HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Parkolási közbeszerzés, online sugárzás, lisztérzékenység és betelepülési kvóta...

2016.01.28. 11:43 varnai

Izgalmakkal teli maratoni testületi ülés volt a január 21-i. Én, ellentétben a hivatalos médiánk igencsak szelektív, mindenszépmindenjó beszámolójával, a vitákat kiváltó, fontosabb előterjesztésekről is írok. 

Elsőként is megemlékeztünk Burger Gyuriról, aki a héten hunyt el. E kapcsán hozta szóba a polgármester Sápi Attila MSZP-s képviselőt, aki még mindig el van veszve és a rendőrség egyelőre eredménytelenül körözi. Hiányzása még kiegyensúlyozottabbá teszi a képviselő-testületben az egyensúlyt.

Több sürgősségi előterjesztés is érkezett. Ezek között volt az ominózus parkolóautomata beszerzés és üzemeltetés gyorsított közbeszerzési eljárás részvételi szakaszának lezárása. A sürgősségi napirendre vétel oka az volt, hogy kedden a Tulajdonosi Bizottság, a jegyzői törvényességi felhívásra fittyet hányva, döntést hozott a közbeszerzés tovább viteléről. A zuglói Fidesz az országos trendet követve előterjesztette a Nyilatkozattétel a kötelező betelepítési kvóta ellen című politikai pamfletjét állásfoglalást. Ezt nem túl elegáns módon a baloldal nem is akarta napirendre venni, de azért a szavazatommal a napirendre került. 

Sorra módosítjuk, felfrissítjük a környezetvédelmi tárgyú rendeleteinket, a fapótlásit,és a többit. Egyhangúan ment át.

Másodikként a helyiségeink bérletének szabályait módosítottuk, itt a Fidesz minden indoklás nélkül tartózkodott.

Harmadikként a köztisztviselők jogállásáról szóló rendeletet módosítottuk, lényegében az osztályvezetői, helyettesi, csoportvezetői elnevezések rendezése,  most az MSZP-n volt a tartózkodás sora.

Korrigáltunk az új szociális támogatási rendeleten. Két hete a Szociális monitoring kerekasztalon áttekintettük az elmúlt évi tapasztalatokat és annak megfelelően most megemeltük a kereteket, a közgyógyellátásból kiesőket is próbáljuk bevenni a rendszerbe, igyekszünk általában rugalmasabbá tenni a szabályozást, több méltányossági mérlegelési  lehetőséget hagyva.

Igencsak fontos volt a vagyonrendelet Rozgonyi Zoltán által beadott módosítása. A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság hatáskörét önálló vagyoneladás, vétel, stb. kapcsán 150 millióról 50 millióra redukáltuk volna. A szocik persze tiltakoztak, hisz a TKB a saját különbejáratú kiskirályságuk  (6 szocialista, 2 fideszes, 1 jobbikos taggal) , míg a Képviselő-testületben más szervezetek támogatását is meg kell szerezniük egy-egy döntés átviteléhez. Én már a kezdetektől sokalltam a TKB jogosítványait, ezért támogattam az indítványt, mint ahogy az LMP-s Barta is. Furamód az előterjesztés a Jobbikos Czeglédin bukott el, aki a szocialista frakcióval szavazott, ezért az előterjesztés 9 - 9-el nem ment át.

Politikai állásfoglalássá lett téve a főváros és a kerületek közti forrásmegosztás véleményezése. A Parlament a friss, Tarlós tudta nélkül hozott új törvénnyel idén 230 milliót vesz el a Zuglótól, 2017-ben meg még kétszer ennyit. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tavalyhoz képest még így is 400 millióval többet kapunk, mert nőttek a fővárosban az iparűzési adóbevételek. A fidesz NEM szavazata ellenére megszavaztuk, nem mintha ez bármit is számítana bárhol. Max. véletlenül kap a kerület egy újabb rendkívüli törvényességi ellenőrzést. 

A főépítész beszámolt az elmúlt négy év jogi szabályozási munkáiról. Én igazából építkezési számokat, trendeket akartam volna hallani.

Pár tételt elfelejtettek (!) beárazni, ezért immár 80 millióba  kerül a Rákosfalva park térrekonstrukciója...  a Fidesz tartózkodott. A 2018-as választás napja előtt biztos kész lesz, nem kell félni.

Hosszas vita után nem fogadtuk el a beszámolót 2015 évi lefolytatott és folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokról.  A már így is jelentősen megtöpörödött és meghökkentő átváltozásokon átmenő Közbeszerzési tervünk 2015-re  17 közbeszerzést irányzott elő, ebből 7 eredménytelenül zárult, és több el sem indult forráshiány vagy műszaki előkészítés hiánya miatt. Egy  blogposztban nemsokára bővebben írok a közbeszerzéseinkről. 

