HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Emberek a fákért

2016.04.25. 14:46 varnai

Tegnap a rossz idő ellenére hatalmas, a városligeti nagy rétet betöltő élőképet alkottunk a Városliget megvédéséért. De nem csak a Liget fái szorulnak  védelemre: az Orczy kert, a Római-part fái szintén veszélyben vannak. Budapest a szükségesnél jóval kevesebb zöldterülettel rendelkezik, mégis valamiért nem  a számtalan rozsdaövezetben építkeznek, nem a rengeteg meglévő, kihasználatlanul álló épületet teszik rendbe, újítják fel.... Itt lenne az ideje, hogy a beépítéseket tervezők -  önmaguk mind Buda zöld övezeteiben laknak - megértsék,  vagy legalább elfogadják, a városlakók növényeket és nem új épületeket akarnak látni a Városligetben és Budapesten!

13087376_1208585892492455_2457942739017255748_n.jpg

Fölülnézetből. A fa részeként:

civilzuglosok11025blog.jpg

A Civilzugló Egyesület tagjai, szimpatizánsaink. Az egyesület támogatóként vett részt a rendezvényben. A Greenpeace rutinosan bonyolította le a rendezvényt.

en11044blog.jpg

Szelfi  - utálatos hideg volt.

nep_blog.jpg

kutyas11039blog.jpg

polgi036blog.jpg

A polgármester és párja, mellettük Szabó Rebeka alpolgármester. Ha a helyi MSzP frakciónak tényleg fontos lenne a Városliget,akkor ők is itt üldögéltek volna páran, de egyre  erősebb a gyanú, hogy  nekik a Liget csak választási kampánytémának és helyszínnek kellett.

Szólj hozzá!

Címkék: greenpeace Városliget Liget Budapest Civilzugló Egyesület Múzeum Negyed Ligetvédők

Még két vétóra várunk! - nyílt levél Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének

2016.04.24. 14:52 varnai

 A polgármester, ahogy az elvárható volt, megvétózta a Liget Budapest projektet támogató határozatot. Két vétó azonban még hátra van, melyek elmaradása súlyosan károsíthatja a kerület vagyonát. Nagyon várom, hogy a szimbolikus Liget ügy mellett e két szintén szimbolikus, morális, mi több igencsak sok pénz mozgását jelentő, szintén Fidesz-MSZP szavazatokkal eldöntött határozatok ügyében is vétót emeljen a polgármester. Nyílt levélben kérem erre. 

Tisztelt Polgármester úr, kedves Gergő!

Az április 21-i Képviselő-testületi ülésen a Liget Budapest támogató határozat mellett még két sürgősségi előterjesztés lett elfogadva. E két elvtelen döntés is az MSZP-Fidesz "nagykoalíciós" szavazataival ment át. Mindkettő, ahogy Liget Budapest támogatása is,  súlyosan szembemegy azokkal az elvekkel amikért a választásokon kiálltál, kiálltunk, és amelyek képviseletére a zuglóiak megválasztottak.

A Közbeszerzési Szabályzatunk megváltoztatása, az önkormányzati cégek 100 milliós saját közbeszerzéseinek újra engedélyezése -  ahogy te is mondtad a vitában - durva visszalépés az átlátható, felelős ellenőrzött közpénz költéstől. 2016 márciusában épp azért változtatta meg a testület a Közbeszerzési Szabályzatot, a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság összetételét, mert rossz, a Döntőbizottság által megsemmisített határozatok születtek. Mi okunk lenne hagyni, hogy az MSZP és a Fidesz visszatérjen a régi, "nekem-neked" gyakorlathoz?

Hasonlóan abszurd pályáztatás nélkül kinevezni  a Társasház és Közterület Fenntartó Kft-nk igazgatójának bárkit pályáztatás nélkül. A közpénzről döntő, vezetői pozíciók esetében kötelező pályáztatásért még  parlamenti képviselőként is kiálltál, most kerület vezetőként miért tennél mást? 

Morálisan összeférhetetlen Szatmáryné Jahl Angéla, egy Fideszes parlamenti képviselő közvetlen családtagjának kinevezése. A kinevezni szándékozott hölgy trafiktulajdonosi, és egyéb szerepvállalásait a parlamenti választásokkor magad is felemlegetted... 

Zugló lakosai megdöbbenve, egyre fogyó türelemmel figyelik a kerületben folyó osztozkodást- marakodást. Kérlek ezért e két elvtelen és rossz döntést is vétózd meg, hidd el a lakosok támogatni fognak e bátor és elvhű lépésben!

 

E lépésedben támogatva, 

Várnai László képviselő, a Civilzugló Egyesület elnöke 

Emlékeztetőként 2013. januárjában a Parlament Kulturális Bizottságának alelnökeként, L Simon azon javaslatára, hogy a kiemelt állami intézmények esetében ne legyen kötelező a pályáztatás, ezt a közleményt adtad ki:

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatásának eltörlésével a Fidesz nyíltan beismerné, hogy az igazgatók kiválasztásánál a szakmai felkészültség helyett a politikai szempontokat akarja érvényesíteni.

Karácsony Gergely közleményében azt írta, az LMP továbbra is kötelezővé tenné a pályáztatást, sőt nyilvánosságra hozatná az összes intézményvezetői pályázatot. 
Az LMP szerint pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.
Az LMP képviselője úgy véli, "a sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével".

