HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Az egyháznál még a KLIK is jobb!"

2017.04.05. 20:13 varnai

Kinézte magának Zugló egyik legjobb iskoláját a Magyarországon méltán közismert Konstantinápolyi  Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa.

Az általános iskolák nincsenek könnyű helyzetben, a KLIK kiéheztette őket az elmúlt három évben, és az abszurd törvényi szabályozás okán az egyházi fenntartásba menekülés anyagilag mentőövet jelenthet egy-egy nehezebb sorsú iskolának. Az iskola szellemiségének, ideológiájának megváltoztatása azonban borítékolható, a kiigénylő egyházak előbb-utóbb a saját világnézeti képükre formálják majd az iskolát - mi másért kérnék őket?

A Hermina úti (annó Május 1. út 9-15) suli sima, sőt nem túl jó hírű iskolából (én a '70-es években a szomszédvár Lisztbe jártam, ahol a fegyelmezés rendszeres tanári szófordulata volt, hogy "kicsapunk fiam, és járhatsz a 9-15-be!") küzdötte fel magát a kerület, sőt tán az ország egyik legerősebb kéttannyelvű iskolájává.

kettannyelvu_1431.jpg

Antik romok?  Így kell kinézni egy műemlék iskola homlokzatának egy országban amelyik jobban teljesít?

A Városligeti Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  műemlék épületének lepusztult állapotát, évtizede romos homlokzatát, aládúcolt bejáratát, omlásveszély miatt  elkerített udvarát látva nehéz vitatni, hogy az elmúlt két évtizedben Zugló önkormányzata sem volt gondos gazdája az intézménynek.

A KLIK einstandja sem segített rajtuk, sem általában a zuglói iskolákon. Az elmúlt három évben zagyva parancsokon, fölösleges adminisztráción és bürokrácián kívül nem kaptak semmit a KLIK-től,  semmiféle tanítást segítő eszközt, számítógépet, projektort, széket, bármit, még a fénymásolópapírt is a szülők hurcolták be az iskolákba.

A tegnapi szülői fórum mindezt a keserűséget magában hordozta. A kéttannyelvű (nem felvételivel) válogatott, minimum középosztálybeli, öntudatos szülői közössége nem könnyen befolyásolható, fegyelmezhető csapat. Ők meglehetősen sokat áldoznak, tesznek bele a gyerekeik nevelésébe, fizetnek be az iskola alapítványába, jogosan érzik az iskolát a magukénak, az ő gyerekeiket ne nézze ki magának semmiféle egyház.

kettannyelvu_1430.jpg

Dr. Házlinger György az immár tankerületté átkeresztelt KLIK három év alatt negyedik vezetője

 Az egyik hozzászóló szülő szerint az egyháznál még a KLIK is jobb. A tréfát általános derültség követte. A Kormányhivatalt képviselő hölgy azon gondolatát is széleskörű szülői kuncogás követte, amikor kijelentette, hogy az iskolában nincs felvételi. A szájából viszont elhangzott egy burkolt fenyegetés is, miszerint nem tudni meddig maradhat az iskola körzet nélküli. Míg a suli önkormányzati fenntartásban volt a férőhelyek 70%-át zuglói gyerekeknek tartottuk fenn, volt is mindig pár száz "fiktív" lakcímkártya átjelentkezés a tavaszi felvételik előtt. Kétség kívül, a kerületben újraindult lakásépítési boom már most túljelentkezéseket,  férőhely hiányt teremtettek, minden zuglói iskolapadra helyben van szükség.

kettannyelvu_1422.jpg

"Magyarországon magyarul beszélünk!" - üzenték Athénnak a szülők

A hangulat meglehetősen parázs volt, különösen, amikor a Görög Önkormányzat elnökének azt sikerült mondania: hiába a bekiabálás, ők görögök, háromszázan tízezerrel is elbírtak. A leperzsázott szülők cserébe még szót sem akartak adni a Patriarchátus vezetőjének és felkérték, menten vonja vissza a az igényét.

Az egyházi vezető erre nem volt hajlandó, viszont görögből fordított beszédéből az sem derült ki, mit is tudnának többet adni, mi az a plusz amiért a sulinak megérné a fenntartóváltás. Nem tudom, javított volna-e a megítélésén, ha mondjuk kész renoválási tervvel érkezik.

