HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Adok-kapok és a kerület legfontosabb döntése

2011.05.28. 09:08 varnai

Először is kérek mindenkit, hogy jöjjön el szavazni, és, hogy klasszikust idzzek, hozzon magával még egy embert. De inkább kettőt. A visszajelzések alapján szoros eredmény várható.

Pár szó a tegnapi testületi ülésről.


Prezentálták az IVS felülvizsgálatát. Az anyag rendben, és profi. Hogy ezt miért a Vagyonkezelő Zrt csinálja, rendelte meg,  és miért nem a Városfejlesztési Osztály, aki ezért van, (mi másért?) erre nem adtak választ.
 
Napirend előttiben, - bár jogilag nincs ilyen, - Gyügyei képviselő sérelmezte, hogy családja, ( azaz önkormányzati állásaik) megemlítésre kerültek a ZUGLAPban. Orvosi esetnek titulált, és felszólított, hogy mondjak le. A polgármester kontrázott, készülhetett a leszámolásra, felszólítását aláltámasztandó felsorolta bűnlajstromom,  mindazokat az ügyeket, amiket nyilvánosságra hoztam, - amiket nem kellett volna meglépniük. Elmondta, hogy sajtóperek tucatjait indították. Viszontválaszomban
 
https://www.youtube.com/watch?v=WWQjnsdlmOo
 
végigvettem az elmúlt félév általa hozott megkérdőjelezhető döntéseit, és elmondtam, hogy a sajtópereket sorra el is vesztik.  Ekkor megvonta a szót.
A Korong Amerikai sarkára felfestett baleseti áldozatok kapcsán azon aggódott, hogy őt is körül akarjuk-e rajzolni, és rákérdezett, felszólítottunk-e a megölésére.  Biztosítottam róla, Bástya elvtársat nem akarják megölni.
Láthatóan nagyon zavarja őket Zugló Darazsa, (copyright Magyar Nemzet) hogy mindig nyilvánosságra kerül, amit kavarnak. Hogy a cirkusz a tele teremnek szólt, vagy ennyire idegesek a választások miatt nem tudni, de azért elég frusztráló volt. A katarzis mindenesetre elmaradt, nem mondtam le.
 
 
Ennél fontosabb volt a Logopédiai és a Nevelési Tanácsadó beolvasztása a Benedek Elek Gyógypedagógiai alá.
Az ott dolgozók fehér pólókban, feliratokkal a mellkasukon tüntettek a döntés ellen. Mindhiába, az összevonást megszavazták.
 
Az óvoda bokrosítás elmarad.
A Teleki Gimnázium marad a kerület fenntartásában.
A József Attila suli összevonását a Telepes utcaival elfogadták, a József Attila igazgatónője lesz az igazgató. A Telepes utcait valamelyest rendbeteszik, tető, festés, de az udvar marad ahogy volt. Azt majd jövőre. Máténé Virág Krisztina itt egy kisebb jelenetet produkált:  felolvasta az egyik szülőnek írt magánlevelemet, (brávó) amelyben kérésére leírtam a Humán Bizottsági ülést, és nőnek, illetve férfinek titulátam a két igazgatót, (nem írtam ki a nevüket) illetve az ő nevét is hibásanVirág Krisztának írom.
Furcsamód nem zavarta egy magánlevél nyilvánosságra hozatala. Megjegyzendő, az előző Humán Bizottságon újra kérte, hogy távolítsák el azt a köztisztviselőt, aki a hangrögzítőt kezelte, amikor ő az ominózus "Akkor haljál éhen!" mondását produkála. Az észjárás a polgármesteréhez hasonlatos, nem ő a felelős azért amit, mond/ csinál, a botrányért amit vele okoz, hanem az, aki nyilvánosságra hozza.
 
 
Egy nagyon fontos döntés született a városközpont ügyében. Kovács Balázs  alpolgármester előterjesztésében még 2,5-ös szintterületi mutató szerepel, de a testület Ferdinandy módosítóját választva ezt 1,35-re szorítottuk le. Erről komoly viták voltak a fidesz frakcióban, majd 40 perces frakciószünetet tartottak.
A tervek szerint a bevásárlóközpont  kb. 50.000 m2 lenne. A magasságból is lefaragtunk, a 23 méter helyett 18 méter lett elfogadva.  Az épület a telek patak felé eső részére kerülne, és a piac után egy nagyobb tér, közpark kerülne kialakításra.
Ez ügyben is érdemes elolvasni a Zuglapot, épp ezt javasoltuk. A tér területét az önkori visszavásárolná, de ennek konstrukciója még bizonytalan.
 
Mélykuti Melinda (fidesz-KDNP) a körzet egyéni képviselőjének előterjesztését elutasította a frakciója, marad a Wass Albert tér. A lakók ugyanis  - ahogy megjósoltam -  erősen tiltakoztak az átnevezés ellen, de ez nem számít.  Ők már közvetlenül is tapasztalják a Nemzeti Együttműködést.
 
