HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Napi színes Zugló működéséből

2017.06.09. 07:54 varnai

Tanulságos ám, ha az ember egy hetet üldögél a saját hivatala előtt. Zugló működésének azonban a szerdai nap, akár cseppben a tenger mutatta meg igazi örkényi groteszkjét, tökéletes keresztmetszetét. 

Miután megvirrad és a hivatal előtt minden éjjel sertepertélő kansün elbújik, a közmunkások összeszedik a maradék szemetet, fél nyolc felé elkezdenek beszállingózni a köztisztviselők is. Az a tucatnyi ember aki a hátán viszi az önkormányzatot megismerszik sietős korai érkezéséről és késői távozásáról, - jól ismerjük egymást az elmúlt évekből. 

Reggel kaptam a hírt, hogy ismét összehívták az óvodai és egyéb intézményvezetőket, a Családsegítő Szolgálat, az egyesített bölcsődéink (11 van) vezetőjét, beszéljék át a felújítások, karbantartások állását. Mire a hivatal elől felszedtem a sátorfámat, (ez esetben szó szerint) elment az idő, negyed tíz múlt, mire az értekezletnek helyt adó Csicsergő oviba befutottam. Már állt a bál. Nagy kár, hogy képviselőket ezen értekezletekre nem hívják meg, -  tán nem véletlenül - pedig tanulságos lenne.

A terem teli  40-60 év közötti, rutinos, sok gyereket és polgármestert elballagtató intézményvezető hölggyel, az aktuális kerületi elöljárók középütt, Szabó Rebeka szociális ügyekért felelős alpolgármester, Hajdu Flórián gazdasági alpolgármester, és hozzáértőként a ZVK Zrt. három embere.  A  megszűnő ZIK éléről  (Zuglói Intézményfenntartó Központ) a Városgazdálkodási Zrt-be érdemei okán méltán átvett Czikó úr épp azt próbálta ecsetelni, hogy az óvodai udvari homokcsere program sikeresen folyamatban van, amikor az óvoda vezetőknél elszakadt a cérna. A Zuglóban már sokat megélt hölgyek most egyhangúlag csattantak fel, hogy náluk ennek semmi, de semmi nyoma, jelezze a kollégák közül akinél történt valami. Egy fel is emelte a kezét. Mint kiderült, a bombát Szabó Rebeka  élesítette be, amikor naív őszinteséggel rákérdezett, na és "az óvodai udvarok játszóeszközeinek felújítása, hogy áll?" A hosszú osztályvezetői monológ röviden összefoglalva: ÁLL.

A kerület 23 óvodájának udvarán kora tavasszal körbejáró TÜV szakértők számos játékot találtak baleset-veszélyesnek, ítéltek azonnal elbontandónak, használhatatlannak.

csicsergo5.jpg

Óvodahomlokzat, Zugló, XXI. század.

A legdurvább a helyzetet épp a régi Csicsergő ovi udvarán tapasztalták, ahol a nagy foltokban málló homlokzat tövében a tucatnyi udvari játék majd mindegyikét baleset-veszélyesnek találták, azóta körül vannak kordonozva. Zugló e téren is az élen jár, nálunk már kora kisded korban kezdjük az életre nevelést: Jenőke, eddig használhattad, igaz, hogy ugyanúgy kiáll belőle a rozsdás szög, mint eddig, de mától nem mászhatsz fel rá!"

A nagycsoportos lázadásokat rutinnal spenótba fojtó óvodavezetők most maguk lázadtak fel,  egymás szavába vágva próbálták elmondani, hogy a karbantartások eddig sem mentek, de most kifejezetten "lelassultak", hogy már száz listát küldtek száz helyre, ígérték meg nekik mindig  új és sorra eltűnő emberek, hogy minden meg lesz javítva, értsék meg: a kerületben hat éve NEM TÖRTÉNIK SEMMI, az intézmények lassan összedőlnek. Ők eddig  tartották a hátukat,  nyugtatták a szülőket, legyenek türelemmel, bírják ki azt a 3 évet, míg a gyerek óvodás és addig a kiságyban alvó gyerekükre csöpög az esővíz, de  most már nem fognak hárítani, nyugtatgatni, hanem épp ellenkezőleg a szülőiket kérik meg, harcolják ki, hogy történjen végre valami.

Tudni kell, a papcsáki korszakban és karácsonyi években  is 5-10%-os tartalékképzésre kötelezték az intézményeket, azaz vették el a pénz tíz százalékát már abból, amit nem húztak le, és a visszafogott felújítási és eszköz kérések költségvetéskori megnyirbálása azóta sem változott. A Zuglói Szülők Közössége kemény hangú levélben - eredménytelenül -  tiltakozott az elvonás ellen.

Felújításokkal megvárják, míg a kataszrófa bekövetkezik, a Meseház bölcsi szétázása, vagy most a Tücsöktanya ovi tetejének felújítását eredményezi, hogy az évek óta csöpögő tető végképp megadta magát. 