Polgármesterünk a néphangulatot szokásához híven jól érzékelve legott ígéretet tett, hogy a képviselő-testület nem fog a szülői szavazással ellentétes döntést  hozni. Rajtam nem fog múlni, ( a 21-ből még két kerületi képviselő volt jelen) de mint az számos döntésből kitetszik, a polgármester közel sem ura a testületnek, sőt rendre leszavazza őt a saját frakciója nem ritkán összefogva a Fidesszel is, nagy bátorságra vall tehát a testület nevében nyilatkoznia.

Mivel a szülők 50%-nak plusz egy főnek támogatni kell a fenntartó váltást, ezért ez az egyházi próbálkozás esélytelen. Nem kétlem, keresnek maguknak másik, nehezebb sorsú iskolát.A magam részéről azt gondolom, Magyarországon van létjogosultsága az egyházi iskoláknak és senki sem vitatja a fasori evangélikusok, a piaristák, netán a pannonhalmiak magyar oktatásban betöltött kimagasló szerepét, de ezek az intézmények maguk nőttek fel, és nem úgy kezdték, hogy egy meglévő iskolába költöznek be afféle kakukk módra. Az Ortodox patriachátusnak  joga és lehetősége van iskolát alapítani, épületet építeni, tanári kart, diákokat toborozni, ahogy a zuglói Waldorf közösség is megtette. Hajrá!

komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912404009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista agymosás dettó a többi 2017.04.06. 10:06:36

Az ateizmus is csak egy sajátságos agymosás akárcsak a többi.

Trackback: Hittan megfojtja az iskolát 2017.04.06. 10:02:54

Az általános iskolákban kötelező jelleggel bevezetett hittan, vagy erkölcstan megöli, megfojtja az iskolákat. Kifelé a magyar iskolákból a politikai tantárgyakkal és a politikával is!

Trackback: Kifelé a papokkal az islolákból! 2017.04.06. 10:02:02

Ezt nem lehet elégszer leírni és kimondani. Pártoknak és papoknak az iskolákban semmi helye.

Trackback: Hittan egy erkölcstelen tantárgy 2017.04.06. 10:01:35

A hittan órákon hazugságokat tanítanak. A hazugságok tanítása erkölcstelen. - IGe

Trackback: Ateista agymosás dettó a többi 2017.04.06. 10:00:33

Az ateizmus is csak egy sajátságos agymosás akárcsak a többi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysmás 2017.04.06. 00:44:45

Dögevő egyházak...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 05:46:39

Atya Isten, az Egyházak iskolákat akarnak támogatni??? De hisz ez fasizmus!

2017.04.06. 06:05:03

@MaxVal BircaMan HJCD: te us tudod, hogy nem erről van szó.
Ha a farkas meghívja a bárányt vacsorára, akkor nincs sok vita az étlapról...
Először elapasztják az iskolák forrásait, majd beavászkodik az egyház a kezeit dörzsölgetve, gyerekekre kiéhezve.

Egy évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt alapított evangélikus, református, piarista, ferences, bencés vagy épp görög-katolikus iskola senkinek nem szúrja a szemét. A pártállam idején is egyházi iskolába jártak sok fejesnek gyerekei.
Kóka is a ferencesekhez járt gimnáziumba tudtommal, lett is belőle egy szadeszes :)

Ez az egyházasítás pont olyan gyomorforgató, mint az államosítás volt a 2.vh után.
A módszer a baj...

2017.04.06. 06:25:00

@MaxVal BircaMan HJCD: Birkuci ! Apénz a döglegyeknek is csábitó. Hiszen nem a gyerekek lelki üdvéért, a hitben való nevelésért és a keresztényi eszmék megismeréséért megy a harc, hanem a pénzért, az épületért. A többi csak maszlag és hazugság.

De mit várunk egy semjén " plagizáló " zsolt nevű, hazug, pojácától, vagy egy OKJ-s pappá átvedlett esztergályos műhelytakaritó segédmunkástól, aki önmagát az Emberi Erőforrás miniszterének nevezi. Hiszen mindkettő képmutató és hazug is.

Egy keresztényi egyház szerint a kapzsiság, a megtévesztés, a hazugság, az emberek hazugsággal való megtévesztése, mióta is keresztényi értékrend ?

Ja, tudom amióta a fidesz van hatalmon, akiknek a vezére csuhásoknak nevezte a parlamentben az egyházak akkori képviselőit ! "Térdre csuhások "--harsogta, az éhenkórásza .
És ez beszél ma, aki lop csal és hazudik is mindezek mellé ?
Ez az évezred legjobb vicce .

kuki123 2017.04.06. 07:24:50

egyház...pff

dögöljön meg az összes egyház

Állami támogatást azonnal megszüntetni.