Újra kiírták a jegyzői pályázatot. Kiírtak egy plusz aljegyzői pályázatot. A hivatal nemhogy karcsúsodik, hanem növekszik a vízfej. Kértem, hogy az elbíráló bizottság egységes kritériumok szerint pontrendszerben értékelje a jelentkezőket. No answer.
 
Elfogadtuk az idei nagyobb közbeszezéses felújítások listáját.
 
Helyben osztott anyagként szerepelt az Eszközkezelő vezetőjének felmentése, ő márc 31-el mondott le.  (az ok személyes támadás  ( mármint, hogy nyilvánosságra hoztam a rokoni szálakat)  - vagy a részvénycsomag eladása?)
 A 2010-es beszámoló kapcsán mikrofonhoz is állt, kérdeztem tőle, a részvénypakett forgatásán kívül milyen más tevékenységet végeztek, hányan vannak. Azt mondta, hogy polgármester fog válaszolni. A polgármester is hárított, írásos választ ígért, a hasonló témájú közérdekű kérdésemre. Tényleg, mint két ovis az összetört váza fölött, tolták egymásra a felelősséget. Hát a nagyreményű tervek hamar csúfos véget értek.
Az előterjesztésben szerepelt az új igazgató kinevezése is , itt kipontozott vonal volt. Hogy kit neveztek ki nem tudom, én eljöttem 15 órakor. Az látható, hogy most sem terveztek nyilvános pályázatot. Egy hosszabbat vitatkoztam Istókkal és a jobbikos képviselővel, és tényleg nem értik mi a baj az ismerősök kinevezésével. Hát benne bízik, bizalmi állás. Miért baj ez?  Igen, de ez nem a saját cége, hanem közpénz. Akkor is.
 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr692938145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raszti 2011.05.28. 11:10:21

"A József Attila suli összevonását a Telekivel elfogadták". Gondolom Széchenyit akartál írni. És végül melyik iskola épülete maradt meg?

honeste vivere (törölt) 2011.05.28. 19:56:02

Elolvastam a Z.Lapokban az Önnel készült interjút. Miért kell mindig elmennie egy-egy pofonért a medve barlangjába?

varnai 2011.05.28. 21:25:34

@honeste vivere: Én már csak ilyen mazohista tipus vagyok. De igaza van, sokkal eyszerübb lenne egy 15 fős frakcióban szótlanul végigülni havi egy testületi ülést, és az FB és egyéb pénzekkel együtt hazavinni havi 2-300 ezer forintot.
Ezzel együtt medvét, de még medvéket sem láttam ott, inkább csak a világossságtól, a nyilvánosságtól félő, az állásukat féltő csapatban támadó, másfajta állatok.

sületlenke 2011.05.28. 22:01:18

Ha már állatos hasonlatot keresgélünk, a csivava esetleg találó lehet.

Kutyának szeretne látszani, ha nagyítóval nézed, formára oda hajaz, de önálló életre képtelen és még hangja sincs.

Én valahogy a magam részéről nem azért akartam változást, hogy a maszopos-szadeszos lopást nemzeti hadovával körbepántlikázott, törvényesített síbolás kövesse ipari méretekben.

És inkább azt gondolom, hogy annak kellene lemondania, aki a nép nevére hivatkozva saját retyét-rutyát, baráti és ismerősi kört elégít ki közpénzen, bármilyen jogcímen, akár szükségtelen posztokat, máshogy ellátható műfeladatokat kreálva.

És tökmindegy, hogy most a Ferdinandy-Gyügyei-Rátonyi-Mazsu stb. család lehet a közpénzből fedezett bizalmi feladat-ellátó, vagy az előzőek perpje és puttya.

Valahogy a méretezéssel mintha egy kis hiba lenne, sokszorosnak tűnik máris a kistafírozottak listája, legyünk bármennyire rezignált legyintők, hogy mindegyik lop és mutyizik.

Na de ennyit időarányosan...És csöndes, népnemzeti kussban, hivatalszenteléssel, rovásírással, címerekkel, melldöngető trianonozással szemforgatva...
Értjük, értjük, hogy rosszul esik az igazság, főleg, ha napvilágra kerül.

Na most akkor: azért a fénysugár a hibás, mert odavetődött?

honeste vivere (törölt) 2011.05.29. 20:58:50

Érdekes, megint nem Várnai nyert. Csak második.

honeste vivere (törölt) 2011.05.29. 21:00:37

Budapest-választás-időközi-önkormányzati
Újra kormánypárti jelölt nyerte az zuglói választást

Budapest, 2011. május 29., vasárnap (MTI) - A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnapi XIV. kerületi önkormányzati egyéni képviselő-választást; Kovács Balázsra a megjelentek 44,9 százaléka szavazott - közölte Cseke Vanda, az önkormányzat sajtószóvivője az MTI-vel.

