HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

 • OkoskaTo:rp: @Michel Djerzinski: Pl. megígérheti, hogy a saját polgármesteri keretéből megcsináltatja a járdát/... (2016.12.09. 12:02) A Bosnyák téri ugar - visszavásároljuk?
 • csentecsa: @élhetetlen: Attól hogy egy héten egyszer rántott hús van sült krumplival, még nem lesz egyoldalú ... (2016.12.05. 15:04) Apa, ez moslékból van?
 • Vehicular cyclist: @városjáró: A közteresek azonban nem fejlődnek, semmit nem csinálnak. Fürtökben parkolnak a Városl... (2016.11.21. 20:34) Zugló szennybemenetele
 • IgazságotMindenkinek: Ez így utólag mindent megmagyaráz a kockásinges mozgalomról (2016.10.19. 23:47) Rudas VS Pukli
 • Vehicular cyclist: Ez tűrhetetlen. A bírságokat és a szennyezésmentesítést ki kell vele fizetteni. Ha nem fizet, akko... (2016.10.17. 18:05) Szeméttelep a zászló mögött - Tengerszem Budapesten

A Bosnyák téri ugar - visszavásároljuk?

2016.12.05. 23:13 varnai

Immár tíz éve, hogy a zuglói önkormányzat eladta a Bosnyák téri sportpályákat és a tanuszoda telkeit. A vevő, az ECHO Investment azóta sem épített semmit. A cég most továbbadná a telket és vele a projektet,  - melyre érvényes építési engedélye is van az év közepéig - a  Bayer-CFE Zrt.-nek. A kerületnek a szerződés szerint elővásárlási joga van a területre, az erről való lemondást terjesztette elő a polgármester a november 24-i ülésen. Nem gondolta, hogy ekkora vihart kavar. A testület kis híján a visszavásárlás mellett döntött, végül - javaslatomra - a döntést elnapoltuk.

A kerület hosszútávú fejlődését, jövőjét tán legjobban befolyásoló döntés igencsak  előkészítetlenül került a Képviselő-testület elé. A frakciók, képviselők nem lettek összehívva egy előzetes megbeszélésre, tájékoztatásra az új befektetővel való tárgyalások állásáról, a lehetséges opciókról. Pedig lett volna erre idő, hisz az  ECHO már október 28-án hivatalosan tájékoztatta az önkormányzatot az elővásárlási opcióról.  Mint a helyszínen kiosztott polgármesteri levélből kiderült az új beruházó jelentősen megváltoztatná a projektet, felmerült az eddig csak kereskedelmi célú telekre lakások építése is.

A kerületnek nem csak az elővásárláshoz van joga, hanem HOZZÁJÁRULÁSI JOGA van a telek tovább értékesítését illetően...hiszen az új befektetőre nem automatikusan vonatkoznak mindazok a feltételek, amikről az ECHO-val már megállapodtunk.

Az elővásárlás a 2006-os eladási árral történhetne, amely 3,2 milliárd forint + ÁFA. Feltehetőleg nem rossz biznisz 2006-os áron telket vásárolni, most, amikor láthatóan felpezsdült a lakás és ingatlan piac. A kerület értékbecslőkkel megvizsgáltatta a telkek értékét, melyek kis mértékben emelkedtek azóta. Persze a telek értéke leginkább attól függ, hogy mi, azaz az általunk megváltoztatható ZKSZT mit és mekkorát enged a telekre ráépíteni.

Kérdés, mit kezdenénk a telekkel késöbb?

De mit is építhetne az ECHO, mennyire lenne ez VÁROSKÖZPONT, és mennyire csak egy sima pláza?

mundo_net.jpg

Látványterv a Csömöri út felől nézve. A kép  nagy része fikció. A bal sarkában álló sportcélú épület fantáziarajz, senki, se Zugló, se az MTK nem fog új sportközpontot építeni. Mint ahogy az új piac épület is.

A MUNDO, a hangzatos "világ" tervben mára se park se közösségi funkció nem maradt, csak egy nagy lapos épület, mely a telek nagy részét kitölti.Nem városközpont ez, hanem egy igénytelen, "occsó"városszéli bevásárlóközpont.

A pláza" épület felénk eső harmada teljes egészében parkolóház. Persze nem P+R.  Az épületek alá viszont nem terveztek több szintes mélygarázst, mert azt költséges megépíteni. A Bosnyák tér, a kerület egy központi részét, luxus,  abszurd parkolóházként használni...ily módon urbanisztikailag elpazarolni 

A telek legtávolabbi részén látható épületek is fikciók, népámító választási politikusi ígérgetések:

IMG_7624.jpg

A 2014-es választáskor mid Rozgonyi mind Karácsony megígérte a "városközpont" megépítését.

A fővárosnak ezzel szemben semmiféle terve nincs a piac épület felújítására. Másodszor, mert a beruházó nem vállalta,  és mi településrendezési szerződésben nem köteleztük, hogy bármiféle  közösségi célú épületet építsen, (rendelőt, önkormányzatot, stb.)  még a parképítés sincs benne a szerződésben. A beruházók titkon azt remélik, hogy azt a területet majd jó pénzért meg, azaz vissza vesszük tőlük. Harmadrészt a kerületnek sincs semmiféle terve, pénze, hogy oda mit és miből építene.

Véleményem szerint az itt látható épület a legigénytelenebb pláza típus, (afféle Pólus center) mélygarázs nélküli lapos, olcsó ipari csarnok, mely semmilyen építészeti értékkel nem bír és nem való egy kerület fő terére. Nem mellesleg a beruházó az épületben semmiféle közösség funkció elhelyezését nem biztosítja.

Mennyire van szüksége Zuglónak egy ilyen épületre a kerület fő terén? Szerintem semennyire.

Íme, a 2006-os, a telek eladásakor elfogadott RAS tervek.

ras-terv.jpg

 Új piac, több különálló építészetileg érdekesebb épület,, köztük zöld terület, sétáló passzázsok,  hátrébb irodaépületek, köztük az önkormányzaté, még hátrébb a patak mögött az új sport és szabadidőközpont. Se Weinek sem Papcsák idején nem épült meg, és úgy tűnik Karácsony idején sem fog.

Az új beruházó, valamelyest visszatérve a 2006-os tervekhez, már lakások építését is tervezi, de a  meglévő megállapodás, a hatályos ZKSZT szerint erre nincs lehetősége. Szerintem a Képviselő-testületnek le kéne ülnie és tisztáznia, milyen funkciókat, milyen és mekkora épületeket tart a Bosnyák térre illőnek.

Szerdán a képviselők - a testületi ülésen elmondott kérésemnek megfelelően - tájékoztatást kapnak az új beruházótól, és ezután magunk is elmondhatjuk, mit gondolunk a Bosnyák tér sorsáról. Csütörtökön pedig rendkívüli Testületi-ülés lesz, ahol dönthetünk, visszavásároljuk vagy sem, továbbá milyen feltételekkel engedjük a telek továbbadását.

A zuglóiak meg majd utólag értesülhetnek... például a dec. 15-i közmeghallgatáson arról, hogy a bölcs Képviselő-testület hogy döntött. Szerintem pont az ilyen jelentős, a kerület hosszútávú fejlődését alapjaiban meghatározó ügyek esetében kellene fórum, kerületi közvélemény kutatás, kerületi konzultáció.

 

18 komment

Címkék: városközpont Zugló Bosnyák tér ECHO INVESTMENT MUNDO Bosnyák piac

Apa, ez moslékból van?

2016.12.02. 11:53 varnai

Tegye fel a kezét, aki hallott már a ZSURMóKA levesről. Az óvodai dolgozók és ismerőseim között nem volt ilyen.

Leguglizva az egyetlen a Hungast konyhák menüválasztékában  szerepel - úgymond tájétel - ,de szomorúan kellett megállapítanom, az ott leírt receptnek semmi köze nem volt a tegnap az összes zuglói óvodában, iskoláiban a gyerekeink elé tálalt híg, ízetlen löttyhöz.

zsurmoka_leves.JPG

Ezt kapták a gyerekek tegnap. Gergő fiam a gyerekszáj őszinteségével meg is kérdezte: - Apa, ez moslékból van?

Elsőként egy rántott levesre gyanakodtam de ,mint a kóstolásnál kiderült, a másodikként tálalt paprikás krumpli egy részét darálhatták le és higíthatták fel homeopátiás, 1:10.000 arányban, mert a két fogásnak kiköpött ugyanolyan íze, színe, illata volt:

Derűs, diszkrét illatokkal rendelkező, mely a paprikás rántás, csipetnyi köménymagos illatjegyekkel, lábosban kozmált barikolt utóízzel, pikáns olajkarikákkal, mely a menzás, a katonaságom mosogatásait idéző állott zsírszaggal áll össze kerek egésszé, mely minden Hungast étel sajátja, - ahogy egy végzett somelier jellemezné.

A paprikás krumpli ugyan kissé testesebb volt, ahogy ez el is várható.

És íme, összehasonlításként amit a Hungast Zsurmóka levesként az étlapján kínál.

zsurmoka_net.jpg

Íme a receptjük:

 • 100g tv paprika
 • 100g paradicsom
 • 100g füstölt kenyérszalonna
 • 100g vöröshagyma
 • 100ml tejföl
 • 80g házi tarhonya
 • Só, őrölt feketebors, fűszerpaprika, őrölt kömény

 

Na most ennek a levesnek se látványában, se tartalmában, összetételében az ég adta világon semmi köze nem volt a tegnap az óvodában a gyerekek elé tálalt és általam is kóstolt híg léhez.

A tarhonyán kívül semmiféle szilárd dolog nem úszott a feltálalt lében, a gyerekek szerint ők fejenként 1-1 "tésztát" találtak benne.

Ezúton kérném az önkormányzatot, meg hivatalos levélben is fogom, hogy a tegnapi 7000 adagnyi levest hibás teljesítés okán ne fizessük ki.

A nemrégiben a gyerekeink elé tálalt "Bolognai rizs" - el együtt már azt hiszem eléggé túlfeszítették a húrt. ja, a Hungastnak, mely Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségébe tartozik évi 1,2 milliárd forintot fizetünk ki, mert a bal és jobboldal 2015-ben megújította velük a szerződést. Valakinek biztos megérte.

79 komment

Címkék: Zugló hungast kft zsurmóka leves zugló közétkeztetés

"Amire az ember kitartással, nagy akarással sokáig készül, végül bekövetkezik!"

2016.11.08. 11:51 varnai

Megvolt hát a Hajósban az ünnepélyes vizesblokk átadás!

Hajdu alpolgármestert, bár ígérte,  negyedórán át hiába várták a folyosókon felsorakoztatott, ünneplőbe öltözött gyerekek, tanárok. Bár mindegy is volt, hiszen a diákok nagy többsége a folyosón, felsőbb lépcsőfordulókon állva  amúgy sem látott semmit az egész ünnepségből.

folyoso_9520.jpg

Az aulában volt egy vidám zongoraszóval kísért kórusének, mindenkinek köszönetnyilvánító igazgató, és bölcs gondolatokat, diákaranyköpéseket felolvasó felsősnégyes, ZIK-es termelési videóklip. Végül a VIP vendégek szendwicses  fogadáson is részt vehettek.

igazgato_9522.jpg

Hadd idézzem a vécé avatáshoz igazán találóan összeválogatott gondolatokat:

Az ember akkor becsül meg dolgokat, ha keményen megdolgozik értük! .... A türelem nem egy passzív dolog, valójában az aktivitást jelenti...  Amire az ember kitartással, nagy akarással sokáig készül, végül bekövetkezik.

clip_9537.jpg

Minden piszoár egy győzelem. A ZIK látványos, győzelmi zenével kísért videóklippel készült. A felújítás két hónapos csúszása után elég abszurd volt ez az önfényezés.

A mellékhelyiségek felújítása pedig igencsak időszerű volt már, hisz a suli 1965-ös megépítése óta lényegében nem lettek rendbe téve, a diákok találóan jegyezték meg, hogy már a dinoszauruszok is ezeket használták. (úgy is néztek ki)

Az mindenképp dicséretre méltó, hogy a szülők, az iskola alapítványa, továbbá a KLUDI és a Zalakerámia jelentős összeggel támogatta a felújítást. Úgy tűnik csak számukra fontos, és a fenntartó, üzemeltető önkormányzatnak, KLIK-nek nem, hogy minőségi, víztakarékos, szenzoros csaptelepek és energiatakarékos lámpák kerüljenek beépítésre..

ffiwc_9534.jpg

A fiuké fradizöld a lányoké pónipinki. A magam részéről csak azt nem értem, hogy a csapokat, tükröket, piszoárokat miért a felnőtt szabvány szerinti magasságba szerelték fel?

Az ünneplőbe parancsolt diákokat, az ünneplést mindazonáltal kissé tüllihegettnek gondolom.

6virzgcfw5j0pjhms.jpeg

Egy vizesblokk felújításnak ugyanis természetesnek kell, azaz kéne lennie. Feltehetőleg az önkormányzat évtizedes rossz gazdai viselkedése az oka, hogy egy iskolai felújítás ekkora fenntartói kegy, és elkészülte ekkora ünneppé válhat. ( a rangos suli homlokzata szigetelése évek óta félbehagyottan áll és a mindennapos testneveléshez szükséges sátrat is  a szülői alapítvány finanszírozta)

Egy normális, jól vezetett önkormányzatnál ugyanis egy ilyen nagyságrendű, 16 milliós beruházás bőven belefér a nyári két és fél hónap szünetbe. És akkor  elég az évnyitó ünnepségen pár mondatban kitérni a megújult vizesblokkra, nem beszélve mindarról a kellemetlenségről, amit a tanidőben végzett jó hónapos kivitelezés  diákoknak, tanároknak, takarító személyzetnek szükségszerűen okozott.

aula_8594.jpg

Az aula szeptember harmincadikán. A főlépcsőház egy hónapon át le volt zárva.

tanariwc8587.jpg

A szülők türelme szeptember második felében fogyott el, akkortól az egyre húzódó, kaotikus felújításról egyre több szülői panaszt kaptam. A diákok számára ugyanis  jelentős kellemetlenséget jelentett, hogy a majd ötszáz tanuló az udvari Toi-toi vécék sorát volt kénytelen használni egy hónapon át, míg kézmosásra egy székre kihelyezett fertőtlenítő folyadék szolgált.

A tanári WC szeptember 30-án.

Az iskolavezetés és a szülők szerint a kivitelező cég nem állt a helyzet magaslatán,  sokszor csak egy-két emberrel végzett munkát, a cég meg arra panaszkodott, hogy a szerződés nem a szülők által adott komplikáltabb, elektromos bekötést igénylő szenzoros csaptelepekre vonatkozott, azokat nem kapták meg időben, stb.

 

toi_8595.jpg

 

Szólj hozzá!

Rendbe teszik a Thököly úti fasort!

2016.11.01. 21:57 varnai

Ha minden kérésem ilyen gyorsan teljesülne!

Október elején mint Zugló környezetvédelmi tanácsnoka sok-sok fotóval illusztrált levelet írtam a Főkert Zrt-nek, kérve, hogy ültessék vissza a Thököly útról évek óta hiányzó, több mint negyven kivágott fát.  Pár nap múlva pozitív válasz jött a cégtől, és tegnap már frissen ásott gödrök jelezték, hogy nem a levegőbe beszélnek.

 

Feladó: László Várnai <varnai.laszlo14@gmail.com>
Dátum: 2016. október 11. 11:08
Tárgy: Thököly úti fapótlás kérése
Címzett: vezig@fokert.hu


Tisztelt Szabó József igazgató úr,

Mint a Városliget fórumon beszélgetésünkkor  említettem Önnek, a Ligethez közei Thököly úton ijesztően sok fa hiányzik a valaha gyönyörű platánokkal szegélyezett főútról.

Mint Zugló Környezetvédelmi tanácsnoka, képviselője (és születésem óta zuglói lakos) elszomorít, hogy a kerület e valaha árnyas  és reprezentatív főútja, fasora milyen siralmas állapotban van. A fasor az évtizedek alatt lassanként jóformán eltűnt. A legbrutálisabb közelmúltbéli eset, hogy a Thököly út Hungária sarkon egy gyönyörű nagy fát két méteres magasságban egyszerűen elvágtak. Mit remélnek ilyenkor, hogy majd kihajt?
A fasor pótlásának, rendbetételének eddig ésszerű akadálya lehetett a 4-es metró tervezett építése, majd a tervezett villamos vonal. A fővárosi közgyűlés nemrég mindkettőről lemondott, úgyhogy elhárult az akadály a fasor rendbetétele elől.

A Thököly út Dózsa György út és Hungária körút közötti rövid szakaszán 28  fahelyet számoltunk, melyekből vagy teljesen hiányzik a fa, vagy tőben kivágott kisméretű törzscsonk található bennük. E mellett van kb. még számos járdaszakasz, kb. két tucatnyi hely, ahol valaha lehetett fa, de  mára már a fahelyet is leaszfaltozták, vagy olyan széles járdaszakasz, ahol bőven lehetne fát ültetni és illene is oda fa. Mindösszesen tehát kb. hatvan fa elültetését kérjük.

