HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Startkőhöz álltak a jelöltek

2017.03.24. 10:32 varnai

Lezárult az ajánlások leadása: a zuglói időközi választáson hat jelölt száll versenybe. Íme a felhozatal.  Lássuk, ki mit ír magáról, vagy ami sokkal izgalmasabb, hogy mit igyekszik elhallgatni. Az is igencsak jellemző, hogy mely szervezet hogy kampányol. Mert mint tudjuk, pártot kampányáról.

A képviselőjelölteket Drevenka Monika, a Civilzugló Egyesület - Együtt jelöltje nyilvános beszélgetésre, vitára hívja. Várjuk a jelöltek visszajelzését.

 

plakatsor_1332.JPG

Egy villanyoszlopon a három esélyes, Drevenka Monika, Dr. Somodi Zoltán és Bitskey Bence. A Tábornok utca és környéke Zugló legelhanyagoltabb része, amelyre, benne sok száz önkormányzati lakásra - vezesse az önkormányzatot bal vagy jobboldal -  nem költöttek egy fillért sem. A körzetben az elmúlt évtizedekben semmilyen fejlesztés, beruházás nem történt.

A sorsolás szerint a szavazólapon az első helyen Csordás Balázs az LMP jelöltje fog szerepelni. Balázs 22 éves közgazdászhallgató, tíz éve él Zuglóban. Mielőtt rászavaznának semmiképp ne hagyják ki a Hír TV-s bemutatkozását.   Nagyon enigmatikus, amikor az önkormányzatban bezáruló ajtókról beszél. Balázs, mint szórólapján mondja, már mint zuglói kezdett közügyekkel foglalkozni, bár, hogy ez konkrétan miben merült ki nem árulja el. Én mindenesetre testületi ülésen, vagy más kerületi közéleti rendezvényen, pl. lakossági fórumokon az elmúlt hat évben nem találkoztam vele. Balázs szórólapján nem pazarol szót a konkrét körzet problémáira.

A lapon a második Drevenka Monika, a Civilzugló Egyesület drevenka_monika_hn_copy_1.jpg és az Együtt közös jelöltje. Monika 53 éves családanya, aki 25 éve él Zuglóban és 35 éve dolgozik a körzetben lévő gyógyszertárban a Hungária körút Kerepesi út sarkán. Ezért aztán rengeteg  a körzetben élő ember évtizedes bizalmi viszonyban van vele. Monika úgy ismeri a körzetet, mint a tenyerét.

Monika  már kellő élettapasztalattal rendelkezik, aktív és cselekvő ember, az a típus aki mindig optimista és a megoldásokat keresi. Az egyesületünk jelöltjeként már 2014-ben is indult az önkormányzati választáson, akkor 13%-al a harmadik helyen végzett. Azóta az ott élők folyamatosan keresik őt a helyi problémákkal  és ő igyekszik megoldani azokat. Javaslatára kezdtünk aláírásgyűjtésbe és terjesztettem be a testület elé, hogy a Tábornok utca környékét tegyük 30 km/órás forgalom-csillapított övezetté. 

 

 

Választáson most méreti meg magát először a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A jelölt bizonyos Tóth Imre, arcképe egyelőre nem ismert, de azt már közhírré tették, hogy debreceni. A körzet egy részét már televadplakátolták a viccpárt tényleg vicces üzeneteivel. Én a magam részéről azt gondolom, hogy 6500 ott lakó képviselete nem vicc, és igencsak hiányzik ennek a körzetnek egy olyan ember, aki tényleg szívvel lélekkel harcol a fejlesztésekért.