 A pályáztatások elmaradása, pártokhoz kötődő, volt képviselők cégvezetői kinevezése az alakuláskor, mint láttad,  nem lakatta jól a pártokat. Ez sem fogja.

szatmary-jahl-angela.jpg

Komolyan, nem  ciki kinevezni egy baloldali "minta" kerület, Zugló egyik cégvezetőjének az egyik fideszes klán, a Szatmári család egyik legkínosabb figuráját, aki nemrég még a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség  nevében épp a hétvégi nyitvatartás ellen állt ki?

Őt, aki konkurens cégek kinyírója, trafikok sikeres megszerzője? Akinek a zuglói térhódítását még maguk a kerületi fideszesek is borzadva figyelik,  hiszen a hölgy immár a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság külsős alelnöki posztját is megszerezte, havi 232 ezer forintot visz haza. Nem mellesleg a család terjeszkedéséből, manipulációiból már  a Budapesti Kereskedelmi Iparkamarának is elege lett.

A családhoz kötődő furcsa vállalkozások a parlamenti választások idején még számodra is elfogadhatatlanok voltak. Reméljük most kerületi cégvezetői kinevezéskor is legalább ennyire magasra teszed az erkölcsi lécet.

szatmaritrafik_karacsony.png

 

Biztos, hogy posztodban többször említett a Szatmáryné Jahl Angéla a legalkalmasabb személy a zuglói önkormányzati piac sok milliós forgalmának felelős vezetésére, nála lesz a legbiztosabb helyen a kasszakulcs?

Te is én is tudjuk, és talán a legtöbben gyanítják, e két elvtelen döntésben olyan gazdasági alkuk látszódnak, melyek elfogadása, akárcsak szemhunyás fölöttük igencsak ellentmondana mindazoknak az elveknek, melyeket a PM és Karácsony Gergely a zászlajára tűzött, és melyekért megválasztották őt Zugló polgármesterének.

Ilyen a pályáztatás elve. Nem választunk meg állami, önkormányzati, közpénz fölött döntő cégvezetőket pályáztatás nélkül. Ez ügyben Gergő egyszer már eladta magát, talán tanult belőle.

A másik az átlátható és felelős közpénzköltés elve, a közbeszerzések szigorú, kontrollált vitele. A 2016-os közbeszerzés elfogadásakor kiharcoltuk, Gergő is támogatta, hogy az összes közbeszerzés a hivatalban, az immár minden szervezet által ellenőrzött Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban, nagy nyilvánosság előtt történjen.

 Tudom nem vagy könnyű helyzetben, de a ciklus eleji elvtelen alku elfogadása után, és az elmúlt év működését látva, ma már belátod ideje elvhűen cselekedni,  jobb később, mint soha a sarkadra állni. 

Szólj hozzá!

Az elvtelen alkuk napja - úton a feloszlás felé

2016.04.22. 11:26 varnai

A  média a  Liget MSZP-s elárulásával és a polgármesteri vétóval van tele, de a háttérben sokkal nagyobb és sokkal rosszabb alku született. Mert  ne legyünk naivak, mindez a Liget körüli balhé csak kommunikációs, szimbolikus csata, fellőtt álcázó köd, mely sokkal fontosabb, gyorsan megszerezhető, tényleges pénzek fölötti alkukat takar el.

Tegnap a sürgősségi, helyben osztott  előterjesztések között a Liget projekt támogatása mellett ott lapult még kettő: az MSZP a Közbeszerzési Szabályzat vissza módosítását terjesztette be. Az ő általuk uralt, magánuradalomként kezelt Városgazdálkodási Zrt. 100 millió forintig ezentúl újra maga intézheti a közbeszerzéseit. A közterület fenntartási, útépítési, felújítási és egyéb közbeszerzéseken nyerő cégek kiválasztásába, az árakba, ahogy eddig, nem csak beleszólásunk, de még csak belelátásunk sem lesz.  

Cserébe a Fidesz a Zuglóban egyre terjeszkedő Szatmári klán erős asszonyát, Szatmári Kristóf Fideszes képviselő anyukáját, Szatmáriné Jahn Angélát pályáztatás nélkül neveztette ki a Zuglói Társasház és Közterület-kezelő Kft.-nk igazgatójának.  Ezentúl   BKIK-ban nemrég csatát vesztő család a Bosnyák téri hétvégi önkormányzati piac sok száz milliós számla nélküli forgalma fölött is úr lesz, azt hogy kinek és mekkora standja lehet ezentúl ők mondják meg.

Mindkét előterjesztés, - ahogy a Liget Budapest támogatása is -  16- 5 arányban, a két nagy frakció  szavazataival ment át. Hiába volt minden, a módosítók, az elnapoltatásokra tett kísérletek, a Civilzugló, az LMP, a PM, és a Jobbikos NEM szavazatok.  A kerületi Fidesz és az MSZP frakció elszánta magát, jó előre megbeszélt mindent.

Karácsonynak nincs más lehetősége -  ha a választóiak tett ígéretének meg akar felelni és a kerület közpénzeinek felelős őrzője kíván maradni - , mindhárom határozatot meg kell vétóznia.  Talán épp ezt szándékoznak kiprovokálni, innen már csak egy lépés, hogy  a polgármester bizalmi szavazást kérjen, esetleg a teljes testület feloszlatása.

Talán igazuk is van, mert a cinikus hatalmi játszmákba, a pozíció- és pénzszerzési machinációkba, állandó balhékba, demagóg előterjesztésekbe, az egyeztetések elmaradásába, az üres kommunikációs lufikba lassan, de biztosan belerokkan Zugló. A kerület bénult, az operatív üzemeltetéssel, Zugló napi ügyeinek intézésével a  folyamatos osztozkodás-marakodás közben senki nem törődik.

