HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Az egyháznál még a KLIK is jobb!"

2017.04.05. 20:13 varnai

Kinézte magának Zugló egyik legjobb iskoláját a Magyarországon méltán közismert Konstantinápolyi  Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa.

Az általános iskolák nincsenek könnyű helyzetben, a KLIK kiéheztette őket az elmúlt három évben, és az abszurd törvényi szabályozás okán az egyházi fenntartásba menekülés anyagilag mentőövet jelenthet egy-egy nehezebb sorsú iskolának. Az iskola szellemiségének, ideológiájának megváltoztatása azonban borítékolható, a kiigénylő egyházak előbb-utóbb a saját világnézeti képükre formálják majd az iskolát - mi másért kérnék őket?

A Hermina úti (annó Május 1. út 9-15) suli sima, sőt nem túl jó hírű iskolából (én a '70-es években a szomszédvár Lisztbe jártam, ahol a fegyelmezés rendszeres tanári szófordulata volt, hogy "kicsapunk fiam, és járhatsz a 9-15-be!") küzdötte fel magát a kerület, sőt tán az ország egyik legerősebb kéttannyelvű iskolájává.

kettannyelvu_1431.jpg

Antik romok?  Így kell kinézni egy műemlék iskola homlokzatának egy országban amelyik jobban teljesít?

A Városligeti Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  műemlék épületének lepusztult állapotát, évtizede romos homlokzatát, aládúcolt bejáratát, omlásveszély miatt  elkerített udvarát látva nehéz vitatni, hogy az elmúlt két évtizedben Zugló önkormányzata sem volt gondos gazdája az intézménynek.

A KLIK einstandja sem segített rajtuk, sem általában a zuglói iskolákon. Az elmúlt három évben zagyva parancsokon, fölösleges adminisztráción és bürokrácián kívül nem kaptak semmit a KLIK-től,  semmiféle tanítást segítő eszközt, számítógépet, projektort, széket, bármit, még a fénymásolópapírt is a szülők hurcolták be az iskolákba.

A tegnapi szülői fórum mindezt a keserűséget magában hordozta. A kéttannyelvű (nem felvételivel) válogatott, minimum középosztálybeli, öntudatos szülői közössége nem könnyen befolyásolható, fegyelmezhető csapat. Ők meglehetősen sokat áldoznak, tesznek bele a gyerekeik nevelésébe, fizetnek be az iskola alapítványába, jogosan érzik az iskolát a magukénak, az ő gyerekeiket ne nézze ki magának semmiféle egyház.

kettannyelvu_1430.jpg

Dr. Házlinger György az immár tankerületté átkeresztelt KLIK három év alatt negyedik vezetője

 Az egyik hozzászóló szülő szerint az egyháznál még a KLIK is jobb. A tréfát általános derültség követte. A Kormányhivatalt képviselő hölgy azon gondolatát is széleskörű szülői kuncogás követte, amikor kijelentette, hogy az iskolában nincs felvételi. A szájából viszont elhangzott egy burkolt fenyegetés is, miszerint nem tudni meddig maradhat az iskola körzet nélküli. Míg a suli önkormányzati fenntartásban volt a férőhelyek 70%-át zuglói gyerekeknek tartottuk fenn, volt is mindig pár száz "fiktív" lakcímkártya átjelentkezés a tavaszi felvételik előtt. Kétség kívül, a kerületben újraindult lakásépítési boom már most túljelentkezéseket,  férőhely hiányt teremtettek, minden zuglói iskolapadra helyben van szükség.

kettannyelvu_1422.jpg

"Magyarországon magyarul beszélünk!" - üzenték Athénnak a szülők

A hangulat meglehetősen parázs volt, különösen, amikor a Görög Önkormányzat elnökének azt sikerült mondania: hiába a bekiabálás, ők görögök, háromszázan tízezerrel is elbírtak. A leperzsázott szülők cserébe még szót sem akartak adni a Patriarchátus vezetőjének és felkérték, menten vonja vissza a az igényét.

Az egyházi vezető erre nem volt hajlandó, viszont görögből fordított beszédéből az sem derült ki, mit is tudnának többet adni, mi az a plusz amiért a sulinak megérné a fenntartóváltás. Nem tudom, javított volna-e a megítélésén, ha mondjuk kész renoválási tervvel érkezik.

Polgármesterünk a néphangulatot szokásához híven jól érzékelve legott ígéretet tett, hogy a képviselő-testület nem fog a szülői szavazással ellentétes döntést  hozni. Rajtam nem fog múlni, ( a 21-ből még két kerületi képviselő volt jelen) de mint az számos döntésből kitetszik, a polgármester közel sem ura a testületnek, sőt rendre leszavazza őt a saját frakciója nem ritkán összefogva a Fidesszel is, nagy bátorságra vall tehát a testület nevében nyilatkoznia.

Mivel a szülők 50%-nak plusz egy főnek támogatni kell a fenntartó váltást, ezért ez az egyházi próbálkozás esélytelen. Nem kétlem, keresnek maguknak másik, nehezebb sorsú iskolát.A magam részéről azt gondolom, Magyarországon van létjogosultsága az egyházi iskoláknak és senki sem vitatja a fasori evangélikusok, a piaristák, netán a pannonhalmiak magyar oktatásban betöltött kimagasló szerepét, de ezek az intézmények maguk nőttek fel, és nem úgy kezdték, hogy egy meglévő iskolába költöznek be afféle kakukk módra. Az Ortodox patriachátusnak  joga és lehetősége van iskolát alapítani, épületet építeni, tanári kart, diákokat toborozni, ahogy a zuglói Waldorf közösség is megtette. Hajrá!

43 komment · 5 trackback

süti beállítások módosítása