Örülnénk, ha a régi  platánfasort rekonstruálnánk, tehát ezzel a fafajtával oldanák meg még most ősszel a pótlást.

Mint Zuglóban ismert és beágyazott civil egyesület azt is meg tudjuk oldani, hogy az érintett házak lakói, akik elé újra fa kerül magukénak érezzék, gondozzák, locsolják a facsemetéket.

Csatolom a fahelyekről és lehetséges fahelyekről készült képeket. A kép címének első két száma a házszámot jelöli.
Végül csatolok egy képet milyen szép, amikor egy a régi platánsorból megmaradt példány és a régi villa a  Thököly út századfordulós arcát mutatja.

Válaszát várva,

Tisztelettel,

Várnai László
Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,
önkormányzati képviselő
A Hungária körút sarkán meredező csonkot pár napja tőben kivágták, remélem a helyére hamarosan facsemete kerül.
th95_8703.jpg
th96_8689.jpg
templomelott_8644_1.jpg
Hiányzó fák a  templom előtt a Cházár András utca sarkánál. A töredezett, balesetveszélyes járdát  érdemes lenne a templomhoz illő díszkőre cserélni, pár pad is praktikus lenne.
th89_8700.jpg
A Hermina út sarka, nemrégiben még több nagy platánfa adott itt árnyékot.
th47_8658.jpg
A Thököly 47 előtt két nemrégiben ültetett fa tűnt el, helyükön már frissen ásott gödör van.
Íme a Főkert október 28-i válasza:

Várnai László                                                                                                   Iktatószám: 4503/2016

Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,                                                  Ügyintéző: Nagy István / J.E.
önkormányzati képviselő úr

részére

 


Tisztelt Várnai László Úr!

 

 1. október 11-én elektronikus úton érkezett, Thököly úton fapótlások kérése tárgykörben küldött levelét köszönettel megkaptuk.

Társaságunk 2016. év őszén összesen 43 db Japánakác ültetését tervezte be a XIV. kerület, Thököly útra (23 db-ot a Dózsa György út – Hungária körút közötti szakaszra és 20 db fát a Szitakötő út – Bosnyák tér közötti szakaszra).

 

Külön örömmel tölt el bennünket, hogy a zuglói lakosok hajlandóak lennének az eléjük ültetett fák gondozási munkáiban tevőlegesen is részt venni.  Biztosak vagyunk ennek a kezdeményezésnek a sikerében, mivel az őszi időszakra betervezett 43 db fából 27 db-ot eleve lakossági kérésre fogunk beültetni, mely kezdeményezés jól mutatja a lakók zöldfelület iránti elkötelezettségét.  

 

Engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy a levelében írt Thököly út – Hungária körút sarkán kivágott fa egy teljesen kiszáradt bálványfa volt, melyet a kollégák veszélytelenítés okán vágtak vissza két méter magasságban az őszi faültetési munkák megkezdéséig. A tuskó eltávolítását követően erre a helyszínre is ültetni fogunk egy facsemetét.

 

A jelzett fasorban a fafaj-csere növény-egészségügyi szempontok miatt évekkel ezelőtt megkezdődött. A platánállományon apiognomóniás fertőzés (Apiognonomia veneta) figyelhető meg, ami vessző- és ágelhalást okoz. A fafaj-cserét többek között az indokolja, hogy a már fertőzött, idősebb fák a fiatal egyedeket megfertőznék, másodsorban azért sem preferáljuk a platán ismételt újraültetését, mert tapasztalataink szerint ezen fafaj esetében jellemző az úgynevezett talajuntság jelensége, melynek okán a fiatal egyedek nem fejlődnek olyan ütemben és mértékben mint ahogy az elvárható lenne, illetve a kártevőkkel, kórokozókkal szembeni ellenálló képességük is erőteljesen csökken.

 

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Üdvözlettel:

Lipcsei Szabolcs

zöldfelület-fenntartási igazgató

ZÖLDFELÜLET-FENNTARTÁSI IGAZGATÓSÁG

Én a magam részéről a városképhez, a villákhoz illő, hatalmas, boltozatos  lombú platánokat sajnálom, és a japán akácnak nem különösebben örülök.
Ugyanis ilyen fajtájú fákat telepítettek az Amerikai út Korong utca és Thököly közti részén, és a rengeteg földre hulló termés minden évben rohadó, szörnyű büdös barna levet ereszt, nem mellesleg a virágzáskor is hatalmas szemét marad utánuk.
valaha_8686.jpg
Villa platánnal, a Thököly út eredeti képe.  Az igazi az lenne, ha a nagy aszfaltos járdaszakaszokon is kialakítanának fahelyeket és az elmúlt időszakban leaszfaltozott fahelyekre is ismét fák kerülnének.
hungaria_hermina_kozottifahelyek_8697.jpg
Aszfalt mindenütt. A Hungária körút és a Hermina út közti páros oldala kietlen pusztasággá vált az elmúlt évtizedben, mára egy fa sem maradt, sőt a helyeiket is leaszfaltozták, mára alig pár hírmondó maradt az óriás platánokból. Pedig az egyre gyakoribb kánikulákban mindenki örült terebélyes árnyékuknak.

Szólj hozzá!

Lakossági fórum szűk körben

2016.10.26. 12:10 varnai

Október 25-én lakossági fórumot tartottak a Vezér út zöldterületének felújításáról. Az izgalmas, a kerület legnagyobb zöldterület fejlesztését bemutató fórumon 10 lakos jelent meg, a hivatalosságok többen voltunk.

Biztos többen is kíváncsiak lettek volna, csakhogy a meghirdetés nem sikerült tökéletesre.

A  kéthetente megjelenő Zuglói Lapok ingyenes (a lakosságnak ingyenes, az önkormányzatnak évi 80 millióba kerülő) újságunkba nem sikerült betenni, (az okt 6-án megjelenő lapszámban az okt. 23-i ünnepség bekerült) Kérdés, minek tartunk fenn egy újságot, ha pont a lakosság értesítésére nem használjuk.

A Facebookra okt 24-én került ki az okt. 25-i fórum képe:

untitled-1.jpg

 

egy lakos találóan meg is jegyezte, hogy egy fórumot nem éppen egy nappal előtte kell meghirdetni:

untitled-2.jpg

:

 

 

 

Vezér út gyepűjének felújítását 2016 elején még a Civilzugló Egyesület kezdeményezte, és tetette be a 2016-os költségvetésbe, nem kevés csörtével. A tervezésre és az első ütem kivitelezésére 57 millió forint került be javaslatunkra a költségvetésbe és a közbeszerzési terv II. negyedéves ütemébe. Ehhez képest, mint a főépítész elmondta, a tervezésre kb. egy hónappal ezelőtt adtak csak megbízást.

A tervezőt azonban még akkor sem tájékoztatták a  Tündérkert alapötletről, pedig a költségvetési módosítónak az volt a címe, indoklása, és a beruházási csoportvezető kérésére még június 7-én írásban újra elküldtem számukra.

címzett: aljegyzo; Balázsné; Szabó Rebeka alpolgármester

Tisztelt alpolgármester asszony, aljegyző úr,  kedves Aranka,

Tervezési szempontok


kerékpárút:

- egyenes, az úttesthez közeli, a parktól valamelyest elválasztott, a gyalogosok által nem összekeverhető kerékpárút,

Tündérkert:

 A Zuglóban születő gyerekek szülei az önkormányzattal közösen fát ültethetnek a gyerek születésekor. A parkban kitaláljuk, hol milyen fák kerülnek, és a szülő választja ki, melyiket ülteti el. Tehát a szülők (gyerekek) ültetik tele  1-3 év alatt a parkot. De nem ötletszerűen, hanem az önkormányzat kiültetési tervét követve. Az egész hosszában ültethetünk így fákat. Kérdés, hogyan lehet úgy feltüntetni a gyerek nevét, h az ne sírkőnek nézzen ki három méterenként.

Fásítás:
a főút mentén a környezeti ártalmaknak ellenálló fasor
Az úttól távolabb ligetes kiültetés, változatos fajösszetétel

Cserje szint:

elsősorban talajtakarók, félcserjék változatos fajösszetételű kiültetések

Kis fenntartás igényű évelők alkalmazása

Extenzív gyep/virágos rét esetleges megjelenítése az erre alkalmas kisebb intenzitású helyeken.

Sétány

- leülős részek, tartózkodó helyek, felnőtt fitnesz

- sakkasztal, más játékok, pl. óriássakk, petang, stb.

- izgalmas,  rejtélyes, felfedezésre inspiráló, sokfajta növénnyel- marasztaló, sok helyre le lehessen ülni, háttámlás padok,

Látványosságok:

 - Valamilyen élő víz, csobogó, amiben lehet a gyerekeknek tocsogni, párolog, végig folyik a burkolaton, játékos, nem monstrum szökőkút. Esetleg párafüggöny

 - szoborkert, 5-8 szobornak hely, a Magyar Szobor Társasággal közösen, közepes méretű szobrok, non figuratív, fantáziadús, akár pályázatok alapján, izgalmas, kortárs szobrok, installációk

Szervízút:

- a szervízút nem mindenhol kell, de telkek gépjárművel történő megközelítésének biztosítása.

 - a cél, hogy a házak előbb-utóbb vendéglátóhelyekké váljanak, kávézóvá, fagylaltozóvá, cukrászdává, étteremmé, és a közterületen kialakuljanak teraszok

 

Várom válaszotok a fentiekre, információt a további lépésekről, hogy mikor lesz kiírva a pályázat, milyen, annak anyagát, a meghívottakat, bontásnál részvételt, stb.

 

Üdvözlettel,

Várnai László képviselő, környezetvédelmi tanácsnok

 A levélre sosem jött válasz

Az hogy a saját előterjesztésem alapján kezdődő parktervezésbe mint  képviselőt, környezetvédelmi tanácsnokot nem vontak bele, épp ennyire bizarr és elfogadhatatlan, mint hogy környezetvédelmi tanácsnokként, önkormányzati képviselőként, ötletgazdaként egy Facebook oldalról kell megtudnom, hogy a saját témámban, egy zöld ügyben - de bármilyen témában -  lakossági fórumot tart a hivatal. Ezt a körzet képviselője Sógor László szintén joggal sérelmezte a helyszínen.

Ha a meghirdetésben nem is jeleskedett a kommunikációs stáb, az utólagos propaganda már jobban sikerült. MTVA szintű sőt,  kerületi MSZP szintű képkomponálás, ahogy a teremben lézengő pár emberből  képesek voltak tömeget komponálni.

14705726_1073005426149391_2499122455101805000_n.jpg

Az önkormányzati fotós ügyes kompozíciója és a valóság:

vezerut_forum_net.jpg

10 lakos,  a többiek "beépített emberek", Barta LMP-s képviselő, Sógor, Sokacz képviselő, Hajdu MSZP-s, Szabó PM-s  alpolgármester, a főépítész és a pályázati csoport két embere.

A lakossági fórumra, mint a főépítész elismerte, azért volt hirtelen szükség, mert ez plusz pontot jelent a KÖZ-TÉR pályázat értékelésén.

Hogy a lényegről is írjak. Az alapötlet, a TÜNDÉRKERT,  - a kerületi újszülöttek szüleivel közös faültetés -  teljesen kifelejtődött. Hogy tudatosan vagy véletlenül mindegy is, így is úgyis is elfogadhatatlan egy testületi határozat negligálása. A szervizutak lecsökkentése, zsákutcává tétele, a parkolás minimálisra csökkentése helyes irány.  A családi házak elé lerakott játszótér joggal váltott ki tiltakozást. A kerékpárút cikkcakkos vonalvezetése kizárja, hogy a kerékpárutat a forgalmi kerékpárosok használják, ezt a kerékpárutat járdaként fogják használni.

 

Szólj hozzá!

"Nagylevelű hárs - ültette a Napraforgó Óvoda mackó csoportja 2016-ban"

2016.10.18. 10:06 varnai

Zuglóban közterületen 70.000 fa él, ad oxigént, árnyékot nekünk. A kerületi lakosok valamelyest kötődnek hozzájuk, hiszen ha kivágásukat látják rendre szót emelnek, de amúgy kevéssé tudják a fasorokat, a panelok közti zöldterületeken lévő fákat a sajátjukénak érezni. Hogyan lehetne ezen változtatni? Talán, ha már gyerekkorban összekötjük őket.

Mi lenne, ha már a fa elültetése is közösségi cselekvés lenne, ha már kis korban a sajátjukénak tekinthetnének egy fát?

Ültessenek fákat a kerületi  óvodás csoportok, általános iskolás és középiskolás osztályok, és amíg tehetik az osztály közösen gondozza, kövesse nyomon a fa növekedését. És majd mutathatja arra sétáló fiatalemberként a barátnőjének, netán apukaként a fiának: Nézd ezt a hatalmas fát apád/anyád ültette!

Az alábbi előterjesztés a szakemberekkel egyeztetve a fentiek okán született. A Köznevelési Bizottság támogatta és remélem a Képviselő-testület is fogja. (és talán még a hivatal-ZVZ Zrt-kabinet Bermuda-háromszögben sem vész el a projekt).

Ha a kezdeményezés beválik évi 80-100 új fát ültethetnek a kerületi gyerekek. És esetleg egy igazi tradíciót teremthetünk.


image12.jpg

A képen a III. kerületi Vizi Óvoda gyerkőcei ültetnek fát.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László

Önkormányzati képviselő

Környezetvédelmi tanácsnok

Szám: 123-1313/201                                                            

                                                                           Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

Napirend száma:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság

 

Képviselő-testület

 1. október 20-i ülésére

 

Tárgy:

 

A zuglói óvodások, általános iskolások,

 

középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe,

ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta

 

nevelésük elősegítése

 

 

Tisztelt Bizottság!

Tisztelt Képviselő-testület!

 

I.                   Előzmények

 

Hozzávetőleg 70.000 közterületi fa van a zuglói önkormányzat gondozásában, azaz évi 1000 fát kellene ahhoz ültetnünk, hogy az állomány 70 évenként megújuljon, nem számítva a viharkárok, és egyéb balesetek, betegségek miatt kipusztulók pótlását. A zuglói önkormányzat azonban általában évi 200, maximum 300 fát ültetett az elmúlt években, így a közterületi faállomány folyamatosan csökken, elöregszik.

 

A pótlás egy új kerete lehet az oktatási intézmények bevonása, mely a fapótlás mellett a környezeti nevelés, a lokálpatrióta öntudat kifejlesztésében is jelentős lehet.

 

II. Vélemények

 

Zuglóban 29 telephelyen működik óvoda, a nagycsoportos korú gyerekek összességében hozzávetőleg 40 csoportot tesznek ki. Ők koruknál fogva már megértik a fák fontosságát, sőt számos olyan játékos fejlesztő feladatuk van, amelyek a fákkal, a növényekkel, levelekkel, termésekkel, a természettel van összefüggésben.

 

Az iskoláink száma 24, ezekben általában kettő, de van ahol párhuzamosan három osztály van, hozzávetőleg 60 osztály, (1000 gyermek) tanul egy kerületi évfolyamban. Az általános iskolákban az ötödikes évfolyamok osztályai vennének részt a faültetésben, míg a középiskolákban az első évfolyamok vennének részt.

 Tehát ezen osztályok tanulói még három évig közösen gondozhatnák, követhetnék nyomon az általuk ültetett fák növekedését. És zuglói lakosként, családalapítóként   természetesen utána is még évtizedekig.

 

A facsemetéket, ha mód van rá az intézmények udvarán ültetnénk el. (Intézményi udvarokon faültetési programról az elmúlt években nincs tudomásom).

Ha erre nincs mód, akkor az intézményhez legközelebbi fasorban, vagy kerületi közparkban kerülne sor az ültetésre. Pl. a Teleki Blanka Gimnázium tanulói az Ajtósi Dűrer fasor évek óta hiányzó fasori fáit ültetnék vissza. A fák mellett valamilyen módon feltüntetnénk az ültetők személyét, pl.:

„ Nagylevelű hárs

Ültette a Napraforgó óvoda Mókus csoportja 2016-ban.”

 

A tájékoztató táblák elkészítésének, elhelyezésének költsége a ZVK Zrt tájékoztatása szerint ~ 10.000 Ft /db.

 

A faültetés előkészítését, az adott helyre illő fafajták kiválasztását a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. a szokásos módon végezné el, de a beültetés fizikai részét, amennyire lehet a gyerekek végeznék. A fák gondozása, pl. locsolása az adott csoport feladata lenne.

 

Véleményem szerint a faültetés az óvodások, iskolások környezettudatos nevelésének egy fontos része lehet, ha tradícióvá válik várva várt őszi program.

 

 A faültetés a Zuglói lokálpatriotizmust is erősíti, a városi környezet sajátjának érzését is segíti, a környezetünk megbecsülésének is fontos eleme lehet, hisz milyen büszkén mutatja majd pár év múlva majd a barátainak ha arra sétál: ezt a fát én ültettem kiskoromban!  Feltehetőleg egy fát ültető gyerek kamaszkorban nem követ el a közterületi fákban rongálást.