A palotaforradalmat látva Hajdu alpolgármester menten ijedt telefonálásba kezdett, mayday, mayday főnök, Save Our Soul! Javaslatára mindenki egyesével kezdte  átbogarászni a hónapokkal  ezelőtt leadott és most visszakapott dolgozatát 2-4 oldalas hibalistáját. (az 50+ oldalas teljes listát senkinek nem adták oda)

Tisztelt ovivezető, tessék önkritikát gyakorolni,  öncsonkítást végezni,  priorizálni! Segítünk míg belátod, a törött kisszéket még újra meg tudja szögelni a gondnok, az évek óta igényelt kiságy helyett jó  az évtizedes szivacsbetét, felesleges luxus a kért porszívó, az  oktatási segédeszköz! Na látod,  ha a XIX. és XX. században  megvoltatok mosogatógép nélkül, ugyan miért nem bírnátok ki a XXI században is, már nem sok van hátra belőle! 

Az értekezlet ezzel szétesett, a hölgyek sorban álltak, hogy az alpolgármesterrel  és a szakemberekkel négyszemközt priorizálhassanak, a többiek kis csoportokban panaszkodtak, dühöngtek egymásnak az egyre több üres státuszról, (van ovink, ahol 4-5 óvónő is hiányzik), az elvont cafeteriáról, az általam a 2016-os költségvetésbe betetetett bérkiegészítés 2017-es elvonásáról, más azon értetlenkedett, hogy az általa 300 ezer forintra becsült kerítés javításra a Zrt. miért szán 3 millió forintot. Tanakodtak, visszatérhetnek e bázisukra, vagy maradni kell-é még. 

Az óvodavezetőket egy még a tavaszi költségvetéskor elhelyezett időzített bombával majdnem sikerült egymásnak is ugrasztani. Eddig sosem volt módon kitalálták ugyanis, hogy az  általuk kért kis értékű beszerzéseket nem teljesítik, a 23 óvodának képeznek egy 21 milliós céltartalékot, és a kormány módszerét alkalmazva el is nevezték Zelk Zoltán alapnak ( ha valamit nem akarsz megvalósítani, adj neki valami hangzatos nevet, lásd Balázs Mór terv, stb.) Ezt  a semmire sem elég töredék pénzt az intézmény-vezetők meg szépen osszák szét egymás között, nekünk semmi közünk hozzá. Mintha  az egyszeri kutyaszán  tulajdonos úgy próbálná etetni a tucatnyi szánhúzó ebét, hogy laza mozdulattal a falka közé dob egy fél maréknyi húst. Nemigen menne az a szán már sehova.

21 millión nem érdemes összeveszni. - összegzett bölcsen valamelyik óvodavezető. Megjegyzendő, ez a 23 oviközt szétosztani szánt 21 milliós céltartalék nagyságrendileg épp megegyezik a lendületből megszavazott új, negyedik alpolgármester évi bérköltségével. 

Szabó alpolgármester asszony időben kereket oldott egyéb hivatalos elfoglaltságait ment intézni, amúgy tényleg, ha akarna sem tudna hatni a Hajdu fennhatósága alatt lévő ZVK Zrt-re. Hajdu alpolgármester a Bounty kapitányához méltón meg is találta a lázadásért a felelőst, -  engem, bár egyetlenegyszer nem szóltam hozzá.

Kisvártatva meg is érkezett a BOSS, a polgármester    Tóth Csaba országgyűlési képviselő, a zuglói MSZP Don Corleonéja elnöke, aki Zuglóban a döntéseket hozza. Kis sutyorgás után Hajdu alpolgármester máris örömhírt jelentett be: Bár mindezen káoszért a képviselő-testület a felelős - még véletlenül sem ő, a gazdasági alpolgármester, vagy a sógora a kivitelezéseket végző a ZVK Zrt. vezérigazgatója  -  hanem a gaz képviselő-testület a hibás, mely a maga megátalkodottságában létrehozta a közbeszerzéseket és a ZVK Zrt-t kontrollálni próbáló  Főmérnökséget, de nekik, az MSZP frakciónak a sirámokat hallva  most összeszorult a szívük és  máris szereztek pénzt, konkrétan 25 milliót.  A jótét lélek nem mondta, hogy a költségvetés megszavazásának áraként plusz 100 milliót kaptak, és sosem látott milliárdokat a sógor által vezetett cégnek.

Délután a Facebook-ot böngészve az is kiderült, hogy a polgármester miért nem volt ott.  Szabadságát töltvén Szegedre tart miniszterelnöki kampánybeszédet mondani  és kampánybuszban körbe véve a PM- pártigazgatókkal az MTVA-t megszégyenítően alákérdező önkormányzati képviselőjének élő adásban épp arról nyilatkozik, hogy a Zuglói modell miért ennyire nagyon sikeres, és hogy ő az a fajta politikus, aki mindenért vállalja a felelősséget.

Kétségkívül, pedagógusnap virágot, jutalmat átadva fotózkodni sokkal hálásabb munka, mint egy ilyen parázs értekezleten ülni, megpróbálni munkára bírni az alpolgármestereket, a Városgazdálkodási Zrt-t.

Nap végére megjött a slusszpoén is. Miután az áprilisi képviselő-testületi ülés elmaradt és a májusi ülést kétszer halasztották el, most a júniusi ülést is eltolják egy héttel. Ejh, ráérünk arra még! Úgy tűnik még négy alpolgármester sem elég, hogy az "önkormányzat előtt álló feladatokat megoldja".

 

 

komment

süti beállítások módosítása