A három hatalom, a vereséget nem feledő Papcsák-Szatmári- Rozgonyi vezette kerületi Fidesz, a  teljes gazdasági uralomra törekvő Tóth Csaba autoriter vezetése alatt álló zuglói MSZP, és a kettő közt lavírozni, egyiket a másik ellen kijátszani  próbáló, a testületi döntéseket nemegyszer negligáló, egyszemélyben irányítani akaró, de leginkább csak a kommunikációval, országos népszerűséggel, bár ma már leginkább csak a túléléssel foglalkozó Karácsony és az általa vezetett hivatal között elvesznek a napi ügyek, a kerület közterületeinek takarítása, intézményeinek felújítása, lakói mindennapos ügyeinek intézése.

Ennek így tényleg semmi értelme. 

 

4 komment

Címkék: Karácsony Gergely Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Civilzugló Egyesület

Morális bűvös-kocka. Haveri 20 millás szoborrendelés vagy nyílt pályázat?

2016.04.20. 23:34 varnai

Egy politikus pályáztatás nélkül megrendel valamit egy ismerősétől. Rogán, Lázár, Matolcsy... Manapság fideszes körökben bevett szokás ez, és az ellenzék, köztük a Párbeszéd Magyarországért párt  - igen helyesen - keményen korholja ezt a gyakorlatot. Mégis, amikor döntési lehetősége van, a PM társelnöke, Karácsony Gergely polgármesterként maga is épp így, igazi fideszes reflexszel a kerület pénzét a sajátjaként kezelve cselekedne. Szomorú.

A zuglói Képviselő-testület elé csütörtökön kerülő előterjesztés szerint húsz millió forintért rendelne szobrot Karácsony Gergely Ortutay Tamás szobrásztól, azaz a művészt takaró Zöld Pont Alapítványtól.  A szobor a Thököly út 141-145. alatt, az un. Forradalom terén kerülne elhelyezésre. 

Ortutay Tamás április 7-én a Facebookon reklámozza a Párbeszéd Magyarországért pártot, és Karácsony Gergelyt. Mint írja "Páran beszélgessünk :- ))))  Hasznos lehet." És számára szó szerint hasznos, nem telik el két hét, máris szerződést kötne vele a polgármester.

ortutay_hasznos_lehet.png

Az alterződ, globalizáció kritikus (romkocsmás) körökben  jól forgó  Ortutay Tamás nemcsak a polgármesterrel van jóban (Facebook ismerősök).

12804713_10207722761779474_3800628544017101789_n.jpg

Van egy faceliftes betűszobrom, megér negyven millát, de nektek húszért odaadom!

Ortutay Tamás (középen) közeli ismeretségben van a PM-es kemény maggal, azaz a zuglói polgármesteri kabinet tagjaival, a képen Szilágyi Laci környezetvédelmi referenssel, ex PM-es országgyűlés képviselővel és Temesvári Szilvivel, Karácsony titkárságvezetőjével (a PM háttér alapítványának egyik kuratóriumi tagja)

A zuglói önkormányzat által felesben megvenni kívánt műalkotás sokaknak ismerős lehet. Nem véletlenül, hisz az egyszer már Balatonszárszón József Attila emlékműként megvalósult alkotás (ez amúgy ott erős, szép és kifejező mű) lebutított remake-je.

balatonszarszo-jozsefa.jpg

 Takarjuk el fotó alsó harmadát a kereket és a sínt, és máris kész az új mű. Voila.

bibo.jpg

Vajon hány ember fog reggelente a 7-es buszon ülve e mű mellett elsuhanva katarzist átélni és a homlokára csapni: Azannya, Bibó István, de rég olvastam már! 

Az emlékmű leírása szerint:  "Bibó betűszobra egy nagyméretű írott szerkezetet, nem más, mint egy „morális bűvös-kocka”, amely a természeti, társadalmi törvények, és az emberi érzések összefüggéseit modellezi, ugyanakkor elősegíti ennek a fontos írásnak a köztudatban való elterjedését. A természeti törvényeket (gravitáció) jelképezi egy 2025 darabból álló vertikális acélköteg, amin az ötvenhatosok rusztikus köve nyugszik – Angyal István végrendelete szerint. A társadalmi törvényeket (emberi együttélés) jelképezi Bibó István szövege a szabadságszerető emberről. A szöveg 3698 antikva lapos kocka-alakú bronzbetűből jelenik meg, melyeket a Thököly út és a park hátsó fele irányába tartó, szintén 2025 darabból álló horizontális acélnyaláb hordja. Az érzelmeket az erre merőleges horizontális, harmadik 2025 acélszálból álló nyaláb jelképezi, melynek lágyabb, gömbölyded betűformái magyar költők verssorait hordozzák 3698 írásjel erejéig, a szabadságról, a szerelemről, a forradalomról."

 Azt, hogy e konceptuális mű szép-e vagy se, az ízlés kérdése.  Hogy Zuglónak Bibó szobor hiányzik most legjobban, hogy a kerület 56-os emlékhelyeként épp egy kő-rozsdamentes acél kombó, egy "Szabadságszerető betűszobor" a legalkalmasabb, hogy ez a műalkotás a legszerencsésebb-e Bibó István megidézésére, végül hogy ez az alkotás mennyire illik a lakóházakkal övezett kis térre, és mennyire fogják a helyiek befogadni most ne vitassuk, - nekem erősek a kétségeim.

 Az elv a lényeg:

1. Közpénzt, ráadásul húsz millió forintot nem költünk el pályáztatás nélkül. 

2. A közpénzből köztérre készülő műalkotásoknál demokratikus országokban kb. 150 éve a PÁLYÁZTATÁS, a művészeti alkotások nyílt versenyeztetése, és szakemberekből álló zsűri általi kiválasztása a bevett gyakorlat. 