 

Az óvodások, iskolások faültetési programja hozzávetőleg évi plusz 80 fa ültetését tenné lehetővé Zuglóban, és teremthetne egyedülálló tradíciót a kerületi oktatási intézményekben.

 

Javasolom, hogy a faültetés és kapcsolódó kiadások költségét (Bruttó 7 000 000 Ft) a Környezetvédelmi Alapból a Környezetvédelmi Bizottság biztosítsa.

 

III. Bizottsági vélemények

 

Az előterjesztést a Környezetvédelmi Bizottság és a Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság a rendes ülésén tárgyalja, a bizottságok álláspontját a bizottság elnöke a Képviselő-testület ülésén ismerteti.

 

IV. Döntési javaslat

 

 1. számú határozati javaslat

(bizottsági)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

 

/2016. (  .   .)KVB számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A Környezetvédelmi Bizottság a program megvalósításához bruttó 7 000 000 Ft összegű előirányzatot biztosít a Környezetvédelmi Alap terhére.

 

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

 

 

 1. számú határozati javaslat

(Képviselő-testületi)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Képviselő-testülete

 

……/2016. (        ) Öh. számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A program megvalósításához szükséges forrás, előirányzat biztosításáról a Környezetvédelmi Bizottság dönt.

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

A határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

 

Budapest, 2016. október 7.

 

Várnai László

önkormányzati képviselő,

Környezetvédelmi tanácsnok

 g.jpg

 Iskolások fát ültetnek  Kispesten - miért ne lehetne Zuglóban is?

Szólj hozzá!

Szeméttelep a zászló mögött - Tengerszem Budapesten

2016.10.14. 11:43 varnai

Zuglóban az elmúlt évtizedekben- beleértve a polgármestereket - kevesen alkottak maradandót. Magó úr, a zuglói lombiznisz híressége, illegális fémkereskedő azonban - versenyre kelve a papcsáki templomtoronnyal -  kitartó szorgalommal hordja össze hatalmas,  fémből, veszélyes hulladékból, háztartási hulladékból, bútorokból, autóroncsokból álló absztrakt hegyeit.

Igaz, néha ha elégedetlen elkészült művével (vagy amikor rossznyelvek szerint a már el nem adható veszélyes hulladék, szigetelőanyag az egekig ér) ilyenkor nemes egyszerűséggel öngyulladás keletkezik be a "telephelyen", és Újpestig nyúló mérgező füstfelhő  jelzi a zuglói önkormányzati és állami tehetetlenség méretét. Az állam ekkor sok tízmillióért eloltja,  és mentesíti vagy őrzi  Magó úr megunt alkotását.

Magó úr műalkotásait sajnos sosem értékelik kényszerű szomszédai, állandóan feljelentésekkel, hatósági bejelentésekkel zaklatják. Az Öv utca 161 alatti szeméttelepét a szomszédos lakóházakban élők egy év alatt utálták ki,  a hivatal akkor kezdett cselekedni, miután blogot írtam róla.

_ov_164_6.jpg

2015 januárjában a fehér furgon kipakolás közben az Öv utcai lakóparkok ablakai alatt. Ugyanez a kék motorháztetős furgon immár kanapéval a tetején installációként  beépítve a Tengerszem utcai közterületen. Magó úr telephelyet váltott.

furgon_8716.jpg

A Tengerszem utcai telepe kevésbé van szem előtt. Szegény szomszédok több éve irogatnak mindenkinek, jegyzőnek, hatósági osztálynak, polgármesternek, sokszor hónapokig válaszra sem méltatják őket.

Ha a részeg "beszállítók" üzleti vitába keverednek, ha kábelt égetnek, dulakodnak hiába hívják a rendőrséget, rendészeket, eredmény semmi. Az illegális szemét átvétele és lerakása folyik tovább zavartalanul, annak ellenére, hogy Magó úr nemcsak a telket teszi tele hulladékkal, de az előtte lévő közterület, járdát is. Megjegyzendő, a szomszédos telket, ahol hasonló szeméttelepet hordtak össze, saját költségen hét millió forintért a választás előtt takaríttatta ki az önkormányzat.

utca_8720.jpg

Az egy éve így kinéző közterület... Eddig egy 50.000 forintos birtokvédelmi biíságig jutott a zuglói önkormányzat.

A telek belseje:

keritesmogott_8726.jpg

Szerencséjére a hivatalok megértőbbek, a Zuglói önkormányzatban fél évekig  fektetik a lakosok rosszindulatú leveleit, amilyen hosszan csak tudnak elrágódnak egy birtokvédelmen, hogy aztán egy át nem vett 50 ezres bírsággal kimerüljön az igyekezet.

A rendőrség -  hisz az illegális fémkereskedés bűncselekmény - állítólag nyomoz, a NAV amely illegális kereskedés, számlák és nagyjából minden miatt lecsaphatna láthatóan nem igyekszik.

zaszlo_8717.jpg

Szeméttelep a zászló mögött. A lényeg, hogy a nemzeti érzés megvan.

Ma helyszíni szemlére hívtam a hatósági, közterületi osztályt, kíváncsi vagyok mire jutnak.

 

1 komment

Címkék: birtokvédelem Rákospatak Öv utca Zugó tengerszem utca Magó illegális fémkereskedelem szemét égetés veszélyes hulladék lerakás

Mennyire volt jó fenntartója a KLIK a zuglói iskoláknak?

2016.10.06. 15:33 varnai

2017 január elsejétől a zuglói iskoláknak nemcsak a fenntartását, a tanárok fizetését, de az épületek üzemeltetését, karbantartását, felújítási feladatait,a technikai személyzet munkáltatását is az állam veszi át. A hatalmas feladatra az eddigi 198 tankerület helyett 58 kis KLIK centrumot hoznak létre. A zuglói két tucat intézményt a XIII. kerülettel vonják össze. Az önkormányzati üzemeltetés, állagmegóvás zuglói gyakorlatát jól ismerem, de vajon működött-e a feladatmegosztás államra eső része, milyen szinten látta el a KLIK eddig a zuglói iskolákat?

Az új, nemrég kinevezett vezetőt meghívtam a Képviselő-testület október 20-i ülésére, tájékoztasson minket a KLIK eddigi kerületi tevékenységéről.

 

Tisztelt Hazlinger György Igazgató úr,

Elsőként is, mint a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője szeretnék gratulálni a kinevezéséhez.
Szeretném Önt meghívni a Képviselő-testület október 20-i ülésére, hogy megismerhessük Önt. 
Örülnénk, ha a testület megismerhetné a 2017. januári  átadás menetét, tervezett ütemét és örülnénk, ha kapnánk valamiféle tájékoztatót a KLIK eddigi zuglói munkájáról.
Mint képviselők rengetegszer kapunk szülői észrevételeket az iskolák kapcsán. Mivel  az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok teljes körűen gondoskodtak az iskolákról, ezért a lakosok nem tudják jelenleg mi a KLIK és mi az önkormányzat feladata. Néhány konkrét terület, amiről rendszeresek az észrevételek.
Azt kérném Öntől, hogy tájékoztassa a képviselő-testületet a fenntartás átvétele óta  milyen informatikai eszköz beszerzések történtek, hány számítógépet, monitort, szervert, stb. szereztek be, a jelenlegi eszközállomány mennyi, az életkora hogy változott?  Mennyi számítógépet igényeltek az iskolák az elmúlt három évben és mennyit kaptak?
Folyamatosan érkeznek a tanári és szülői panaszok a projektorok hiányára, a fénymásolókhoz, nyomtatókhoz a papír hiányára, (a  szülőktől kérnek be papírt) a festékpatronok hiányára, a gépek karbantartására, javítására, a kiöregedettek lecserélésére. Ezen oktatási segédeszközökből mennyit kértek az iskolák, és mennyit kaptak meg az elmúlt három évben?
 
Szintén  számos szülői, tanári észrevétel érkezik a gyakorlati órák és a kémiai kísérleti vegyszerek fogyóeszközei miatt, és a kémia, fizika, biológia, környezet órák szertári eszközeinek megújítása, pótlása okán.  Ezekből mennyit rendeltek az iskolák és mennyit kaptak?
Mennyi új torneszközt adtak az elmúlt években a zuglói iskoláknak? Mennyi új könyvet kaptak az iskolai könyvtárak? Mekkora volt  e két területen az iskolák igénye?
Mindösszesen a béreken kívül mekkora összeget költött a  KLIK a zuglói iskolák fenntartására?
A szülői visszajelzések alapján úgy tűnik egyre több feladat, költség hárul a szülőkre,  az általuk támogatott iskolai alapítványokra.  Megjegyzem, ez által a jobb hírű, a jobb környéken lévő iskolák, ahová a módosabb szülők járatják a gyerekeiket és a hátrányosabb helyzetű iskolák közti felszereltségbeli különbség  - aminek a csökkentésére eredetileg  a KLIK létrejött -  nem hogy csökken, hanem egyre inkább növekszik.
Köszönöm fáradozását, a pontos napirendről amint tudom tájékoztatom. Jelzem a hivatalos telefonszámuk a 061 795 8042 nem működik, én más telefonszámot nem találtam.
Üdvözlettel,
Várnai László
önkormányzati képviselő, 
Budapest, XIV. kerület, Zugló

Szólj hozzá!

Köszönjük! Folytatjuk!

2016.09.28. 14:31 varnai

Hét országos és helyi környezet és városvédő szervezet (Budapesti Városvédő Egyesület, A Civilzugló Egyesület, a Ligetvédők, a Levegő Munkacsoport, Ligetvédők -Orczy kert, a Budavárvédők és a Védegylet) összefogásával, hozzávetőleg egy hónap szervezéssel megrendeztük az első Zöld Budapest Protestivált.

A fővárosi zöldterületekért, leegyszerűsítve a budapesti fákért tartott demonstráció - ezt sokan mondták -  régóta időszerű volt, csak kellett pár ember, aki kitalálja és gyakorlatilag megszervezi. Ez, a résztvevő szervezetek számát, elképzeléseit látva sem volt egyszerű. : )

Számomra a legfontosabb az volt, hogy a különböző  szervezetek, és a különböző helyszíneken tiltakozók mára megértették, hogy sikerre csak akkor van esélyük, ha összefognak, ha segítik egymást.

Nagymező utcán hömpölygő tömeg, mely az Andrássy úton már két földalatti megállónyi hosszan vonult, a színpadról nézve igazán lenyűgöző volt. És a rengeteg jó szó, mosoly is, amit felénk, szervezők felé küldtek. Az Index tudósítással egyetértek, sikerült eltalálnunk az arányokat, a rendezvény igazán jó hangulatú volt, a beszédek és a zene jó arányban és viszonyban voltak.

14492501_1784693331808941_8825393177110089913_n.jpg

14445935_1787988311445469_7640068609530364314_n.jpg

A menet ütemét az Afrobreakz adták.

00375679.jpeg

14441211_1784888105122797_777068992614936856_n.jpg

14457549_1784888398456101_4008049239055915173_n.jpg

Az Év favágója díj, az Arany Láncfűrész átadása. A színpadról nézve a Hősök terén a tömeg lenyűgöző volt.

A  megjelent 2500-3000 fő a fővárosi főváros szerte történő fakivágások számához, ügyeihez képest  viszont ijesztően kevés. Szomorú, hogy a 15.000 fő aki kiállt az internetadó ellen, (évi 5000 Ft egyéni kiadásról beszélünk) azok nem értik meg a környezet, a fák, a várostervezés nagyságrendekkel nagyobb, igaz nem közvetlenül a saját zsebben érezhető kárát, fontosságát.

14484907_1784887971789477_5797632349009469569_n.jpg

A színpadon Bródy János: Ne vágj ki minden fát!

Én a tömegben látott rengeteg ismerősnek örültem, de sokakat hiányoltam.

Hogy lehetséges, hogy az elismert környezetvédő szervezetek összefogásával rendezett, a fővárosi fakivágások ellen tiltakozó demonstráción az LMP, és a PM, az úgymond zöld pártok, öt (a PM-es Szabó Tímeával hat) parlamenti képviselőjéből egy sem méltóztatik20140407schiffer-andras-lmp-valasztas-2014_netz.jpg tiszteletét tenni? Szél Detti, Schmuck Erzsi, Hadházy Ákos, Schiffer András, Ikotity István, Sallai R. Benedek, Csárdi Anti, miért nem jöttetek el?

Hétköznapi felvonulóként (ahogy az MSzP-s Lendvai Ildikó, Tüttő Kata, Horváth Csaba vonult, sőt még Karácsony polgármester is kinézett) már nem fontos a környezetvédelem? Egyszerű állampolgárként kiállás az ügyért, netán a politikusi megmutatkozás?  Tudatos a teljes frakció távol maradása? Hogyhogy nincs ott  a két párt budapesti tagságának a többsége? A fizetett funkcionáriusok, a választmány összes ( több, vagy legalább néhány) embere, az OPT, az országos tanács tagjai, a fővárosi képviselő, a kéttucatnyi önkormányzati képviselőjük többsége, de legalább a favágással érintett kerületek képviselői, tagsága, a zuglóiak, az óbudaiak,  a belvárosiak miért maradtak távol?

Miközben a VIII. kerületi és I kerületi embereik kétségbe esetten próbálnak tenni, az Orczy-kert   és a Budai vár ügyében félszáz fős tömeget mozgósítani?

14495489_1784886355122972_7683112570545613028_n.jpg

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a terepen, a hírlevélhez toboroz.

Menet közben a Maradjanak a Fák a Rómain csoport is csatlakozott, felismerték, hogy nagyszámú lakossági támogatás nélkül nincs esélyük. Ők október 9-én tartanak ÁLLJ Fel a Rómaiért!  címmel demonstrációt. Kérünk mindenkit, aki a Zöld Budapest profestiválon részt vett, hogy október 9-én, 16 órakor a Római-part megvédéséhez is csatlakozzon, és jöjjön el.

A megjelent közel 3000 fő viszont az eddigi zöld tüntetésekhez képest meglepően nagy volt, különösen, hogy Budapesten az elmúlt évtizedekben,  sőt tán a Dunaszaurusz gát óta -  bár ok lett  volna bőven -  nem szerveztek zöld témában se a zöld szervezetek, se a zöld pártok általános demonstrációt.

A két milliós városban szétosztott 50.000 szórólap, a 2500 (fizetett plakáttépkedők által gondosan pusztított) A3 plakát, a Klubrádión nyomott hirdetés ellenére bizonyára rengetegen voltak, akik bár jöttek volna, de még csak nem is értesültek a rendezvényről. és lehettek számosan, akik nem tudták mire számítsanak. Jövőre már tudni fogják.

Biztos vagyok vagyok benne, hogy az új műfaj (a tiltakozás és a fesztivál vegyítése),  a remek hangulat jövőre sokkal több embert fog vonzani, hogy klasszikust idézzek, mindenki hoz majd még egy, sőt több embert. A zöldebb Budapestért (pártpolitikáért mentes) jó hangulatú demonstráció remélem  - a Critical Masshoz hasonlóan - idővel egyre nagyobb, sok tízezres tömeget fog vonzani. Köszönjük annak, aki eljött!

14479629_1785006908444250_9001770141051831717_n.jpg

A Ligetvédők március óta esőben-szélben táboroznak a helyszínen, a nevükben Olga, Tamara és  Gitta beszélt.

A koncertek hattól este 10:20-ig tartottak, a fellépőket G Ras szervezte be, rakta össze tökéletes műsorrá. A fellépők:Bródy János, Djüm Djüm, Kettő Kettő, SoulClap Budapest ft. MC Tink, MC Serrano, Mensa, G Ras & Riddim Colony, Besh O Drom éjjelig táncoltatta a közönséget. Köszönjük nekik!

14448953_1785525698392371_2803097534241744009_n.jpg

14440831_1785524941725780_8501010995170799118_n.jpg

 

 

 

3 komment

Védjük meg Budapest fáit!

2016.09.23. 10:28 varnai

Várunk holnap mindenkit az Erzsébet térre!14379735_10154416902828405_3177119617979402040_o.jpg

Szólj hozzá!

" A beruházások állása siralmas"

2016.09.19. 16:39 varnai

Hatatvanvalahány napirendi pont megvitatásához fogott neki a nagy nyári pihi után a zuglói önkormányzat tekintetes képviselő-testülete. A Murphy törvényt igazolva az előterjesztések fontossága és az előterjesztés hosszúsága, a megvitatásukhoz felhasznált idő  fordítottan  volt arányos: az 500 milliós közbeszerzésről pillanatok alatt döntöttünk, míg a "kényszer-betelepítés"  politikai gumicsontját órákig rágtuk.

