HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Drágán, nem odavalót álmodtak

2017.10.19. 07:42 varnai

 875 millió Ft-ba (675 millió+Áfa *)  és 110 fa kivágásába kerülne  a Pillangó park ligetének grandiózus letérkövezése. Ahogy a polgármester mondta: 2018-ban ez lesz a főváros, Magyarország legnagyobb park felújítása. Értem én, hogy jól nézne ki egy szalagvágós parkavatás a miniszterelnöki kampány közepén - de mindenáron?

Az önkormányzat nem tudja visszaigényelni az áfát, ezért az előterjesztésben nettó árról beszélni sima ön- és lakosság ámítás.

Csakhogy a zuglói Képviselő-testület a szeptember 21-i ülésen leszavazta az elképzelést, azaz a Civilzugló Egyesület módosítóját támogatva egy olcsóbb terv kidolgozását írta elő. A polgármester azonban az elmúlt hónapban negligálja a testületi döntést és most Tarlós módszerét követve visszahozza ugyanazt a leszavazott előterjesztést. Ahogy ő mondta: méltatlan.

Sorba szedtem a testületi ülésen is elhangzott érveket, -  mely úgy tűnik meggyőzte a a képviselők többségét.

  1. A 2017-es költségvetésbe  300 milliós  összeget terveztünk be, a Testület mindig ekkora összeget szánt erre a területre. Nem tudjuk, ki és miért és mikor emelte több, mint a duplájára a tervezési összeget.
  2. Egyszerűen luxus, sőt felelőtlenség a kerület közel teljes egy éves felújítási, felhalmozási keretét egyetlen egy zöldterületre elkölteni. Van a kerületben még kb. tíz hasonló méretű és sok-sok kisebb  rossz állapotú  tér, park, (Mexikói út, Egressy tér, Újvidék tér, Vass Albert/Pákozdi tér, lakótelepi zöldterületek)  azok rendbe tételére az összeget szét lehetne osztani. Nem is beszélve a felújításra, karban tartásra váró óvodákról, bölcsődékről, két szakrendelőről, száz omladozó önkormányzati bérházról.
  3. A terv megalomán: A 6 hektáros területre 5334 m2 beton térkő, 637 m2 műgyanta burkolat kerülne, plusz egy 20 autós parkoló, azaz a jelenlegi zöldterület  közel 20%-át leburkolnák.  A vvidéki városok főterein már végigsöpört a térkő biznisz, siralmas az eredmény. A tervben szerepel  120 darab kandeláber, - szerintem a harmada elég lenne, és a meglévő lámpákat sem kell kiszántani,  sok ezer folyóméter automata öntözőberendezés, 11.500 m2 új gyep,38 új játék,stb. stb.. A jövőbeni fenntartási költségekről nem ír az anyag. A tervezők persze mindig szeretnek önmegvalósítani, nagyot, drágát álmodni, lásd Városliget, Felcsút, stb.  a megrendelő dolga, hogy a keretösszeget meghatározza. Bár kétlem hogy a tervező bökött erre az összegre, azt előzetesen nyilván jóvá hagyták.
  4. A helyiek,  - én majd minden lakossági fórumon ott voltam, és azóta is sokat sétálok ott, beszélek a környéken lakókkal, - nem vágynak egy ilyen dizájn parkra. Szeretik a mostani ligetes, természetes kiserdő hangulatú állapotot. Amúgy a park jelen állapotában is rendezett, zöld, tele van emberekkel, tollasoznak, fociznak,  frizbiznek, a nyugdíjasok sétálnak, kismamák babkocsit tolnak, kutyát sétáltatnak. Senki nem zavar senkit.
  5. A meglévő játszótér nem rossz állapotú. A teljes játszótér, két tucatnyi játék elbontása  pazarlás. (jellemzően más játszótereink rosszabb állapotúak .Pl. a Kassai téri játszótéren fél éve képtelenek a drótköteles játékot megjavítani, van olyan óvodánk, ahol a játékok le kellett zárni, mert annyira szétrohadtak, hogy baleset-veszélyesek voltak)
  6. Melléterveztek. A helyiek inkább azt szeretnék, hogy a Pillangó lakótelep belsejében, a házak közti rossz állapotú burkolatokat, kockaköves botlatós járdákat, zöld területet tegyék rendbe, de a 875 milliós összegében a belső részek felújítása nem szerepel, azokhoz hozzá sem nyúlnak.
  7. A tervekből épp a sportpályák felújítása hiányzik.(ehhez képest van két petang pálya és két körbe kerített kutyafuttató. Pedig a mostani pálya aszfalt burkolata balesetveszélyes, a rejta sportolók számára egészségtelen, sőt a rossz állapotú drótháló súlyosan baleset veszélyes. A sportpályákra, az új burkolatra, kerítésre, a pályák megvilágítására újabb, 30-50 milliót kell majd valamikor költeni.
  8. A tervekben, bár az előterjesztésből, hogy, hogy nem ez kimaradt, 94 fa kivágását, plusz 22db fa átültetését javasolják. (megjegyzendő, a Városligetben mindösszesen 250 fa kivágása miatt tiltakozik a Civilzugló, a  Ligetvédők és gondolom a PM)
  9. Korrupciós veszély. A polgármester maga adott be módosítót, hogy az MSZP-s közbeszerzési tanácsadó által igen szűk körre szabott ( oktalanul nagyon magas árbevétel) részvételi feltételeken változtassanak.