Ha e két elvet hat év politikusság és jó egy évnyi felelős, közpénzekről döntő pozíció, polgármesteri poszt után nem volt képes megérteni az elég szomorú. 

Számomra mégis az a legmegdöbbentőbb, ahogy a pályáztatásról prédikált elvek és  - ha lehetőség adódik -    a tettek egyből, ennyire látványosan eltérnek.

A "morális bűvös-kockát" nem sikerült kirakni. Ugyanis  - ahogy a kormánypárti politikusoknak sem lenne -  neki sincs joga afféle Napkirály módra saját ismerősétől, kedvenc művészétől szobrot rendelni, a saját művészeti ízlését a köznépre erőltetni, közterekre kitetetni.

Én, hogy mentsük ami menthető, egy a Magyarországon szokásos nyílt, országos alkotópályázat meghirdetésére tettem módosító javaslatot. 

Megjegyzendő, 1956-os forradalom 60- évfordulójára két fővárosi kerület is kiírt köztéri pályázatot, csakhogy Hegyvidék és Újbuda önkormányzata ezt már tavaly megtette, mert ők előre gondolkodnak.

A bizottságok támogatták a módosítómat, meglátjuk, hogy szavaz a testület, lesz-e Zuglóban igazi, nyílt országos képzőművészeti pályázat 1956-os emlékhely létrehozására. 

 

Szólj hozzá!

Zugló szennybemenetele

2016.04.12. 13:05 varnai

Eljött az idő, amikor Zugló, Pest hajdani rózsadombjának elkoszosodása már az idegenek számára is szembeötlő. A Francia út mellett tornyosuló szeméthalmok és a Rákosrendező melletti MÁV terület illegális, bár az évekig egymásra mutogató hatóság  mellett kényelmesen megnövő sok ezer köbméteres  szeméthegyére, az Öv utcai magánterületen keletkező szeméttelepre és hivatali semmittevésre még csak lehet önkormányzati magyarázat, ha mentség nem is. De ezekre a saját köz és zöldterületeinken kinövő több hónapos szeméthalmokra már nemigen. A Városgazdálkodási ZRt. nem teszi a dolgát.

Több teherautónyi szeméthalom az Újvidék tér két sarkán.  Hiába a tiltó tábla, ha az önkormányzat saját maga kezdi a szemétdomb építését. A lakosok csak folytatják, az egyik zsák vonzza a másikat.

ujvidek_9125.jpg

ujvidek_9127blog.jpg

Ez még az Újvidék tér, a játszótér melletti részén újabb halom:

ujvidekterjatszo_9129blog.jpg

Az ovinkba járva figyeltem folyamatosan a halom növekedését, gondoltam pár nap és  jön a teherautó. De két hónapja semmi. Azóta a halom a többszörösére nőtt.

Mint a tegnapi kerületi körbe bringázásom során kiderült, nem csak az Újvidék tér lett elfelejtve, de az egész kerület. Amerre jártam minden tele van szeméthalmokkal. A körzetes képviselőknek - már amelyik a körzetében vagy Zuglóban lakik - nem tűnik fel a szemét, nem panaszkodnak nekik a lakók?

ujvideksetany_9128blog.jpg

Az Újvilág  Ibrány utca sarka, itt már lom, kommunális szemét is áll egy méter magasan.

A Rákosszeg park 4. környéke is tiszta szemét.

rakosszeg4_9134blog.jpg

almosvezer_9299blog.jpg

Az Álmos Vezér útja családi házas övezete

kover_lajos_9218.jpg

Sok köbméternyi szemét a tiltó tábla tövében Kövér Lajos utcán. Egyből az önkormányzati sportkomplexum mellett. Senkinek nem tűnik fel?

egressy_9217.jpg

Néhány megunt ülőgarnitúra és kommunális hulladék az Egressy út Hungária sarok évtizedes angkori romja mellett. A Francia út külön riportot érdemel.

kalapacs_9114.jpg

A Kalapács utcai park. A halom alappontja itt is az ősszel itt felejtett önkormányzati zöldhulladék. A keletkezési kormeghatározásához a rétegekben lerakódó kiszáradt karácsonyfák adhatnak támpontot.

vezerut_9106.jpg

Szeméthalmok a Vezér út senkiföldjén. A terület parkosítására bekerült a módosítóm a 2016-os költségvetésbe. Kíváncsi vagyok mikor kezdik a tervezést és legfőképp a kivitelezést.

zsalya_9291.jpg

Zsázsa utcai lakótelep, kidobott karácsonyfa április 11-én... Mikor dobhatták ki? Két hónapja. Mióta nem szedték fel? Hiába igyekeznek a lakók szemetet a szemetesbe dobni, ha azt napokig senki nem üríti ki.

A körzetes képviselőknek - már amelyik a körzetében vagy Zuglóban lakik - nem tűnik fel a szemét, nem panaszkodnak nekik a lakók?

