HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Csak sikerült kipiszkálni

2016.05.08. 08:58 varnai

Lemondott Zugló jegyzője. Egy év három hónapig bírta. 

Karácsonynak nagy szerencséje volt, a papcsáki apparátus "élcsapata" az elbukott választás másnapján egyszerre állt fel. Felmondott Papcsák újraválasztásáért minden eszközzel harcoló jegyző, Dr Papp Csilla, (akit persze  hétpróbás fideszcsaládi beltagként nem hagytak az útszélén), elment a pénzügyi vezető, önmagától lelépett az építéshatósági osztály vezetője. Karácsonynak tehát szinte egy napig sem kellett ellenségekkel a hátában vezetnie a hivatalt. (csak a szövetségeseivel : )

  A semmilyen önkormányzati, közigazgatási, hivatalvezetési ismerettel  nem rendelkező friss polgármesternek a jegyzői pályázattal is irtó mázlija volt,  Hoffmanné Dr. Németh Ildikó személyében egy hatalmas rutinnal rendelkező, a közigazgatást, az önkormányzati világot, a jogi környezetet kiválóan ismerő, és már évtizedek óta hivatalokat, apparátusokat vezető 59 éves szakembert talált. 

hoffmanne-dr_-nemeth-ildiko-702x336.jpg

Dr. Hoffmanné ráadásul derűs, jó értelemben véve földhöz ragadt, mosolygós, gyakorlatias vidéki ember volt, aki nem félt a konfliktusoktól. Mint önmagát jellemezte, "somogyi bicskás".  Ami azonban Zuglóban rá várt, arra még a sokat látott szakember sem számított. 

A kerületi MSZP, azaz Tóth Csaba a kezdetektől a saját emberét szánta a "törvényesség őrének", azaz a jegyzői posztra. Dr. Imre Gergely, aki az előző ciklusban a három fős frakciójuk nem túl átütő vezetője volt,  ahogy a főnök elvárta pályázott is, de hiába, nem volt meg minden kvalifikációja, szükséges közigazgatási éve. Hogy az Összefogás Zuglóért választási paktuma szerint a jegyzői poszt a szociknak járt volna-e - mint a szocialisták mondják - vagy sem, sosem fogjuk megtudni, az aláírók rutinos országos politikusok, még egy guantanamói szembesítéskor is mást-mást vallanának. Az új jegyzőt tehát a kezdetektől ellenségként figyelték.

Mert kétségkívül, a sokat látott jegyző az első pillanattól nem nézte jó szemmel, hogy a pártok magánuradalomként kezelt cégeinek cechjét a hivatal látatlanban, afféle gazdag, távoli nagybácsiként folyamatosan állja. Ezért a teljesítésigazolások, részletes számlák nélkül a céges pénzkérések, bizony hónapokig kifizetetlenek maradtak. A Városgazdálkodási Zrt. és a hivatal pénzügyesei között folyamatos volt a konfliktus az elmúlt évben. 

A városüzemeltetési osztály vagyonkezelőbe Zrt-be telepítésével, (2012-es döntés) ráadásul a hivatal műszaki szakemberek nélkül maradt, senki nem tudta megmondani, hogy a cégek igényei, leadott számlái reálisak-e. Hamarosan meg is született az elhatározás, a jegyző javaslatára a polgármester Kerületi Főmérnökséget hozott létre, mely az önkormányzat összes műszaki tervezéseiért felelős lesz, és ezentúl ők adják ki a munkát a Városgazdálkodási Zrt-nek és ők is ellenőrzik. A szocialisták magánuradalomként tekintettek a Városgazdálkodási Zrt-re, számukra  elfogadhatatlan volt a pénzügyi és műszaki kontroll. A hatáskör átadás ellen kézzel-lábbal tiltakoztak. 

Az elmúlt egy évben a rendre kialakuló pénzügyi és hatásköri viták késedelmeket, az ügyek helyben járását okozták számos közbeszerzésben,  városgazdálkodási, közterület fenntartási, építési, fejlesztési, épület-karbantartási és egyéb területen.

A Városgazdálkodási Zrt. közbeszerzéseinek hivatalba vitele,  a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban folyamatosan jelen lévő jegyző, a terület erős jogi kontrollja, a záporozó oldalas jegyzői törvényességi észrevételek szintén elfogadhatatlan volt az MSZP számára.  Az e téren elért eredményeket áprilisban simán feladta a polgármester.

 A szocialista frakció cserébe közérdekű kérdések garmadájával bosszantotta, tudatosan ugratta, a bizottsági és a testületi üléseken szekírozta a jegyzőt. Az eltávolítása az elmúlt évben sokat hangoztatott, tudatos célja volt az MSZP kerületi elnökének.  Sikerült.

A jegyző távozásában szintén jelentős szerepet játszott, hogy a  közigazgatásban tapasztalatlan, igen sokszor döntésképtelen, természetéből adódóan konfliktuskerülő polgármester helyett a jegyző volt kénytelen felvállalni a vitákat. Nem csak a bizottságokban, (amelyekbe a polgármester a ciklus másfél éve alatt még egyetlen alkalommal sem ült be)  de a testületi üléseken, sőt a háttértárgyalásokon is, pl. a költségvetési egyeztetésekkor.  A polgármester bizony igen sokszor maga helyett küldte őt a tűzvonalba,  hagyta maga helyett vitatkozni, néha akár cserben.

A habozó, a bal és jobboldal közt lavírozó, elvtelen kompromisszumokat is felvállaló, mindenáron túlélni akaró polgármester helyett végül a jegyző döntött, ezért  kétségkívül, és szükségszerűen valamelyest önálló döntéshozóvá vált.

Rendcsinálási szándéka, tettei, átszervezései természetesen sok érdeksérelmeket okoztak, kutakodása során sok területen kidőlő csontvázak, a lakásgazdálkodástól az adóbeszedés területéig értelemszerűen rossz fényt vetettek a kerület eddigi fideszes városvezetésére is. 

Én a kerület szempontjából nagy veszteségnek tartom Hoffmanné Dr. Németh Ildikó távozását. Hozzáértő, okos, dolgos,  az emberi problémák iránt nyitott, lelkiismeretes szakembernek ismertem meg.  Szakmai tudását, lelkiismeretességét az első meghökkenések után az összes hivatali dolgozó elismerte. Megértettem, hogy félti az egészségét. Az értelmetlenül elvégzett munka, de leginkább az a cirkusz, cinikus demagógia, álságos képmutatás ami Zuglóban  a két nagy frakció részéről megy, bárkinek kikezdené az egészségét. 

Félő, Zuglónak meg fog ártani ez az űr, a karácsonyi kerület vezetés tehetetlenségének, a hivatal sodródásának újabb fél éve, egy éve következik míg az új jegyzőt megtalálják.

Ráadásul rutinos jegyzőt ilyenkor, ciklus félidejében nemigen találni,  egy 220 fős hivatalt, ekkora önkormányzatot átlátni képeset, a fővárosi kétszintű közigazgatást ismerőt meg még kevésbé.

A mostani jegyző távozásának körülményei után azt is kétlem, hogy egy jó szakember kockáztatná a karrierjét, a lelki békéjét, azzal hogy egy ilyen viperafészekbe beteszi a lábát.

 

komment

süti beállítások módosítása