HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ismét meghallgatták a közt

2016.12.19. 12:18 varnai

Zuglóban is letudták az évi közmeghallgatást. Mára sikerült ezt az amúgy fontos, a demokrácia egyik alapelemét, a lakosság és a képviselőik találkozását forszírozó, évente legalább egyszer kötelező intézményt teljesen kiüresíteni. Pedig lehetne másképp is.

A közmeghallgatást afféle kötelező, "legyünk túl rajta" dolognak érzik az aktuális kerületvezetők, ezért korántsem tesznek annyi energiát, pénzt a meghirdetésébe, mint más, önfényezésre jóval alkalmasabb önkormányzati rendezvények meghirdetésébe. Az ünnephez közeli, nem szerencsés időpont, egy minimál,  1/8-os hirdetés  valamelyik belső oldalon elég a lyukra futtatáshoz. A renitens kérdező-állampolgárok meg előbb-utóbb úgy is feladják, hiszen a feltett kérdéseikre rendre semmit mondó válaszok érkeznek, és a bajok legtöbbször úgysem oldódnak meg.

Mindez által a fiatalabbak, harmincasok, negyvenesek ezért egyáltalán nem vesznek részt, csak a nyugdíjas korosztály képviselteti magát. Így aztán erősen foghíjas a terem, 25-30 ember jön el egy 123 ezres, 18 négyzetkilométeres városrészből. Szomorú.

kozmeghallgatas2016net_1.jpg

Az évek múlásával egyre foghíjasabb terem.

Nézzük miről volt szó idén:

A Kassai tér félresikerült átalakítása volt az első, amiért az ott lakók  - joggal - szót emeltek. Az önkormányzat (MSZP - Fidesz  - PM szavazatokkal ment át) megállapodott a Vajna féle kaszinóval (másnak nincs is a fővárosban kaszinója), hogy 20 évig 600 négyzetméternyi parkolóért felújítja az elhanyagolt terecskét. Annyira ügyesen sikerült átrendezni a teret, hogy a toronyház lakói ezentúl naponta mintegy négy kilométeres kitérőre kényszerülnek a szervízúton egészen a Rákospatakig meg vissza, ha az M3 kivételével bármerre indulnának. Annak idején amikor a témát tárgyaltuk javasoltam, hogy a közösségi tervezés mantrát oly lelkesen fújó vezetőség tartson lakossági fórumot, tehát kérdezzük meg az ott lakókat, de mind a körzetes képviselő, mind a polgármester elzárkózott ettől.

kassaiter_net.jpg

Road to nowhere... két héttel az ünnepélyes átadás utáni állapotban.

Sikerült még sok milláért csinálni egy a kutyások által nem használt, (oktalanság a nagy zöldterület közepében két méter magas kerítéssel bekeríteni egy 7x20 méteres sávot, egy nagyobb kutya megfordulni sem tud benne) de az ott lakók által utált kutyafuttatót és egy ahhoz, azaz sehová se vezető, 3 méter széles térköves "sétányt". (nem lehetett olcsó) Bravó. Megjegyzendő, a polgármester + MSZP-s országgyűlési képviselős ünnepélyes átadás után még hetekkel is javában folyt az építkezés.

Miért nincs zebra a Hunyadi Általános Iskola előtt az Angol utcában? - tette fel a kérdést egy ott lakó. Valóban, semmiből nem állna ráfesteni a fekvőrendőrre a zebrajelet, ma csak rendességből engedik át - ha engedik - reggelente a 400 gyereket az autósok. 

A közterületi szemétlerakás egyre súlyosabb probléma - mondták többen. Valóban, immár mindent elborítanak a legális és illegális zsákok, a kidobott kommunális szemét, a sitt, a megunt bútorok halmai.

franciaut_szemet_net.jpg

A Mogyoródi út Francia út sarka tegnap. Régebben egy roncsautó is hónapokig állt itt. Ha elviszik pár hét múlva új kupacok képződnek.  MÁV és az önkormányzat közti senkiföldje.

Isten tudja miért, de régebben nem nézett ki ilyen lepusztultan a kerület. Jellemzően a hivatal, a hatósági osztályunk, a rendőrség, a NAV még egy a Tengerszem utcai évek óta létező illegális közterületi hulladékátvevő-lerakó telepet is képtelen megszüntetni, nemhogy a lakók által lelkesen  és makacsul kitett zöldhulladékos zsákok ügyében eljárjon.

A Nagy Lajos Király útja Erzsébet sarkán randalírozó alkoholisták élik életüket, használják vizeldének a kapualjakat. Miért nem tesz a rendészet, a rendőrség semmit? Szereljenek oda kamerát - kérték az ott lakók. Lesz kamera a Róna sarkon, mondta az alpolgármester. A választ nem fogadták el.

A közterületen, a környékbeliek életét megnehezítő hajléktalanok problémáját többen felvetették. "Zugló beengedte a hajléktalanokat". - utaltak a közterületen lakást büntetését megszüntető rendelet módosításra.

Mikor épül fel a Bosnyák téri városközpont, hová lett a telekért kapott 4 milliárd  forint ? - tették fel a kérdést. A jelenlegi helyzetről, legutóbbi döntésekről  ITT olvashat.

Az önkormányzat ne adja bérbe a Tiszta Jövőért Alapítványnak a Bolgárkertész 13. alatti helyiséget, kérték 300 aláírással nyomatékosítva az ott lakók, az ottani óvoda, iskola szülői. (Az alapítvány fiatal drogosokkal foglalkozik) A testületi ülésen Szabó Rebeka alpolgármester előterjesztőként visszavonta az anyagot. Feltehetőleg új helyet keresnek.

Sokan jelezték, hogy nem kapnak Zuglói Lapokat. Én is sok embertől a kerület számos pontjáról hallom a panaszt. 

Megérjük-e még a Rákospatak revitalizációját? - kérdezte egy hozzáértő. A polgármester elmondta, hogy létrejött a kerületekből álló konzorcium.... továbbá tárgyal egy beruházóval, aki a Paskál háromszögnél birtokol nagyobb építési telket. Meghökkentő, hogy erről a képviselő-testület  a közmeghallgatáson értesül. Az ötlet amúgy a Civilzugló Egyesület választási programjában szerepel.

Mi lesz a Városliget környéki házakkal, ha a Múzeum negyed építkezések három szintes mélygarázsai , pincéi megbolydítják a talajvíz áramlást? - tette fel a jogos kérdést ugyanaz az úr.

Miért tűnt el a kerületből a Karácsonyi díszkivilágítás, kérdezték többen. 

karacsonyi_diszvilagias_net.jpg

 Papcsák idején 13 millióért megvett,  teljes Thököly és Nagy Lajost, Róna utat lefedő díszkivilágítási elemekből tavaly csak ez az erősen személyi kultuszos : ) felirat maradt. 

Tudunk- valamit tenni az évi lomtalanítás kosza, a visszatérő évi vándorzsibvásár ellen? - kérdezte egy tagunk. 

A közmeghallgatás mélypontja volt, amikor egy hölgy bejött majd menten távozott, miután felszólította a polgármestert, hogy "monnyon le", mert  képtelen vezetni a kerületet és a csúcson kell abbahagyni. A polgármester derűsen közölte, hogy még nem ért a csúcsra. Mindkettőjüknek igaza volt.

Végül a csúcspont: a polgármester intézkedjen, hogy a Paskál fürdő melegvizes medencéjében legyen a víz 36 fokos helyett 34 fokos. Az intézkedés folyamatban.

 

komment

Címkék: zugló közmeghallgatás

süti beállítások módosítása