HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

tavaszi séta - babakocsival

2011.05.10. 07:48 varnai

Tavasz van, sétálunk. Babakocsival. Hát elég horror. A járdán rengeteg a 10 centi széles repedés, a kocsi kereke megakad, eltűnik benne, a gyereknek meg majd a feje repül le.  Kűszködve lehet csak haladni. A Kolumbuszon a járdára parkolnak az elővárosokból bejárók, le kell menni az úttestre. A babakocsis anyukák elég hamar kitapasztalják mely utcák mely oldala járható - félő egy idő után nyomvályúk fognak kialakulni.

A  Bosnyák téri zebrán csak a zebrán meghagyott töredezett macskakövek között kitörik a kereke,  - itt az LMP tavaszi virágültető akciója után csinálták meg a kereszteződés kocsik felnijét is kitörő lyukait, a zebra pár négyzetmétere már nem került felújításra. 

 A Hungária Thököly sarkon egyszerűbb megemelni és kocogni, de hát a kocsi 8 kiló, a gyerek 12, (a gyerek alapszett 1, a ridikül még 1, a bevásárlószatyor még 2) egy húszonkét kilós rossz fogású "nyafogó tárggyal" kéne átérni az én 50 kilós asszonykámnak, egy olyan rövid zöld lámpán, amelyik még normál sebbességnél is villogni kezd félútnál. Nyugdíjasok gyakorta  félúton, a senkiföldjén ragadva, füstben, dübörgő teherautók között reménykednek a túlélésben.  

A két kerületi vasútállomás megközelítése igazi rémálom, a Zuglóinál nincs lift, a vonatra majd egy métert kell emelni hogy felrakd. Minimum kétszemélyes feladat. A Rákosrendezőt le se írom, második világháború végi filmet lehetne ott forgatni minden átalakítás nélkül.

Kerekesszékkel hasonló okokból igazából járhatatlan a város. Budapesten nincsenek mozgássérültek állapította meg egy holland haverom. A fenét, csak nem tudnak kijönni a lakásukból. Az a horror hogy még most is építenek nem kerekesszék vagy babakocsibarát középületeket.

A  JÁRDA szerintem kulcsfontosságú a városi életminőség, lakhatóság szempontjából. Észre sem vesszük, annyira fontos - akár a levegő és a zaj. Persze mit érdekli a járdák csipcsup ugye a városvezetőket, akik a kertes ház garázsától a hivatal örzött udvaráig, mélygarázsáig ki sem szállnak. Ők nagy projetekben álmodnak, a járda a szegényeké gondolják. És tényleg azzá is lesz, mert aki teheti az autójába menekül.

Ha két ember kényelmesen egymás mellett menve beszélgetve tud kereszben átsétálni a városon, akkor szívesen sétálnak, andalognak, akár kilométereket is. Mi gyakran hazasétálunk a belvárosból, leginkább a Fasort kedveljük. Ha csak egymás mögött, kutyaszart, gödröket, kocsik orrát, karókat kerülgetve nem egymásra, hanem az akadályokra figyelve tudnak csak menni, ha a mellettük eldübörgő forgalomtól nem hallják egymás szavát, ha hajléktalanok alszanak a járdaszélen, akkor az autót fogják választani,  - abban dugóban ülve is lehet beszélgetni. Még akkor is ha az jóval drágább. És amint lehet kiköltöznek egy elővárosba. (mint azt Demszky tette)

A Király utca remek példa, hogyan csináljunk méregdrága, akadályokkal teli használhatatlan sétálóutcát. Van kandelláber, cikkcakkban benyúló kutyaszaros, kipusztult bokros autóbeálló, töredezett márvány burkolat, kovácsoltvas utcabútor, egyedül egy egyes szék - még a hajléktalanok sem ülnek rá. Karók fél méterenként, kitört márvány oszlopok,  méregdrága köbméteres fakonténerek - ( nyilván kell egy cég, amelyik jól legyártotta, lehet fizetni a locsolásért is) egy pillantara nincs időd elmerengeni, a kirakatot nézni, a lábad elé kell figyelj, ráadásul a járda szűk, a szembejövőket is kerülgetni kell.

A hiáyzó és használható padok a másik. Kimegyünk bevásárolni a Bosnyákra, leülnénk megenni a lángost, megetetni a babát, de nincs hova. Én nem is engedném térnek nevezni azt a teret, ahol nem üldögélnek emberek.  A Ferenciek terén úgy próbálták távol tartani a hajléktalanokat, hogy felszedték a padokat... Az egész Blaha Ferenciek szakaszon nincs hová leülni. Máshol öles vasszerkezetekkel akadályozzák meg hogy ne feküdjenek le rájuk... (ez lenne a hajléktalan probléma megoldása?)

Amúgy persze a kerületet bejáró akácillatról, a kertekről akartam írni. A fenébe is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr212892177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sületlenke 2011.05.13. 07:26:53

Legyen minél több ötlete, javaslata, Várnai úr!

Ha még néhány kellően ki nem fizetett, vagy tovább nem satuzható fideszes lemond, lehetnek még újabb választások, és a fideszes jelölt vidáman kampányolhat az ellenzéki javaslatokkal, a környék meg jól jár...

