HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Három éve bezárt tornaszoba és omló vakolat - nem tellik rá?

2016.06.09. 14:55 varnai

A kerület dübörög, másfél oldalas sikerjelentésben számol be a Zuglói Lapok (nyomtatása szünetel) a kommunális adó sikeres visszaadásáról. Pénzt beszedni hálátlan, pénzt osztani könnyű és hálás feladat.

A polgármester elmondja, hogy a szétosztott 312 millió "a hírekkel ellentétben érdemben nem befolyásolta az önkormányzat gazdálkodását". A fenét. A likviditáshiány miatt számos felújítás el sem indult, a 2015-ös közbeszerzési tervünkről szóló beszámolóban öt beruházás mellett az állt, hogy "forráshiány miatt elmaradt". Ebből a 312 millióból három épületünket rendbe lehetett volna tenni.

A 2015-ös zárszámadásban konkrétan le van írva, hogy az önkormányzat költségvetésének csupán 5%-át költötte felújításra, karbantartásra. Eközben, ezt már én teszem hozzá, az önkormányzat 2015 évet 2 milliárdos pénzmaradvánnyal zárta.

Olyan ez, mint amikor valaki tucatnyi odvas foggal a szájában azon dicsekszik, hogy az elmúlt években mennyit spórolt meg a fogorvoson.i.

Az intézményi felújítások elmaradása nem Karácsonnyal kezdődött,  bár 2015-ben súlyosbodott, ez évtizedes görgetett adósságunk. Nem nehéz belátni, a kerület 80 épületéből évente 3-5-öt fel kéne töviről hegyire újítani. Szégyen, ahogy Zugló, egy jómódú kerület iskolái, óvodái, bölcsődéi, rendelői kinéznek.

Nemrégiben keresett meg egy szülő, hogy a gyereke lassan kijárja az óvodát, de a Csicsergő óvodában a  tornaszobájukat még nem tudta használni, mert az beázás miatt majd három (!) éve le van zárva. Most elkezdték a felújítást, de az két hete leállt.

csicsergo_tornaszoba.jpg

Hetek óta egy munkást nem láttak.

Van valami abszurd abban, hogy egy pár milliós felújítások évekig elmaradnak, és mint ez, vagy például a kazánok egy évig csúszó felújításánál lényegében magyarázat és következmény nélkül maradnak,   az ott dolgozók, ott tanulók számára súlyos kellemetlenséggel és önkormányzatnak növekvő anyagi  hátránnyal járva. Elég a Teleki homlokzatát  vagy az István gimnázium évek óta ázó tantermeit megnézni. Eközben könnyelműen osztjuk a pénzt, vagy 15 milliós vállalkozásfejlesztési programokat támogatunk. Idén már 90 milliós forrást is biztosítottunk az István tetejére, de a tervek sehol, a közbeszerzés csúszik, a tetőfelújítást majd tanítással egy időben, az őszi esőben végzik? 

A Csicsergő ovi épülete kívülről még siralmasabb állapotban van, akár egy második világháborús rom, szégyene az ápolt környéknek, a kerületnek.

A polgármester eközben a médiába jár és elmondja, hogy az állam rossz gazdája lesz az iskoláinknak. Igaza van, bár nálunk rosszabb gazda nem könnyen lesz.

csicsergo5.jpg

csicsergovi1.jpg

Mondani sem kell, egy vakolatát vesztett épület kifűtése sokkal több energiát, és persze költséget igényel.

csicsergo_3.jpg

Az ablakcsere program leállt. Nem biztos hogy cserélni kell, lehet hogy elég lenne,  - lett volna -  5 évenként lefesteni, ahogy illik.

csicser_ablak.jpg

csicsergo_udvar.jpg

A Csicsergő óvodának amúgy hatalmas, ápolt,meseszép ősfás kertje van, a legtöbb belvárosi óvoda csak álmodhat ilyenről.

 

Szólj hozzá!

Esőben, szélben, tűző napon álldogálva

2016.06.07. 12:42 varnai

Az 5-ös buszra a Mexikói úton nem könnyű jókedvvel várakozni - a BKV ugyanis  elfelejtett a népszerű és igencsak zsúfolt járat megállójába utasvárókat építeni.

Most arra a lehetetlen feladatra vállalkozom, hogy kiderítem a BKV-BKK - DCJdecaux Kft.-  Fővárosi önkormányzat - Zuglói önkormányzat Bermuda háromszögében kinek a feladata megépíteni négy utasvárót.