Memóriámat és jegyzeteimet kiegészítendő vissza akartam nézni az önkormányzati TV-n az ülésünket, de az meghökkentő módon nem  volt megtalálható. A polgármester, a testület döntés után 3 papcsáki és egy karácsonyi év után végre szerződést kötött a céggel de mindhiába, a hivatal nem tölti fel időben és rendesen az anyagokat. Kis telefonálgatás után kikerült, mazochistáknak tanulságos megnézni.

onkormanyzatitv.jpg

 Mivel a napirendi pontok címei nincsenek odaírva, ezért még hozzáértőknek is alig követhető, hogy miről is vitázunk, vagy döntünk. Ami más önkormányzatnál évek óta természetes, Zuglónak az sem megy.

Rendkívüli sürgősséggel került napirendre  vételre egy 500 millió forintos út és járdaépítés közbeszerzési eljárás visszavonása és újraindítása. A kiemelt nagyságrendű ügyet előzetesen nem tárgyalta sem a Tulajdonosi sem a Pénzügyi Bizottság, a testületi ülés elején helyben lett kiosztva, tehát a képviselők nem tudtak tájékozódni, szakembereket megkérdezni.  Az indoklásban egy 2014-es új EU-s irányelvre hivatkoznak, miszerint az esélyegyenlőséget, a hátrányos helyzetűeket foglalkoztatókat, a helyi kis és középvállalkozásokat jobban lehet segíteni, és az eljárást egyszerűsíti... és ezt most vettük észre... aha. Kérdés, ezek az új szempontok hány százalékban kerülnek be, de ezt  nem látni a kapott anyagban. Kértem a polgármestert, hogy indokolja meg konkrétabban a visszavonást, de nem tudott, vagy nem akart válaszolni. A két nagy frakció szó nélkül fegyelmezetten támogatta az előterjesztést, mely irtó büdösnek tűnik.  Háttér beszélgetésen mindkét frakcióból volt, aki értetlenkedését fejezte ki, feltehetőleg őket sem avatták be, hogy mi az újra kiírás valódi oka.

Tájékoztató a 2016-os I. félévi gazdálkodásról. A tervezett (irreálisan felül tervezett) bevételeink nem folynak be. 2016-ra már 400 millió forint parkolási díjbevétellel számoltak, ehhez képest még a parkolás közbeszerzését sem sikerült kiírni. (Az MSZP által áterőltetett gyorsított közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette) A Városgazdálkodási Zrt 600 milliós bérleti díj kintlevőséget görget maga előtt... a tervezett 1 milliárd.382.millió Ft-ból a féléves teljesülés csak 215 millió, azaz 15%.

A felhalmozási bevételek még rosszabbul állnak, a betervezett 2 milliárd 74 millióhoz képest 59 millió folyt be, ez 2.59%-os teljesülés. Az irgalmatlan ingatan eladásos szám afféle puffer, így ezzel a hatalmas fiktív számmal egyensúlyozzák ki a  költségvetést évről évre. Miután tervezés és likviditás hiányában a tervezett beruházásainkat sem valósítjuk meg ezért a pénz végül is nem hiányzik. (valójában nem is lenne ennyi eladni való ingatlanunk)

. A vitában a polgármester  is korrektül elismerte, hogy a beruházásaink állása siralmas, a műszaki  előkészítéssel  minden projektnél baj van. A 2016-os közbeszerzési tervünk tulajdonképp merő fikció. Ehhez képest a tavasszal létrehozott pár napig betöltött Főmérnöki állás még csak kiírva sincs és a beruházási csoportvezetőnk most menekült el. Példaként a 2016-os költségvetésbe a javaslatomra bekerült, a közbeszerzési tervünk szerint a II. negyedévben kiírásra tervezett Csertő parki gyerekorvosi rendelő, melyre még s tervezői pályázatot sem írták ki.

A Zuglói Média aranytollú újságírója a fentiekről így tudósít:  "a beruházás és  felújítás terén a visszafogottság  dominált." Well.

11. napirendi pontként tárgyaltuk a Kerepesi út Hungária körút sarkára tervezett óriási irodaház terveit. A 38.000 m2-es, 30 méter magas, 120 méter hosszú monstrum szűk autópályává és szélcsatornává tenné a Kerepesi utat, hisz a meglévő 2 szintes BKV épületek helyett 8-9 szintes épületek tövében kell majd várni a trolira. A beruházásnál engedélyeznék az OTÉK-tól való eltérést, tulajdonképp nem lenne zöldterület. Én voltam az egyetlen, aki elleneztem.

Sokacz Anikó MSZP javaslatára 5 millió forintért  tehetségkutató rendezvénysorozatot tartunk. A  kerületi X faktor tervei nem túl kidolgozottak. Legutoljára a zuglói fiatal vállalkozói bulikra adott 12 milliót az MSZP. 

Kiírtuk a Bursa Hungarica ösztöndíjakat, és elfogadtuk a 2017-2017 drogellenes stratégiát.

16. Megismételt pályázat háziorvosi praxis rendelo_5942.jpgbetöltésére. Immár Zuglót is utolérte az orvoshiány. Jelenleg három háziorvosunk helye üres és míg régebben  egy zuglói praxis jól eladható volt, ma  ingyen sincs rájuk jelentkező.

Kérdésemre Dr. Varga Péter az EU bizottság elnöke  - maga is gyakorló háziorvos -  ijesztő számokat mondott: a 66 praxisból most 3 üres, de a háziorvosaink jó része  nagyon idős,  65 év felett 19 orvos van, 70 év fölött 11, 40 év alatt csak 2 orvos van.  A gyerek és szakorvosok közül is sok hiányzik, a várólisták meglehetősen hosszúak. Javasoltam, hogy szolgálati lakásokat adjunk  a praxisok mellé. (persze most hiányzik, hogy nem újítunk fel)

Térítésmentes ételosztást fog tartani az Ételt AZ ÉLETÉRT közhasznú alapítvány - magyarul a Hare Krisnások. Az eddig erőltetett alkalmatlan Erzsébet királyné úti helyszín  helyett a Bosnyák utca 46-ban, amit térítésmentesen bocsátunk a rendelkezésükre. Remélhetőleg nem lesz lakossági panasz.

 

 

A Zuglói Városgazdálkodási Zrt könyvvizsgálójának lecserélése. A céget eddig  mindenki megelégedettségére a KPMG vizsgálta, most a Big4-közé tartozó, Magyarországon 800 fős céget szerette volna a kerületi MSZP lecserélni egy egyszemélyes Kft-re.  A noname Kft. 10%-al, évi 300 ezer forinttal olcsóbb árat adott... Én azért, bár nem sokkal, de egy kicsit jobban alszom, ha az évi 1 milliárdos, minden ciklusban problémás,  jelenleg az MSZP által vezetett, egy MSZP-s többségű felügyelő bizottság által ellenőrzött cégünket nem egy egyszemélyes, az MSZP által kiválasztott könyvvizsgáló vizsgálja. Tildy képviselő is így gondolta és módosítót adott be,  de ez nem ment át, mert az MSZP-sek mellett Karácsony polgármester és Szabó Rebeka is tartózkodott.  Vajon nekik miért nem jó az eddig munkáját jól végző KPMG? De az új kft. sem ment át, ezért most nemes egyszerűséggel nincs a ZVZ Zrt-nek könyvvizsgálója...  azaz az önkormányzat mulasztásos törvénysértést követ el. Bravó.

A kerületi középületek energiahatékonysági auditjának elkészítése. 11 bölcsődénk, 28 óvodánk, a Szociális Szolgáltató központ 8 épülete mellett a Cserepesház 3,  és ZESZ, a ZIK további három épülete. 2017 január elsejével  18 iskolánk épülete az államhoz kerül, ezért ezek kikerülnek a felmérési körből. (nem sok jót várok az állami üzemeltetéstől, még nálunk is rosszabb gazdák lesznek) A becsült költség így 23 millió forint.

Az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségvagyonkezelo_2923_1.jpgek kapcsán felhalmozott  140 milliónyi behajthatatlan követelés (bérleti díjak)  leírása. Tavasszal egy közérdekű adatkérésem kapcsán kiderült, hogy az üzlethelyiségeink kapcsán a Vagyonkezelőnek több mint 880 milliós kintlevősége van. Ezek között egész 2006-ig visszamenőleg voltak sok milliós összegek, de a behajtást nemigen erőltette a papcsáki vezetés sem. Volt olyan eset, amikor simán lekéstük a felszámolásba bejelentkezést, vagy évekig zavartalanul használta a nem fizető bérlő a bolthelyiséget. Most ebből a halomból írtak le 143 milliónyit, mint behajthatatlan. Furamód nem láttuk, hogy milyen behajtási cselekményt foganatosítottunk, és meddig jutottunk.  A felelőtlen gazdálkodásért felelős nincs. Sőt, emlékezetes, Mazsu Gergely 8 milliós jutalmat kapott a kirúgása előtt pár hónappal.

Ideiglenes jégpálya kialakítása. Nemrégiben döntöttünk, hogy a KSI-vel együtt, fedett, hokipálya méretű jégpályát alakítunk ki az Egressy téren. Most, mint megtudtuk ez nem valósul meg. Kíváncsi vagyok, ha e napirend kapcsán nem merül fel, vajon mikor tájékoztatják a képviselő-testületet.  Ehelyett marad a kicsi a Bosnyák  téren.  Lépten-nyomon jégre akarják vinni a zuglóiakat. : )

Meghosszabbítjuk a Groupama biztosítóval a szerződést, mely minden önkormányzati épületre vonatkozik.

A Mogyoródi úti sportpavilonunk pótmunkáira 12 millió forintot kell adni. Valakinek úgy sikerült megterveztetnie a lassan befejezéshez közeledő épületet,hogy a kivitelezésből kimaradt a parkoló és a közműbekötés. Hajdu alpolgármester felelőst követel. Jogos. Csakhogy, furamód ,amikor az általuk erőltetett  rosszul kiírt közbeszerzés miatt elesünk a betervezett 400 milliónyi parkolási bevételtől, vagy amikor a költségvetés bevételi oldaláról milliárdok hiányoznak, akkor ő gazdasági alpolgármesteri felelőssége sosem merül fel.

Szimbolikus előterjesztés a Thököly és a Hermina út sarkán álló zöldséges tákolmány odébb tetetésére. A hivatal, a hatóság a jogszabályok szerint állítólag képtelen egy a gyalogos közlekedést elálló, a vakoknak életveszélyes bódét, (mely igencsak nem teljesíti a higéniai és adózási követelményeket sem) bezárni, vagy odébb tetetni. A polgármester tárgyaljon a bódé tulajdonossal. A probléma amúgy hamarosan magától megoldódik, mert beépítik a telket. A telek megvásárlásáról javaslatomra még 2014 nyarán döntöttünk, de Papcsák,és Karácsony is elszabotálta az érvényes testületi döntést. Szuper kis terecske lehetett volna a Lipták villa előtereként, akár kis szabadtéri kiállítóhellyel, kávézóval. 

Kaptunk egy remek anyagot az önkormányzati tulajdonú lakásállomány állapotáról, helyzetéről. Még én vetettem napirendre tavasszal, az MSZP-sek magukévá tették. Amit az önkormányzat a 2600 lakásával csinál az  simán kimeríti a hanyag és hűtlen kezelés fogalmát. Az épületek, lakások folyamatosan pusztulnak le, idén (és tavaly) egy forintot se szántak lakás vagy önkormányzati bérház felújításra. A lakbér kintlevőségek folyamatosan nőnek, a nyilvántartás nem használható, a  2600 lakó rossz minőségű lakhatása évi fél milliárd forint veszteséget termel. Pár nap múlva kiteszem az anyagot.

A zárt ülések előtt még egy órányi szájkaratéval ment az idő. Az MSZP az Európai Unióban maradás leszavazását, míg a Fidesz a kényszer-betelepítés ügyében a NEM-et vagy az IGEN-t akarta kimondatni a másikkal. A Jobbik a Zuglóban telepítendő migráncsokról akart állást foglaltatni. Ékes és együgyű szónoklatok egyaránt elhangzottak - mind teljesen feleslegesen. Egy fél óra után ügyrendi javaslatot tettem a vita berekesztésére, és a lakosok számára fontos helyi ügyekről szóló, még hátralévő harminc napirendi ponthoz való visszatérésre, de leszavazták.

Elhangzottak még a Közérdekű kérdéseim a Csertő parki szakrendelő elszabotálódni látszó felújításáról, a Vezér úti park építéséről, a szintén meg nem valósuló II. közösségi kertről és az osztályvezetői béregyenlőségről.

A zárt ülésen szavaztunk a Zugló Díszpolgára és sportolója díjakról és sok lakossági fellebbezésről.

 

 

Szólj hozzá!

A migráncsok már Zuglóban vannak!

2016.09.14. 08:50 varnai

A migránsok már száz éve köztünk vannak. Bolgárok, görögök, kínaiak, törökök, arabok élnek és dolgoznak Zuglóban teljes békében. Itt nem fél tőlük senki és nem is gyűlölik őket, bár a kormány igyekszik ezt megváltoztatni.

Lakik köztünk sok-sok bolgár,  még utcákat is neveztünk el róluk, a Bolgárkertész, Bolgárkerék utcát. Az akkori "város peremén", Zuglóban a Rákos patak parti mocsarakat ők csapolták le, tették termőfölddé.

bolgarkerteszek.jpg

Én még emlékszem az Amerikai úton a lakásunkkal szemben lévő és a Róna utcai, Erzsébet királyné úti  üvegházakra. Egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc leplezte le a múlt századi gazdasági bevándorló migránsok szobrát. Az üvegházas, intenzív technológiát Magyarországon meghonosító bolgár kolónia létfontosságúak volt Budapest friss zöldséggel való ellátásában. 

bolgarkertesz_szobor.jpg

Lakik Zuglóban pár ezer görög, nincs olyan lépcsőház az M3 és Ungvár utca közti lakótelepen, ahol ne lenne egy görög név. Lelkes közösségi életük, jól működő önkormányzatuk van a kerületben.  Tán sokan nem tudják, a háborús romokkal teli Magyarország a legnehezebb 50-es években 25.000 görög gyereket és tízezer fölötti családot fogadott be a polgárháború sújtotta Görögországból.  Még falut is építettünk nekik, Beloianniszt. 

Élnek köztünk szlovákok, ukránok, németek, és perszer romák is - színes kulturális életük gazdagítja a kerületet.

Él köztünk pár ezer kínai, a zuglóiak imádják a gyorséttermeiket, ruhaboltjaikat. A szorgalmas, visszahúzódó életet élő kínaiakat mindenki szereti, soha egy panaszt nem hallottam rájuk. Majd minden óvodában, iskolában van egy-két kínai gyerkőc, aki tökéletesen beszél magyarul. Egy zuglói másodgenerációs kínai fiú, Liu Saolin Sándor világbajnoki érmet nyert Magyarországnak gyorskorcsolyázásban.

A magyar kultúrát féltőknek elárulom, hogy 2013-ban egy vietnámi kislány nyerte a zuglói rovásírás versenyt.

Sőt, rossz hírem  van a migránsoktól rettegőknek, már a spájzban vannak a kormány szerint Magyarországot romlásba dönteni akaró muszlimok is. Mindjárt itt van ez a Mohamed Aida, világbajnok tőrvívónk. Büszke zuglói, és a zuglóiak is büszkék rá. 

Na megyek, eszek egy gyroszt, mondta múltkor Jobbikos képviselőtársam. A Bosnyák téren is étteremmel rendelkező, Budapesten immár kiterjedt hálózatot építő Pizza King tulajdonosai palesztin menekültek. Ha valaki késő este megéhezik a kerületben csak rájuk számíthat.

A mohácsi vész és 150 év megszállás után immár vissza szivárogtak a törökök is. Jumurdzsák utódai remek vendéglátók, a családi vállalkozásban működő éttermeik mára közkedvelté, sőt nélkülözhetetlenné váltak Zuglóban, és az egész nagykörúton, Budapesten.

jumurdzsak.jpg

94 komment

Címkék: fidesz miniszterelnök zugló migránsok

Paradicsomi állapotok - közösséget teremtett a Zugkert

2016.09.04. 12:43 varnai

Immár négy éve is van, hogy pár zuglói fiatal arra gondolt, miért ne lehetne Zuglóban is közösségi kert. Az elhatározást sok önkormányzati egyeztetés követte, és ha nem is ment át könnyen,  2014 tavaszán (véletlenül épp a választásra időzítve : ) megvolt az ünnepélyes átadó. A kezdőcsapat, a kiválasztott 64 büszke ágyás-tulajdonos birtokba vehette a ZUGKERT-et.

zuglert_elso.jpg

2014 tavaszán elültették az első magokat és megkezdődött a munka, a kert belakása, és ezzel párhuzamosan a közösség kialakulása.

Azóta többször hívtak meg rendezvényeikre, és sokszor bringáztam csak úgy arrafelé, és lehetett bármily rekkenő hőség mindig dolgozott pár ember az ágyások között, gazoltak, locsoltak kitartóan -  és a puszta föld eltűnt, a ZUGKERT  lassan virágba borult.