A jelenlegi állapot:

 img_3317.jpg

A Kerepesi felé eső részen 40 éves fákból álló beállt kiserdő áll, és bár ültetettek és sűrűn vannak - mint egy erdőben -  sok árnyékot, és oxigént adnak. A járda nemrég kapott új burkolatot,  de kétségkívül indokolt mellé tenni közvilágítást, de 10-20 villanyoszlop elég lenne.

ret_8319.jpg

Napozó, tollasozó, focizós, kutyázós rét. A terv szerint nagy egybefüggő zöldterület eltűnne, azt 10 méterenként beton térkő sétányok szabdalnák fel.

A fotó hét közben délelőtt készült, hétvégenként, jó időben a park tele van. A természetes gyep nem egy golfpálya, de strapabíró és gyönyörű, - hívhatjuk biodiverznek. Kár kiszántani és sok pénzért újat vetni, amit évekig óvni kell, és hozzá öntöző berendezést telepíteni, sok pénzért üzemeltetni.  A mostani zöldterületet  keresztbe kasul átszelnék a beton térkő  járdák, melynek közepén egy nagy szökőkút állna. Lehet megirigyelték a Bosnyák téri Papcsák által oda tetetett szökőkutat.

A tervek:

alaprajz.jpg

Melléterveztek. 

 

A panelok közti, fehér foltként látható résszel nem törődtek. A  járdákkal, zöldterülettel, lepusztult utcabútorokkal nem törődnek, mert az nem lett "tervezési terület", pedig a lakossági fórumokon a lakosok ezekről a pusztuló, elhanyagolt területekről beszéltek a legtöbbet.

Megjegyzendő, egy éve simán beengedték a park kellős közepére sok száz négyzetméternyi beton térkő burkolatot, hogy a teniszezők ráláthassanak játék közben az autóikra.A közpark néhai nyilvános teniszpályái ma magánbizniszt szolgálnak.

hazak_kozt_8360.jpg

A házak közti elhanyagolt terület, használhatatlan pad. Szép csendben, avatás nélkül időben kicserélni nem izgi, és nem akkora biznisz,  mint egy új park majd milliárdos megépítése.

kidoltfa.jpg

Hónapok óta itt heverő kiszáradt, kidőlt fák a lakótelep belső területén.