A Városgazdálkodási  Zrt. városüzemeltetésével valami nagyon nincs rendben. Ezt a Variházy Torontál utca sarki 2 négyzetméteres balesetveszélyes aszfalthiányt  még 2015 őszén kerületgondnokként jeleztem. Azóta több helyen is (jól-rosszul ) kátyúztak a környéken, de ezt a látványos "kátyút"csak elfelejtették.

varihazy_9130.jpg

Hasonlóan megoldhatatlannak tűnő feladat volt az osztály számára a kerékpártárolók kihelyezése. A 210 helyszínre kerékpártárolók kihelyezéséről még 2013 nyarán hoztunk testületi döntést. Végül egy év szerencsétlenkedés után a legabszurdabb és legkevésbé használt helyekre dübeleztek le kerékpártárolókat. Az alkalmatlan technikai megoldás okán mind mozognak, kijönnek, a kerékpárok biztonságos tárolására, balesetmentes megtámasztására nem alkalmasak. ( a főváros és a többi kerület  valahogy képes bebetonozni a sajátjait) A pénz harmada azóta is megvan, és hiába a fővárossal kiforszírozott őszi egyeztetés, nemhogy a frekventált főutakra, a csomópontokra, de még a saját hivataluk elé, az önkormányzati területre sem voltak képesek azóta sem kitenni a tárolókat.

amerikai_kerekpartsar.jpg

 A Thököly út Amerikai út sarki "kerékpártároló". Képzeljük el, ha valaki egy gyerekülésben lévő gyerekkel együtt támasztja neki a biciklit és az feldől. Az alkalmatlan technikai megoldásra kb. egy éve, a lerakáskor hívtam fel a figyelmet, kérve a kijavítását. Bár megígérték, semmi nem történt.  Ja, és mielőtt okosok kitalálnák, nem Gergő  fiam döntötte ki : )

 

30 komment

Címkék: közterület Zugló szemét Francia út Városgazdálkodási Zrt. Városüzemeltetési Osztály

A törvényesség és a frakciók közé szorulva

2016.04.06. 13:34 varnai

A Fideszes és MSZP-s képviselők közös távolmaradásukkal szabotálták el az április 5-i rendkívüli Képviselő-testületi ülés megtartását. Az egy éves karácsonyi működés alatt immár második alkalommal marad el Zuglóban testületi ülés a két "nagy" párt nagykoalíciós fellépése nyomán.

testuleti2_2016_04_05-702x336.jpg

Határozatképtelenség. Ugye milyen jó lenne, ha a testületi ülések online sugárzása és rögzítése már működne?

A Fidesztől és az MSZP-től csak a két frakcióvezető jött el, az MSZP-sek cinikus módon a Bosnyák téri cukrászdában fagyiztak az ülés alatt. Mivel előre nem jelentették be a távolmaradásukat, tehát a tiszteletdíj megvonható  - lenne. Az MSZP képviselői az évi egy közmeghallgatásról is testületileg maradtak távol.

A Civilzugló Egyesület, a Jobbik és az LMP képviselője megjelent. A képviselőknek kötelessége az üléseken megjelenni, a Magyarországon egyedülállóan magas tiszteletdíjak után meg különösen ciki a havi 1-2 üléses munka kerülése.

Az ülés egyetlen napirendet tartalmazott volna: a Csantavér utcai öt lakásos ház megvásárlását ismét eldöntő határozatunk visszavonását.

A kézhez kapott előterjesztés azonban meghökkentően hiányos volt.  Tökéletesen sikerült elhallgatni a kiinduló lépést. A ház megvásárlásáról a polgármester javaslatára, a testület már 2015 január 22-én egyszer döntést hozott. Az akkori határozat most furamód nincs mellékelve.  Ezt akkor csak ketten, a Civilzugló és az LMP képviselői nem támogattuk. Én két okból nem támogattam a vásárlást: egyrészt még kérdésre sem tudták megindokolni, hogy milyen céllal veszünk meg egy öt lakásos társasházat, másrészt a megvásárlásra kiadni szándékozott 57 millióból akár 30-50 üresen álló bérlakásunkat is felújíthatnánk.

A határozat, mint az a zuglói gyakorlatban oly gyakori, nem lett végrehajtva. Az állam nem találta az eladót, a hivatal, a polgármester, a megbízott ügyvéd meg (legalábbis ilyen levelet nem láttunk)  nem tett semmit egy évig hogy végrehajtsa a döntést. 

57 millió  helyett 72,2 millió?

A március 24-i ülésen újra a testület elé került a ház ügye, ekkor a polgármester már a vásárlástól való elállásra tett javaslatot. A két nagy párt ekkor, bár a ház ára mostanra 72.200.000 forintra emelkedett, a ház megvásárlását szavazta meg, többé kevésbé joggal felemlegetve a végre nem hajtott testületi döntést. A ház megvásárlását tehát az MSZP és a Fidesz képviselői vitték át.

csantaver_10.jpg

Minek kell nekünk ez a ház? Az épület a Táncművészeti főiskola vendégházakét szolgált, de nem volt rá szükségük.

Jegyzői törvényességi észrevétel ellenére

A frakciók annak ellenére a megvételt erőltették, hogy a jegyző törvényességi észrevételt tett. Hivatkozott a Vagyonrendeletünkre, miszerint a döntés ELŐTT rendelkezésre kell állnia egy 6 hónapnál nem régebbi értékbecslésnek, illetve a költségvetésben egy e célra biztosított keretben a forrásnak rendelkezésre kell állnia.

Az ingatlanforgalmi értékbecslés pedig sem tavaly januárban, sem márc 24-i ülésen nem volt, azt csak a mostani ülés előtt, március 29-én  kaptuk meg. Ebben a Csantavér utcai ház értékét 66.600.000- Forintra becsülték. Tehát az épületet bemondásra vettük volna meg 6.100.000 forinttal drágábban, mint amennyit ér. Bravó.

