HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

30-as övezet kialakítását kezdeményezzük

2017.02.18. 19:28 varnai

A környékbeliek kérését felkarolva - ha már egyszer  egy éve nincs a körzetnek  képviselője -  30 kilométer/órás forgalom csillapított övezet kiépítését kezdeményeztem a Kerepesi út - Hungária körút - Mogyoródi út  - Francia út által határolt területre.

Ezzel párhuzamosan, tekintettel a folyamatos baleseti helyzetekre és a sarki óvoda és Csanády iskola közelségére, gyalogátkelőhely létesítését kezdeményezzük a Tábornok utca Őrnagy utca sarkán. A Civilzugló Egyesület, hogy az előterjesztésünket alátámassza aláírásgyűjtésbe kezdett. Remélem a csütörtöki testületi ülésen frakcióktól függetlenül minden képviselő támogatja az előterjesztésünket -  mint ahogy eddig minden ilyen 30-as övezet kialakításánál egyhangúlag ezt tettük. 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László

Önkormányzati képviselő                                                                 

Nyilvános ülésen tárgyalandó! 

Képviselő-testület

  1. február 23-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tárgy:           

Budapest, XIV. kerület Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút által határolt területen korlátozott sebességű övezet kialakítása.

  1. Előzmények

 

A Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút által határolt terület az elmúlt évtizedben egyre forgalmasabbá vált. Nem csak az ott lakók birtokolnak egyre több gépjárművet, de a terület utcái a közeli metró megálló miatt P+R-ként szolgálnak. A sarkon most épülő irodaház még fokozni fogja a gépjármű forgalmat.

A környéken a Csanády Általános Iskola és a Meseház Óvoda megközelítése is egyre nehezebb a szülők és az önállóan közlekedő gyerekek számára, egyre több a balesetveszélyes szituáció.

Előterjesztésem célja, hogy időben megelőzzük, mielőtt egy súlyosabb baleset, gyalogos gázolás bekövetkezik.

 

A 30 km/h korlátozott sebességű övezetek létesítésére kerületünkben folyamatos lakossági igény van. Az elmúlt években több lakossági aláírásgyűjtő kezdeményezés is indult ennek érdekében. A Civilzugló Egyesület érzékelve a környéken lakók igényét, felkarolva kezdeményezésüket január elején kezdett aláírásgyűjtésbe, mely szemmel láthatóan széleskörű lakossági támogatásra talált.

  1. Vélemények

 

Az övezet forgalomszabályozásának célja, hogy a lakosságot érintő környezeti hatások mérséklődjenek, a forgalom kiszoruljon a területekről. A forgalomcsillapítás eszközeivel a megmaradó forgalmat visszafogott, lassú haladásra lehet kényszeríteni, ily módon elérve azt, hogy a térség vonzó, biztonságos közterületté váljon.

 

A korlátozott sebességű övezet kialakítását tartalmazó terv még nem készült el. A tervezés az eddigi tapasztalatok és hasonló nagyságrendű munkák alapján nettó1,5 millió Ft-ra becsülhető.

Kérem a Képviselő-testületet, támogassa Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária körút  által határolt terület korlátozott sebességű övezetté történő nyilvánítását és ennek keretén belül a Tábornok utca Őrnagy utca kereszteződésében gyalogos átkelőhely kialakítását.

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság és a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság tárgyalja, a bizottsági véleményeket a Bizottság elnökei a Képviselő-testület ülésén ismertetik.

  1. Döntési javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

……../2017. (    ) Öh. számú

határozata

a Budapest, XIV. kerület Kerepesi út- Francia út – Mogyoródi út – Hungária krt  által határolt területen korlátozott sebességű övezet megvalósításáról

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Kerepesi út – Francia út – Mogyoródi út – Hungária krt. által határolt terület korlátozott sebességű övezetté történő nyilvánítását és felkéri a polgármestert a tervezési munkálatok elindításához szükséges intézkedésre és a megvalósításhoz szükséges forrást tervezze be a 2017-es költségvetésbe.

Határidő:             azonnal

Felelős:                 Polgármester (Gazdasági Osztály, Kerületi Főmérnökség)

 

 

A határozathozatal Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1) – (2) bekezdés alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

Budapest, 2016. október

Várnai László

 önkormányzati képviselő

Civilzugló Egyesület

komment

Címkék: gyalogátkelőhely 30-kilométer/órás forgalom csillapított övezet Tábornok utca Őrnagy utca utász utca Csanády általános iskola Meseház óvoda zászlós utca

Költségvetési egyeztetések - 25 milliárd szétosztása

2017.02.16. 09:41 varnai

 December végén és január közepén lezajlottak az önkormányzati cégeink és az intézményeink költségvetési egyeztetései. A valóságtól durván elrugaszkodóa hatalmas összegek és szánnivalóan apró kérések is elhangzottak. 

A költségvetési egyeztetés sorozatra, miután tavaly a képviselőket nem hívták meg és igencsak (joggal) reklamáltak, most minden képviselőt hivatalosan meghívtak. Mégse jött el szinte senki, csak Sokacz és Pécsi képviselő asszonyok próbáltak lobbizni a saját körzetük ovijainál  és Hevér képviselő jelent meg, amikor a Szociális Gondozó és a Családsegítőt tárgyaltuk. A többiek néma csend, úgy tűnik sem a cégeink költségvetésére sem az óvodáink, bölcsődéink helyzetére nem kíváncsiak. Furamód sem a polgármester sem az alpolgármesterek nem vettek részt a közel két hetes folyamatból egyetlen egyeztetésen. 

Pedig igencsak tanulságos lehetett volna a képviselőknek, netán a szociális területért felelős alpolgármesternek vagy a gazdaságért felelős alpolgármesternek  egymás után végighallgatni a 23 óvodavezető panaszait  a siralmas műszaki állapotokról, az akut felszereltségbeli hiányosságokról.

Mert van abban valami  végtelenül szomorú, amikor egy tisztességben megőszült óvodavezető izzadva próbálja indokolni, hogy miért igényel 4000 forintot ahhoz, hogy feltöltse a kiürült egészségügyi csomagot. Különösen ha azt nézzük, milyen könnyed kézzel osztogat a képviselő-testület tíz és százmilliós tételeket nem kötelező feladatokra, vállalkozói klubra, lakossági hangulatjavításra, azaz népszerűség vásárlásra.

penz.jpg

A cégeink közül legmesszebbre kétség kívül a Városgazdálkodási Zrt. rúgta el a labdát.  Nettó 5 milliárd 757 millió forintot kértek, (az önkormányzat nem áfa visszaigénylő, mi tehát bruttót, 27%-al többet fizetünk ki) mindezt úgy, hogy ebben ne került bele egyetlen forintnyi lakás és intézmény felújítás sem, csak a karbantartások. A legnagyobb emelkedést a kb. háromszorosára emelt parkfenntartási keret okozza, ez az eddig 500 millió helyett 1,5 milliárd. (vagy angol gyep lesz mindenütt vagy irtó drágán csinálja az új vállalkozó én a másodikra tippelek)

Természetesen irreális kérés, a lehetséges duplája.

Erős versenyben áll a két cégünk a fölöslegesen  számos  kerületi rendezvényért és PR dáridóért. (harmadikként a polgármesteri kabinet tülekszik). A Cserepes Kulturális Nonoprofit Kft-nk, (egy MSZP-s képviselőjelölt által vezetve a baloldal bástyája) mely a művelődési házainkat üzemelteti (Cserepesház, Lipták villa, Civilház, ZIC)   és a rendezvényeink jelentős részét viszi csupán jelentéktelen, 1,8%-nyi  emelést kért - 202,5 milliós büdzséből kijönnének.

A Sport  és Rendezvényszervező Kft-nk (egy volt Fideszes képviselő által vezetve a zuglói Fidesz végvára) 395 milliót kér jövőre. Új, jelentős bér és rezsi kiadásuk lesz a most elkészült Mogyoródi úti sportpavilon üzemben tartása, alkalmazottakkal feltöltése, és majd 100 milliós felújítással is számoltak, pl. a Kövér Lajos utcai nagypálya műfű cseréje önmagában 70 milliós tétel.

A ZKNP és a kerületi rendészek kb. évi 600 millióból gazdálkodnak, de feladatuk igen összetett, a járőrözés, rendfenntartás, közterület felügyelet, bírságolás mellett pl. ők őrzik és takarítják a hivatalt, és az összes önkormányzati intézményt, a rendezvényeinket. Az általuk beszedett bírságok nem hozzájuk folynak be. 

2017-ben immár 130 millióval kéne támogatnunk a Zuglói Filharmonikusokat, bár szerintük ők Zugló magaskulturális koronagyémántja, ezzel szemben erős a gyanúm, hogy a zuglóiak közül meglehetősen kevesen tudják, hogy egyáltalán léteznek, azt meg még kevesebben, hogy afféle Esterházyként 75 főállású zenészt is eltartanak.

Míg a fenti cégek jórészt nem kötelező feladat ellátásához kellenek, az óvodai , bölcsődei ellátás a szociális gondozás és a családsegítés KÖTELEZŐ ÖNKORMÁNYZATI FELADAT.

A cégekhez képest (melyek részben a pártok kifizetőhelyei) a  24 óvodánk és 12 bölcsődénk az elmúlt hat évben igencsak szűken volt tartva sőt több éven át voltak kötelezve 10%-os tartalékképzésre. Az épületek közül csak kevés esett át felújításon, az állapotuk folyamatosan romlik, az eszközpark elhasználódott. 

bobita_vakolat_net.jpg

A Miskolci Ilosvai sarkán álló Bóbita ovink 

 

Ezért érthetetlen, hogy az eszközbeszerzési cseperedo_homok_net.jpg keretet miért csökkentette most az önkormányzat a felére. Minden óvodavezető jelezte, hogy ebből nem lehet elegendő új játékot venni, a tönkremenőket pótolni és a fogyóeszközöket, ceruzákat, festékeket, papírt, stb. pótolni. 

