HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakossági fórum szűk körben

2016.10.26. 12:10 varnai

Október 25-én lakossági fórumot tartottak a Vezér út zöldterületének felújításáról. Az izgalmas, a kerület legnagyobb zöldterület fejlesztését bemutató fórumon 10 lakos jelent meg, a hivatalosságok többen voltunk.

Biztos többen is kíváncsiak lettek volna, csakhogy a meghirdetés nem sikerült tökéletesre.

A  kéthetente megjelenő Zuglói Lapok ingyenes (a lakosságnak ingyenes, az önkormányzatnak évi 80 millióba kerülő) újságunkba nem sikerült betenni, (az okt 6-án megjelenő lapszámban az okt. 23-i ünnepség bekerült) Kérdés, minek tartunk fenn egy újságot, ha pont a lakosság értesítésére nem használjuk.

A Facebookra okt 24-én került ki az okt. 25-i fórum képe:

untitled-1.jpg

 

egy lakos találóan meg is jegyezte, hogy egy fórumot nem éppen egy nappal előtte kell meghirdetni:

untitled-2.jpg

:

 

 

 

Vezér út gyepűjének felújítását 2016 elején még a Civilzugló Egyesület kezdeményezte, és tetette be a 2016-os költségvetésbe, nem kevés csörtével. A tervezésre és az első ütem kivitelezésére 57 millió forint került be javaslatunkra a költségvetésbe és a közbeszerzési terv II. negyedéves ütemébe. Ehhez képest, mint a főépítész elmondta, a tervezésre kb. egy hónappal ezelőtt adtak csak megbízást.

A tervezőt azonban még akkor sem tájékoztatták a  Tündérkert alapötletről, pedig a költségvetési módosítónak az volt a címe, indoklása, és a beruházási csoportvezető kérésére még június 7-én írásban újra elküldtem számukra.

címzett: aljegyzo; Balázsné; Szabó Rebeka alpolgármester

Tisztelt alpolgármester asszony, aljegyző úr,  kedves Aranka,

Tervezési szempontok


kerékpárút:

- egyenes, az úttesthez közeli, a parktól valamelyest elválasztott, a gyalogosok által nem összekeverhető kerékpárút,

Tündérkert:

 A Zuglóban születő gyerekek szülei az önkormányzattal közösen fát ültethetnek a gyerek születésekor. A parkban kitaláljuk, hol milyen fák kerülnek, és a szülő választja ki, melyiket ülteti el. Tehát a szülők (gyerekek) ültetik tele  1-3 év alatt a parkot. De nem ötletszerűen, hanem az önkormányzat kiültetési tervét követve. Az egész hosszában ültethetünk így fákat. Kérdés, hogyan lehet úgy feltüntetni a gyerek nevét, h az ne sírkőnek nézzen ki három méterenként.

Fásítás:
a főút mentén a környezeti ártalmaknak ellenálló fasor
Az úttól távolabb ligetes kiültetés, változatos fajösszetétel

Cserje szint:

elsősorban talajtakarók, félcserjék változatos fajösszetételű kiültetések

Kis fenntartás igényű évelők alkalmazása

Extenzív gyep/virágos rét esetleges megjelenítése az erre alkalmas kisebb intenzitású helyeken.

Sétány

- leülős részek, tartózkodó helyek, felnőtt fitnesz

- sakkasztal, más játékok, pl. óriássakk, petang, stb.

- izgalmas,  rejtélyes, felfedezésre inspiráló, sokfajta növénnyel- marasztaló, sok helyre le lehessen ülni, háttámlás padok,

Látványosságok:

 - Valamilyen élő víz, csobogó, amiben lehet a gyerekeknek tocsogni, párolog, végig folyik a burkolaton, játékos, nem monstrum szökőkút. Esetleg párafüggöny

 - szoborkert, 5-8 szobornak hely, a Magyar Szobor Társasággal közösen, közepes méretű szobrok, non figuratív, fantáziadús, akár pályázatok alapján, izgalmas, kortárs szobrok, installációk

Szervízút:

- a szervízút nem mindenhol kell, de telkek gépjárművel történő megközelítésének biztosítása.

 - a cél, hogy a házak előbb-utóbb vendéglátóhelyekké váljanak, kávézóvá, fagylaltozóvá, cukrászdává, étteremmé, és a közterületen kialakuljanak teraszok

 

Várom válaszotok a fentiekre, információt a további lépésekről, hogy mikor lesz kiírva a pályázat, milyen, annak anyagát, a meghívottakat, bontásnál részvételt, stb.

 

Üdvözlettel,

Várnai László képviselő, környezetvédelmi tanácsnok

 A levélre sosem jött válasz

Az hogy a saját előterjesztésem alapján kezdődő parktervezésbe mint  képviselőt, környezetvédelmi tanácsnokot nem vontak bele, épp ennyire bizarr és elfogadhatatlan, mint hogy környezetvédelmi tanácsnokként, önkormányzati képviselőként, ötletgazdaként egy Facebook oldalról kell megtudnom, hogy a saját témámban, egy zöld ügyben - de bármilyen témában -  lakossági fórumot tart a hivatal. Ezt a körzet képviselője Sógor László szintén joggal sérelmezte a helyszínen.

Ha a meghirdetésben nem is jeleskedett a kommunikációs stáb, az utólagos propaganda már jobban sikerült. MTVA szintű sőt,  kerületi MSZP szintű képkomponálás, ahogy a teremben lézengő pár emberből  képesek voltak tömeget komponálni.

14705726_1073005426149391_2499122455101805000_n.jpg

Az önkormányzati fotós ügyes kompozíciója és a valóság:

vezerut_forum_net.jpg

10 lakos,  a többiek "beépített emberek", Barta LMP-s képviselő, Sógor, Sokacz képviselő, Hajdu MSZP-s, Szabó PM-s  alpolgármester, a főépítész és a pályázati csoport két embere.

A lakossági fórumra, mint a főépítész elismerte, azért volt hirtelen szükség, mert ez plusz pontot jelent a KÖZ-TÉR pályázat értékelésén.

Hogy a lényegről is írjak. Az alapötlet, a TÜNDÉRKERT,  - a kerületi újszülöttek szüleivel közös faültetés -  teljesen kifelejtődött. Hogy tudatosan vagy véletlenül mindegy is, így is úgyis is elfogadhatatlan egy testületi határozat negligálása. A szervizutak lecsökkentése, zsákutcává tétele, a parkolás minimálisra csökkentése helyes irány.  A családi házak elé lerakott játszótér joggal váltott ki tiltakozást. A kerékpárút cikkcakkos vonalvezetése kizárja, hogy a kerékpárutat a forgalmi kerékpárosok használják, ezt a kerékpárutat járdaként fogják használni.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása