HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Amire az ember kitartással, nagy akarással sokáig készül, végül bekövetkezik!"

2016.11.08. 11:51 varnai

Megvolt hát a Hajósban az ünnepélyes vizesblokk átadás!

Hajdu alpolgármestert, bár ígérte,  negyedórán át hiába várták a folyosókon felsorakoztatott, ünneplőbe öltözött gyerekek, tanárok. Bár mindegy is volt, hiszen a diákok nagy többsége a folyosón, felsőbb lépcsőfordulókon állva  amúgy sem látott semmit az egész ünnepségből.

folyoso_9520.jpg

Az aulában volt egy vidám zongoraszóval kísért kórusének, mindenkinek köszönetnyilvánító igazgató, és bölcs gondolatokat, diákaranyköpéseket felolvasó felsősnégyes, ZIK-es termelési videóklip. Végül a VIP vendégek szendwicses  fogadáson is részt vehettek.

igazgato_9522.jpg

Hadd idézzem a vécé avatáshoz igazán találóan összeválogatott gondolatokat:

Az ember akkor becsül meg dolgokat, ha keményen megdolgozik értük! .... A türelem nem egy passzív dolog, valójában az aktivitást jelenti...  Amire az ember kitartással, nagy akarással sokáig készül, végül bekövetkezik.

clip_9537.jpg

Minden piszoár egy győzelem. A ZIK látványos, győzelmi zenével kísért videóklippel készült. A felújítás két hónapos csúszása után elég abszurd volt ez az önfényezés.

A mellékhelyiségek felújítása pedig igencsak időszerű volt már, hisz a suli 1965-ös megépítése óta lényegében nem lettek rendbe téve, a diákok találóan jegyezték meg, hogy már a dinoszauruszok is ezeket használták. (úgy is néztek ki)

Az mindenképp dicséretre méltó, hogy a szülők, az iskola alapítványa, továbbá a KLUDI és a Zalakerámia jelentős összeggel támogatta a felújítást. Úgy tűnik csak számukra fontos, és a fenntartó, üzemeltető önkormányzatnak, KLIK-nek nem, hogy minőségi, víztakarékos, szenzoros csaptelepek és energiatakarékos lámpák kerüljenek beépítésre..

ffiwc_9534.jpg

A fiuké fradizöld a lányoké pónipinki. A magam részéről csak azt nem értem, hogy a csapokat, tükröket, piszoárokat miért a felnőtt szabvány szerinti magasságba szerelték fel?

Az ünneplőbe parancsolt diákokat, az ünneplést mindazonáltal kissé tüllihegettnek gondolom.

6virzgcfw5j0pjhms.jpeg

Egy vizesblokk felújításnak ugyanis természetesnek kell, azaz kéne lennie. Feltehetőleg az önkormányzat évtizedes rossz gazdai viselkedése az oka, hogy egy iskolai felújítás ekkora fenntartói kegy, és elkészülte ekkora ünneppé válhat. ( a rangos suli homlokzata szigetelése évek óta félbehagyottan áll és a mindennapos testneveléshez szükséges sátrat is  a szülői alapítvány finanszírozta)

Egy normális, jól vezetett önkormányzatnál ugyanis egy ilyen nagyságrendű, 16 milliós beruházás bőven belefér a nyári két és fél hónap szünetbe. És akkor  elég az évnyitó ünnepségen pár mondatban kitérni a megújult vizesblokkra, nem beszélve mindarról a kellemetlenségről, amit a tanidőben végzett jó hónapos kivitelezés  diákoknak, tanároknak, takarító személyzetnek szükségszerűen okozott.

aula_8594.jpg

Az aula szeptember harmincadikán. A főlépcsőház egy hónapon át le volt zárva.

tanariwc8587.jpg

A szülők türelme szeptember második felében fogyott el, akkortól az egyre húzódó, kaotikus felújításról egyre több szülői panaszt kaptam. A diákok számára ugyanis  jelentős kellemetlenséget jelentett, hogy a majd ötszáz tanuló az udvari Toi-toi vécék sorát volt kénytelen használni egy hónapon át, míg kézmosásra egy székre kihelyezett fertőtlenítő folyadék szolgált.

A tanári WC szeptember 30-án.

Az iskolavezetés és a szülők szerint a kivitelező cég nem állt a helyzet magaslatán,  sokszor csak egy-két emberrel végzett munkát, a cég meg arra panaszkodott, hogy a szerződés nem a szülők által adott komplikáltabb, elektromos bekötést igénylő szenzoros csaptelepekre vonatkozott, azokat nem kapták meg időben, stb.

 

toi_8595.jpg

 

Szólj hozzá!

Rendbe teszik a Thököly úti fasort!

2016.11.01. 21:57 varnai

Ha minden kérésem ilyen gyorsan teljesülne!

Október elején mint Zugló környezetvédelmi tanácsnoka sok-sok fotóval illusztrált levelet írtam a Főkert Zrt-nek, kérve, hogy ültessék vissza a Thököly útról évek óta hiányzó, több mint negyven kivágott fát.  Pár nap múlva pozitív válasz jött a cégtől, és tegnap már frissen ásott gödrök jelezték, hogy nem a levegőbe beszélnek.

 

Feladó: László Várnai <varnai.laszlo14@gmail.com>
Dátum: 2016. október 11. 11:08
Tárgy: Thököly úti fapótlás kérése
Címzett: vezig@fokert.hu


Tisztelt Szabó József igazgató úr,

Mint a Városliget fórumon beszélgetésünkkor  említettem Önnek, a Ligethez közei Thököly úton ijesztően sok fa hiányzik a valaha gyönyörű platánokkal szegélyezett főútról.

Mint Zugló Környezetvédelmi tanácsnoka, képviselője (és születésem óta zuglói lakos) elszomorít, hogy a kerület e valaha árnyas  és reprezentatív főútja, fasora milyen siralmas állapotban van. A fasor az évtizedek alatt lassanként jóformán eltűnt. A legbrutálisabb közelmúltbéli eset, hogy a Thököly út Hungária sarkon egy gyönyörű nagy fát két méteres magasságban egyszerűen elvágtak. Mit remélnek ilyenkor, hogy majd kihajt?
A fasor pótlásának, rendbetételének eddig ésszerű akadálya lehetett a 4-es metró tervezett építése, majd a tervezett villamos vonal. A fővárosi közgyűlés nemrég mindkettőről lemondott, úgyhogy elhárult az akadály a fasor rendbetétele elől.

A Thököly út Dózsa György út és Hungária körút közötti rövid szakaszán 28  fahelyet számoltunk, melyekből vagy teljesen hiányzik a fa, vagy tőben kivágott kisméretű törzscsonk található bennük. E mellett van kb. még számos járdaszakasz, kb. két tucatnyi hely, ahol valaha lehetett fa, de  mára már a fahelyet is leaszfaltozták, vagy olyan széles járdaszakasz, ahol bőven lehetne fát ültetni és illene is oda fa. Mindösszesen tehát kb. hatvan fa elültetését kérjük.

Örülnénk, ha a régi  platánfasort rekonstruálnánk, tehát ezzel a fafajtával oldanák meg még most ősszel a pótlást.

Mint Zuglóban ismert és beágyazott civil egyesület azt is meg tudjuk oldani, hogy az érintett házak lakói, akik elé újra fa kerül magukénak érezzék, gondozzák, locsolják a facsemetéket.

Csatolom a fahelyekről és lehetséges fahelyekről készült képeket. A kép címének első két száma a házszámot jelöli.
Végül csatolok egy képet milyen szép, amikor egy a régi platánsorból megmaradt példány és a régi villa a  Thököly út századfordulós arcát mutatja.

Válaszát várva,

Tisztelettel,

Várnai László
Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,
önkormányzati képviselő
A Hungária körút sarkán meredező csonkot pár napja tőben kivágták, remélem a helyére hamarosan facsemete kerül.
th95_8703.jpg
th96_8689.jpg
templomelott_8644_1.jpg
Hiányzó fák a  templom előtt a Cházár András utca sarkánál. A töredezett, balesetveszélyes járdát  érdemes lenne a templomhoz illő díszkőre cserélni, pár pad is praktikus lenne.
th89_8700.jpg
A Hermina út sarka, nemrégiben még több nagy platánfa adott itt árnyékot.
th47_8658.jpg
A Thököly 47 előtt két nemrégiben ültetett fa tűnt el, helyükön már frissen ásott gödör van.
Íme a Főkert október 28-i válasza:

Várnai László                                                                                                   Iktatószám: 4503/2016

Zugló környezetvédelmi tanácsnoka,                                                  Ügyintéző: Nagy István / J.E.
önkormányzati képviselő úr

részére

 


Tisztelt Várnai László Úr!

 

  1. október 11-én elektronikus úton érkezett, Thököly úton fapótlások kérése tárgykörben küldött levelét köszönettel megkaptuk.

Társaságunk 2016. év őszén összesen 43 db Japánakác ültetését tervezte be a XIV. kerület, Thököly útra (23 db-ot a Dózsa György út – Hungária körút közötti szakaszra és 20 db fát a Szitakötő út – Bosnyák tér közötti szakaszra).

 

Külön örömmel tölt el bennünket, hogy a zuglói lakosok hajlandóak lennének az eléjük ültetett fák gondozási munkáiban tevőlegesen is részt venni.  Biztosak vagyunk ennek a kezdeményezésnek a sikerében, mivel az őszi időszakra betervezett 43 db fából 27 db-ot eleve lakossági kérésre fogunk beültetni, mely kezdeményezés jól mutatja a lakók zöldfelület iránti elkötelezettségét.  

 

Engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy a levelében írt Thököly út – Hungária körút sarkán kivágott fa egy teljesen kiszáradt bálványfa volt, melyet a kollégák veszélytelenítés okán vágtak vissza két méter magasságban az őszi faültetési munkák megkezdéséig. A tuskó eltávolítását követően erre a helyszínre is ültetni fogunk egy facsemetét.

 

A jelzett fasorban a fafaj-csere növény-egészségügyi szempontok miatt évekkel ezelőtt megkezdődött. A platánállományon apiognomóniás fertőzés (Apiognonomia veneta) figyelhető meg, ami vessző- és ágelhalást okoz. A fafaj-cserét többek között az indokolja, hogy a már fertőzött, idősebb fák a fiatal egyedeket megfertőznék, másodsorban azért sem preferáljuk a platán ismételt újraültetését, mert tapasztalataink szerint ezen fafaj esetében jellemző az úgynevezett talajuntság jelensége, melynek okán a fiatal egyedek nem fejlődnek olyan ütemben és mértékben mint ahogy az elvárható lenne, illetve a kártevőkkel, kórokozókkal szembeni ellenálló képességük is erőteljesen csökken.

 

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Üdvözlettel:

Lipcsei Szabolcs

zöldfelület-fenntartási igazgató

ZÖLDFELÜLET-FENNTARTÁSI IGAZGATÓSÁG

Én a magam részéről a városképhez, a villákhoz illő, hatalmas, boltozatos  lombú platánokat sajnálom, és a japán akácnak nem különösebben örülök.
Ugyanis ilyen fajtájú fákat telepítettek az Amerikai út Korong utca és Thököly közti részén, és a rengeteg földre hulló termés minden évben rohadó, szörnyű büdös barna levet ereszt, nem mellesleg a virágzáskor is hatalmas szemét marad utánuk.
valaha_8686.jpg
Villa platánnal, a Thököly út eredeti képe.  Az igazi az lenne, ha a nagy aszfaltos járdaszakaszokon is kialakítanának fahelyeket és az elmúlt időszakban leaszfaltozott fahelyekre is ismét fák kerülnének.
hungaria_hermina_kozottifahelyek_8697.jpg
Aszfalt mindenütt. A Hungária körút és a Hermina út közti páros oldala kietlen pusztasággá vált az elmúlt évtizedben, mára egy fa sem maradt, sőt a helyeiket is leaszfaltozták, mára alig pár hírmondó maradt az óriás platánokból. Pedig az egyre gyakoribb kánikulákban mindenki örült terebélyes árnyékuknak.

Szólj hozzá!