Sőt, naivan azt remélem az őszi esőkig sikerül elintéznem,  hogy a XXI. századi közösségi közlekedésben az alapszolgáltatás részének számító, pár millió forintos utasvárók megépülnek.

utasváró a mexikói úton

László Várnai <varnai.laszlo14@gmail.com>

11:54 (4 perce)

Tisztelt Borsos Mária Osztályvezető asszony,

Mint zuglói önkormányzati képviselő a környék egy akut ügyére, lakossági panaszára szeretnék megoldást találni.

Az 5-ös busz négy megállójához nem épült fedett utasváró.  Az 5-ös viszonylat a meghosszabbítása óta Zugló kedvelt és sokak által használt járatává vált, ma már a csuklós buszok is tömve vannak a viszonylaton. Ezúton is kérnénk a járat sűrítését.

A fedett utasvárók különösen hiányoznak, mert a megállók mögött nincs épület, mely esőtől, széltől, naptól valamelyest védhetné a  sokszor hosszú ideig várakozókat. A járatot igen sok nyugdíjas is használja, számukra az utasváró ülőhelyek hiánya a járat ritkasága, a 15 perces követési idők miatt igen nagy kellemetlenséget jelent. A járatot a környéken lakó, dolgozó rengeteg látássérült is gyakorta használja.

A BKK  levelét csatolom, bár nem értem. A zuglói önkormányzat még sosem épített utasvárót. Ráadásul a szükséges utasvárók részben a BKV évtizedek óta nem használt sínjeire kell hogy kerüljenek. (mely sínek már tucatnyi helyen vannak felszedve, leaszfaltozva)Gyors reakciót és megoldást várva,

 

Tisztelettel, Várnai László önkormányzati képviselő

Mellékletek: 1. a BKK levele,2. fotó az Erzsébet királyné úti megállóról,3. fotó a Korong utcai megállóról.

megallo_erzsebetkrne.jpg

Az Erzsébet királyné úti megálló. Sokan itt szállnak át a 3-as, 69-es villamosról. Nincs semmiféle fedezék sem az eső, sem a szél, sem a napsütés ellen.

Íme a BKK egy környékbeli lakosnak írt lepattintó levele. Természetesen mindkét levelet megküldtem az önkormányzatunknak. Nagyon kíváncsi vagyok, legvégül ki fogja megépíteni az utasvárókat.

Társaságunkhoz 2015. szeptember 16-án és 23-án érkezett elektronikus leveleire hivatkozva az alábbi választ adjuk. Tájékoztatjuk, hogy a Mexikói út kerületi tulajdonú közterület. Társaságunk nem tulajdonol és nem üzemeltet utasvárókat, mindössze kezeli a fővárosi tulajdonú közterületen elhelyezett várókat. Ezen várók tulajdonosa és üzemeltetője a JCDecaux Zrt, mely a Fővárosi Önkormányzattal megkötött hosszú távú szerződése értelmében üzemelteti a várókat. A szerződés hatálya csak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokra terjed ki, a szerződésnek nem képezik részét a kerületi tulajdonú közterületeken elhelyezett várók, amelyeket az adott kerületi önkormányzatok kezelnek.Ezekre az utasvárókra Társaságunknak mint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló társaságnak nincs befolyása, mindössze véleményezheti a kerületi kezdeményezésű és szándékú utasváró-létesítéseket. A Mexikói úton a XIV. kerületi Önkormányzat létesíthet utasvárót. (kiemelés VL)

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a járdán keresztül a zöldterületre felhajtásmegakadályozása érdekében az Ön által javasolt korlátok telepítését megvalósíthatónak tartjuk, a kivitelezésről intézkedtünk. 

Köszönjük észrevételét, egyben kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását. 

Budapest, 2015. október 16.                                                   

  Üdvözlettel: Várkonyi Ágnes

Levelezési szakterületi vezető BKK Zrt

megallo_korongutca.jpg

A Korong utcai megálló.  A szűk, 80 centis járda különösen  balesetveszélyes gyerekek, idősek számára, de babakocsival sem egyszerű felszálláshoz lavírozni.

A Mexikói úton gyorsan haladó gépjárművek miatt az elsodrástól tartva hátrafelé lépő várakozók gyakran esnek hanyatt a sínek között. Amúgyis sokan választják inkább a sínek közt álldogálást, mint a szűk járdát. A járda kiszélesítése és az utasváró elhelyezése a sínek letakarásával, felszedésével könnyen megoldható lehet, hisz a sínek számtalan helyen fel vannak már szedve.

 

1 komment

Címkék: fővárosi önkormányzat BKV BKK 5-ös busz Mexikói út Korong utca DCJeaux Kft. Erzsébet királyné út Zuglói önkormányzat

süti beállítások módosítása