HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Szép csendben eladták Zugló utolsó, fél milliárdos részvénypakettjét

2017.10.10. 10:27 varnai

Amitől Papcsákot sikerült négy évig visszatartani -  bár ők is csencseltek vele -  most Karácsonyéknak csak sikerült:  Eladták Zugló utolsó, még a rendszerváltástól megmaradt családi ezüstjét, bármikor készpénzé tehető vastartalékát, 51.500 db-os OTP részvénypakettjét.

A részvénypakett eladását már régóta több előterjesztéssel szorgalmazta az MSZP-Összefogás frakció, Felkai képviselő több előterjesztésben (566/2015.(XI.26) és közérdekű kérdésben is reklamálta.

otp-reszveny.jpg

51.500 darab ilyen részvényünk volt. Volt, nincs!

A rendszerváltástól mostanáig sikerült megőrizni a folyamatosan növekvő értékű részvényeket. Pedig nyilván sokszor szükség lett volna rá, hiszen az elmúlt 25 évben nemegyszer súlyos működési hiánnyal, likviditási gondokkal, pénzhiánnyal küzdött a kerület.  Mégse vette a bátorságot se Kutalikné, se Rátonyi, se Weinek, se Papcsák a részvények eladásához.

A polgármester által előterjesztett, MSZP-Fidesz  nagykoalíciós szavazatokkal átmenő 2017-es költségvetésbe már tavasszal betervezték a részvénypakett árát, - kellett a pénz költségvetés kiegyensúlyozásához. Tehát még konkrét beruházás, fejlesztés sem lesz belőle, simán felszívja a 2017-es költségvetés.

Az igen drágán működő, (negyedik alpolgármester,  stb.) az országban egyedülállóan magas szociális kiadásaira, minimumjövedelemre büszke, 180 milliós nyugdíjas fűtéstámogatással szavazatvásárló,  2 milliós, luxus pakolóórákat vevő, azokat méregdrágán üzemeltető, a Városgazdálkodási Zrt-nek zöldterület fenntartásra az eddigieknek a dupláját, 1,2 milliárdot, útépítésre az eddigi 100 millió helyett 500 milliót (a közterületeinken furamód nem láthatóak e súlyos pénzek) adó önkormányzat pénzhiánnyal, sőt napi likviditási problémákkal küzd - ezért szép titokban feléli a jövőt, a vagyonát.  A 25 milliárdos költségvetés nyomtalanul felszívja  a részvényekért kapott 457.252 533 Ft-ot.

Meghökkentő módon a Zuglói Lapok, bár több lapszám is megjelent május vége óta, nem adott hírt a zuglóiaknak a csipp-csupp hírről ,a fél milliárdos részvénypakett eladásáról. Mi több a fiss lapszámban a ciklus felei értékelésben a polgármesteri egy oldalon, alpolgármesteri fél oldalakban sem akaródzott a kerület egyetlen vezetőjének sem megemlíteni az eredmények között a részvények eladását. 

Példás átláthatóságunkra jellemző módon  a Képviselő-testületet  május vége óta nem tájékoztatták a részvényeladás tényéről - egy fél milliárdos tranzakcióról -, bár azóta több testületi ülésünk  is volt, amelyeken a polgármesteri beszámolókban nyilván alkalom lett volna pár mondatban e történésre szót keríteni.

A részvény leadásról most is csak "muszájból",  a Sport Kft-nk alaptőke leszállításának előterjesztéséből értesült a képviselő-testület. Ugyanis a pénzhez egyelőre nem  sikerült a Hivatalnak hozzájutnia, mert a részvények eddig a Zuglói Sport és Rendezvényszervező nonprofit Kft-nk törzstőkéjeként szolgáltak és a cégből csak tőke leszállítással lehet a pénzt kivenni. Ezzel próbálkoztak a szeptember végi testületi ülésen.

reszveny_eladas.jpg

Én a magam részéről - a vezetés színétől függetlenül  -  mindig tiltakoztam a részvénypakett eladása ellen. Szerintem az eladás-felhasználás kizárólag valami nagyon komoly, kerületi szinten stratégiailag, urbanisztikailag jelentős beruházás, pl. a régóta ígért sport-szabadidő, vagy kultúrközpont, netán az új szakrendelő megépítéséhez lehetne... azaz lehetett volna indokolt.

Megjegyzendő, az OTP részvények ára az eladás óta is folyamatosan emelkedik, a május végi eladási árhoz, 8902 Ft-hoz képest ma 10.370 Ft-ért jegyezték a részvényeket.

otp_reszveny.jpg

 

 

komment

Címkék: Karácsony Gergely OTP részvény Papcsák ferenc MSZP Zugló Fidesz Zugló

süti beállítások módosítása