Az idei Közösségi Kertek Éjszakáján saját terméssel, tasakolt saját virágmagokkal, csellókoncerttel, gyerekprogramokkal, rajzolással, mécses készítéssel, zsíroskenyérrel, süteményekkel  várta a közösség a vendégeket.

total_8517.jpg

kinalo_8482.jpg

tok_8495.jpg

locsolofiu_8491.jpg

paprika_8509.jpg

paradicsom_8486.jpg

poloskavadaszok_8501.jpg

Paradicsomi állapotok

fuge_8493.jpg

A közösségi kertben természetesen ökogazdálkodás folyik. A nem várt vendégekre, terményrágó poloskákra, csigákra ha vegyszerek nem is, de lelkes gyerekhad jelentett veszedelmet.

Karózott sok fajta paradicsom,  tök, cukkini, patiszon, bab,  paprika, málna, rengeteg fűszernövény, rozmaring, bazsalikom, citromfű, zsálya növekedett az ágyásokban.

A kert közepén két méteres fügefa növesztette terméseit.

A közösségi kert eszméjében a saját ökotermés, a szabadban töltött munka mellett  ugyanilyen fontos a közösségek  kialakulása, formálása.  A városban, leginkább a lakótelepeken élőknek az elidegenedés a legnagyobb problémája. A Füredi lakótelep tízemeletes paneljaiban  (és távolabb) lakók a kertben most megismerték egymást, a közös munkát bográcsozások, grillezések követték - közösségé váltak.

Már készülne, sőt akár már kész is lehetne a második zuglói közösségi kert is. Több mint  másfél éve döntöttünk, két Angol utcai telket jelöltünk ki a célra. De eközben a gazdasági kabinetben ugyanazt a területet beruházási célra, lakóház építésre is kijelölték... a terület azonban azóta is üresen áll.

Természetesen a kerület számos pontján lenne lakossági igény és alkalmas közterület vagy önkormányzati telek,  - leginkább az önkormányzati akarat hiányzik. Szomorú, de úgy tűnik a képviselő-testület többsége nem is érti mire szolgál, miért jó egy ilyen közösségi kert.

 

lila-feher_8512.jpg

A kert hátsó része gyönyörűn  gondozott rózsa és virágoskert.

budoske_rozsak_8504.jpg

lilavirag_8508.jpg

gordonkazok_8528.jpg

A szürkületben a mécsesek fénye és a szálló gordonkaszó mesebeli kerté varázsolta a lakótelepen megbúvó kis paradicsomot.

mecses_8531.jpg

6 komment

Címkék: közösségi kert zugkert közösségi kertek éjszakája

Meghökkentő polgármesteri válaszok

2016.08.30. 10:11 varnai

Megjöttek a polgármesteri válaszok a problémás köztisztviselői státuszokról. Sajnos több konkrét kérdésen a polgármester átsiklott, illetve kitérő választ adott, és én a kioktató-lekezelő hangnak sem igazán örülök. 

A feltett kérdések ITT olvashatóak. 

Sajnos újra kell kérdeznem: PONTOSAN mennyi ideig állt a főmérnök alkalmazásban, mennyi ideig kapott fizetést, ki van-e most írva a főmérnöki álláspályázat? Ha nincs kiírva, miért nincs és mikor lesz?

A Főmérnökségről nem mellesleg a napokban távozik az utolsó vezető, az évtizede a kerületben dolgozó, nagy tapasztalatú fejlesztési és beruházási csoportvezető. A lemondás újabb jel, hogy valami nagyon nincs rendben a beruházások és a közbeszerzések területén, hisz a csoportvezetőnek a több száz milliós, sőt a parkolás esetében 1.4 milliárdos beruházások, közbeszerzések szakmai előkészítését kellett elvégeznie.  El kell ismerni, az MSZP által mindig ellenzett Főmérnökség ellehetetlenedéséről  a polgármester csak részben tehet, az MSZP-s gazdasági alpolgármester közbeszerzési elképzeléseihez  - a jegyzőhöz hasonlóan - egyre kevesebben akarják és merik a nevüket, szakmai tisztességüket, köztisztviselői esküjüket adni.   A közpénzek megvédésében eddig és ezután is szövetségesre lel bennünk a polgármester,  mert még mindig jobb egy megvétózott, elhúzódó, mint egy jelentősen túlárazott, haverhoz kerülő közbeszerzés. 

A problémákat azonban nem kell titkolni, az egymásnak feszülő politikai, de leginkább gazdasági akaratok miatt elmenekülő köztisztviselők, a felőrlődő hivatal bénultsága, a kerület helyben járása, az elmaradó beruházások,  közbeszerzések nyilvánvalóan nem az önkormányzat vagy a  polgármester belügye, hanem minden kerületlakót érintő közügy. 

Az  Üzemeltetési Osztályvezető bérezése engem őszintén szólva meghökkentett, hisz a fizetése mindösszesen 749.956 forint, ezzel kissé megelőzi  a polgármester 747.900 Ft-os, és jelentősen übereli az alpolgármesterek 673.100 Ft-os javadalmazását.    Szerintem ez semmiképpen nem szerencsés. Kérem, viszonyításképp tájékoztasson a több osztályvezető béréről, van-e nekik is célprémiumuk, egyéb pótlékaik és mennyi.

És itt, a polgármesteri állítással ellentétben nem csupán "politikai meggyőződésről" van szó, egy sima PM szimpatizánsról, netán tagról, hanem a Párbeszéd Magyarországért egyik alapító és bizalmi emberéről, aki a Párbeszéd Magyarországért párt alapítványának egyik kuratóriumi tagja.  És innentől különösen inkorrekt a polgármesteri összehasonlítás. Hiszen míg ő polgármesterként egyszemélyi döntéshozó volt az Üzemeltetési Osztályvezető személyének kiválasztásakor,  egy személyes ismerős állásba helyezésekor, addig a Civilzugló Egyesület, vagy én mint képviselő, semmilyen módon nem voltam döntéshozói, de még csak befolyásolói helyzetben sem az MSZP-s belterület, a  Városgazdálkodási Zrt. belső ellenőrének kiválasztásakor. Jellemző módon tagunk maga is érezte, hogy nem fogunk örülni, hisz hallgatott a kinevezéséről, azt jó hónappal később tudtam meg egy véletlen folyósói találkozáskor. Varga András kizárásáról a Civilzugló Egyesület közgyűlése nemrég hozott határozatot. 

 Az előszóval kapcsolatban pedig úgy látom, az üres hivatali státuszok, a rutinos szakemberek menekülése ha a törvényességet nem is, de a magas színvonalú és hatékony munkát bizony már nagyon is veszélyezteti, sőt rég hátráltatja.

A közpénzből fizetett, és ezek közé tartoznak a köztisztviselői státuszok nyilvános pályáztatása pedig egy olyan alapelv, mely mellett maga Karácsony Gergely is kiállt parlamenti képviselőként. Idézet egy 2013. januári sajtótájékoztatóból: 

Pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.

 Hát bizony.

 

allasok_kozerdeku_kerdes2016_aug_20-1.jpg

allasok_kozerdeku_kerdes2016_aug_20-2.jpg

A feltett kérdések ITT olvashatóak.

4 komment

Címkék: Karácsony Gergely polgármester köztisztviselői státuszok fejlesztési beruházási osztályvezető üzemeltetési osztályvezető

Épülhet-e utasváró a BKV, főváros, Zugló bermuda háromszögben?

2016.08.25. 09:21 varnai

Sikerül-az őszi esőkig elintézni, hogy utasvárók kerüljenek az 5-ös busz négy  zuglói buszmegállójába?  Íme az első kör, ahogy az várható volt, a BKV, a főváros lepattintó, egymásra mutogató, lepattintó válaszai. Röviden: a BKV már nem telepít utasvárókat,  a főváros forráshiányra hivatkozik, amúgy is egy magáncégnek adta a jogot, de azok már kimerítették a keretüket. A zuglói önkormányzat ha akar telepíthet, de az önkormányzat szerint ez nem kerületi hatáskör.

Júniusban levélben kerestem meg a BKV-t, íme a válaszuk.

Tisztelt Várnai László Úr!

Társaságunkhoz érkezett alábbi elektronikus levelére hivatkozással szakterületi illetékességből a következő választ adom.

Az Ön által jelzett 5-ös autóbusz vonal üzemeltetését a BKK Zrt. megrendelése alapján Társaságunk végzi. Amennyiben a jelenleg érvényes menetrenddel (pl. járatsűrítési igény) kapcsolatban észrevétele van, úgy kérjük szíveskedjen az ügyben illetékes BKK Zrt.–t megkeresni.

A Korong utcai megállóhely utasforgalma és az egyéb – Ön által is felvetett – körülmények alapján indokolt lehet egy, az utazóközönség számára komfortosabb megoldás, de a megállóhely jelenlegi kialakítása nem alkalmas fedett utasváró létesítésére. Amennyiben a megállóhely mögötti terület – ami jelenleg nem használt villamos pálya – jövőbeni sorsáról döntés születik, úgy erre a területre kezdeményezzük fedett utasváró kialakítását. Az Erzsébet királyné úti megálló esetében – önkormányzati tulajdonú területen, amennyiben indokolt – a helyi önkormányzat létesíthet fedett utasvárót, melyhez a szakmai támogatást Társaságunk és a BKK Zrt. is biztosítja. A BKV Zrt.-nek jelenleg nincs lehetősége új utasváró kihelyezésére.

Köszönjük észrevételét, egyben kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Üdvözlettel:

Stark Attila osztályvezető

Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság

Forgalmi és Műszaki Főosztály

Üzemeltetés-támogatási Osztály

És íme a főváros a kerületnek írt lepattintó válasza:

megallo_level-2.jpg

 

Most az általuk hivatkozott JC Decaux Kft-t kértem az utasvárók telepítésére,  és levelemet megkapta a BKK illetékese is. Kíváncsian várjuk válaszukat, de leginkább az utasvárók telepítését.Remélem egy magáncég rugalmasabb, mint az állami cégek. (még több helyre tudnak kitenni állami Tudta?plakátokat)

megallo_korongutca.jpg

A Korong utcai nem egészen egy méter széles megálló nem felel meg a megállókra vonatkozó kötelező 1,5 méter széles rendeletnek. A keskeny járda életveszélyes, a gyerekek lelépnek róla, a nagy sebességgel hajtó járművek elsodorhatják az ott várakozókat, az ösztönösen hátralépők elesnek a sínekben. még egy babakocsi sem fér el. Esőben az elrobogó járművek borítják be nyakig vízzel, sárral a várakozókat.

A BKV részéről különösen abszurd és álságos a 67-es villamos pályájára hivatkozni, hisz azt már maga a főváros is számtalan helyen, pl. a Thököly út Hungária  sarkon, sőt nemrégiben az Erzsébet Királyé út Mexikói út sarkán is felszedte. Az utasvárók kihelyezése amúgy a sínek ideiglenes, sérülés nélküli és bármikor visszabontható leaszfaltozásával megoldható lenne, mint ahogy a 7-es buszok megállóit is a sínekre tette a BKV a Thököly úton.

Magam részéről azt gondolom, egy európai fővárosban a XXI. század elején (ilyen bérlet és jegyárak mellett) alapvető és természetes elvárás, hogy minden megállóban legyen eső, szél ellen védő tető, és legyen néhány az  eső ellen is védett ülőalkalmatosság, ahová a 10-15 perces várakozás idejére le lehet ülni. Őszintén szólva nem is értem, hogy lehet ma már enélkül buszmegállót telepíteni.

Természetesen ha a Fővárossal nem boldogulunk a kerületben is elő fogom terjeszteni az utasvárók létesítését, és ha muszáj előbb-utóbb megépíti maga a Civilzugló Egyesület. Max. a BKV - a MÁV bölcsességét követve - majd kéri az eredeti állapot helyreállítását. Lehetetlen nincs, csak tehetetlen.

megallo_erzsebetkrne.jpg

Itt már az útban lévő sínre is lehetetlen hivatkozni, hisz azt ők maguk bontották el tavaly. Az Erzsébet királyné úti megállók különösen sok ember által használtak, hisz itt szállnak át az 1-es, 3-as, 69-es  villamosról, 70-es troliról.

Kérem, ha a kerületben máshol is van megálló utasváró nélkül, írjátok meg, megpróbálunk ott is lépni.

5 komment

Címkék: BKV zuglói önkormányzat BKK 5-ös busz utasváró Fővárosi önkormányzat Korong utca Erzsébet királyné út JC Decaux Kft.

Közérdekű kérdések a köztisztviselői státuszokról

2016.07.28. 15:47 varnai

Tisztelt Polgármester úr,

Közérdekű kérdést szeretnék feltenni a hivatal több státuszával kapcsolatban, melyekről úgy tűnik Önnek és nekem eltérő információink vannak.

A polgármester úr a HÍR TV július 27-i adásában  (http://hirtv.hu/videok/159557) azt mondta, hogy főmérnökünk eddig sem volt.

Kérdéseim:

1.) akkor kit mutatott be nekem a polgármester főmérnökként a Pillangó parki lakossági fórumon?

2.) A  kerület mikor írt ki pályázatot a főmérnöki pozícióra?

3.) Ki nyert? Mi történt a pályázattal?

4.) Jeszták Lajos ki lett-e nevezve főmérnöknek, letette-e az esküt, állt-e  és mennyi ideig munkaviszonyban, mennyi ideig vett fel fizetést a zuglói önkormányzatban?

5. Mi történt vele? Felmondás, közös megegyezés, stb? Mi volt az oka a hirtelen elküldésének, távozásának?

6.) Jelenleg ki van-e írva a főmérnöki állásra pályázat? Ha nincs, miért nincs?

A riportban állításként szintén elhangzott, hogy a Gazdasági Osztályvezető, Magyar Erzsébet nem adta be a felmondását. 

7.. ) Az elmúlt időszakban nem adta-e be a közös megegyezéses felmondását az osztályvezető?

A hivatalban nemrégiben új státusz lett létrehozva, az Üzemeltetési Osztályvezetői. A pozíciót Kéri András kapta, aki a Párbeszéd Magyarországért egyik alapító tagja, a párt alapítványának kurátora.

8.) Volt-e pályázat kiírva a pozícióra?

9. ) Nem érzi-e összeférhetetlennek a PM Kft-jének, a Párbeszéd Platform Kft egyik tulajdonosának,  a párt alapítványának kurátorának zuglói kinevezését azzal a mondással, hogy "Zugló nem lesz a PM kifizetőhelye"?

A hivatalban pletykák terjednek az új osztályvezető kimagasló bérezéséről.

10.) Milyen besorolásba került, mennyi a bére,  és a bére mellett lettek-e plusz célfeladatokkal vagy bármi egyéb bérkiegészítés, jövedelem számára lett-e biztosítva?

 A kerület jegyzője július 3. óta nincs munkaviszonyban, állása ekkortól meghirdethető lett volna. Véleményem szerint a hivatal szakmai vezetése, a törvényességi kontroll szempontjából fontos, hogy a státusz a lehető leghamarabb betöltésre kerüljön.

11.) Miért késik a pályázat kiírása, miért nem hirdettük meg a lehető leghamarabb?

12.) 2016 eleje óta hány köztisztviselő ment el a Zuglói önkormányzattól?  Jelenleg hány üres státuszunk van, és melyek ezek?

2015. július 28.

Választ várva tisztelettel,

Várnai László önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

Menekülő köztisztviselők, széteső hivatal

2016.07.25. 17:04 varnai

Immár két hónapja, hogy Zugló jegyzőjének elege lett. Mint mondta, "van a szakmai és emberi tisztességnek egy foka, ami alatt ő nem hajlandó dolgozni".

Tehát a kerület legfontosabb státusza két hónapja, sőt július elseje óta hivatalosan is üres, de  az álláspályázatot mindmáig nem írták ki. 23 nap volt eddig rá. Úgy tűnik nem sürgős, hogy Zuglónak jegyzője legyen. Végül is csak a "törvényesség őréről" van szó, és az elmúlt másfél év csatáit látva, melyeket a jegyző vívott a frakciókkal, (leginkább az MSZP-vel)  erős a gyanúm, sokan leginkább azt szeretnék, hogy ha ez a státusz üres maradjon, vagy a saját emberükkel legyen betöltve. Valószínű a kiírás azért csúszik, mert az Összefogáskoalíció tagjai a háttérben még javában szkanderoznak, kinek a bizalmasa tölthesse be a kulcspozíciót. (A ciklus elején az MSZP egy volt képviselőjüket, Dr. Imre Gergőt akarta megtenni jegyzőnek (aztán aljegyzőnek), állítólag a koalíciós alku során nekik lett ígérve a pozíció. A koalíciós szerződésből kiderülhetne.) 

A Gazdasági Osztályvezetőnknek július 4-i rendkívüli testületi ülés környékén szintén elege lett. A ciklus elejével kinevezett, 24 milliárdos büdzsé fölött őrködő  hölgy az elmúlt évben tisztességgel próbálta - sikertelenül - egyensúlyban tartani a büdzsét,  visszafogni  a felelőtlen pénzköltő testületi döntéseket, a kiáradó közpénzeket. Legutoljára az 1.4 milliárdos parkolási közbeszerzésünk igencsak korrupciógyanús előterjesztését illette komoly kritikával. Őszinteségéért őt is kipiszkálták, feladta. 