A Fidesz-KDNP jelöltje Dr. Somodi Zoltán gyerekorvos. A "Gyógyítsuk meg Zuglót!" szlogen mellett ezt reméli szimbolizálni k9somodi.JPGa kampányfotóján kellékként használt fonendoszkóp. (azért valljuk be Zugló meggyógyításához a minimum kellék egy méretes injekcióstű valami brutális antibiotikummal töltve)  A doktor úr, bár erről igyekeznek nem beszélni, nem Zuglóban,  hanem Budán él. Ez szerintem komoly negatívum, mert szerintem alapelvárás minden képviselőtől, hogy a választókörzetében éljen. (e követelménynek sajnos se a két parlamenti képviselőnk, se az önkormányzati képviselőink negyede nem felel meg)

A doktor úr ellen legott lejáratókampányba kezdett az MSZP, a szemére vetve, hogy a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend titkára / kincstartója, és ekképpen esküje szerint állítólag nem politizálhatna. 

 

 

A DK-MSZP-Párbeszéd-Összefogás Zuglóért Egyesület bitskeynet_1377.jpg ( kerületi MSZP CÖF-je) közös jelöltje Bitskey Bence. Az igencsak magabiztos fiatalember szórólapjáról megtudhatjuk, hogy Zuglóba járt általános iskolába, és hogy olyan rendes, hogy bár megtehette volna, nem ment külföldre. De ami tán a legfontosabb, hisz mindkét szórólapján egy bekezdést szán rá, hogy ő Bitskey Tibor, a nemzet színészének unokája.  A jelölt eddigi két szórólapján viszont egy szót sem ír arról, hogy a körzettel, a kerülettel mit kezdene.

Bence a Cserepesház önkormányzati cég  alkalmazottja, (hogy ez előtt dolgozott-e bármit is bárhol nincs említve)  ekként anyagi függésben áll a céget a háttérből irányító Tóth Csabától, a zuglói MSZP teljhatalmú urától. Ügyes. Bence második szórólapján máris odaszúr a kerületi Fidesznek,  "elvtelen aknamunkával" vádolva őket. Ennek kissé ellentmond,  hogy a zuglói Fidesz épp egy hete készségesen adta a szükséges szavazatokat a zuglói MSZP előterjesztéséhez, hogy 291 millió forinttal drágább ajánlatot választva a rossz hírű Centrum Parkoló Kft. utódja kaphassa az 1 milliárdos parkolási közbeszerzést, miközben a polgármester bátran tartózkodott.  Megjegyzendő, ez már a harmadik milliárdos értékű kerületi közbeszerzés, ahol nincs verseny és a két nagy párt szép csendben együtt szavaz. Cserébe az MSZP támogatta a Fideszes előterjesztést melyben Városliget Zrt-vel való együttműködésre kötelezték a polgármestert, (a polgármesteri vétó ellenére) és adták oda az önkormányzati piac üzemeltetését a Fideszes országgyűlési képviselő mamájának, a Szatmáry klánnak. 

A kerületi MSZP jó szokásához és vezetőjének szellemiségéhez hűen  megfenyegette a jelöltünket, ne merjen elindulni a választáson, mert ez a körzet "őket illeti" - mint a grund a vörösingeseket. És amikor el mertünk menni feljelentést tenni, odajöttek kiabálni. Egy hete provokátorokkal zavarták meg lakossági fórumunkat majd a pár nappal későbbi sajtótájékoztatónkat is. Most éppen a doktor ellen kezdtek lejárató kampányba, kijelentve, hogy a doktor megszegte az esküjét.

 A kerületi MSZP más jelölteket megtámadó besározni, "esküszegéssel" lejáratni igyekvő kampánya igencsak felháborító azok után, hogy az egész időközi választást az ő képviselőjük eltűnése miatt kell kiírni. Hiszen a zavaros örző-védő, magánnyomozó bizniszekben utazó Sápi az emberük volt, ( ő volt az, akinek 502 ezer forintos tiszteletdíja magyarországi rekord lett) A jelöltjük egy éve  nem képviseli az ott élőket, akiknek képviseletére felesküdött. Simán kámforrá vált miután 100 milliós tartozást hagyott maga után és újabb körözést bocsájtottak ki ellen, megszegve választóinak tett esküjét - pont úgy, ahogy Nyakó úr mondja.  És most ez a MSZP anélkül, hogy magyarázatot szolgálna az eltűnő emberére,  netán bocsánatot kérne, hogy egy ilyen embert tett meg képviselőnek lendületből újat javasol. Van bőr a képükön.

