HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mennyire volt jó fenntartója a KLIK a zuglói iskoláknak?

2016.10.06. 15:33 varnai

2017 január elsejétől a zuglói iskoláknak nemcsak a fenntartását, a tanárok fizetését, de az épületek üzemeltetését, karbantartását, felújítási feladatait,a technikai személyzet munkáltatását is az állam veszi át. A hatalmas feladatra az eddigi 198 tankerület helyett 58 kis KLIK centrumot hoznak létre. A zuglói két tucat intézményt a XIII. kerülettel vonják össze. Az önkormányzati üzemeltetés, állagmegóvás zuglói gyakorlatát jól ismerem, de vajon működött-e a feladatmegosztás államra eső része, milyen szinten látta el a KLIK eddig a zuglói iskolákat?

Az új, nemrég kinevezett vezetőt meghívtam a Képviselő-testület október 20-i ülésére, tájékoztasson minket a KLIK eddigi kerületi tevékenységéről.

 

Tisztelt Hazlinger György Igazgató úr,

Elsőként is, mint a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője szeretnék gratulálni a kinevezéséhez.
Szeretném Önt meghívni a Képviselő-testület október 20-i ülésére, hogy megismerhessük Önt. 
Örülnénk, ha a testület megismerhetné a 2017. januári  átadás menetét, tervezett ütemét és örülnénk, ha kapnánk valamiféle tájékoztatót a KLIK eddigi zuglói munkájáról.
Mint képviselők rengetegszer kapunk szülői észrevételeket az iskolák kapcsán. Mivel  az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok teljes körűen gondoskodtak az iskolákról, ezért a lakosok nem tudják jelenleg mi a KLIK és mi az önkormányzat feladata. Néhány konkrét terület, amiről rendszeresek az észrevételek.
Azt kérném Öntől, hogy tájékoztassa a képviselő-testületet a fenntartás átvétele óta  milyen informatikai eszköz beszerzések történtek, hány számítógépet, monitort, szervert, stb. szereztek be, a jelenlegi eszközállomány mennyi, az életkora hogy változott?  Mennyi számítógépet igényeltek az iskolák az elmúlt három évben és mennyit kaptak?
Folyamatosan érkeznek a tanári és szülői panaszok a projektorok hiányára, a fénymásolókhoz, nyomtatókhoz a papír hiányára, (a  szülőktől kérnek be papírt) a festékpatronok hiányára, a gépek karbantartására, javítására, a kiöregedettek lecserélésére. Ezen oktatási segédeszközökből mennyit kértek az iskolák, és mennyit kaptak meg az elmúlt három évben?
 
Szintén  számos szülői, tanári észrevétel érkezik a gyakorlati órák és a kémiai kísérleti vegyszerek fogyóeszközei miatt, és a kémia, fizika, biológia, környezet órák szertári eszközeinek megújítása, pótlása okán.  Ezekből mennyit rendeltek az iskolák és mennyit kaptak?
Mennyi új torneszközt adtak az elmúlt években a zuglói iskoláknak? Mennyi új könyvet kaptak az iskolai könyvtárak? Mekkora volt  e két területen az iskolák igénye?
Mindösszesen a béreken kívül mekkora összeget költött a  KLIK a zuglói iskolák fenntartására?
A szülői visszajelzések alapján úgy tűnik egyre több feladat, költség hárul a szülőkre,  az általuk támogatott iskolai alapítványokra.  Megjegyzem, ez által a jobb hírű, a jobb környéken lévő iskolák, ahová a módosabb szülők járatják a gyerekeiket és a hátrányosabb helyzetű iskolák közti felszereltségbeli különbség  - aminek a csökkentésére eredetileg  a KLIK létrejött -  nem hogy csökken, hanem egyre inkább növekszik.
Köszönöm fáradozását, a pontos napirendről amint tudom tájékoztatom. Jelzem a hivatalos telefonszámuk a 061 795 8042 nem működik, én más telefonszámot nem találtam.
Üdvözlettel,
Várnai László
önkormányzati képviselő, 
Budapest, XIV. kerület, Zugló

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása