HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

a tanárokról

2011.01.21. 20:58 varnai

A tanárokról talán túl sommásan fogalmaztam. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy sok tanár fásul bele a tanításba, és kiégettként is csinálják tovább. E tanárok akár gyerekek ezreivel utáltatnak meg tantárgyakat. És ez nem egy tantárgy, hanem egy komplett világ, világnézetek, látásmódok, Kepler tanárnő jóvoltából a fizika csak képletek és számítások bemagolandó halmaza lett, és az elijesztett gyerekek már sosem fogják a felfedező szemével nézni a körülöttük lévő fizikai világot. Örömforrások vesznek el egy életre. Felnőttként is beégett dolgok maradnak hátra, amiket igen sok időbe kerül, ha egáltalán lehet korrigálni. Az ügyetlenebbeket gúnyolódás céltábláként  használó, vaskos kulccsomóval dobálózó tornatanárunknak majdnem sikerült velem megutáltatni a sportot, a mozgás örömét. Csak huszonévesen vettem észre, hogy nem vagyok ügyetlen, hogy a sport nem csak az átugrandó zsámoly, a bordásfal.

Franciska néni az egész történelemből csak megtanulandó évszámok sorát látta - és ezt is tanította - , és nem izgalmas, a jelent megérteni segítő kalandot. Látványos különbség volt amikor lányom a szakközépbe menve az eddigi átlagos helyett egy "igazi" történelem tanárt kapott. Az eddig a töri iránt semmi érdeklődést nem mutató kiskamasz csillogó szemmel ezután órákig mesélt a görögökről, a sötét középkorról, Kolumbuszról.

Ha egy átlag társaságban leülünk Aktivitizni hamar kiderül, a magyar felnőttek többsége azt gondolja, hogy ő nem tud rajzolni. Ügyetlennek vélik magukat, szabadkoznak, félnek megfogni a ceruzát. A sulikban idejekorán sikerült kiírtani belőlük a kézzel alkotás örömét, - és a kár itt nem áll meg, hisz e felnöttek nem fognak örömmel leülni rajzolni a saját gyerekeikkel. Az általánosban tanító rajztanárunk szerintem az iskola összes gyerekével meggyűlöltette a rajzlapot, a festészetet, a szineket. Az alkotás öröme helyett - csak kiabálás, rossz emlék maradt nekik a rajz, a festés - a művészet. Szerintem az itthoni rajztanárok fele alkalmatlan. Valószinüleg a képzésben és a kiválasztásban komoly bajok vannak.

Nem mellékes, hogy e tanárokról legtöbbször az egész tanári tudja, hogy már rég nem alkalmasak tanítani, (ő maga sem örömmel csinálja már, tudja is, érzi is rég) lecserélni, leszázalékolni, pihenni küldeni, továbbképezni mégsem lehet őket. Ma egy tanár, ha csak meg nem pofoz egy gyereket, szinte elküldhetetlen. Azt gondolom a tanár személyes tragédiájánál fontosabbak az elrontott gyerekek - felnőttek ezrei.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr362603743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - SZÍNDIÉTA 2011.02.06. 10:58:37

Ó, igen, ismerem a szó valódi jelentését: speciális fogyókúra, amely a különféle színű ételek elfogyasztásán alapul (ezek szerint vannak alkalmas színű és kedvezőtlen hatású, ezért mellőzendő színű eledelek), nem is hökkenek meg, ha a kifejezéssel talá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.