Majd éljen meg abból amit a hívők összedobnak, piaci alapon.
A vallás meg húzzon jó messzire az iskoláktól, és a gyerekektől

Főleg a keresztény bűntudat..nah arra pont nincs szüksége a gyereknek.

A harangok félreverését is megszüntethetnék már kurvára...
külföldön kurvára nem divat ez a fajta zaj szennyezés.

Célkereszt 2017.04.06. 07:46:06

Miért kell az emberiségnek újra és újra megtanulni, hogy a vallás magányügy és az egyházaknak sermmi keresnivalójuk nincs a közéletben, pláne nem az iskolák környékén Az, hogy talán néhány egyházi iskola jobb, mint az állami, annak köszönhető, hogy az ott tanító tanároknak esetleg kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életük van. Gondolok főleg a pap vagy szereztes tanárokra.

Skankhunt42 2017.04.06. 07:54:54

@kuki123: tök jó ötlet, csak akkor vissza kell adni azt, amit a szellemi társait elállamosítottak a 2.vh. után.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 07:56:47

@jános515:

Az igazi harc a lelkekért megy. A pénz érdektelen.

Semjén nem plagizált, sőt tisztázta magát ezen rágalmak alól.

vénkujon 2017.04.06. 08:26:51

@MaxVal BircaMan HJCD: zsolt akkoriban diszkóba járogatott, és nem volt ideje a korrekt munkára. ezért lemásolt egy csomó szöveget. nem tett idézőjeleket. lebukott. így plagizált. most írd le te, hogy miért is nem plagizált.

2017.04.06. 08:30:21

@MaxVal BircaMan HJCD:

A pénz érdektelen? Hol éltél te az elmúlt években, a Holdon?
Minden arról szól.
Ebben az iskolában most alapítványi hozzájárulás van. Amennyiben átveszi - bárki is - tandíjas iskola lesz belőle, és az állam, akinek a kötelessége lenne fenntartani, szépen kivonul. Egy gonddal kevesebb. Nem tűnik fel, hogy ez a koncepció?

rezsiharcos 2017.04.06. 08:39:41

Házlingeren meglepődtem. Már annyi helyen megfordult, hogy követni is nehéz. Indult a II. kerületi Thán Károlyban mint igazgató, aztán lett IV. tankerületi igazgató (ha jól emlékszem), most meg ezek szerint a XIV-ben van. Most ő vagy rendkívűl tehetséges, vagy vetésforgószerűen cserélgeti a KLIK az embereit.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 08:47:35

@vénkujon:

Hol a bizonyíték? Ugyanis az egyetemi bizottság NEM állapított meg nála plagizálást. A másolt részek pedig az Ő korábbi munkájából voltak, azaz ez nem plágium, legfeljebb nem volt pontos forrásmegjelölés, ami szakmai hanyagság, de nem bűn, s nem plágium sehogy se.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 08:48:29

@...elmúlik...:

Mindenhez kell pénz, de az egyházaknál nem ez a cél. A pénz csak eszköz mindig, kivéve az üzleti egyházakat, de ez nem olyan.

n3spr3ss0 2017.04.06. 09:05:51

@MaxVal BircaMan HJCD: Nem támogatni akarnak,hanem a XXI.-ik században gyertyaszopásra/ha adódik másra is/okítani a gyerekeket.

2017.04.06. 09:06:28

"...küzdötte fel magát a kerület, sőt tán az ország egyik legerősebb kéttannyelvű iskolájává."

Maradjon köztünk, de ezt azért költői túlzásnak érzem, tekintve a saját, valamint az ismerősök tapasztalatát. A nyelvoktatás gyakorlatát nézve, nem tenném az elsők közé, az utóbbi években legalábbis ez a tendencia. 10-12 éve még valóban jónak, erősnek számított, ezt azért sikerült lejjebb küzdeni mára. A pocsék kiejtéssel és nyelvtanilag hibásan beszélő magyar anyanyelvű angoltanárt nem tekinteném a nyelvoktatás erős bástyájának. Az egyetlen külföldről szerződtetett angol anyanyelvű tanár pedig nem tesz csodát, ez tapasztalat.

Az iskola átadással kapcsolatban:

"Timeo Danaos et dona ferentes."

Ez pedig kétezer év alatt vajmi keveset változott.

2017.04.06. 09:09:08

@MaxVal BircaMan HJCD:

Lári-fári. Naiv vagy. Nem kicsit.