A vitában igen vicces volt, ahogy a baloldal, a PM-es "zöld" polgármester és alpolgármester, az MSZP-s képviselők mantrázták szóról szóra ugyanazokat az érveket, amiket a Városliget Zrt. szokott: a kivágni tervezett fák mind betegek, (erről semmiféle szakvélemény nincs)  nem odaillők, görbék, sűrűn, szakszerűtlenül ültetettek...  Véleményem szerint 20-30 fa útban lehet, lehetnek sérültek is, de 110? És ha felnyurgultak, netán görbék - mint egy erdőben? Ezek mind sok oxigént adó, 40 éves fák, kár értük.

Végül az alábbi határozatot fogadtuk el.

pillango_park_hatarozat.jpg

Az elfogadott határozat:

 A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a Pillangó parkhoz 200-250 millió Ft+Áfa bekerülési értékű terveket készítsenek és a tervet a Képviselő-testületnek és a lakosságnak mutassák be a közbeszerzés kiírása előtt. határidő azonnal, Felelős: karácsony Gergely polgármester

A polgármester a neki nem tetsző határozat elfogadását látva azt mondta, hogy azt "egész biztosan meg fogja vétózni" , de ezzel a számára rendelkezésre álló jogi eszközzel nem élt. Tehát az elmúlt hónapban - mivel ő a felelős és a határidő azonnal volt -  kutya kötelessége lett volna végrehajtania a testületi döntést.

Meg kellett volna bíznia a tervezőt az új tervek elkészítésével. Tán az új tervek el is készültek már. Kíváncsi vagyok az elmúlt egy hónapban megtörtént-e egyáltalán a megbízás.

E helyett tartatott a tervezőkkel egy színes-szagos rábeszélős prezentációt -  az eredeti tervekről. Most, hogy a testületi ülésen a neki nem tetsző döntés született... előtte  ezt a prezentációt még nem tartotta  fontosnak. (A képviselők amúgy meg tudták nézni a terveket az ülés előtt is)

A prezentáció engem nem győzött meg, Sőt, a lehető regroszabb referenciát mutatták.  Mint kiderült a terveket ugyanaz  a cég csinálta, (az S-TÉR Kft.) amely a Csertő park felújítását pár éve megtervezte. Ott, mint a lakossági használatból látszik, sikerült egy senki által nem kedvelt, hideg-ridegszürke, fantáziátlan, árnyéktalan, barátságtalan, az emberek által nem használt sétányt létrehozni. A terv, melyet most folytatni akarnak a lakótelepi hangulat a "retró"-  így mondták - újra megvalósítása... Na hát épp erre a fajta dizájnra nincs szükség sem itt, sem a Pillangó parkban, sem sehol a kerületben.

cserto_sakkasztal.jpg

Sakkasztal. és beton kockák mint székek. A fa lapok utólag kerültek rájuk, de még  így sem láttak soha senkit itt játszani, akár egy pillanatra leülni.

forgoszekek.jpg

Forgó dizájn elvarázsolt kastély székek... utoljára tán Sápi Attila ült rá valamelyikre.

Nem tudom kikre számítottak, de valahogy nem ülnek rájuk sem a beszélgetni szándékozó nyugdíjasok sem a szerelmespárok. A háttérben ,műtő-kékes szórt fényt kibocsátó dizájn kandeláber.  Egy pergola, egy árnyékoló, egy csobogó nincs sehol. Minden szögletes, a burkolat fantáziátlan szürke, még egy színes térkő mintát sem sikerült betervezni.

Ilyen lenne a Pillangó park ligete is.

Most a Képviselő-testületi határozatot negligálva beterjeszti újra ugyanazt, sőt mi több, az előterjesztésben meg sem említi a meglévő, érvényes határozatot. Szép, a demokratikus döntést elfogadó hozzáállás.

komment

Címkék: közbeszerzés Karácsony Gergely Csertő park Pillangó-park S-Tér Kft.

süti beállítások módosítása