A jegyző meglehetősen kemény hangú levélben ismerteti a jogszabályokat, rója meg a polgármestert a Vételi nyilatkozat aláírása miatt, jogszabály ellenesnek nevezi az aláírást, és felszólítja, hogy a jognyilatkozatát vonja vissza.

csantaver_jegzoi_eszrevetel_blog.jpg

csantaver_jegyzoi2_blog.jpg

 

A döntésképtelenség, a törvényesség és a frakciók közé szorulva

Csakhogy a polgármester a két nagy frakció távolmaradása miatt a döntést nem tudja visszavonni. A frakciók polgármester leckéztetése nem új keletű jelenség,  a június 25-i testületi ülés azért maradt el, mert a két nagy frakció a napirendet szavazta le. (külön bizarr volt, hogy kínos esetet eltakarandó a közmédia a Zuglói Média technikai hibaként tudósított a döntésről. )

A frakciók fegyelmezési szándékát részben megértem, mert Karácsony - amit szintén megértek - igyekszik függetleníteni magát a civakodó testülettől, és az öncélú frakcióktól. Sajnos működésnek egyre inkább alapeleme kezd lenni , hogy különösen a kellemetlen, neki nem tetsző testületi döntéseket nem veszi komolyan, negligálja, elfelejti végrehajtani, végrehajtatni. (pl. a megemelt étkezési díjakról tájékoztatás, a szanálásra kijelölt ingatlanok tulajdonosai szeptemberi döntés óta  nem kaptak értesítést, a testületi ülések online sugárzása, az egy éve húzódó átvilágítás, stb.)  Miközben az önkormányzat, Zugló egyre több pontján egyre halmozódnak a megoldatlan ügyek, a szemét, ő csak az országos népszerűségre, az aktuális médiaszereplésekre, pl. az előválasztásra figyel, a lájkvadászat az egyetlen, ami számít. A döntések halogatása, a testületi döntések negligálása, az operativitás hiánya, menedzsment aprómunka elmaradása az LMP kommunikációjáért felelős frakció és választmányi tagjaként is hasonló LMP-s működési problémákat, és végső soron csalódást és leváltást hozott.

De tényleg, szüksége van a zuglói önkormányzatnak erre a házra?

Bár a Csantavér utcai ház megvásárlása a fenti szerencsétlenkedés okán immár harmadszor kerül a képviselő-testület elé, az még egyszer sem írta le senki, miért is akarja ezt az épületet megvenni. Üzleti célból? Megvesszük és sok haszonnal tovább adjuk? Feladatunk az ingatlan kereskedelem? Önkormányzati bérlakás lesz belőle? Arra van 2600 lakásunk, melyből 260 üresen áll. A Csantavér 10. megvásárlására elkölteni szándékozott 72 millióból 50-70 üres lakás is felújítható, majd bérbe adható lehetne. A Hivatal egy része, a KLIK kerül oda? Az öt lakás erre nem alkalmas. Nem beszélve arról, hogy a kerületnek nincs fölösleges 72, 66, de még csak 57 milliója se. Ha lenne is az is sokkal hasznosabban, fontosabb célokra kéne költeni.

Mostanra, három testületi ülés és rengeteg fölösleges hivatali munka után sikerült a polgármesternek eljutni oda, amit  2015 január 22-i testületi ülésen mondtam: nincs szükségünk erre az ingatlanra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan vásárlás Karácsony Gergely MSZP frakció Csantvér utca Fidesz frakció

Kivágásra ítélt és megmentett fák - közbeszerzés a Rákosfalva parkban

2016.04.04. 12:21 varnai

A városligeti fák árnyékában izgalmas vita zajlott hét kerületi fáról és a kivágásukat lehetővé tevő közbeszerzésről.

Évek óta ígérgetik a kerületi politikai pártok, hogy a Rákosfalva Park lakótelep szégyenletes állapotú száz méternyi sétányát felújítják. Az egyre húzódó és dráguló, most már 82.5 millió + Áfa értékű sétány megtervezése, és közbeszereztetése körüli ügyeskedés, mint állatorvosi ló szemlélteti a zuglói önkormányzat működését.  

Háttérként tudni kell, a február 25-i testületi ülésünkön, a 2016-os költségvetés megszavazásának feltételének szabva átvertük az önkormányzat új Közbeszerzési Szabályzatát. Ebbe módosítóm nyomán belekerült, hogy a kerület ezentúl kizárólag nyílt eljárásokat indít. Értelemszerűen ez hirdetményes és nem meghívásos pályáztatást jelent.  Ennek ellenére a márc. 24-i Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság és a képviselő-testület elé kerülő, Hajdu Flórián  MSZP-s alpolgármester által jegyzett előterjesztésben a Rákosfalva Park felújítására a KBt. 115§. szakasza szerint akartak közbeszerzést indítani.

A Kbt. 115.§. egy hirdetmény közzététele nélküli MEGHÍVÁSOS eljárásfajta, amelyre négy céget kell meghívni - más ha akar sem indulhat. Azaz teljesen ellentétes azzal az elvvel, és szabályzattal, amit elfogadtunk. Végtelen pofátlanság.

A Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottsági ülésen módosítómat támogatva megváltoztattuk a használni kívánt eljárásfajtát és a Kbt. 81.§. 1. szakasza szerinti hirdetményes eljárásfajtát javasoltuk. E szerint bármely piaci szereplő,  - aki a pályázati alkalmassági feltételeknek megfelel  - adhat  be árajánlatot.

A március 24-i testületi ülésen, bár az előterjesztésben még mindig a 115.§ szerepelt, a jegyző módosítója után immár a 113.§ eljárást javasolták.  Ez szintén egy hirdetmény közzététele nélküli  eljárásfajta,  négy cégtől kérünk ajánlatot, de egy összefoglaló tájékoztató közzétételére kerül sor, és ezt olvasva egyéb  piaci szereplő is beadhat árajánlatot. Bár én erősen kétlem, hogy létezik-e még  annyira naiv cégvezető Magyarországon, aki napokat töltet el egy közbeszerzési pályázat megíratásával, mikor a zuglói gyakorlatot látva nyilvánvaló, hogy a meghívottak közt ott lapul a nyertes cég.