Legutóbb április 10-én tartottak időközi választást Zugló egy másik választókerületében, akkor is kormánypárti jelölt győzött.
Második helyen az LMP jelöltje, Várnai László végzett 24,4 százalékkal, míg a harmadik a szocialista Imre Gergely lett 21,7 százalékkal.
Negyedik a Jobbik jelöltje, Veres Gábor 5 százalékkal, ötödik a Munkáspárt jelöltje, Hajdu József 1,9 százalékkal, hatodik a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete (ZÉK) jelöltje, Kiss Jánosné 1,5 százalékkal, míg a hetedik helyen a Szabad Demokraták Szövetsége - Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZDSZ-SZEMA) Kissné Spira Veronika végzett 0,7 százalékos támogatottsággal.
Ez utóbbi azért meglepetés, mert a korábbi önkormányzati ciklusban Zuglót Weinek Leonárd SZDSZ-es (később független) polgármester vezette.
A választási részvétel 24 százalékos volt, rendkívüli esemény nem történt.
Kovács Balázs eddig is a XIV. kerület "külsős" alpolgármestere volt; mostani győzelmével a képviselő-testületben már szavazatával erősítheti az önkormányzat vezetését.
Az októberi önkormányzati választáson mind a 15 egyéni választókerületben kormánypárti jelölt nyert. Kompenzációs listáról az MSZP három, míg az LMP, a Jobbik és a ZÉK egy-egy mandátumot szerzett. Zuglót Papcsák Ferenc polgármester vezeti, aki az Országgyűlésben is a kormánypárti frakció tagja.
A választást azért kellett kiírni, mert Pusztai Péter kormánypárti képviselőt a helyi társasházi vagyonkezelő cég vezetőjének nevezték ki, és ez összeférhetetlen a képviselő-testületi szereppel.
Az idén eddig öt alkalommal tartottak egyéni önkormányzati képviselő-választást a fővárosban, és mind ötször kormánypárti győzelem született.
Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint Budapest egyetlen kerületében sem írtak ki újabb időközi választást

OkoskaTo:rp 2011.05.29. 21:38:35

Gratulálok a szoci jelölt leveréséhez!

Csak emlékeztetőül az októberi eredmények (zárójelben a változás ehhez képest):
1. Fidesz 46,60% (-1,7%)
2. MSZP 22,67% (-1,0%)
3. LMP 17,40% (+7,0%)
4. Jobbik 6,99% (-2,0%)
5. ZÉK 6,34% (-4,8%)

(És emlékezzünk meg Cseke Vandáról is, aki hűdemennyirenagyon független volt még egy időben.)

zuglauer 2011.05.30. 00:13:47

Gratula Lacinak az eredményhez, az első alkalom, amikor sikerült megverni az MSZP-t, ráadásul közel 3%-kal! :)
Tudtommal az LMP eddig még soha nem ért el 24,4%-ot. Azt gondolom, egy alig két éves párt esetén ez jóval több, mint ami elvárható!

OkoskaTo:rp 2011.05.30. 07:25:42

@zuglauer: Mondjuk mindig is Zugló volt az LMP-fellegvár, ráadásul Várnait nagyon sokan ismerik itt, még civilzuglós korából. (Tényleg, az akkor kifestett aluljárókat jó lenne újból elkapni, mert visszafoglalták a firkák, plakátok, hajléktalanok.)

Viszont tanulságos, hogy az 1-es körzethez hasonlóan az LMP és az MSZP együtt itt is több szavazatot szerzett, mint a Fidesz. Nem lesz könnyű helyzet majd 2014-ben.

honeste vivere (törölt) 2011.05.30. 15:27:06

@OkoskaTo:rp:
Lépjetek velük koalícíóra, mint az szdsz tette. Összenő az, ami összetartozik! Ezt mindig is tudtam!

pgroza 2011.05.30. 18:11:53

@honeste vivere: Jaj, ez olyan kis cuki ovis heccelődősdi. Csak nem gondolod komolyan, hogy előbb, vagy utóbb nem jön meg a demokratikus oldal esze és nem fognak össze ellenetekben. Na ne má!? Szóval nekik megjön az eszük nektek meg már el is ment.

nyaffancs 2011.05.30. 19:40:57

Gratula Laci! 2014-ben te jössz!

honeste vivere (törölt) 2011.05.30. 21:27:44

@pgroza:
Mentek ti is a levesbe, mint az szdsz!

pgroza 2011.05.30. 22:45:25

@honeste vivere: Látom már most kaparja a torkod ez a leves. Köhögj csak nyugodtan!
süti beállítások módosítása