Az időközin indul a Munkáspárt,

jelöltjük a szintén egyetemista Szentpáli Kolos.munkaspart.jpg

 A Thürmer féle Munkáspárt egyik első szervezetként adta le az aláírásokat, ami annyiban mindenképp meghökkentő, mert senki nem találkozott az ajánlásgyűjtő aktivistáikkal. Hiába, az illegális gyökerek nem válnak vízzé. 

 

További izgalmas adalék, hogy a magát váltópártként aposztrofáló Jobbik el sem indul a zuglói időközi választáson. Az ő 8%-nyi választójuk mozgása is jelentős bizonytalansági tényező.

Várjuk tehát a képviselő-jelölti vitát.  És a kampányok folytatását, a további legális és a másik jelöltjét befeketítő illegális szórólapokat, plakát letépkedést, provokációkat és hasonlókat melyek oly sajátos gyomorforgató élménnyé tesznek minden zuglói időközi választást.

Szólj hozzá!

Címkék: zugló időközi választás drevenka monika szentpáli kolos bitskey bence dr-somodi zoltán csordás balázs

Legyen 291 millióval drágább!

2017.03.15. 19:52 varnai

 A zuglói parkolás saga Dallas hosszúságú és erkölcsösségű történetének újabb epizódjaként tegnap a zuglói MSZP és a Fidesz képviselőinek szavazataival a Parkolójegy kiadó automaták beszerzése és üzemeltetése közbeszerzés lezárásaként kizárták a 291 millió forinttal olcsóbb ajánlattevőt és egy, a becsült értéknél (975.000.000 ft) drágább  1.097.928.000 ft-os ajánlatot nyilvánítottak győztesnek. A kerület lakosai tanúi lehettek annak az önkormányzatiságban ritka jelenségnek is, amikor az előterjesztő, jelesül a Polgármester nem támogatta a saját előterjesztését -  így próbálván kibújni a felelősség alól.

A budapesti parkolásbiznisz elmúlt húsz évének tanulsága, hogy az üzemeltető cégek rendre meggazdagodnak, míg az önkormányzatokhoz alig csordogál pár tíz milliónyi bevétel. Jellemzően épp most folyik a  számos kerületben parkoló üzemeltetést végző Centrum Parkoló Kft. büntetőpere,  a 24 vádlott között a nemluxus autójáról elhíresült Fürst György volt VI. kerületi MSZP-s alpolgármester.

Na most épp ennek a Centrum Parkoló Kft-nek a jogutódja lett a másik két pályázó kizárásával a nyertes : ) Én hiszek a véletlenekben.

A parkolás kiépítése, az automaták sok százmilliós beszerzése, az üzemeltetés megfelelő cégnek juttatása az első falat, melyen már a kezdéskor száz milliókat lehet szakítani. Nem csoda, hogy a kerületi MSZP már a ciklus elején nagy lendülettel látott munkához: 2016 elején a testületi döntést megkerülve, a Közbeszerzési Bizottságban meglévő erőfölényt kihasználva 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelték a becsült értéket, majd ezután gyorsított eljárást kiírva próbáltak túl lenni a döntő lépésen.Túl mohóak voltak, a Közbeszerzési döntőbizottság oktalannak ítélte a gyorsított eljárás alkalmazását és megsemmisítette azt , továbbá 1 millió forintra büntette az önkormányzatot. 

Az újbóli nekifutáshoz immár szövetségest is találtak, a kerületi Fideszt. A Fidesz aki a vitákban előtte velünk együtt folyamatosan és joggal kritizálta az értelmetlenül magas  műszaki paramétereket, és az ennek okán igen magasra tett becsült értéket,hirtelen engedékennyé vált és az eddig elfogadhatatlannak mondott feltételekkel szavazta meg a közbeszerzés kiírását.

A kiírt közbeszerzésre ezután három konzorcium pályázott és a következő ajánlatokat adta. 


parkolas_net_0029.jpg

 A FER-PARK Kft. ajánlatát hiányzó és nem pótolt alkalmassági dokumentumok okán már az elején kizárta a Bíráló Bizottság.