A frissen kinevezett Főmérnökünk alatt már meg sem melegedett a szék. Az átláthatóság jegyében azt sem tudjuk, belépett-e valójában, vagy hogy hány hónapja kap fizetést. Mindenesetre nekem mindezidáig nem sikerült még összefutnom vele az épületben.  Mondhatni nyoma veszett, mint Sápi Attilának.  A hivatal az év elején - szocialista ellenszavazatok ellenére -  létrehozott szervezeti egysége a  főmérnökség a Városgazdálkodási Zrt. és más cégeink költéseit lett volna hivatott szakmailag kontrollálni, és ide kerültek volna a  kerületi közbeszerzések is. A zuglói MSZP úgy tűnik sikerrel torpedózta meg és süllyesztette el az ő érdekeiket sértő alakzatot. A Főmérnöki státusz jelenleg meg sincs hirdetve.

Leváltották az Építéshatósági Osztály vezetőjét is. Nem mellesleg folyamatosan keresünk Közbeszerzési referenst, hiányzik a belső ellenőrök fele...  a zuglói önkormányzatban ijesztően gyorsan kopnak a köztisztviselők. 

A dolgozók a hivatal működésképtelenségéről beszélnek, azt mondják, Papcsák alatt terror volt, most meg teljes fejetlenség van, az alpolgármesterek egymásnak ellentmondó utasításokat adnak, egyeztetések, értekezletek hónapszám nincsenek. Egy az elődei sorsát látó, hozzáértő jegyző, rutinos köztisztviselő nem jön ilyen politikai viperafészekbe, nem kockáztatja a karrierjét, lelki békéjét, nem dugja fejét a hurokba, hogy esetleg olyasmit írassanak vele alá, amiből baja lehet.  

Tessék felvállalni a csatákat!

A  jegyző távozása intő jel kellett volna hogy legyen a wn8crezsbh-4.jpg polgármesternek, hogy meg kell védenie az apparátust. Ki kell állnia a dolgozókért,  nem pedig elbújni a jogi normakontrollok, gazdasági osztályi vélemények mögé. Nem hagyni, hogy,  mint a jegyző is tette, ők vívják meg helyette a koalíciós partnereivel a csatákat. Ez nem a köztisztviselők dolga.

A polgármestert láthatóan nem zavarja, hogy a politikai szereplőktől jövő  fenyegetések, folyamatos konfrontációk miatt elmenekülő tisztviselők miatt a hivatal működése immár csikorogva megállt,  hogy tulajdonképp már alig van forgó kereke a gépkocsinak, amit vezet. Amíg a duda szól, amíg polgármesterként lehet nyilatkozni, bátran kiállni a Városligetért, addig megéri benne ülni. 

Mondhatnánk nem a maga ura, és nem is a polgármester dolga az apparátus működtetése, de miközben a fontos, a százmilliós pénzek áramlásában résztvevő státuszokból sorra menekülnek a köztisztviselők, addig létrehoztak egy új státuszt, az Üzemeltetési osztályvezetőit. Az állást pedig pályázat nélkül egy bizalmi PM-es kapta. Így az a bizarr  statisztikai helyzet állt elő, hogy a PM pártalapítványának öt kuratóriumi tagjából kettő a zuglói önkormányzatban dolgozik. (Én Papcsák idején is hittem a véletlenekben.) Az új osztályvezető melletti szobában a PM egy harmadik volt országgyűlési képviselője, Szilágyi Laci ül.  Még jó, hogy Karácsony megválasztásakor lenyilatkozta, hogy, Zugló nem lesz a PM kifizetőhelye. Milyen lenne, ha  az lenne?

Az indexnek nyilatkozva 2014 december elején.

És jönnek helyettük a PM-esek? Hányan hívták föl a PM-ből azzal, hogy „Gergő, ugye nekem is jut itt valami áll

Senki nem hívott fel így, én hívtam fel néhány embert, amikor a legközvetlenebb munkatársaimat kerestem.

Hány PM-es dolgozik már itt a zuglói hivatalnál?

A titkárságvezetőmön kívül, aki PM-es, senkit nem vettünk fel.

Ezzel szemben egy MSZP-s háttérben nekem már szóvá tette, hogy megszállták a PM-esek Zuglót. Ez nem igaz?

Nem igaz. Nevezze meg magát az az MSZP-s, és nevezze meg a segédeit is. Nem csinálok Zuglóból PM-es kifizetőhelyet, mert akkor lehúzhatjuk magunkat a WC-n. Ez egy 200 fős hivatal, egy kezemen meg tudom számolni, hányan jönnek ide majd a PM-ből dolgozni.

   Én összesen hat köztisztviselői státuszban lévő PM-est számolok, (a politikai posztokat, polgármester, alpolgármester, bizottsági tagokat nem számolva) ami végül is a 200 fős hivatalhoz képest nem sok, bár a PM párt taglétszámához képest nem kevés. Mentségül szolgál, hogy Fideszes, MSZP-s állás is van bőven ennyi?

De még ez sem lenne baj, ha működne az önkormányzat.

7264313_faba916f641a4272aaf6d776213513be_wm.jpg

 Lehúzhatják magunkat?

Még nem, de másfél év után ideje a számvetésnek. Nem a hat PM-es miatt, hanem mert nincs túl sok pozitívum, amit fel lehet mutatni. Láthatóan nem sikerül működtetni a kerületet, sőt egyre rosszabb irányba sodródunk.  A cikkben tett ígéretnek megfelelően tessék az országos politizálást, a médiaszereplést abbahagyni és a kerület tényleges vezetésére koncentrálni!  

2 komment

Beszéljünk végre az épületekről!

2016.07.14. 16:39 varnai

Ma reggelre virradóra a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. megvilágosodott és felismerte, fakivágás nélkül is boldogul, költséget nem kímélve átültet 150-200 fát. Csakhogy a fák kivágása - amit eddig tagadtak - csak mellékkövetkezménye lett volna a Ligetbe lerakni tervezett épületeknek. (hogy 50-70 éves fák mennyire ültethetők át ezt most ne vitassuk)

Itt az idő, hogy végre beszéljünk az alapproblémáról, a koncepcióról, a Múzeum negyed Városligetbe helyezéséről. Ehhez elég felidéznünk az immár 40.000 tiltakozó aláírt petíció szövegét:


Tiltakozunk a megalomán Múzeum Negyed terv ellen, a Liget 40 magas épületekkel beépítése, a zöldterület csökkentése ellen! Követeljük az elmaradt lakossági egyeztetést, vegyék figyelembe az itt lakók érdekeit, ne növeljék az idegenforgalmi, turisztikai funkciót! Ragaszkodunk hozzá, hogy a Városligetet pihenőparkként őrizzék meg! Egyetlen fát sem engedünk kivágni!

Az utolsó mondat felét meghallották, már csak a többit kell elolvasniuk.

itt az ideje a százmilliós  kommunikációs offenzívák, trükkök befejezésének,  verőemberek visszahívásának, a projekt leállításának, és újragondolásának, azaz az alapkérdések megbeszélésének:

Beszéljünk a Városligetbe, egy közpark közepébe lerakni tervezett 40.000 négyzetméteres, a lebontani tervezett PECSA épületének négy-hatszorosát elfoglaló, 40 méter magas Új Nemzeti Galériáról, a 7000 négyzetméteres, 26 méter magas Magyar Zene házáról, a 9000 négyzetméteres föld alatti bővítésű Közlekedési Múzeumról, melyre egy 67 méter magas eklektikus tornyot szándékoznak betonból visszaépíteni. A legrégebbi fővárosi közpark belsejében kell-e lenniük ezeknek az épületeknek? Nincs-e jobb hely a fővárosban?

varosliget.jpg

És az lapkérdésről: Szükségesek-e egyáltalán ezek az épületek? Nincsenek-e jobb helyen az eredeti helyükön a Budai várban, az ország legreprezentatívabb épületében az ország legszebb festményei? Szükség van-e egyáltalán a Magyar Zene házára?


Az elmaradt egyeztetéseket innen, Budapest hosszútávú fejlődése szempontjából jelentős épülettervek lakossági és szakmai megvitatásával kell kezdeni.

4 komment

Címkék: városliget Civilzugló Egyesület Múzeum negyed Sághi Attila fa átültetés

Zuglói rendkívüli, milliárdos bizniszek a napirenden

2016.07.01. 18:50 varnai

Rendkívüli közgyűlés lesz a július 4-i, milliárdos értékű bizniszekkel, azaz különösen pikáns napirendi pontokkal. A Közbeszerzési Döntőbizottság által már egyszer elmeszelt 1.4 milliárdos parkoló üzemeltetés, és a polgármester vétó okán visszakerülő, 4300 m2-es, 120 lakás építésére alkalmas telek odaadása  - hozomra.

A Parkolójegy-kiadó automaták beszerzése, üzemeltetése és karbantartása közbeszerzés megindítása afféle örökzöld, 2011 óta nem jutottunk előrébb. A Közbeszerzési Döntőbizottság 2015 októberében egyszer már elmeszele az MSZP által gyorsított eljárásban átnyomni próbált közbeszerzést és 1 millió forintra büntette az önkormányzatot. Akkor a Sógor féle Közbeszerzési Tulajdonosi Bizottság lányos ártatlanságában emelte fel önhatalmúlag (a jegyzői törvényességi felhívás ellenére) a becsült értéket 1 milliárdról egy milliárd 365 millióra, most már eleve 1.410.579.880 forint a becsült érték. De mi kerül ezen a parkoláson ennyibe, teszem fel a klasszikus kérdést. Mit is vennénk és milyen konstrukcióban?

automata1.jpg

Az MSZP gazdasági alpolgármestere Hajdú Flórián által jegyzett, és az MSZP által  igencsak erőltetett közbeszerzés és konstrukció szerint a beruházó cég 204 parkolóórát venne, darabonként 2.850.000 Ft + áfa áron, mely összesen 738. 378.000 Ft-ba kerülne. Az üzemeltetés az MSZP-s anyag szerint parkolóóránként havi 80 ezer forintba kerül!

A tervezett 4 éves üzemeltetés költsége tehát 581.400.000 Ft + Áfa.

A főváros ezres nagyságrendű parkolóórái megfelelnek a funkciójuknak színes kijelző és klaviatúra nélkül is. Zuglóban vajon miért a lehető legdrágább órákat írjuk elő?

A kételyeimet a Gazdasági Osztály széljegye szinte hiánytalanul összefoglalja:

I. Az előterjesztés nem fejti ki, így nem ismert, hogy egy összegben történő fizetés esetén mekkora autómata árral kalkulálhatunk. Banki hitel konstrukció lehetőséget sem vizsgál. Ki kellene fejteni az alábbi lehetőségek szükséges fedezetigényét a képviselő-testület számára, hogy el tudja dönteni, melyik konstrukció mellett dönt.

1. Bruttó ár egyösszegű kifizetése átadáskor saját forrásból. 2. Banki hitel történő kifizetés lehetősége. 3. Szállító által felkínált bérleti konstrukció. 4. Jelen részletfizetési javaslat kondícióinak részletei (a tőke és kamat tartalma)

Az önkormányzat számára legkedvezőbb megoldást javasolt választani.

II.Automata beszerzési ár

A Parkolás tárgyában készített másik előterjesztés esetében 1.6.000.000 Ft +Áfa összeg szerepel automata árként. Ezt más városokban bevezetett parolásoknál ugyanezen automaták árai is megerősítik. Az árak 1.3-2.850.000 Ft+áfa összeg között mozognak. Jelen előterjesztésben 2.850.000 ft+áfa összeggel szerepelnek az automata árak.

III. Üzemeltetési költségek

Szükséges az üzemeltetés összegét is felülvizsgálni, mert változóak az egy automata/üzemeltetési költségek havi díjai. Meg lehet állapítani, hogy más önkormányzatok havi díjai alacsonyabbak. Szükséges megvizsgálni, hogy az előterjesztésben az üzemeltetési és karbantartási feladatok között van-e átfedés.

Érdemes még ideidézni a jegyzői Jogi kabinet véleményét:

Figyelemmel a Gazdasági Osztály véleményére, felmerül, hogy a Kbt. 28. § (2) bekezdésének megfelelően került-e megállapításra a becsült érték.

 

 

Petrocellivel élve nincs több kérdésem, a Gazdasági Osztály finoman rákérdez minden kínos és vállalhatatlanul gyanús pontra. (fura egybeesésként a Gazdasági osztály vezetője épp most mondott fel,  nemrég felállt a közbeszerzési referensünk, pár napja elment a hatósági osztály vezetője, és persze jegyzőnk sincs)  Tán még csak egy: a parkolóórák elvárt műszaki paraméterek között színes LCD képernyő és teljes klaviatúra szerepel. Vajon tényleg szükséges ez?

Erős a gyanúm, hogy ez a milliárdos kiadás, beruházás sosem térülne meg számunkra,  (nincs megtérülési számítás csatolva) ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy valakik irtó jól járnának a fölöslegesen luxus automaták beépítésével, a havi 80e Ft / automata/hó áron a többszörösen túlárazott üzemeltetéssel, illetve a számunkra előnytelen finanszírozási konstrukcióval.

 

Az Angol utcai telkeink "hasznosítása"

Hasonlóan zűrös a karakán polgármesteri vétó miatt vissza kerülő telek ügy, az "ingatlanfejlesztés-hasznosítás" anyag. Az új, módosított szerződés-tervezetet máig nem kaptuk meg, azaz feltehetőleg helyben kerül kiosztásra, ami a KK (különösen kínos)  anyagok esetén a  Papcsák korszakban is megszokott része volt a szokásos maszatolásnak, kész helyzet elé állításnak. Egy ilyen nagyságrendű ügyben - ha felelősen akar dönteni -  egy képviselőnek érdemes lenne jogásszal konzultálnia, a szerződést átnézetnie, ehhez képest ott egy gyors átolvasás után kell szavazni.

angolutca.jpg

4300 négyzetméter telek L2-es övezetben, 3.5-ös szintterületi mutatóval. 120 lakás építhető rá.  Vajon mennyit érhet, ha meg sem próbáljuk eladni?

Az Angol utca 55. 57. 59. telkeinket a szocialista vezetésű gazdasági kabinet, (vezetője Hajdu alpolgármester maga is ingatlan hasznosítással-fejlesztéssel foglalkozott régebben, ahogy Tóth Csaba a zuglói MSZP elnöke is) ugyanis nem eladni akarta, hanem lakásokért elcserélni.Az előterjesztés szerint a telkek nem jól eladhatóak, bár mostanában meg sem próbáltuk, pedig  a CSOK bevezetése óta csak úgy pezseg az ingatlanpiac.

Az összesen 4300 négyzetméternyi telekre 120 lakás építhető, így egy hozzávetőleg 3 milliárdos bizniszre van kilátása a szerencsés beruházónak. A június 21-i testületi ülésen a lassan már megszokott MSZP-Fidesz szavazatokkal ment át az előterjesztés. Mondhatni van az a pénz, ami bármekkora politikai, ideológiai árkot betemet. A polgármesteri vétó szerencsére nem maradt el. Egy rövid rész a háromoldalas jogi érveléssel alátámasztott polgármesteri vétóból.

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-3.jpg

Kohn bácsi erre mondta volna, hogy ügyes. A teljes polgármesteri levél legalább olvasható.

A zuglói önkormányzatnak először a meglévő 2600 önkormányzati lakását kéne rendbe tennie és nem vadonatúj lakásokat szereznie. Hisz azok szociális lakásként nem használhatóak, a bérbeadás jelentős értékcsökkenést okoz már az első nap. Ezért én az ülésen módosítóként a telkek egyszerű pályázati úton való készpénzes licitálásos útján való értékesítését fogom javasolni. Az önkormányzatnak az intézményeinek felújításához készpénzre van szüksége, és nem három év múlva kapott, (vagy kézen közön eltűnő, soha meg nem érkező)  esetleg kiadható, vagy eladható lakásokra. A telkek a kapott értékbecslés szerint is 457 milliót érnek, de erős a gyanúm, hogy valójában harmadéval is többet, melyet egy jó árveréssel realizálni is tudunk.

Napirendi pont lesz még a HUNGAST közétkeztetési szerződés meghosszabbítása, és a zöldterületek, közút fenntartás közbeszerzéseinek kiírása is. A HUNGAST a Fideszes Bánki Erikhez köthető, évi 1.3 milliárdos összegű szerződés,  míg a zöldterületek, közutak fenntartása összességében évi 5-700 milliós biznisz, melyet 5 évre akarnak megkötni, és amelyet a szocialista vezetésű Városgazdálkodási Zrt  fog bonyolítani. Biznisz is usual.

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-1.jpg

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-2.jpg

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-3_1.jpg

2016-06-21_polgarmesteri_veto_1_-4.jpg

7 komment

Címkék: zuglói önkormányzat zuglói MSZP zuglói Fidesz Angol utca polgármesteri vétó parkolási közbeszerzés telek eladás

Három éve bezárt tornaszoba és omló vakolat - nem tellik rá?

