HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakossági fórum szűk körben

2016.10.26. 12:10 varnai

Október 25-én lakossági fórumot tartottak a Vezér út zöldterületének felújításáról. Az izgalmas, a kerület legnagyobb zöldterület fejlesztését bemutató fórumon 10 lakos jelent meg, a hivatalosságok többen voltunk.

Biztos többen is kíváncsiak lettek volna, csakhogy a meghirdetés nem sikerült tökéletesre.

A  kéthetente megjelenő Zuglói Lapok ingyenes (a lakosságnak ingyenes, az önkormányzatnak évi 80 millióba kerülő) újságunkba nem sikerült betenni, (az okt 6-án megjelenő lapszámban az okt. 23-i ünnepség bekerült) Kérdés, minek tartunk fenn egy újságot, ha pont a lakosság értesítésére nem használjuk.

A Facebookra okt 24-én került ki az okt. 25-i fórum képe:

untitled-1.jpg

 

egy lakos találóan meg is jegyezte, hogy egy fórumot nem éppen egy nappal előtte kell meghirdetni:

untitled-2.jpg

:

 

 

 

Vezér út gyepűjének felújítását 2016 elején még a Civilzugló Egyesület kezdeményezte, és tetette be a 2016-os költségvetésbe, nem kevés csörtével. A tervezésre és az első ütem kivitelezésére 57 millió forint került be javaslatunkra a költségvetésbe és a közbeszerzési terv II. negyedéves ütemébe. Ehhez képest, mint a főépítész elmondta, a tervezésre kb. egy hónappal ezelőtt adtak csak megbízást.

A tervezőt azonban még akkor sem tájékoztatták a  Tündérkert alapötletről, pedig a költségvetési módosítónak az volt a címe, indoklása, és a beruházási csoportvezető kérésére még június 7-én írásban újra elküldtem számukra.

címzett: aljegyzo; Balázsné; Szabó Rebeka alpolgármester

Tisztelt alpolgármester asszony, aljegyző úr,  kedves Aranka,

Tervezési szempontok


kerékpárút:

- egyenes, az úttesthez közeli, a parktól valamelyest elválasztott, a gyalogosok által nem összekeverhető kerékpárút,

Tündérkert:

 A Zuglóban születő gyerekek szülei az önkormányzattal közösen fát ültethetnek a gyerek születésekor. A parkban kitaláljuk, hol milyen fák kerülnek, és a szülő választja ki, melyiket ülteti el. Tehát a szülők (gyerekek) ültetik tele  1-3 év alatt a parkot. De nem ötletszerűen, hanem az önkormányzat kiültetési tervét követve. Az egész hosszában ültethetünk így fákat. Kérdés, hogyan lehet úgy feltüntetni a gyerek nevét, h az ne sírkőnek nézzen ki három méterenként.

Fásítás:
a főút mentén a környezeti ártalmaknak ellenálló fasor
Az úttól távolabb ligetes kiültetés, változatos fajösszetétel

Cserje szint:

elsősorban talajtakarók, félcserjék változatos fajösszetételű kiültetések

Kis fenntartás igényű évelők alkalmazása

Extenzív gyep/virágos rét esetleges megjelenítése az erre alkalmas kisebb intenzitású helyeken.

Sétány

- leülős részek, tartózkodó helyek, felnőtt fitnesz

- sakkasztal, más játékok, pl. óriássakk, petang, stb.

- izgalmas,  rejtélyes, felfedezésre inspiráló, sokfajta növénnyel- marasztaló, sok helyre le lehessen ülni, háttámlás padok,

Látványosságok:

 - Valamilyen élő víz, csobogó, amiben lehet a gyerekeknek tocsogni, párolog, végig folyik a burkolaton, játékos, nem monstrum szökőkút. Esetleg párafüggöny

 - szoborkert, 5-8 szobornak hely, a Magyar Szobor Társasággal közösen, közepes méretű szobrok, non figuratív, fantáziadús, akár pályázatok alapján, izgalmas, kortárs szobrok, installációk

Szervízút:

- a szervízút nem mindenhol kell, de telkek gépjárművel történő megközelítésének biztosítása.

 - a cél, hogy a házak előbb-utóbb vendéglátóhelyekké váljanak, kávézóvá, fagylaltozóvá, cukrászdává, étteremmé, és a közterületen kialakuljanak teraszok

 

Várom válaszotok a fentiekre, információt a további lépésekről, hogy mikor lesz kiírva a pályázat, milyen, annak anyagát, a meghívottakat, bontásnál részvételt, stb.

 

Üdvözlettel,

Várnai László képviselő, környezetvédelmi tanácsnok

 A levélre sosem jött válasz

Az hogy a saját előterjesztésem alapján kezdődő parktervezésbe mint  képviselőt, környezetvédelmi tanácsnokot nem vontak bele, épp ennyire bizarr és elfogadhatatlan, mint hogy környezetvédelmi tanácsnokként, önkormányzati képviselőként, ötletgazdaként egy Facebook oldalról kell megtudnom, hogy a saját témámban, egy zöld ügyben - de bármilyen témában -  lakossági fórumot tart a hivatal. Ezt a körzet képviselője Sógor László szintén joggal sérelmezte a helyszínen.

Ha a meghirdetésben nem is jeleskedett a kommunikációs stáb, az utólagos propaganda már jobban sikerült. MTVA szintű sőt,  kerületi MSZP szintű képkomponálás, ahogy a teremben lézengő pár emberből  képesek voltak tömeget komponálni.

14705726_1073005426149391_2499122455101805000_n.jpg

Az önkormányzati fotós ügyes kompozíciója és a valóság:

vezerut_forum_net.jpg

10 lakos,  a többiek "beépített emberek", Barta LMP-s képviselő, Sógor, Sokacz képviselő, Hajdu MSZP-s, Szabó PM-s  alpolgármester, a főépítész és a pályázati csoport két embere.

A lakossági fórumra, mint a főépítész elismerte, azért volt hirtelen szükség, mert ez plusz pontot jelent a KÖZ-TÉR pályázat értékelésén.

Hogy a lényegről is írjak. Az alapötlet, a TÜNDÉRKERT,  - a kerületi újszülöttek szüleivel közös faültetés -  teljesen kifelejtődött. Hogy tudatosan vagy véletlenül mindegy is, így is úgyis is elfogadhatatlan egy testületi határozat negligálása. A szervizutak lecsökkentése, zsákutcává tétele, a parkolás minimálisra csökkentése helyes irány.  A családi házak elé lerakott játszótér joggal váltott ki tiltakozást. A kerékpárút cikkcakkos vonalvezetése kizárja, hogy a kerékpárutat a forgalmi kerékpárosok használják, ezt a kerékpárutat járdaként fogják használni.

 

Szólj hozzá!

"Nagylevelű hárs - ültette a Napraforgó Óvoda mackó csoportja 2016-ban"

2016.10.18. 10:06 varnai

Zuglóban közterületen 70.000 fa él, ad oxigént, árnyékot nekünk. A kerületi lakosok valamelyest kötődnek hozzájuk, hiszen ha kivágásukat látják rendre szót emelnek, de amúgy kevéssé tudják a fasorokat, a panelok közti zöldterületeken lévő fákat a sajátjukénak érezni. Hogyan lehetne ezen változtatni? Talán, ha már gyerekkorban összekötjük őket.

Mi lenne, ha már a fa elültetése is közösségi cselekvés lenne, ha már kis korban a sajátjukénak tekinthetnének egy fát?

Ültessenek fákat a kerületi  óvodás csoportok, általános iskolás és középiskolás osztályok, és amíg tehetik az osztály közösen gondozza, kövesse nyomon a fa növekedését. És majd mutathatja arra sétáló fiatalemberként a barátnőjének, netán apukaként a fiának: Nézd ezt a hatalmas fát apád/anyád ültette!

Az alábbi előterjesztés a szakemberekkel egyeztetve a fentiek okán született. A Köznevelési Bizottság támogatta és remélem a Képviselő-testület is fogja. (és talán még a hivatal-ZVZ Zrt-kabinet Bermuda-háromszögben sem vész el a projekt).

Ha a kezdeményezés beválik évi 80-100 új fát ültethetnek a kerületi gyerekek. És esetleg egy igazi tradíciót teremthetünk.


image12.jpg

A képen a III. kerületi Vizi Óvoda gyerkőcei ültetnek fát.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Várnai László

Önkormányzati képviselő

Környezetvédelmi tanácsnok

Szám: 123-1313/201                                                            

                                                                           Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

Napirend száma:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság

 

Képviselő-testület

  1. október 20-i ülésére

 

Tárgy:

 

A zuglói óvodások, általános iskolások,

 

középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe,

ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta

 

nevelésük elősegítése

 

 

Tisztelt Bizottság!

Tisztelt Képviselő-testület!

 

I.                   Előzmények

 

Hozzávetőleg 70.000 közterületi fa van a zuglói önkormányzat gondozásában, azaz évi 1000 fát kellene ahhoz ültetnünk, hogy az állomány 70 évenként megújuljon, nem számítva a viharkárok, és egyéb balesetek, betegségek miatt kipusztulók pótlását. A zuglói önkormányzat azonban általában évi 200, maximum 300 fát ültetett az elmúlt években, így a közterületi faállomány folyamatosan csökken, elöregszik.

 

A pótlás egy új kerete lehet az oktatási intézmények bevonása, mely a fapótlás mellett a környezeti nevelés, a lokálpatrióta öntudat kifejlesztésében is jelentős lehet.

 

II. Vélemények

 

Zuglóban 29 telephelyen működik óvoda, a nagycsoportos korú gyerekek összességében hozzávetőleg 40 csoportot tesznek ki. Ők koruknál fogva már megértik a fák fontosságát, sőt számos olyan játékos fejlesztő feladatuk van, amelyek a fákkal, a növényekkel, levelekkel, termésekkel, a természettel van összefüggésben.

 

Az iskoláink száma 24, ezekben általában kettő, de van ahol párhuzamosan három osztály van, hozzávetőleg 60 osztály, (1000 gyermek) tanul egy kerületi évfolyamban. Az általános iskolákban az ötödikes évfolyamok osztályai vennének részt a faültetésben, míg a középiskolákban az első évfolyamok vennének részt.

 Tehát ezen osztályok tanulói még három évig közösen gondozhatnák, követhetnék nyomon az általuk ültetett fák növekedését. És zuglói lakosként, családalapítóként   természetesen utána is még évtizedekig.

 

A facsemetéket, ha mód van rá az intézmények udvarán ültetnénk el. (Intézményi udvarokon faültetési programról az elmúlt években nincs tudomásom).

Ha erre nincs mód, akkor az intézményhez legközelebbi fasorban, vagy kerületi közparkban kerülne sor az ültetésre. Pl. a Teleki Blanka Gimnázium tanulói az Ajtósi Dűrer fasor évek óta hiányzó fasori fáit ültetnék vissza. A fák mellett valamilyen módon feltüntetnénk az ültetők személyét, pl.:

„ Nagylevelű hárs

Ültette a Napraforgó óvoda Mókus csoportja 2016-ban.”

 

A tájékoztató táblák elkészítésének, elhelyezésének költsége a ZVK Zrt tájékoztatása szerint ~ 10.000 Ft /db.

 

A faültetés előkészítését, az adott helyre illő fafajták kiválasztását a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. a szokásos módon végezné el, de a beültetés fizikai részét, amennyire lehet a gyerekek végeznék. A fák gondozása, pl. locsolása az adott csoport feladata lenne.

 

Véleményem szerint a faültetés az óvodások, iskolások környezettudatos nevelésének egy fontos része lehet, ha tradícióvá válik várva várt őszi program.

 

 A faültetés a Zuglói lokálpatriotizmust is erősíti, a városi környezet sajátjának érzését is segíti, a környezetünk megbecsülésének is fontos eleme lehet, hisz milyen büszkén mutatja majd pár év múlva majd a barátainak ha arra sétál: ezt a fát én ültettem kiskoromban!  Feltehetőleg egy fát ültető gyerek kamaszkorban nem követ el a közterületi fákban rongálást.

 

Az óvodások, iskolások faültetési programja hozzávetőleg évi plusz 80 fa ültetését tenné lehetővé Zuglóban, és teremthetne egyedülálló tradíciót a kerületi oktatási intézményekben.

 

Javasolom, hogy a faültetés és kapcsolódó kiadások költségét (Bruttó 7 000 000 Ft) a Környezetvédelmi Alapból a Környezetvédelmi Bizottság biztosítsa.

 

III. Bizottsági vélemények

 

Az előterjesztést a Környezetvédelmi Bizottság és a Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság a rendes ülésén tárgyalja, a bizottságok álláspontját a bizottság elnöke a Képviselő-testület ülésén ismerteti.

 

IV. Döntési javaslat

 

  1. számú határozati javaslat

(bizottsági)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Környezetvédelmi Bizottsága

 

/2016. (  .   .)KVB számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A Környezetvédelmi Bizottság a program megvalósításához bruttó 7 000 000 Ft összegű előirányzatot biztosít a Környezetvédelmi Alap terhére.