A megmaradt két ajánlatot összevetve és összegezve kiderül, hogy a DBM Műszertechnika Kft. a 204 darab parkoló automatát 343.740.000 Ft-ért szállította volna, ugyanezért a nyertes C-Ware 422.280.000 Ft-ot számláz majd. A kerület a kizárás miatt csak e tételnél  tehát 78 millióval fizet többet.

Az üzemeltetést a DBM hozzávetőleg 20%-al olcsóbban végezte volna, ha versenyben hagyják. A 204 automata 24+24 hónapos üzemeltetése az ő ajánlatukban 462.740.000 Ft, ugyanez a C-Ware-nál 675.648.000 Ft.

Mindösszesen a DBM ajánlata 806 millió 300 zer forint, a C-Ware konzorciumé 1.097.928.000 Ft, azaz jóval a becsült érték fölött van. Mégis a DBM ajánlatába kötöttek bele. 

A Bíráló bizottság az "aránytalanul alacsony ár" kérdését kezdte firtatni. Megjegyzendő a DBM ajánlata csupán 10%-al megy alá a becsült értéknek. A Bizottság egy részletkérdésben, hogy 2 vagy több technikus szükséges, kért Kiegészítő Árindoklást. A cégnek feltett háromnegyed oldalnyi kérdést gondosan betették a tendenciózusan összerakott előterjesztésbe, a cég válaszát nem. Ezután szintén a Biráló bizottság véleménye következik, hogy miért nem sikerült a cégnek megválaszolni, hogy szerintük miért elegendő kettő technikus. Ezek után a Kbt. 73§.ra hivatkozva érvénytelelennek nyilvánították a pályázatot, amely ha versenyben marad jóval több pontot kapott volna, hisz összességében 291 millióval kért kevesebbet az automatákért és az üzemeltetésért.

Megjegyzendő, a Képviselő-testületnek nem kötelező elfogadnia a bíráló Bizottság javaslatát, jogunk lett volna  versenyben hagyni a cégeket, és az ár alapján dönteni.

 

 

toth_rozgonyi_elforg1266.jpg

Elvtelen aknamunka? - Tóth Csaba a zuglói MSZP ura és Rozgonyi Zoltán a Fidesz frakcióvezetője egyeztetnek.  Közösen tették tönkre szavazták meg a 291 millióval drágább ajánlatot.

Ilyenkor mutatkozik meg, hogy míg a két nagy párt felszínen kardcsörtet, bitskeyszoro_2.jpg hangzatos vitákkal eteti választóit, addig a mélyben mennyire nem "elvtelen aknamunka" folyik, ahogy a választási kampányban az MSZP szórólapja fogalmaz, hanem  hanem valami egész más. Megjegyzendő a zuglói Fidesz "elvtelen aknamunkával" szavazta meg a 2017-es és 2016-os költségvetést is.  Alább idézet a szórólap szövegéből:

bitskey_cut.jpg

A Jobbik képviselője szintén IGEN-t nyomott, míg az LMP, és én, a Civilzugló Egyesületet képviselve a NEM gombbal fejeztük ki határozott ellenvéleményünket.

Karácsony polgármester és PM-es alpolgármestere, Szabó Rebeka a vitában végig hallgatva végül a karakán TARTÓZKODÁS gombbal próbálták elhatárolni magukat a döntéstől. Ha a polgármester ennyire nem ért egyet a döntéssel jogában áll,  - mint több alkalommal megtette és számos más alkalommal elmulasztotta - hogy  megvétózza a döntést és megakadályozza a kerületi pénzének széthordását. Én remélem lesz benne annyi bátorság, hogy nem csak a felelősség elhárításra futja, hanem keresztbe is mer állni, hogy a kerületnek súlyosan ártó, 291  milliós pluszkiadással járó szerződéskötést megakadályozza. Jogában áll. Mint ahogy hallgatni is.

1 komment