HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

" Helyben kerül kiosztásra!"

2010.12.11. 14:15 varnai

Sajnos nem készpénzről van szó, és ha osztják is, -késöbb -  azt is szigorúan zárt ülésen.

Arról az elmúlt évtizedben kialakult gyakorlatról van szó, miszerint mint a bizottsági, mint a testületi ülésen ott a helyszínen osztanak ki bizonyos előterjesztéseket.

Az igy kiosztott anyagok nemritkán igen fajsúlyosak, mégis - azaz dehogy - azt várnák el, hogy ott tudnak a képviselők tucatnyi oldalakat átolvani, arról felelős döntést hozni.

A gyakorlat nem csak Zuglóban dúl, hanem a legtöbb önkormányzatban, a XV. kerületi képviselőnknek, mikor szóvá tette,  olvasási szünetet javasoltak a fideszes képviselők, nekik nincs rá szükségük, - mondták, - ők vakon bíznak az előterjesztőkben. Bravó.

Az igy kiosztott anyagok közt lehet, és van is, fajsúlyos személyi kérdés, telkek vagy lakások tucatjainak eladása, milliós szerződés kötés, százmilliókat érő átminősítés, bármilyen kakukktojás. Érdemi vélemény kialakítására, gyakran az előterjesztés átolvasására sincs idő, hisz közben szavazunk a többi előterjesztésről. Szakértőt, érdekelt lakosokat, sajtót meghívni esélytelen, - de hát ez is a cél.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr742508915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

najmanna 2010.12.14. 19:40:26

az szmsz ír erről valamit?

SzabóJózsefné 2010.12.16. 11:05:35

Lehangoló, hogy a képviselők többsége - a jelenlévők természetesen kivételek :) - a szerteágazó munkájával magyarázza és természetesnek tartja, hogy felkészületlenül menjen bizottsági ülésre és ott vakhit (esetleg fifti-fifti) alapon szavazzon. Pedig sokszor tényleg nagy értékekről és közvetve vagy közvetlenül emberi, családi életekről lehet szó. Meg nem lepődöm, saját tapasztalatom, hogy így megy ez, magunk is szenvedő alanyai vagyunk egy ilyen bizalmi alapú döntésnek. A képviselő urak és asszonyok csak egyről felejtkeztek el, mikor nagy-nagy bizalommal eltelve jóváhagytak egy előterjesztést: a saját választójukról, vagy az állampolgárról vagy a zuglói lakosról, nevezzük, ahogy akarjuk - rólunk. Ez nyilván nem volt benne az előterjesztésben.

szami2 2010.12.16. 18:08:25

Nem tudom pontosan, hogy szól az esküjük, de talán azt kellene átgondolni! Biztos nincs benne olyan szöveg, hogy hű leszek pártomhoz, és polgármesteremhez, előterjesztéseiket kétkedések nélkül elfogadom!