2017.04.06. 09:35:18

@kuki123: dehogy vagy te kuki, te egy f@sz vagy

tompus 2017.04.06. 09:35:19

Hol a probléma? A szülők szavazatán múlik, hogy egyházi lesz-e az iskola vagy sem. Ezt nevezik demokráciának. Akkor mire fel ez a sipákolás?
Persze lehet választani a romos állami és az esetleg egyházi pénzből felújított iskola között.

martineden 2017.04.06. 09:38:50

@Skankhunt42: Es vajon honnan szarmazott az a vagyon? Kicsikartak ma nepbol 1000 even keresztul. Ma is a Vatikanba viszik a penzt, nem onnan jon ide, de ez mindig is igy volt. Most is 100 milliardokat kap a nap es penzlopo csurhe.

varnai 2017.04.06. 09:58:19

@kuki123:
Ebben csak részben van igazad. Az hogy az egyházi műemlék épületek állagmegóvása folyamatos legyen, hogy történjenek meg a szükséges felújítások ahhoz rengeteg pénz kell. A Mátyás templom vagy a bazilika, de még egy falusi templom épülete sem tartható fenn csak a hívek adományaiból. Ugyanígy az egyházi műkincsek, pl. egy falusi templom fa mennyezete, barokk oltára, freskói is közkincsek, a történelmünk értékei - ezek restaurálására a hívők perselypénze nem elég.
A papok megélhetése, a paplak fenntartása, a sekrestyés, stb. az már más kérdés, ha fontos a híveknek, ha szeretik, akkor tartsák el.

varnai 2017.04.06. 10:01:47

@tompus:
azzal nem lenne baj, ha az egyház a maga pénzéből (perselypénz, misebor árusítás, stb) hozzáad a fenntartáshoz ezáltal jobb a színvonal. Csakhogy nem ez történik. Az egyházi iskola egységnyi gyerekre számolva több állami fejpénzt kap, mint az állami.

Duplaxiii 2017.04.06. 10:11:46

Görök katolikusként tudom, hogy a szakadár vonal sokkal, de sokkal tisztességesebb, becsületesebb, mint a római katolikus vonal.
Az iskolát akarók viszont az ortodox görögkeleti vonalhoz tartoznak, azaz semmiféle kompatibilitásuk nincs Magyarországgal. Ők menjenek csak putyinhoz meg a szerbekhez.
De valóban a lényeg: állami támogatásszerzés, befolyásszerzés és nem oktatás.
Ennyi erővel a csörgő, kolompoló, doboló krisnások is kaphatnának iskolákat, hiszen 2017-ben előnyös lehet, ha a gyerekek valami torz, zárt hitalapú jövőképpel szocializálódnak... Gondolom a az ilyen egyházak támogatják a dikákok CERN-látogatását? Hiszen miért ne tagadnák meg dogmáikat, miért néznék el a tanítványaiknak az evolúciós alapok tagadásával ellentétes világnézet (és korszerű!) gondolkodást.
Iskola? A szölők, gyerekek és a tanárok döntsenek! A fentartó meg ezt segítse! Erre az egyház ma nem alkalmas, ha csak nem akarjuk az országot kivezetni a XXI. századi világból.

véleményM 2017.04.06. 10:18:20

Ameddig egy papot is pedofílián kapnak, addig az én szememben az összes hazug és álszent!

sic! 2017.04.06. 10:22:19

@Skankhunt42: Többet kaptak vissza, mint bárki más (csináljuk viszsa a nagybirtokokoat? az 1989-ben privatizált lakásokat adjuk vissza azoknak, akiké 1948-ban volt?). Sőt, a többi társadalmi szervezettel ellentétben (ezeket 49-ben felszámolták), az egyházak, ha elnyomva is, de a legsötétebb Rákosi-korban is megmaradhattak.

varnai 2017.04.06. 10:38:37

@véleményM: ez csúnya általánosítás. Bizonyára a többségük rendes ember és jó lelkipásztora a közösségének. Ilyen elven bármely hivatást űzőkről, vagy bármely népről lehet általában elítélő véleményt mondani.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.04.06. 11:42:23

@varnai: Lehet is. Ha egy csoporton belül valami statisztikailag releváns, akkor az igenis jellemzi a csoportot. Ha a csoport tagjának nem tetszik, hogy ezzel hozzák kapcsolatba, tehet ellene, vagy ha van módja rá, ki is léphet.

