami, akkor az mindegyiküknek jár, vagy egyiküknek sem. Az a legkevesebb, ami elmondható, hogy az  eddigi kifizetések rendezetlen jogi hátterűek voltak. (csak miheztartás végett: Szabó Zoltán ex VII. kerületi polgármester ellen nemrég  vádat emeltek, mert már nem volt polgi, de az önkormányzata állta a telefonszámláját) Tehát mielőtt itt is lecsap az Elszámoltatási Kormánybiztos, az lesz a legjobb, ha mindenki szépen visszateszi a kerület kasszájába, amit eddig felvett.  

És szeptembertől egy új szabály alapján egységesen térítünk, vagy nem térítünk költséget.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr503048686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabius 2011.07.08. 03:31:32

A telefon munkaeszköz. Én simán elfogadhatónak tartom, ha a képviselők egy havi ésszerű határig ( 10-15 ezer) egységes térítést kapnak, a fölötte lévőt mindenki maga fizeti. Azt is elfogadhatónak tartom, ha az önkormányzat kétévente egy középkategóriás (50 ezer) telefonra beruház nekik. Az efölötti telefonért rajongást mindenki finanszírozza magának.

Flottában egymással ingyen beszéltek, minden más irányban meg olcsóak a percdíjak. Ami most folyik az meg röhej. Én a helyedben legközelebb bedobnám, hogy a dolgok mai állása szerint a Fidesz 2014-es kampányígérete ez lesz: az MSZP és SZDSZ után a KDNP korrupciós és gazdasági visszaéléseit is felszámolja.

Ha megteszed ne feledd fölvenni Harrach arcát valami kamerás mobillal.

OkoskaTo:rp 2011.07.08. 13:03:51

Kedves László! Mármint 40 EZER forint telefon/internet költségtérítésről beszélünk, ugye?

Egyébként meg egy fillérnyivel sem értek egyet. Ott a "sima" képviselői juttatás, az van annyi, hogy futnia kellene belőle telefonra is. Más ennél nem sokkal több nettót visz haza napi 8 óra munka után. Fabius javaslata még elfogadható lenne, és a tételes híváslistázást is elkerülhetővé teszi.

varnai 2011.07.08. 13:48:07

Egyetértek Fabiussal, 10-15 ezer forintból kijön, amit önkormányzati ügyben az ember eltelefonál.
A jelenlegi helyzet az, hogy a sima képviselők, mint írtam 93e Ft nettót kapnak. Ahhoz, hogy ez feljebb menjen ahhoz már a lojálisak, és a belső körön belül, a kiváltságosok között kell lenni, akkor csak úgy hullanak az FB tagságok, tanácsnoki posztok. Ezáltal a jövedelem 2-300e fölé mehet.
A képviselőség majdnem főállás. (különösen ha az ember egyedül van és komolyan gondolja) Ahhoz, hogy az előterjesztéseket, a hátterüket is valaki komolyan kibogozza, utánanézzen, sok-sok órát kell tölteni. Lakosokkal beszélni, panaszaiknak utána nézni, a hivatalban tájékozódni, oktatási, szoc, pénz- városfejlesztési ügyekben tanácsadókkal beszélni. Én pl. baromi sok szakterületen tanultam rengeteget az elmúlt időszakban. Leginkább a hivatali szakapparátustól.

Például a bizottsági ülések, legalábbis Zuglóban napközben vannak. Ezért képviselő, vagy külsős bizottsági tag csak olyan tud lenni, aki nem kötött munkaidőben dolgozik, kiesnek a versenyszférában dolgozók, a komoly pénzügyi területen dolgozók. Az állami munkahelyen dolgozók sem esnek számításba. Van aki nem meri elvállalni... szóval nem egyszerű. És jár 26e ft.

OkoskaTo:rp 2011.07.08. 16:51:22

Ha már pénzkidobás. Kedves Várnai úr! Ezekről mit lehet tudni valamivel bővebben (újság előfizetés + Papcsák focimeccs)?
hirszerzo.hu/belfold/20110708_zuglo_elofizetes

Fabius 2011.07.08. 19:36:52

@OkoskaTo:rp:

Muhaha, ez tetszett a legjobban:

"Cseke Vanda válaszából az nem derült ki, hogy ki választotta ezt a két napilapot, ám mint válaszában írta, "a lapválasztást a megrendelt sajtóorgánumok magas szakmai színvonala és hitelessége, valamint a korrekt, objektív tájékoztatásra törekvés indokolja".

Indokolja, mi? Csak nem a szakmai színvonal, hanem a Széles Birodalomban egyre csökkenő print példányszám, az ECHO nézettségcsökkenés miatti pályán kívül helyezése a legnagyobb hazai kábelszolgáltatónál.

Ha valakit érdekel a Hírlap szakmai színvonala, két ajánlott olvasmány:

orulunkvincent.blog.hu/2011/01/29/a_huth_ok_bosszuja

varanus.blog.hu/2011/02/01/busongas_a_szeles_birodalomban

OkoskaTo:rp 2011.07.11. 12:33:16

Egy másik kérdés: Szabó Zoltán mintájára megtörtént már a feljelentés a "le nem adott" önkormányzati mobilok miatt?

honeste vivere (törölt) 2011.07.12. 19:56:56

Sajnálom Várnai urat! Komolyan, nem képes 20 feletti telefonszámlát összehozni.

piranya_mama 2011.07.12. 21:57:40

@OkoskaTo:rp: Mi már az ovi-bokrosítás kapcsán többször többektől megkérdeztük, miért is van szükség a lapokra - az iskolákban, óvódákban halomszám állnak, legfeljebb papírgyűjtés alkalmával hasznosítják őket. Válasz nem nagyon volt. Viszon majd' annyiba kerül éves szinten, mint a most leépíteni szándékozott technikai dolgozók éves bére (11 millió, 15 millió). Jaj, más költségvetési fejezet!

Krokodeal 2011.07.12. 23:29:18

Nem értem egyáltalán, miért fizet az Önkormányzat az adófizetők pénzéből újság-előfizetést bárkinek is??? Otthon a kábeltévé-előfizetésüket és a videotáka-tagságukat ne fizessük ki??...
Közben meg óvodákat "vonnak össze" (=óvónőket rúgnak ki).

A telefon-térítésen is fel vagyok háborodva. Fabius javaslatával értek egyet, limitálni kellene egy szerény havi összegben. Állatira elegem van már a sok HERE politikusból.
Az egésszel nemcsak az a baj, hogy a kerület pénzét szórják, hanem ráadásul nem is tesznek semmit a kerület érdekében, de közben a kerület úszik az adósságban.

honeste vivere (törölt) 2011.07.14. 20:06:45

@piHaranya_mama:
Ha nem lenne Zuglói Lapok, akkor Várnai elvtárs hogy a francba reklamálhatna, hogy nincs benne a lapban?

babuci0211 2011.07.16. 13:55:32

@honeste vivere: Nagyon remélem kedves honeste vivere, hogy nem Zuglóban lakik!!! Az Önkormányzat és a Vagyonkezelő vezetőinek dilettanizmusa éppen elég volt ahhoz, hogy tönkre tegyék a kerületet. Nem kellenek még pluszban Magához hasonló "lokálpatrioták".

piranya_mama 2011.07.21. 16:17:35

@honeste vivere: A Zuglói Lapok a közoktatási/önkormányzati intézményekbe IS ingyen jár, amiről mi érdeklődtünk, az a Magyar Nemzet/Magyar Hírlap előfizetés...Ez az, ami 11 millió.
süti beállítások módosítása