Hacsak nem tényleg beköltöztette a 3. sz. választókörzetbe a nagy Zugló imádat az alispánt, és magától jött rá a 30 km-es zóna bevezetésének szükségességére, amint látni a tanácsi lap címlapján, majd a negyedik oldalon is féloldalnyi terjedelemben.

Jó is az, hogy lett ez a Zuglói médiaszolgáltató vagy miafene, legalább hiteles közpénzi reklámot kaphat az alispán gyerek, érdemes volt a média lóvét megtöbbszörözni a tanácsnál, nem köll a pártkasszából egy fityinget sem költeni, az átláthatóság jegyében.

Gondolom, a választás előtti lapszám lesz hivatott a többi jelöltnek is teret adni, már ha valaki beferdül a választási bizottsághoz, meg idő is lesz még a fellebezésre, aminek eredményét virágnyelven, úgy jó egy hónap múltán fejtheti meg a közönség, a lap aljáról, apró betűkkel szedve...:-D.

Arról is meg vagyok győződve, hogy lapzárta miatt maradt ki a közérdekű információ főispán urunk első fokon elkaszált helyreigazítási peréről a Klubrádió ellen, bizonyos fideszes retyerutyák kreatív szerződéseinek ügyében.
Sőt, a Klubrádió az állításai valóságtartalmát is igazolta, tehát a bíró máris kérheti idő előtti nyugdíjazását szerintem, mielőtt a másodfok rugalmasan helyrebillenti a mérleg nyelvét -:).

"A Klubrádió, melyben a zuglói önkormányzat által Papcsák Ferenc vezetése alatt kötött tanácsadói és egyéb az önkormányzat fideszes képviselőinek rokonaival és volt fideszes képviselőivel kötött szerződésekről kérdezte LMP-s képviselőt. Papcsák Ferenc a helyreigazítási kérelmet nyújtott be az ennek nyomán készült „Milliós osztogatás Zuglóban fideszes módra” című cikkel kapcsolatban.

A Fővárosi Bíróság elutasította a kérelmet, mert nem Papcsák Ferenc személyével, hanem a zuglói önkormányzat szerződéseivel foglalkozott. Az ítélet nem jogerős.

A tárgyaláson a Klubrádió a cikkben foglalt állítások valóságtartalmának bizonyítását is lefolytatta.
(Klubrádió"

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=127126

A Magyar Narancs cikke a linken, bár hosszú, de rendkívül érdekfeszítő a szövevényes ügyek egy részéről. Valószínűleg ők is benne vannak már a 35-40 peres ügyben főispánunk indítgatásában klf jogcímeken, az eredményekről, mint eddig is, a tanácsi honlap meg annak Pindroch printje is tájékoztat majd, ahogy az ígérvén lett a köz érdekében....

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=23604

pillangóutca 2011.05.13. 19:31:31

én mint anya kezdek hadjáratot, menjen már át Kovács Balázs a Hungária és a Thököly sarkán babakocsival, dehogy megy, ő a kismamákat nemdolgozó nőknek nevezte egy szülői-iskolai fórumon
....

ehhez képest a Népszabadság Papcsák interjúja
nol.hu/belfold/20110513-_azert__mert_valaki_fideszes__meg_erthet_ahhoz__amivel_megbizzak_

miről szól ez a párbeszéd? lopott, nem loptam, barátai, igen, de nem lopnak, dolgoznak,
hát minden másról van itt szó, csak nem a zuglói emberek életéről -- hogy ilyen volna az önkormányzatiság? Magyarország 2011. rémes

azt a Zuglói Lapot is szegény lakosok fizetik

sületlenke 2011.05.14. 06:09:03

@pillangóutca: a Népszabadság Papcsák interjúja az agyatlan zombigyártás csúcsa, akár röhöghetne is rajta az ember, ha nem lennénk már lassan immunisak mindenféle csúsztatás meg hazugság iránt.
A legjobb, hogy a Kun-féle múltkeresgélő konferencia sorozat szervezésében a három személy létfontosságú munkáját még két kommunikációs cég is támogatta számlázás szintjén, mit ad isten, mindkettő volt fideszes tótumfaktum leányzó, Gyügyei meg Cseke cége, ők segítettek be pluszban, nehogy beledögöljenek a munkába a négymilliósok.
A Mancs cikkéből az is kitűnik, hogy a teljesítési igazolások a nagy műért csak annyiban különböznek az elhíresült és főispánunk által nagy elánnal lobogtatott Dudoglo Pável-féle kamutól, hogy géppel meg helyesírási hibák nélkül készültek.

Hát ja, lényeg a jogszerűség, ez is igaz, ahogy Papcsák a Népszabnak hangsúlyozza.

Az általa hozott jogszabályok szerint le van papírozva, azaz jogszerű. Na, ennyi a változás a Weinekékhez képest. Már ez megérte..., csöbör helyett a vödör, de már alja sincs.

najmanna 2011.05.14. 13:01:15

@sületlenke: cseberből vadőrbe (romhányi)