Skankhunt42 2017.04.06. 11:48:53

@martineden: jajistenem, kérlek ne a marxista történelemből tájékozódj. elhiszem, h te csak ezt tanultad, nem is emiatt vagy buta. hanem mert nem fejlődsz. (de am igazad van, láttam amint viszik zsákba a vatikánba a money-t. és képzeld, olyan pufajkás munkásőrök kísérték a zsákokat, mint amilyen te)

@sic!: ?? felőlem visszaadhatják a lakásokat, engem nem zavar. többet kaptak vissza, mint bárki más? ez hogyan jön ide és mire is érv?

2017.04.06. 12:29:25

@Skankhunt42: Pedig ebben most kivételesen igaza van. Egy halom dolog van ami alól kivételek, és nem kell számlákkal bizonyítaniuk forrásokat ill. kiadásokat. Ezek ma már tarthatatlan előjogok, a CEU helyett inkább ezt kellett volna megszűntetni.

csókolom,ági van? 2017.04.06. 12:36:27

Nem értem, hogy a Tankerület miért nem pályázik az iskolával, amikor lehetne. Van egy csomó eu-s forrás (pl. EFOP 4.1.3), amivel ráncba lehetne szedni az épületet.

Csucsuksfc 2017.04.06. 12:40:59

szégyelje magát a cikkíró a cím miatt. meg az egyházak feketítése miatt is, a nyelv gonosz fegyver. és csúnya bűn a hisztériakeltés

Skankhunt42 2017.04.06. 13:27:32

@Sztavrosz7: amit te mondasz az teljesen más. a birtokokról és az önállóságról volt szó.

kerecsen2010 2017.04.06. 15:13:08

Meg vagyok nyugodva, hogy a cikkben bevallották a felvételit. Annak idején ide akartam beíratni a lányomat, naiv szülőként nem számítottam rá, hogy már hónapokkal korábban felvételiztetni kellett volna a jövendő 1. osztályost. Így aztán el lettünk küldve. Angolul a magyar-német két tannyelvű iskolában (mellett) is perfekt lett, a Radnótiban a Liget közelsége is meglett, ott akkor még papírt sem kellett bevinni és polgári helyett egy humán-értelmiségi környezetben szocializálódott, lett is belőle programozó:)
A konkrét témához kapcsolódóan szerintem a legszebb az, hogy az ún. egyházi iskolák nagyobb állami támogatást kapnak, mint az államiak. Ezért könyörgik be magukat a vidéki iskolák az egyház zászlaja alá. A gyerekek meg pont annyira lesznek vallásosak, mint amennyire mi kis úttörők lettünk kommunisták. Persze a reggeli ima meg a hittan pont olyan kellemetlen, mint volt az őrsgyűlés meg az április 4-i megemlékezés, de végül is azért váltottunk (?) rendszert, hogy a hasonló kellemetlenségektől megkíméljük gyerekeinket. Megértem a szülői felháborodást.

n3spr3ss0 2017.04.06. 15:32:40

Aki papi iskolában szeretné látni a gyerekét,az oda is íratja be.

wkker 2017.04.06. 15:55:53

"Magyarországon van létjogosultsága az egyházi iskoláknak és senki sem vitatja a fasori evangélikusok, a piaristák, netán a pannonhalmiak magyar oktatásban betöltött kimagasló szerepét, "

Hahahaha... Izé, remélem ez vicc volt..

Az Ellenálló 2017.04.06. 15:58:17

Az egyháznál bármi jobb. Éppen elég egyházi iskolában tanítják a 6000 éves mesét, nem kell még több.

Bobby Newmark 2017.04.06. 18:33:29

@Skankhunt42: Meg a büdös lófaszt. Ezt úgy hívják hogy történelem, IJ.

Muad\\\'Dib 2017.04.06. 19:45:12

@wkker:
Lehet, hogy szerinted vicc, de pl. a fasori gimnázium valóban kimagasló diákokat és tanárokat tudhatott magáénak a múltban (igaz sajnos nem mostanában).

bearman 2017.04.06. 21:50:46

A semjén az a kis buzi, aki életvédő keresztényként lövöldözi Szent Ferenc madarait? Van még hülye, aki tartja ezt a senkit valamire?

Hórukk 2017.04.06. 22:45:54

@Skankhunt42: Én viszont akkor bejelentem az igényemet arra a tizedre, amit az őseimtől kb 800 éven keresztül elvettek. Ha már visszakérünk valamit, akkor legyünk alaposak és következetesek.

Skankhunt42 2017.04.07. 11:18:25

@Hórukk: ha megvan a bizonylat akkor hajrá. énnekem mindegy. de tartok tőle, h csak kinevettetnéd magad.
süti beállítások módosítása