2016.06.09. 14:55 varnai

A kerület dübörög, másfél oldalas sikerjelentésben számol be a Zuglói Lapok (nyomtatása szünetel) a kommunális adó sikeres visszaadásáról. Pénzt beszedni hálátlan, pénzt osztani könnyű és hálás feladat.

A polgármester elmondja, hogy a szétosztott 312 millió "a hírekkel ellentétben érdemben nem befolyásolta az önkormányzat gazdálkodását". A fenét. A likviditáshiány miatt számos felújítás el sem indult, a 2015-ös közbeszerzési tervünkről szóló beszámolóban öt beruházás mellett az állt, hogy "forráshiány miatt elmaradt". Ebből a 312 millióból három épületünket rendbe lehetett volna tenni.

A 2015-ös zárszámadásban konkrétan le van írva, hogy az önkormányzat költségvetésének csupán 5%-át költötte felújításra, karbantartásra. Eközben, ezt már én teszem hozzá, az önkormányzat 2015 évet 2 milliárdos pénzmaradvánnyal zárta.

Olyan ez, mint amikor valaki tucatnyi odvas foggal a szájában azon dicsekszik, hogy az elmúlt években mennyit spórolt meg a fogorvoson.i.

Az intézményi felújítások elmaradása nem Karácsonnyal kezdődött,  bár 2015-ben súlyosbodott, ez évtizedes görgetett adósságunk. Nem nehéz belátni, a kerület 80 épületéből évente 3-5-öt fel kéne töviről hegyire újítani. Szégyen, ahogy Zugló, egy jómódú kerület iskolái, óvodái, bölcsődéi, rendelői kinéznek.

Nemrégiben keresett meg egy szülő, hogy a gyereke lassan kijárja az óvodát, de a Csicsergő óvodában a  tornaszobájukat még nem tudta használni, mert az beázás miatt majd három (!) éve le van zárva. Most elkezdték a felújítást, de az két hete leállt.

csicsergo_tornaszoba.jpg

Hetek óta egy munkást nem láttak.

Van valami abszurd abban, hogy egy pár milliós felújítások évekig elmaradnak, és mint ez, vagy például a kazánok egy évig csúszó felújításánál lényegében magyarázat és következmény nélkül maradnak,   az ott dolgozók, ott tanulók számára súlyos kellemetlenséggel és önkormányzatnak növekvő anyagi  hátránnyal járva. Elég a Teleki homlokzatát  vagy az István gimnázium évek óta ázó tantermeit megnézni. Eközben könnyelműen osztjuk a pénzt, vagy 15 milliós vállalkozásfejlesztési programokat támogatunk. Idén már 90 milliós forrást is biztosítottunk az István tetejére, de a tervek sehol, a közbeszerzés csúszik, a tetőfelújítást majd tanítással egy időben, az őszi esőben végzik? 

A Csicsergő ovi épülete kívülről még siralmasabb állapotban van, akár egy második világháborús rom, szégyene az ápolt környéknek, a kerületnek.

A polgármester eközben a médiába jár és elmondja, hogy az állam rossz gazdája lesz az iskoláinknak. Igaza van, bár nálunk rosszabb gazda nem könnyen lesz.

csicsergo5.jpg

csicsergovi1.jpg

Mondani sem kell, egy vakolatát vesztett épület kifűtése sokkal több energiát, és persze költséget igényel.

csicsergo_3.jpg

Az ablakcsere program leállt. Nem biztos hogy cserélni kell, lehet hogy elég lenne,  - lett volna -  5 évenként lefesteni, ahogy illik.

csicser_ablak.jpg

csicsergo_udvar.jpg

A Csicsergő óvodának amúgy hatalmas, ápolt,meseszép ősfás kertje van, a legtöbb belvárosi óvoda csak álmodhat ilyenről.

 

Szólj hozzá!

Esőben, szélben, tűző napon álldogálva

2016.06.07. 12:42 varnai

Az 5-ös buszra a Mexikói úton nem könnyű jókedvvel várakozni - a BKV ugyanis  elfelejtett a népszerű és igencsak zsúfolt járat megállójába utasvárókat építeni.

Most arra a lehetetlen feladatra vállalkozom, hogy kiderítem a BKV-BKK - DCJdecaux Kft.-  Fővárosi önkormányzat - Zuglói önkormányzat Bermuda háromszögében kinek a feladata megépíteni négy utasvárót.

Sőt, naivan azt remélem az őszi esőkig sikerül elintéznem,  hogy a XXI. századi közösségi közlekedésben az alapszolgáltatás részének számító, pár millió forintos utasvárók megépülnek.

utasváró a mexikói úton

László Várnai <varnai.laszlo14@gmail.com>

11:54 (4 perce)

Tisztelt Borsos Mária Osztályvezető asszony,

Mint zuglói önkormányzati képviselő a környék egy akut ügyére, lakossági panaszára szeretnék megoldást találni.

Az 5-ös busz négy megállójához nem épült fedett utasváró.  Az 5-ös viszonylat a meghosszabbítása óta Zugló kedvelt és sokak által használt járatává vált, ma már a csuklós buszok is tömve vannak a viszonylaton. Ezúton is kérnénk a járat sűrítését.

A fedett utasvárók különösen hiányoznak, mert a megállók mögött nincs épület, mely esőtől, széltől, naptól valamelyest védhetné a  sokszor hosszú ideig várakozókat. A járatot igen sok nyugdíjas is használja, számukra az utasváró ülőhelyek hiánya a járat ritkasága, a 15 perces követési idők miatt igen nagy kellemetlenséget jelent. A járatot a környéken lakó, dolgozó rengeteg látássérült is gyakorta használja.

A BKK  levelét csatolom, bár nem értem. A zuglói önkormányzat még sosem épített utasvárót. Ráadásul a szükséges utasvárók részben a BKV évtizedek óta nem használt sínjeire kell hogy kerüljenek. (mely sínek már tucatnyi helyen vannak felszedve, leaszfaltozva)Gyors reakciót és megoldást várva,

 

Tisztelettel, Várnai László önkormányzati képviselő

Mellékletek: 1. a BKK levele,2. fotó az Erzsébet királyné úti megállóról,3. fotó a Korong utcai megállóról.

megallo_erzsebetkrne.jpg

Az Erzsébet királyné úti megálló. Sokan itt szállnak át a 3-as, 69-es villamosról. Nincs semmiféle fedezék sem az eső, sem a szél, sem a napsütés ellen.

Íme a BKK egy környékbeli lakosnak írt lepattintó levele. Természetesen mindkét levelet megküldtem az önkormányzatunknak. Nagyon kíváncsi vagyok, legvégül ki fogja megépíteni az utasvárókat.

Társaságunkhoz 2015. szeptember 16-án és 23-án érkezett elektronikus leveleire hivatkozva az alábbi választ adjuk. Tájékoztatjuk, hogy a Mexikói út kerületi tulajdonú közterület. Társaságunk nem tulajdonol és nem üzemeltet utasvárókat, mindössze kezeli a fővárosi tulajdonú közterületen elhelyezett várókat. Ezen várók tulajdonosa és üzemeltetője a JCDecaux Zrt, mely a Fővárosi Önkormányzattal megkötött hosszú távú szerződése értelmében üzemelteti a várókat. A szerződés hatálya csak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra terjed ki, a szerződésnek nem képezik részét a kerületi tulajdonú közterületeken elhelyezett várók, amelyeket az adott kerületi önkormányzatok kezelnek.Ezekre az utasvárókra Társaságunknak mint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló társaságnak nincs befolyása, mindössze véleményezheti a kerületi kezdeményezésű és szándékú utasváró-létesítéseket. A Mexikói úton a XIV. kerületi Önkormányzat létesíthet utasvárót. (kiemelés VL)

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a járdán keresztül a zöldterületre felhajtásmegakadályozása érdekében az Ön által javasolt korlátok telepítését megvalósíthatónak tartjuk, a kivitelezésről intézkedtünk. 

Köszönjük észrevételét, egyben kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását. 

Budapest, 2015. október 16.                                                   

  Üdvözlettel: Várkonyi Ágnes

Levelezési szakterületi vezető BKK Zrt

megallo_korongutca.jpg

A Korong utcai megálló.  A szűk, 80 centis járda különösen  balesetveszélyes gyerekek, idősek számára, de babakocsival sem egyszerű felszálláshoz lavírozni.

A Mexikói úton gyorsan haladó gépjárművek miatt az elsodrástól tartva hátrafelé lépő várakozók gyakran esnek hanyatt a sínek között. Amúgyis sokan választják inkább a sínek közt álldogálást, mint a szűk járdát. A járda kiszélesítése és az utasváró elhelyezése a sínek letakarásával, felszedésével könnyen megoldható lehet, hisz a sínek számtalan helyen fel vannak már szedve.

 

1 komment

Címkék: fővárosi önkormányzat BKV BKK 5-ös busz Mexikói út Korong utca DCJeaux Kft. Erzsébet királyné út Zuglói önkormányzat

A kapitány hagyja el elsőnek a hajót - Schiffer lelép

2016.06.01. 13:12 varnai

Schiffer András újra visszavonul. Döntését az LMP hiányzó szellemi hátországával indokolta. A párt az elmúlt években a politikai vákuum ellenére nem növekedett, nem sikerült az 5%-os határt átlépnie, sem építkeznie, a szervezetét országosan növelnie. Schiffer mindezeket nem érzi a saját kudarcának.

Csakhogy Schiffernek saját magának, személyiségének,  kiszorítós hatalmi játszmáinak döntő szerepe van abban, hogy a párt itt tart. Tán maga sem vette észre, de az LMP egyszemélyes urává akart válni, ez lett a vége.

Az a szellemi hátország amit most hiányol, és ami megvolt, sőt 2008-2012 környékén még intellektuális élménnyé tett egy-egy LMP kongresszust mára teljesen megszűnt. Aki tudott elmenekült, visszament a civil világba, elment a Pm-be, a maradékot kiutálták, sőt kizárták az LMP-ből. És ebben bizony Andrásnak döntő szerepe volt.

Az LMP kamarilla politikával, a felek egymás ellen kijátszásával, (vidék -Budapest, Baranya-Csongrád) sztálini módszerekkel vezetése okán elvesztette a  karizmatikusabb, önálló arculattal rendelkező képviselőit, vezetőit, szakértőit. Tulajdonképp mindenkit sikerült kinyírni, kiutálni, aki Schifferrel egyszer is vitába szált. A folyamat Vay Marcival, Lang Andrással, Ivádi Gáborral kezdődött, és az önállóan gondolkodni merő szegedi LMP-sek kizárásáig azóta is tart. A PM-esek távozása külön sztori, de jó néhányuk oldalválasztásában nem a  szövetségi politika, hanem András primadonna viselkedése, autoriter, hisztiző frakcióvezetési stílusa volt a döntő. A PM-esekkel távozott az LMP intellektusának, szakértelmének, zöld, civil hátországának 70-80%-a.

Akik maradtak, a pártszakadáskor kiálltak Schiffer mellett,  azok sem úszták meg, Vágó Gábor, Osztolykán Ági frakciótagok - mertek egyenrangúként vitatkozni -  szintén a süllyesztőbe kerültek. (az én eltávolításom is ebben a periódusban történt)

lmp_1_1.jpg

A 2010-es frakció - tehetséges pártépítés

Aki pozícióba került 2014-ben, legyen az frakciótag, önkormányzati képviselő,  elnökségi tag, párt vagy frakció alkalmazott az mind Schiffer kiválasztottja, lekötelezettje. A kiválasztásukban a lojalitás fontosabb volt mint a hozzáértés. Ennek a súlytalan, színtelen, pártkarrierben gondolkodó  "pártelitnek" az okán az LMP a mostani politikai vákuumban sem tudott megnőni, mert új, értelmes, karizmatikus emberek láthatóvá tétele, netán behúzása - potenciális vetélytársak felépítése nem volt cél. András ezt szűrte le Szabó Timi és Karácsony "felemeléséből" és későbbi "árulásukból". 

rausch.jpg

Ez az icike-picike mind megette. Jobbra Rauschenberger Péter az egyik alapító. A terepmunkára nem volt alkalmas/kapható, de kiváló koponya, igazi szellemi hátország volt, tulajdonképp ő rakta össze a párt 2010-es programját. 

elekblog.jpg

Elek István a konzervatív oldal egyik elismert gondolkodója szintén tag, a párt egyik bölcse volt. Ő neki is elege lett az LMP-ből.

 

A szegedi LMP kinyírása a legfrissebb példa, mind a tagság, mind a hiányolt szellemi háttér elűzésére. Az LMP ezzel a tipikus adminisztratív intézkedéssel, a kizárással és az azt követő kilépésekkel elvesztette  a kevés létező megyei csapatai egyik legerősebbjét, a szegedi önkormányzati képviselőjét és épp azt a szellemi hátteret, akiket most Schiffer álszent módon hiányol. Mint valaki fogalmazott: a szegediek távozásával a szürkeállomány utolsó vonala ment el. A kilépők többek között: Horváth Csaba tanár, Málovics György, az SZTE-GTK oktatója, Margóczi Katalin ökológus, az SZTE-TTIK oktatója; Sarlós Ferenc, az MTA-SZBK tudományos főmunkatársa; Ilosvay György ökológus, az SZTE-JGYPK főiskolai oktatója; Tanács Eszter geográfus, az SZTE oktatója. 

De mostanában nemcsak a szegediek, csiba.jpg de mások is elmentek, például a Női Műhely több tagja, köztük Bárdos Rita, és Csiba Kata volt szóvivő, választmányi tag, aki jelenleg az Európai parlamentben dolgozik. Andrással ő is képtelen volt együtt dolgozni.

Csiba Kata 2014-ben az ATV-ben - sok munkával felépítve, elvesztve

 

Az LMP stagnálása nem csoda: a párt az elmúlt két évben semmiféle tömegrendezvényt, átütő akciót nem szervezett, nem állt céljában találkozni a szavazóival. Az LMP nem mutat erőt, fantáziát, nem viselkedik lendületes, fiatalos zöld pártként. A fiatalokat, az értelmiséget megszólító, a politikai gondolkodásnak, a cselekvésnek otthont adó szervezetként sem funkcionál. Az LMP nem épít közösségeket, nincs klubja, helyi közösségeket sehol nem épített az elmúlt években.  Kíváncsi lennék  hány (valós) fővel nőtt a tagság, hány városban van működő, netán lett új alapszervezete 2013 óta. A szimpatizánsi körrel alig van kapcsolat, meg kell nézni hányan lájkolnak egy-egy megosztást az oldalukon.  (Jellemzően a zuglói LMP-nek nem egészen 400, a Civilzugló Egyesületnek 4500 kedvelője van a Facebookon)

A valaha fiatalos, intellektuális, demokratikus párt ma sótlan, hangulattalan, bürokratikus, a fortélyos félelem irányítja.

 Érdemes idézni a kilépő szegediek, a kevés létező és működő megyei szervezet tagjainak pár mondatát:

  „Úgy érezzük, ez a kizárási ügy messze mutat önmagán, az LMP ugyanis részvételiséget, demokráciát, átláthatóságot ígér a választóknak, de ugyanakkor ezek az alapelvek a belső működésében egyre kevésbé érvényesülnek. A pártban kiépült egyfajta állam az államban, valójában a pártvezetés közvetlen irányítása alatt áll minden, és a tagságtól függetlenül működik. Nincs lehetőség a közös gondolkodásra, a közös döntéshozatalra, amitől valóban más lehetne a politika”

Olyan amilyenné Schiffer András  és a kreatúrája, berijája Vida Attila elnökségi titkár formálta.  A saját képére.803593.jpg

Schiffer intellektusát, vitakészséget senki sem vitatja, de szimpátiát kevés emberben kelt. András arrogáns, hisztis, folyamatosan kompenzáló, nem szerethető figura - enélkül pedig nincs politikusi népszerűség. Vezetőnek bántó, türelmetlen, szinte lehetetlen együtt dolgozni vele. 

Az LMP az elmúlt 3 évben arra ment amerre Schiffer akarta, ezért a kudarcot látva, de be nem ismerve, félúton bedurcizni és kiszállni, hátrahagyni a többieket nem túl tisztességes húzás.

Erős a gyanúm, hogy leghátul belső konfliktus, taktikai hátrahúzódás rejtőzik, ahogy 2012. januárjában is. Az aktív LMP tagokkal beszélve úgy tűnik, az immár másodszor eljátszott  hattyú halála magánszámnak igencsak prózai oka van:

vida.jpg

Az András által teremtett gólem, Vida Attila biztonsági őrből lett elnökségi titkár és hűbéresi csapata elszabadult, és immár  nem csak azokat "tetűirtja", akikre András kilövési engedélyt ad, de teremtője ellen is fordult. András, mint ez a két héttel ezelőtti kongresszuson kiderült, elvesztette a kontrollt a pártapparátus és a megyei hűbéresek / kongresszusi küldöttek fölött, immár nem tudja érvényesíteni az akaratát a kongresszusokon.  A koncepciós etikai eljárások lassan már őt is utolérik.