 

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

 

 

  1. számú határozati javaslat

(Képviselő-testületi)

 

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat

Képviselő-testülete

 

……/2016. (        ) Öh. számú

határozata

 

A zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése című

2016. őszi faültetési program megvalósításáról.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága támogatja a „zuglói óvodások, általános iskolások, középiskolások bevonása a zuglói faültetésbe, ezáltal környezettudatos és lokálpatrióta nevelésük elősegítése” című 2016. őszi faültetési program megvalósítását.

 

A program megvalósításához szükséges forrás, előirányzat biztosításáról a Környezetvédelmi Bizottság dönt.

Határidő:             2016. november 25.

Felelős:                 Polgármester (Kerületi Főmérnökség; Gazdasági Osztály: Zvk Zrt.)

 

A határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

 

Budapest, 2016. október 7.

 

Várnai László

önkormányzati képviselő,

Környezetvédelmi tanácsnok

 g.jpg

 Iskolások fát ültetnek  Kispesten - miért ne lehetne Zuglóban is?

Szólj hozzá!

Szeméttelep a zászló mögött - Tengerszem Budapesten

2016.10.14. 11:43 varnai

Zuglóban az elmúlt évtizedekben- beleértve a polgármestereket - kevesen alkottak maradandót. Magó úr, a zuglói lombiznisz híressége, illegális fémkereskedő azonban - versenyre kelve a papcsáki templomtoronnyal -  kitartó szorgalommal hordja össze hatalmas,  fémből, veszélyes hulladékból, háztartási hulladékból, bútorokból, autóroncsokból álló absztrakt hegyeit.

Igaz, néha ha elégedetlen elkészült művével (vagy amikor rossznyelvek szerint a már el nem adható veszélyes hulladék, szigetelőanyag az egekig ér) ilyenkor nemes egyszerűséggel öngyulladás keletkezik be a "telephelyen", és Újpestig nyúló mérgező füstfelhő  jelzi a zuglói önkormányzati és állami tehetetlenség méretét. Az állam ekkor sok tízmillióért eloltja,  és mentesíti vagy őrzi  Magó úr megunt alkotását.

Magó úr műalkotásait sajnos sosem értékelik kényszerű szomszédai, állandóan feljelentésekkel, hatósági bejelentésekkel zaklatják. Az Öv utca 161 alatti szeméttelepét a szomszédos lakóházakban élők egy év alatt utálták ki,  a hivatal akkor kezdett cselekedni, miután blogot írtam róla.

_ov_164_6.jpg

2015 januárjában a fehér furgon kipakolás közben az Öv utcai lakóparkok ablakai alatt. Ugyanez a kék motorháztetős furgon immár kanapéval a tetején installációként  beépítve a Tengerszem utcai közterületen. Magó úr telephelyet váltott.

furgon_8716.jpg

A Tengerszem utcai telepe kevésbé van szem előtt. Szegény szomszédok több éve irogatnak mindenkinek, jegyzőnek, hatósági osztálynak, polgármesternek, sokszor hónapokig válaszra sem méltatják őket.

Ha a részeg "beszállítók" üzleti vitába keverednek, ha kábelt égetnek, dulakodnak hiába hívják a rendőrséget, rendészeket, eredmény semmi. Az illegális szemét átvétele és lerakása folyik tovább zavartalanul, annak ellenére, hogy Magó úr nemcsak a telket teszi tele hulladékkal, de az előtte lévő közterület, járdát is. Megjegyzendő, a szomszédos telket, ahol hasonló szeméttelepet hordtak össze, saját költségen hét millió forintért a választás előtt takaríttatta ki az önkormányzat.

utca_8720.jpg

Az egy éve így kinéző közterület... Eddig egy 50.000 forintos birtokvédelmi biíságig jutott a zuglói önkormányzat.

A telek belseje:

keritesmogott_8726.jpg

Szerencséjére a hivatalok megértőbbek, a Zuglói önkormányzatban fél évekig  fektetik a lakosok rosszindulatú leveleit, amilyen hosszan csak tudnak elrágódnak egy birtokvédelmen, hogy aztán egy át nem vett 50 ezres bírsággal kimerüljön az igyekezet.

A rendőrség -  hisz az illegális fémkereskedés bűncselekmény - állítólag nyomoz, a NAV amely illegális kereskedés, számlák és nagyjából minden miatt lecsaphatna láthatóan nem igyekszik.

zaszlo_8717.jpg

Szeméttelep a zászló mögött. A lényeg, hogy a nemzeti érzés megvan.

