HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Jó irányba tartunk, Sir!

2011.02.02. 21:52 varnai

Elsőként is bravó! (elmondtam a testületin  is és meg is tapsoltak) (mert mindig csak a kritika, a bajok, a kákán is csomót keresés, képviselő úr.)

Tehát Éljen! Az elfogadott új településrendezési koncepció a kerület e ciklusban hozott eddigi legfontossabb és jó irányú döntése.

Az új koncepció melyről remek informális beszélgetés volt a képviselők és az érintett osztályvezetők között az új főépítész munkájának mostanra beért gyümölcse.

Kimondtuk, hogy ezentúl nem támogatjuk a tömeges lakópark jellegű lakásépítést.

Ezentúl jobban támogatjuk a meglévő lakásállomány felújítását.

Különös figyelmet fordítunk Zugló építészeti értékeire.

Nem utolsó sorban kimondtuk, hogy a Bosnyák + az M3 másik oldalán a vasúti delta kivételével nem engedélyezünk 6000 m2-nél nagyobb bevásárlóközpontot. Konyec kisföldalattinál épülő pláza projekt.

Akárha a helyi városvédő civilek tízéve hajtogatott sirámait, és az LMP Milyen kerületet képzelünk? című kampányanyagát öntenék rendeletbe!

Tehát az eddigi Fejlődés és Beruházás (értsd beruházó) párti település-fejlesztés helyett egy építészeti érték, zöldterületvédő, kiskereskedést pártoló, az alapellátást rendbetevő (óvoda, bölcsiépítés) irányba megyünk.

Az elszántság jele, hogy amíg mindez nem konkretizálódik a Szabályozási Tervben addig VÁLTOZTATÁSI TILALOM lépett életbe a kerület nagy részén. BUMM!

Üröm az örömben, hogy kb. ezer építési engedély van kint és a legtöbb beruházó nem a mi két szép szemünkért, hanem csak azért nem épít jelenleg, mert áll az ingatlan piac. Paskálék, Cordiáék, MS Ingatlan, HerminaBau,  és egyéb bau társaik egyelőre kivárnak, de kíváncsi leszek, mennyit csökken majd, puhul városatyai az elszántságunk, ha megcsörrennek majd a kijáró telefonok. Ne legyen igazam.

De addig is, BRAVÓ!

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr902634488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2011.02.07. 10:47:36

Kezdettől figyelem ezt a blogot, szerintem nagyon érdekes és fontos. A saját, helyi ügyek perspektívájából szakpolitikai kérdésekkel foglalkozó blogomban ezt írtam róla (ott a linkeket is megadtam):

Blogokból tájékozódni

Várnai László zuglói önkormányzati képviselő (és régi civil aktivista) blogja egyre inkább helyi véleményvezetővé látszik válni. Az egyéni olvasókon kívül, az országos sajtó, de az összes helyi párt aktivistái is főleg onnan tájékozódhatnak, a saját képviselőik és vezetőik helyett, a döntések hátteréről.

Főleg a kompetens vélemény nyilvános megosztása a helyi ügyekben az, ami a képviselő blogján kívül hiánycikk. A gipszízű helyi sajtóban, a többi képviselő aktivitását nélkülöző zuglói politikai honlapokon (itt, itt és itt). Az ottani Fidesznek mintha csak vezetői lennének, önkormányzati képviselői nem, a zuglói MSZP-nek pedig mintha egyik se lenne.

(A blogon kívül az indexfórumra is regisztrált, és a régóta működő zuglói topikban még koncentráltabban fejti ki megfigyeléseit és véleményét, az ottani közönség többször igen éles kérdéseire, kritikáira is reagálva. Igen tanulságos, megéri figyelni!)