Schiffer primadonna, inkább akar egy 5%-os szemétdomb egyedüli kakasa lenni, mint egy 20%-os párt egy az egyenlők közüli vezetője. Az ő hihetetlen tehetsége, munkabírása mellett emberi gyengeségei,  kegyetlensége, érzelmi éretlensége, hatalomtechnikai játszmái, egyben az LMP átléphetetlen növekedési korlátja. Mert ő akkor is ott lesz, akkor is ő mondja meg mi legyen-ki legyen, ha ott sincs a kongresszuson.

Én nagyon sajnálom, mert az LMP évekig a szívügyem, sikerre vitele, képviselete életem értelme volt, másrészt mert az LMP fénykorában a magyar politika nagy reménységeként, annak teljes megújítására is alkalmas lehetett volna.

Az LMP most már, amilyenné tette - Andrással, vagy nélküle lényegében mindegy - már alkalmatlanná vált erre. Kár érte.

 

42 komment · 1 trackback

Címkék: Schiffer András LMP Lehet Más a Politika Vida Attila

Ismét bringázunk!

2016.05.23. 13:01 varnai

Immár harmadik alkalommal rendezzük meg a Túr de  Rákosrendezőt, a zuglói critical mass-t. A kerületi kerékpáros kritikus tömeg kitartóan - igaz egyre türelmetlenebbül -  kéri, hogy a MÁV és a zuglói önkormányzat tegye kerékpárral balesetmentesen átjárhatóvá a rákosrendezői átkelőt, az önkormányzat építsen több kerékpárutat, és tartsa rendben, újítsa fel a a meglévőket. 

Nem nagy kérések ezek, pár milliós tételek, miközben a MÁV-nál leginkább forint milliárdok mozdulnak. A zuglói önkormányzatnál, ha nem is milliárdok, de tiz milliók könnyedén repkednek,   az előző testületi ülésen szavaztak meg 15 milliót a FIVOSZ támogatására, akik a kerületi fiatal vállalkozók számára csinálnak marketing kampányt, míg macska ivartalanításra 1,3 milliót adtak.

A hangzatos polgármesteri ígéret, miszerint, "Ha kell akár a saját polgármesteri keretemből is megépítem a kerékpárutat!", sajnos beváltatlan maradt, végül az MLSZ épített TAO pénzből a kerületnek egy semmilyen építészeti szabványnak meg nem felelő, 190 centi széles műkő járdát, egy sárga csíkkal a közepén. (gyalogosoknak előzni tilos?)  Az már csak hab a tortán, hogyha kerékpárút, akkor miért a rázós térkőből van...? A járdák építése és karban tartása amúgy kötelező önkormányzati feladat. A  kérésünk, hogy a járda mellett épüljön egy 2 méter széles kétirányú aszfalt kerékpárút.rakosrendezo_9702blog.jpg

 rakosrendezo_9706blog.jpg

A kerékpárosok számára hagyott 90 centi még egy bringásnak is kevés, nemhogy kettőnek. A kerékpárosok és a gyalogosok összeeresztése amúgy igencsak balesetveszélyes és felelőtlen elgondolás.

A következő 150 méter a MÁV-é, de ők a hagyományőrzés jegyében semmit sem változtattak, maradt a második világháborús időket idéző állapot, a szétlőtt állomásépületet korhűen töredezett macskakövekkel övezik. A MÁV  sajtóosztálya tavaly ezt a választ adta:

A Civilzugló Egyesület által jelzett útátjáró aszfaltburkolatának állapota elsősorban a közúti gépjármű forgalom számára biztosítja a közlekedési lehetőséget. Az úttest Teleki Blanka úti szakaszán és azzal párhuzamosan kijelölt kerékpárút nincs. Az útátjárók aszfalt és kőburkolatának állapotát a vasúttársaság időszakonként megvizsgálja. Ha az ellenőrzések és vizsgálatok alapján szükségesnek tartják a javítást, akkor azt a MÁV beépíti a beruházási tervébe, ami jelenleg nem tartalmazza az átjáró felújítását. Ugyanakkor az átjáró átépítése része a Budapest-Nyugati pályaudvar elérhetését, a közlekedési feltételek javítását szolgáló un. Nyugati 1/a rekonstrukciós programnak, amely a 2014-20-as EU-s költségvetési időszakban megvalósítani tervezett projektekről szóló kormányhatározatban szerepel. A projekt megvalósítása során az átjáró is jelentősen megváltozna, a keresztezett vágányok száma is csökkenne. A főváros tervei között pedig szerepel az átjáró helyén egy felüljáró megépítése, melynek megvalósulását követően a szintbeni kereszteződés megszűnne.

rakosrendezo_9713blog.jpg

  Íme ilyen ma a fővárosban két városrészt összekötő járda és kerékpárút a XXI. században a MÁV elképzelésében, mely alapján ők nem tervezik a javítást.

A kerületi bringásokra amúgy is cudar idők járnak, a Városligetben a frissen elfogadott tájépítészeti tervében épp az Olof Palme sétányt tervezik megszüntetni. A ligetben nem sokat járhattak a tervezők, különben látták volna, hogy épp a főváros egyik legfontosabb kerékpáros sztrádáját kívánják ketté vágni.

A Tour de Rákosrendező május 29-én vasárnap  15 órakor az Örs vezér teréről indul. A Szentmihályi út és a Nagy Lajos király útja után petíciót adunk át a zuglói városházán, majd egy Hungária körúti forgalomlassítás után a Rákosrendezőn, a MÁV budapesti irodája előtt rendezünk egy kisebb performanszot.  

A rendezvény idén a Városligetben ér véget, a KERTEM koncerttel várja a megfáradt bringásokat. Mindenkit, 6 éves kortól a saját bringás gyerkőcöket is, örömmel látunk!

A vonulást végig a rendőrség zárja és biztosítja.

Kedvcsinálónak a tavalyi tour filmje:

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Időhurokba került a zuglói önkormányzat?

2016.05.17. 10:45 varnai

A Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság "Kazánbeszerzés valamint kapcsolódó különféle fűtéskorszerűsítési munkák 6 intézményben" címmel kedden ír ki közbeszerzést. Hurrá, gondoltam, újabb hat intézményünkben cseréljük le a kazánjainkat, szisztematikusan haladunk előre az elfogadott Intézményfelújítási stratégia szerint.

Az intézményi címeket látva azonban valamiféle furcsa dejavu érzésem támadt, egy évvel ezelőtt nem pont ugyanezen az épületek kazánjaira hoztunk döntést?

A friss, a TKB elé ma kerülő előterjesztés:

 

Szám:123-801 /2016                                                                   Nyilvános ülésen tárgyalandó!

a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság 2016. május 17-ei ülésére

Tárgy: Javaslat a „Kazánbeszerzés valamint kapcsolódó különféle fűtéskorszerűsítési munkák 6 intézményben” tárgyú, nyílt közbeszerzési eljárás megindítására

 1. Előzmények_______________________________________________________________

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata hat oktatási intézményben kívánja a kazánokat és csatlakozó berendezéseket kicserélni, illetve ahol szükséges a fűtéskorszerűsítési munkákat (tervezés, kivitelezés) elvégeztetni, hogy a 2016-2017. tanévben ezekben az oktatási intézményekben, illetve bölcsődében a fűtési szezonban ezzel a feladattal összefüggésben ne legyen probléma.

A hat oktatási intézmény, ahol a legfontosabb a kazánok cseréje:

1. Napraforgó Óvoda – Újvidék sétány 2.

2. Kincskereső Óvoda – Szugló u. 75.

3. Vadvirág Bölcsőde – Thököly út 92.

4. Herman Ottó Általános Iskola – Egressy út 69.

5. Meseház Óvoda – Őrnagy u. 9-11.

6. Bóbita Óvoda – Ilosvai Selymes Péter u. 118.

 

És itt egy printscreen  zuglo.hu honlapról a 2015. május 23-án, kis híján egy évvel ezelőtt elfogadott határozatról:

kazan_hatarozat.jpg

Hát bizony ezek pont ugyanazok az óvodák, bölcsődék! Hogy kerültünk úja a startmezőre?

 

A legfurább, hogy a friss előterjesztés  Előzmények fejezete, mely  más esetekben évekre visszamenőleg sorolja a hátteret (csatolják a releváns határozatokat), most semmiféle utalást nem tesz az előző döntésre. Mintha sose lett volna. Mondhatni minket teljesen hülyének néznek, hátha nem vesszük észre, visszahozzák ugyanazt, minden indoklás nélkül? És eközben a polgármester épp hangzatos előterjesztést tesz a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubjához történő csatlakozásra.

Mi történt az elmúlt több mint egy évben? A polgármester nem kötötte meg a szerződést? A Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója nem indította el a beszerzést? Elvitte a cica a beszerelt kazánokat?

Megjegyzendő, az egy évvel ezelőtti becsült beszerzési érték 35,6 millió forint + Áfa.  jelentősen, az inflációval nem indokolhatóan megemelkedett, immár 47.333.000 Ft + Áfa. Lehetséges, hogy csak a hozzájuk csapott hatodik, a Bóbita óvoda kazánja adja a pluszt, nem tudjuk.

Nem mellesleg az eltelt egy év.alatt, mint azt első előterjesztés okosan taglalja az új kazánok sok millió forintnyi gázt takarítottak volna meg. Sok szenvedést, javítást spóroltak volna meg a 40 éves, teljesen elavult, szétesőben lévő kazánokat egyre nagyobb küszködéssel üzemeltetni próbáló iskolák, óvodák dolgozóinak.

Kérdésem, van-e személyi felelőse a végre nem hajtott testületi határozatnak? Ki fizeti a többletköltséget?

testulet.jpg

A Képviselő-testület dönt, a polgármester, a cégvezető nem hajt végre. Következmény nincs.  Nem baj, majd megkapják újra, hátha nem veszik észre.

 

12 komment

Címkék: Karácsony Gergely iskola felújítás kazán felújítás Zuglói Vársgazdálkodási Zrt.

Csak sikerült kipiszkálni

2016.05.08. 08:58 varnai

Lemondott Zugló jegyzője. Egy év három hónapig bírta. 

Karácsonynak nagy szerencséje volt, a papcsáki apparátus "élcsapata" az elbukott választás másnapján egyszerre állt fel. Felmondott Papcsák újraválasztásáért minden eszközzel harcoló jegyző, Dr Papp Csilla, (akit persze  hétpróbás fideszcsaládi beltagként nem hagytak az útszélén), elment a pénzügyi vezető, önmagától lelépett az építéshatósági osztály vezetője. Karácsonynak tehát szinte egy napig sem kellett ellenségekkel a hátában vezetnie a hivatalt. (csak a szövetségeseivel : )

  A semmilyen önkormányzati, közigazgatási, hivatalvezetési ismerettel  nem rendelkező friss polgármesternek a jegyzői pályázattal is irtó mázlija volt,  Hoffmanné Dr. Németh Ildikó személyében egy hatalmas rutinnal rendelkező, a közigazgatást, az önkormányzati világot, a jogi környezetet kiválóan ismerő, és már évtizedek óta hivatalokat, apparátusokat vezető 59 éves szakembert talált. 

hoffmanne-dr_-nemeth-ildiko-702x336.jpg

Dr. Hoffmanné ráadásul derűs, jó értelemben véve földhöz ragadt, mosolygós, gyakorlatias vidéki ember volt, aki nem félt a konfliktusoktól. Mint önmagát jellemezte, "somogyi bicskás".  Ami azonban Zuglóban rá várt, arra még a sokat látott szakember sem számított. 

A kerületi MSZP, azaz Tóth Csaba a kezdetektől a saját emberét szánta a "törvényesség őrének", azaz a jegyzői posztra. Dr. Imre Gergely, aki az előző ciklusban a három fős frakciójuk nem túl átütő vezetője volt,  ahogy a főnök elvárta pályázott is, de hiába, nem volt meg minden kvalifikációja, szükséges közigazgatási éve. Hogy az Összefogás Zuglóért választási paktuma szerint a jegyzői poszt a szociknak járt volna-e - mint a szocialisták mondják - vagy sem, sosem fogjuk megtudni, az aláírók rutinos országos politikusok, még egy guantanamói szembesítéskor is mást-mást vallanának. Az új jegyzőt tehát a kezdetektől ellenségként figyelték.

Mert kétségkívül, a sokat látott jegyző az első pillanattól nem nézte jó szemmel, hogy a pártok magánuradalomként kezelt cégeinek cechjét a hivatal látatlanban, afféle gazdag, távoli nagybácsiként folyamatosan állja. Ezért a teljesítésigazolások, részletes számlák nélkül a céges pénzkérések, bizony hónapokig kifizetetlenek maradtak. A Városgazdálkodási Zrt. és a hivatal pénzügyesei között folyamatos volt a konfliktus az elmúlt évben. 

A városüzemeltetési osztály vagyonkezelőbe Zrt-be telepítésével, (2012-es döntés) ráadásul a hivatal műszaki szakemberek nélkül maradt, senki nem tudta megmondani, hogy a cégek igényei, leadott számlái reálisak-e. Hamarosan meg is született az elhatározás, a jegyző javaslatára a polgármester Kerületi Főmérnökséget hozott létre, mely az önkormányzat összes műszaki tervezéseiért felelős lesz, és ezentúl ők adják ki a munkát a Városgazdálkodási Zrt-nek és ők is ellenőrzik. A szocialisták magánuradalomként tekintettek a Városgazdálkodási Zrt-re, számukra  elfogadhatatlan volt a pénzügyi és műszaki kontroll. A hatáskör átadás ellen kézzel-lábbal tiltakoztak. 

Az elmúlt egy évben a rendre kialakuló pénzügyi és hatásköri viták késedelmeket, az ügyek helyben járását okozták számos közbeszerzésben,  városgazdálkodási, közterület fenntartási, építési, fejlesztési, épület-karbantartási és egyéb területen.

A Városgazdálkodási Zrt. közbeszerzéseinek hivatalba vitele,  a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban folyamatosan jelen lévő jegyző, a terület erős jogi kontrollja, a záporozó oldalas jegyzői törvényességi észrevételek szintén elfogadhatatlan volt az MSZP számára.  Az e téren elért eredményeket áprilisban simán feladta a polgármester.

 A szocialista frakció cserébe közérdekű kérdések garmadájával bosszantotta, tudatosan ugratta, a bizottsági és a testületi üléseken szekírozta a jegyzőt. Az eltávolítása az elmúlt évben sokat hangoztatott, tudatos célja volt az MSZP kerületi elnökének.  Sikerült.

A jegyző távozásában szintén jelentős szerepet játszott, hogy a  közigazgatásban tapasztalatlan, igen sokszor döntésképtelen, természetéből adódóan konfliktuskerülő polgármester helyett a jegyző volt kénytelen felvállalni a vitákat. Nem csak a bizottságokban, (amelyekbe a polgármester a ciklus másfél éve alatt még egyetlen alkalommal sem ült be)  de a testületi üléseken, sőt a háttértárgyalásokon is, pl. a költségvetési egyeztetésekkor.  A polgármester bizony igen sokszor maga helyett küldte őt a tűzvonalba,  hagyta maga helyett vitatkozni, néha akár cserben.

A habozó, a bal és jobboldal közt lavírozó, elvtelen kompromisszumokat is felvállaló, mindenáron túlélni akaró polgármester helyett végül a jegyző döntött, ezért  kétségkívül, és szükségszerűen valamelyest önálló döntéshozóvá vált.

Rendcsinálási szándéka, tettei, átszervezései természetesen sok érdeksérelmeket okoztak, kutakodása során sok területen kidőlő csontvázak, a lakásgazdálkodástól az adóbeszedés területéig értelemszerűen rossz fényt vetettek a kerület eddigi fideszes városvezetésére is. 

Én a kerület szempontjából nagy veszteségnek tartom Hoffmanné Dr. Németh Ildikó távozását. Hozzáértő, okos, dolgos,  az emberi problémák iránt nyitott, lelkiismeretes szakembernek ismertem meg.  Szakmai tudását, lelkiismeretességét az első meghökkenések után az összes hivatali dolgozó elismerte. Megértettem, hogy félti az egészségét. Az értelmetlenül elvégzett munka, de leginkább az a cirkusz, cinikus demagógia, álságos képmutatás ami Zuglóban  a két nagy frakció részéről megy, bárkinek kikezdené az egészségét. 

Félő, Zuglónak meg fog ártani ez az űr, a karácsonyi kerület vezetés tehetetlenségének, a hivatal sodródásának újabb fél éve, egy éve következik míg az új jegyzőt megtalálják.

Ráadásul rutinos jegyzőt ilyenkor, ciklus félidejében nemigen találni,  egy 220 fős hivatalt, ekkora önkormányzatot átlátni képeset, a fővárosi kétszintű közigazgatást ismerőt meg még kevésbé.

A mostani jegyző távozásának körülményei után azt is kétlem, hogy egy jó szakember kockáztatná a karrierjét, a lelki békéjét, azzal hogy egy ilyen viperafészekbe beteszi a lábát.

 

2 komment