A mi pályázatunkra meghívott négy cég nevét az előterjesztés nem tartalmazta, csak nagy nehezen sikerült őket az ülésen megkapnunk, ekkor is csak a cégkivonatokat osztották ki, ebből a tulajdonosi körök nem derülnek ki. Hogy ki, és mi alapján választotta e négy céget, többszöri kérdésre sem kaptunk választ. Hajdu alpolgármesternek előterjesztőként (!) ezt cinikus választ sikerült kimondania: Nem tiszte e kérdést megválaszolni. Hát kinek tiszte? A polgármester meg szokásához híven, ha kínos napirend van,  mintha semmi köze nem lenne a dologhoz, kitartó hallgatásba burkolózott.

Tehát, hogy a valaki szívének kedves cégek kinek a tulajdonában állnak,  milyen referenciáik vannak, dolgoztak-e már egyáltalán Zuglónak, és milyen szempontok alapján lettek kiválasztva nem tudhattuk meg. 

A helyzetet valamelyest mentette, hogy Barta LMP-s képviselő ott a helyszínen javaslatot tett plusz egy tucatnyi, a Google "kertépítés" szava alapján elsőre feldobott cég meghívására. Az előterjesztő befogadta a módosítót. Igazi királyvíz próba az lesz, hogy az eredeti négyből valakinek, vagy e véletlenszerűen választott cégek valamelyikének sikerül-e majd nyernie.

Én, párhuzamosan a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság ajánlásával módosítóként beadtam, hogy a Kbt. 81.§ 1. szakasza szerinti hirdetményes eljárást alkalmazzuk. A TKB ajánlásáról és a módosítóról a polgármester nem szavaztatott. Állítólag a közbeszerzési törvény átszabása után, építési beruházásnál 100 millió forint alatt már nem lehet hirdetményes eljárást lefolytatni... hát ha így van, az elég abszurd.

De mi is épülne 100 millióból?

Bár a dokumentációban tervrajz nem volt, annyi kiderült, a Rákosfalva parkban is 2.167 m2 térkövet terveznek lerakni, - ez a most annyira divatos térkövezés hatalmas biznisz valakinek. Az új dizájnparkok stílusában kitesznek 200 folyóméter fémszegélyt,  és 110 folyóméter kiemelt növénykazetta is kialakításra kerül. 16 darab padot is kihelyeznek. A nagy nehezen megkapott két semmitmondó látványtervből kiderült, hogy megint háttámla nélküli fém padokat álmodott meg a  tervező.

Leraknak 1.172 darab cserjét is - vajon hová, hány négyzetméterre kerül ennyi? Végül 47 egész négyzetméter gyepesítésére is sor kerül.

Engem a szokásos, elmutyizni szándékozott közbeszerzésen túl, két dolog bosszant.

Az állagmegóvás, sőt balesetveszély elhárítás elmulasztása

A sétány teljesen elhanyagolt állapotban van hosszú évek óta.  A hivatal, a Városgazdálkodási Zrt. nem tudja az évek óta törött paddeszkákat egy zuglói asztalossal időnként megjavíttatni?

rakosfalva_padok_8999.jpg

Nem tudják a rengeteg ember elesését okozó töredezett mészkő lapokat felszedni és kiönteni a rést háromszázezer forint ára aszfalttal?

rakosflava_ko_8992.jpg

Vajon hány ember botlott, esett itt el az elmúlt években? Vajon mennyibe került volna aszfalttal kiönteni a  rést, kiszedni a tuskót és pótolni a fát? Ki a felelős a baleset-elhárítás elmulasztásáért?

Biztos, hogy el kell költeni 100 milliót erre a 80-100 méternyi területre, miközben a kerületi intézmények kazánjai sorra leállnak?    Miért kell - és ez már országos jelenség -  hagyni mindent a végtelenségig hagyni lepusztulni? Az állagmegóvás aprópénzeiben nincs elég ellopandó pénz?

rakosfalvajarda_9004.jpg

 rakosfalva_8988.jpg

Igen, megcsináltuk - még nem, de nagyon szeretnék. A rácsok mögött a lakótelep megválasztott képviselői a kerületi MSZP irodájában - A Füredi lakótelep a zuglói baloldal utolsó szavazóbázisa.

Azért hagyják lepusztulni, hogy aztán százmilliós látványberuházást lehessen avatni? A  Rákosfalva parki szolgáltatóház a kerületi MSZP székhelye, ablakaik a felújításra szánt térre néznek, nem mellesleg a lakótelep adja a szocialisták szavazóbázisát, nekik tehát ez érthetően presztizskérdés e beruházás. Megértem, hogy közterületeket, parkokat átadni sokkal látványosabb, mint szép csendben kicseréltetni a kerületi intézmények 55 iszonyú rossz hatásfokkal működő, pazarló, hetvenes évekbeli , alig működő gázkazánját.  De nem lehetne rendbe szedni ezt a sétányt 15-20 millióért, és a többi pénzt más, jóval szükségesebb dolgokra költeni? Kell nekünk 2000 négyzetméternyi műkő, 200 folyóméternyi fémszegély, kiemelt növénykazetta, alumínium dizájnpad?

A tervezés rejtett és fordított folyamata

Hogy bár már számtalanszor kértem, megint eljutottunk egy építési beruházás utolsó pontjáig, egy a kerület arculatát, egy környék hosszútávú kinézetét évtizedekre meghatározó parképítésben a kivitelezési közbeszerzés kiírásáig anélkül, hogy a képviselőknek egyáltalán megmutatták volna a terveket!  Arról már szó sincs hogy érdemben beleszólásunk lehetett volna annak alakulásába.

