HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Tükörjég: életveszélyes járdák, kerékpárutak

2017.01.21. 11:32 varnai

Most egy hete, hogy lehullott a hó. Zugló járdái, kerékpárútjai mégis mindmáig számtalan helyen veszedelmes, tükörsima jéggel borítottak. 

Gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés - talán ez a legközelebbi "tényállása" annak, amit a családi ház, társasház tulajdonosok, közös képviselők, cégtelek tulajdonosok és bizony az önkormányzat  folytatólagosan elkövet a zuglóiak, fővárosiak ellen.

Ki tudja hány esés, sérülés, ficam, akár súlyos csonttörés keletkezik a veszedelmes járdák miatt? Hány idős esik el, hányan egyáltalán nem is mernek kimenni joggal féltve a testi épségüket?

Hogy a hó,  a lefagyott jég eltakarítsa nem lehetetlen azt tisztán bizonyítja, hogy rengeteg teljesen száraz járdát is találunk szerte a kerületben, köszönhetően a gondos lakóknak.

korong_columbus_0572.JPG

Egy a sok ezer sosem takarított társasházi járdából a Korong utca Columbus utca sarkán. A lakó, (tán a közös képviselő volt) akit képviselői mivoltomban  megkértem, ugyan törjék már fel a jeget, minősíthetetlen stílusban kérte ki magának. Hogy a közterület felügyelőink figyelmeztetnek-e, netán büntetnek nem tudom. A jan. 26-i testületi ülésen rákérdezek, hány intézkedés történt.

Persze, kétségkívül joggal mondanák a rendészeknek, hogy az önkormányzat először a saját portája előtt sepregessen - lapátoljon, mert bőven lenne hol:

egressyjarda_0609.JPG

Egy igencsak forgalmas kerületi sarok az Egressy út Vezér út sarka: troli megállók, lakóparkok, és a közértek között sok ezer ember élné napi rutinját. A járdán azonban nagy felületen tükörjég csillog, a felszedésére láthatóan soha nem is tettek kísérletet, még csak egy kis sóder, só homok sem lett rászórva síkosság mentesítési céllal. Hogy a mentesítés a zuglói önkormányzat vagy a fővárosi önkormányzat, az FKF Zrt. dolga lett volna nem tudom. Én mindenesetre a 60-70 közmunkásunk közül egyet sem láttam még havat lapátolni, a ZVK Zrt. szerződéses partnereit sem.

patakpart_kerekparut.JPG

Zugló egyik kiemelt kerékpár és sétaútja a Rákospatakparton. A takarítása vitathatatlanul a zuglói önkormányzat dolga lenne. Az utat felszórták valamiféle zöld csúszásgátló anyaggal, szóval legalább valamit kétségkívül megpróbáltak.

Végül szintén egy zuglói önkormányzati tulajdon, igaz egyesületi gondozásban, a BVSC telke melletti a Rákosrendezőre és Angyalföldre vezető idén épült járda / kerékpárút. 

bvsc_jarda_0600.JPG

 

 

2 komment

Címkék: kerékpárút járda járdatakarítás

Döntünk, majd nem történik semmi

2017.01.09. 20:52 varnai

A zuglóban a tekintetes Képviselő-testület októberi ülésén elfogadta az előterjesztésemet, az óvodai iskolai csoportok 2016 őszi faültetési programját. Hurrá!!!!

 Hozzávetőleg 80 fát ültettünk volna, - ha a határozatot végrehajtották volna. De hogy lehetséges, hogy egy testületi határozatot egyszerűen nem hajtanak végre? Van-e ilyenkor felelős, következmény? 

Ma a következő levelet küldtem a polgármesternek és a jegyzőnek:

 Tisztelt Polgármester úr, Jegyző úr!

Az októberi Testületi ülésünkön a Képviselő-testület, és előtte a Környezetvédelmi Bizottság, elfogadta az alábbi határozatokat. :

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a„zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A Környezetvédelmi Bizottság a program megvalósításához bruttó 6 000 000 Ft összegű előirányzatot biztosít a Környezetvédelmi Alap terhére.

 

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

  1. számú határozati javaslat

(Képviselő-testületi)

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Képviselő-testülete

……/2016. (        ) Öh. számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a„zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A program megvalósításához szükséges forrás, előirányzat biztosításáról a Környezetvédelmi Bizottság dönt.

 

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

-----------------------------

Az intézmények vezetőit elmondásuk szerint máig nem kereste meg senki, a fák nem lettek beszerezve,és értelemszerűen az ovisokkal, iskolásokkal egyetlen fa beültetésére nem került sor, miközben a határozat 2016 őszi faültetésről szólt. 

Hogyan lehetséges, hogy egy Képviselő-testületi határozat semmiféle végrehajtásra nem kerül és ennek semmiféle magyarázata, következménye sincs?

 

Kérem, hogy ezt tisztázzuk hívjon össze a közeljövőben valamiféle értekezletet azok körével ( a ZVK Zrt. igazgatója, osztályvezetője, kabinet, stb.)  akik az előterjesztés szakmai előkészítésben részt vettek, és akiknek a kivitelezést végre kellett volna hajtaniuk. 

 

Tisztelettel, Várnai László 

önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

Címkék: Karácsony Gergely polgármester faültetési program zugló ZVK Zrt. Baracskai Gábor vezérigazgató