Ma helyszíni szemlére hívtam a hatósági, közterületi osztályt, kíváncsi vagyok mire jutnak.

 

1 komment

Címkék: birtokvédelem Rákospatak Öv utca Zugó tengerszem utca Magó illegális fémkereskedelem szemét égetés veszélyes hulladék lerakás

Mennyire volt jó fenntartója a KLIK a zuglói iskoláknak?

2016.10.06. 15:33 varnai

2017 január elsejétől a zuglói iskoláknak nemcsak a fenntartását, a tanárok fizetését, de az épületek üzemeltetését, karbantartását, felújítási feladatait,a technikai személyzet munkáltatását is az állam veszi át. A hatalmas feladatra az eddigi 198 tankerület helyett 58 kis KLIK centrumot hoznak létre. A zuglói két tucat intézményt a XIII. kerülettel vonják össze. Az önkormányzati üzemeltetés, állagmegóvás zuglói gyakorlatát jól ismerem, de vajon működött-e a feladatmegosztás államra eső része, milyen szinten látta el a KLIK eddig a zuglói iskolákat?

Az új, nemrég kinevezett vezetőt meghívtam a Képviselő-testület október 20-i ülésére, tájékoztasson minket a KLIK eddigi kerületi tevékenységéről.

 

Tisztelt Hazlinger György Igazgató úr,

Elsőként is, mint a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője szeretnék gratulálni a kinevezéséhez.
Szeretném Önt meghívni a Képviselő-testület október 20-i ülésére, hogy megismerhessük Önt. 
Örülnénk, ha a testület megismerhetné a 2017. januári  átadás menetét, tervezett ütemét és örülnénk, ha kapnánk valamiféle tájékoztatót a KLIK eddigi zuglói munkájáról.
Mint képviselők rengetegszer kapunk szülői észrevételeket az iskolák kapcsán. Mivel  az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok teljes körűen gondoskodtak az iskolákról, ezért a lakosok nem tudják jelenleg mi a KLIK és mi az önkormányzat feladata. Néhány konkrét terület, amiről rendszeresek az észrevételek.
Azt kérném Öntől, hogy tájékoztassa a képviselő-testületet a fenntartás átvétele óta  milyen informatikai eszköz beszerzések történtek, hány számítógépet, monitort, szervert, stb. szereztek be, a jelenlegi eszközállomány mennyi, az életkora hogy változott?  Mennyi számítógépet igényeltek az iskolák az elmúlt három évben és mennyit kaptak?
Folyamatosan érkeznek a tanári és szülői panaszok a projektorok hiányára, a fénymásolókhoz, nyomtatókhoz a papír hiányára, (a  szülőktől kérnek be papírt) a festékpatronok hiányára, a gépek karbantartására, javítására, a kiöregedettek lecserélésére. Ezen oktatási segédeszközökből mennyit kértek az iskolák, és mennyit kaptak meg az elmúlt három évben?
 
Szintén  számos szülői, tanári észrevétel érkezik a gyakorlati órák és a kémiai kísérleti vegyszerek fogyóeszközei miatt, és a kémia, fizika, biológia, környezet órák szertári eszközeinek megújítása, pótlása okán.  Ezekből mennyit rendeltek az iskolák és mennyit kaptak?
Mennyi új torneszközt adtak az elmúlt években a zuglói iskoláknak? Mennyi új könyvet kaptak az iskolai könyvtárak? Mekkora volt  e két területen az iskolák igénye?
Mindösszesen a béreken kívül mekkora összeget költött a  KLIK a zuglói iskolák fenntartására?
A szülői visszajelzések alapján úgy tűnik egyre több feladat, költség hárul a szülőkre,  az általuk támogatott iskolai alapítványokra.  Megjegyzem, ez által a jobb hírű, a jobb környéken lévő iskolák, ahová a módosabb szülők járatják a gyerekeiket és a hátrányosabb helyzetű iskolák közti felszereltségbeli különbség  - aminek a csökkentésére eredetileg  a KLIK létrejött -  nem hogy csökken, hanem egyre inkább növekszik.
Köszönöm fáradozását, a pontos napirendről amint tudom tájékoztatom. Jelzem a hivatalos telefonszámuk a 061 795 8042 nem működik, én más telefonszámot nem találtam.
Üdvözlettel,
Várnai László
önkormányzati képviselő, 
Budapest, XIV. kerület, Zugló

Szólj hozzá!