A Cseperedő Óvoda homokozói egész télen lefedetlenül állnak, mert nem telt pár négyzetméter ponyvára. Most sokkal több pénzért az összes homokot ki kell cserélni, ideszállítani, rakodni, stb. - és persze a ponyvákat is meg kell venni.

--------------------------------------

A nemrég a képviselőkhöz eljuttatott, a hivatal által összerakott költségvetési tervezet a cégek esetében erősen visszametszett számokat tartalmaz.

Ebből látni, hogy az un. "költségvetési egyeztetések -  ha csak nem diktátumként kapták meg a cégeink az új számokat - valójában nem annál az asztalnál zajlottak, ahová a képviselőket meghívták. Ezek után irtó jó lenne látni, mely tételek kerültek kihúzásra, mely feladatok nem, vagy csak részben lesznek elvégezve.

A költségvetés elfogadása,mivel mint látjuk a papír mindent kibír, bizalmi kérdés, ezért érdemes röviden visszatekinteni, a kerület vezetése mennyire tudta a tavalyi költségvetést betartani, a betervezett feladatokat megvalósítani.

2015-ben 3,4 milliárd forintot terveztek be un. Felhalmozási bevételként. ( önkormányzati újbeszélül így hívják az ingatlan, telek, lakás, üzlethelyiség eladást, azaz a vagyonfelélést) teljesült 319 millió. 2016-ra beterveztek 2,3 milliárdot, majd ezt módosították 2,5 milliárdra, és teljesült 430 millió. Idénre 2,1 milliárdot terveztek be. Vajon mennyi fog teljesülni?

Tehát a 27 milliárdos büdzsé valójában 25 milliárdos.

A tavalyi év önkormányzati szerencsétlenkedésnek működésnek azonban a legárulkodóbb száma a Beruházások és Felújítások teljesülése. Az 1,4 milliárdnyira tervezett beruházásból a harmada, 494 milliónyi valósult meg, a felújításoknál még siralmasabb az arány, a rendelkezésre álló 1,2 milliárdnyi összegből 168 milliót tudtak elkölteni.

Például a ZVK Zrt. 80 milliót kapott, hogy  újítson fel évek óta üresen álló rossz állapotú önkormányzati lakásokat, de csak egyetlenegy került felújításra, de nem valósult meg a Civilházra tervezett napkollektor,  a Civilzugló Egyesület által költségvetési módosítóként elfogadtatott Csertő parki gyerekorvosi rendelő felújítása sem a Vezér úti zöldterület parkosítása sem. 

Az idei beruházási listában tehát rengeteg a 2016-ból, sőt 2015-ből áthúzódó tétel került.

A mostani beruházási főösszeget egész abszurd tételek is terhelik, például 84 millió forinttal szerepel a Hermina út Thököly úti saroktelek megvásárlása, amit még én javasoltam 2014 elején. Csakhogy az önkormányzat lecsúszott a dologról (tán sosem keresték meg a tulajdonost) a telken már javában folyik az építkezés. 

A beruházások, felújítások elhúzódásában nem tudni, hogy egyszerű tehetetlenkedés van a háttérben, vagy az a hátsó cél motoszkál a kerületvezetésben, hogy a választáshoz minél közelebb lehessen minél több dolgot avatni,  - addig meg csak hadd pusztuljon.

A látványos közterületi beruházások aránytalanul nagy összegűek: míg a Pillangó park felújítására 306 milliót szánnak, a Csertő parkra pedig 188 milliót, addig a költségvetésben egyetlenegy óvodánk felújítása szerepel - mindössze 965 ezer forint értékben.  

A kerület vezetése persze nincs könnyű helyzetben a költségvetés összeállításakor, hisz az MSZP frakció számos olyan előterjesztést fogadtatott el tavaly, melyek súlyosan megterhelik a büdzsét. Ilyen pl. a fűtéstámogatás 180 milliós összege, a zöldterület fenntartásra szánt irreálisan magas összeg, vagy a parkolás ellenőrzés milliárdos közbeszerzései. 

Hasonlóan megterheli a kerületi büdzsét a bérköltségek jelentős emelkedése, melyre részben állam kötelezte az önkormányzatokat, de forrást nem biztosított hozzá. A testület a köztisztviselőknek 15%-os bérfejlesztést rendelt el , míg a szociális szférában dolgozók havi plusz 30 ezer forint területi pótlékot kapnának 2017. január 1-től, de a polgármester - a büdzsét kímélendő -  csak július 1-től tervezi az emeléseket bevezetni. A bérköltség így is 6,3 milliárdról 7,2 milliárdra emelkedik.

komment

Címkék: költségvetés zugló béremelés beruházások

süti beállítások módosítása