Pedig a pár éve megépített Csertő parki sétány intő példa, hogy sok pénzért is lehet használhatatlant építeni. A rideg, használhatatlan fém és beton dizájn bútorokkal, indirekt, hideg fényű lámpákkal, az árnyékot adó fák kivágásával a kertépítők közt bizonnyal trendi, de élhetetlen, barátságtalan sétányt hoztak létre. A majd 100 milliós beruházással kialakított, árnyéktalan, nyáron vakító műkőtengert a környékbeliek még véletlenül sem lakták be, leülni még senkit sem láttam, áthaladnak rajta, amilyen gyorsan csak tudnak.

Vita a kivágásra szánt  fákról

Mint az anyagból kiderült kiderült 7 fát terveznek kivágni és pótlásukra mindössze  5, azaz ötöt ültetni. Tehát bizarr módon a fapótlás helyett az önkormányzat magamagának fizet pénzbeli megváltást. Na ezen én is elcsodálkoztam,  miért kell a nagy méretű, árnyékot adó fákat kivágni? A Fidesz frakció meg egyenesen felzúdult, a Liget favédésére kontrázva  menten módosítót is írtak, miszerint a parkrekonstrukciót FAKIVÁGÁS NÉLKÜL KELL MEGOLDANI!

A polgármester - jobb híján  - a favágó lobbi már jól ismert érveivel jött, miszerint ezek a fák menthetetlenül betegek.   (ezen érvelést hallottuk az azóta is rendületlenül talpon álló Hunyadi téri, Nagymező utcai, Mogyoródi utcai fasorok esetében is) Nincsenek kételyeim, ha majd mint a fenti esetekben is elmarad a fakivágás, a Bardóczi sejtésnek megfelelően ezek a fák is menten meggyógyulnak. Mint már tudjuk a fővárosi fákat az egyik híres, inkább hírhedt szakértő mindig életveszélyesnek találja, utoljára a BVSC jegenyéit írtották ki a véleménye alapján, a másik szakértő meg egy  visszavágással megelégszik... és a fák boldogan élnek tovább.

A Fideszes felháborodás annyiban mindenképp képmutató volt, hogy e  tervek még a Fideszes városvezetés idején készültek el,  - és lettek jóváhagyva. A favédő módosító végül a az LMP és a Civilzugló szavazataival ment át, míg az MSZP farkció és a Ligeti fák ügyében harcos környezetvédők, Karácsony és Szabó Rebeka is a kivágás mellett szavaztak. Bizarr helyzet.

Tegnap mindenesetre újra jártam egyet a Rákosfalva sétányon, gondoltam megnézem ezeket a beteg, kivágásra ítélt fákat közelebbről és megkértem egy kertészmérnököt, ő is vizsgálja meg a fákat. Íme röviden a véleménye:

Az építési területen 13 fa található.

1. Ostorfa (nagyon szép, 1 kisebb fagyöngy van rajta, amit le kell szedni)
2. Akác (Beteges és nagyon rossz helyen is van)
3. Ezüstjuhar - nagy fa, tele fagyönggyel - Műszeres vizsgálat szükséges a visszaifjítás ill. a kivágás eldöntéséhez
4. Kisebb csörgőfa - a nagy fa alá szorult, de gallyazással helyrehozható
5. Juhar - ez is kicsit alászorult, a száraz ágak eltávolítandók
6. Közepes méretű korai juhar - szép, gallyazást igényelhet
7. Hibiscus-bokor (szabályos; ha útban van, átültethető az év bármely szakában)
8. Közepes méretű csörgőfa - Nagyon szép, szabályos korona, nagy árnyékot ad!
9. Tiszafa - egészséges
10. Hárs - Fiatal, egészséges, szabályos formájú!

11. Közepes méretű korai juhar - egészséges
12. Közepes méretű korai juhar - egészséges
13. Közepes méretű korai juhar - egészséges

rakosfalva_fak.jpg

rakosf_akac_9011.jpg

A 2. számú, sérült kérgű, amúgy masszív akácfa. A mi szakértőnk szerint ez lehet az egyetlen fa, aminek a kivágása indokolt lehet.

rakosfalva_nagyfa_8997.jpg

A Csörgőfa és mellette a 3. számmal jelölt nagy ezüstjuhar. Kivágás helyett most - ha eddig elmulasztották - le kell szedni róla a fagyöngyöt. Hatalmas fa, árnyékában üldögélhetnek az emberek, rajta fészkelnek a madarak. 

rakosfalva_juhar_9015.jpg

A 11. 12. 13. számmal jelölt Korai Juharfák teljesen egészségesek!

Most, az elfogadott határozat után rajzolhatják át teljesen a terveket. A kritika a polgármesternek és a főépítészi irodának szól: már csak a dupla munkát elkerülendő is érdemes lenne ezentúl még a vázlatidőszakban megfuttatni a különböző terveket a Képviselő-testület előtt.

Nem lehetne, hogy fordítsunk a sorrenden, mi, a Képviselő-testület határozzuk meg, mennyit szánunk egy-egy park felújítására, és a tervezők ennek alapján tervezzenek, mutassanak az adott összeg, az instrukcióink, netán a lakók elvárásai, a sokszor ígért, de csak önfényezésre használt közösségi tervezés alapján alternatívákat? 

 

9 komment

Címkék: fakivágás közbeszerzés Zugló Füredi lakótelep Kaácsony Gergely Rákosfalva park Hajdu Flórián alpolgármester

süti beállítások módosítása