Az Átláthatósági biztos beszámolóját a biztos úr távollétében vitattuk meg, vagy annyira átlátható volt, hogy észre sem vettük.  Az amúgy korrekt honlap elemzés során csak azt nem vette észre, hogy kilenc hónap alatt pont a saját szerződései nem lettek rá feltöltve. Ezután hosszabb idő azzal ment el, hogy sikertelenül próbáltuk a polgármester úrtól kibarkóbázni mennyit keres a biztos úr.  A biztos személyéről , havi 700 ezer forintnyi szerződéseiről ITT olvashatnak. 

Szociális szépségszalon nyílik az Erzsébet Királyné úton. (már nem tudtam mi hiányzik Zuglóban)  Ennél fontosabb, hogy öt plusz státuszt adunk a Zuglói Család és Gyermekjóléti Központnak. Mivel Magyarország egyre jobban teljesít, ezért egyre több munkája van a családsegítőnek, egyre többen szorulnak rájuk... Megjegyzendő még így is kilenc fővel kevesebb emberrel dolgoznak, mint az a törvény előírja.

Hat millió forinttal támogatjuk a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítványt, mely drogprevencióval foglalkozik.

 Hosszas vita a 2016-os rendezvénynaptárról. A Fideszesek Sport Kft-jüknek míg a szocik Cserepesház Kft-ért küzdve úgy marakodtak egy-egy rendezvényért, mint két gazda a pitbulljaiknak egy-egy jobb húsos cubákért. Módosítók módosítót értek, végül elnapoltuk. Tessék szépen zárt ajtók mögött osztozkodni.

Három évvel az első testületi határozat után talán megvalósul a testületi ülések videós rögzítése, online sugárzása, és archiválása. A vitában kiderült, a Fideszesek és a szocialisták nem tudták, vagy nem akarták érteni, mire is jó ez a más önkormányzatokban, például a Fővárosi önkormányzatban már évek óta sikeresen működő dolog. A Pénzügyi Bizottságban egyikük sem támogatta az előterjesztést.  A szocik végül miután rájöttek, hogy irtó kínosan venné ki magát, ha leszavaznák, választ kaptak kérdéseikre, nyögve nyelve  megszavazták. A Fidesz tartózkodott.  Azért arra kíváncsi leszek fizikai valójában mikor szerelik fel és mikor indul el a közvetítés. Mert ezután az állampolgár utólag is bármelyik őt érdeklő napirendre rákereshet, nyomon követheti a vitákat, megnézheti, hogy az ő képviselője miként muzsikál a képviselő-testületben. A vitában jogosan merült fel, hogy miért csak egy árajánlat van. A válasz az volt, hogy mert a Mikrovote szavazógépeinkkel együtt működő kamerarendszer értelemszerűen a  legolcsóbb, minden másnál egy komplett új rendszert kell kiépíteni. A kamerák mindig a bekapcsolt mikofonú képviselőt mutatják, a rendszer napirendi pontokra, előterjesztésekre, és képviselőkre keresve is működik. A négy kamerás rendszer ára 5,8 millió forint, a tárhelyet havi 80 ezer forintért biztosítják. Viszonyításképp: éppen ennyit fizetünk az idén senki által nem látogatott erdélyi házunk havi gondnokságáért.

22. Bebizonyosodott, tényleg nem kell nekünk még egy rendőrségi konténer. Miután az előző is hónapszám  üresen szomorkodott, én nemigen vártam más eredményt.

24. Voilá, már itt is az új helyiségbérleti rendeletük kiskapujának, az eseti kedvezményes bérbeadásnak az első fecskéje, egy SzDSz-Szoldaritás közeli család Kft-jének személyében.  Nem ment át, de megpróbálták. Most látni milyen jó, hogy ez a hatáskör testületnél maradt, és ez az előterjesztés egyben ékes bizonyítéka, hogy miért kell minden tulajdonosi jogosítványt amilyen gyorsan csak lehet visszahozni a képviselő-testülethez. 

Hosszú sorban következtek a nyolc bizottság, és a tanácsnokok éves beszámolói. A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság beszámolóját a Fidesz nem támogatta, míg cserébe a szocik NEM-mel szavaztak az én és Kovács Balázs tanácsnoki beszámolójára. 

Már este 6 óra is elmúlt mire a 40-es napirend fölött járva a sürgősséggel felvett előterjesztések sorra kerültek. Jó egy órás kemény vitát generált a parkolóórák telepítése és üzemeltetése közbeszerzés. A sürgősségi napirendre vétel oka az volt, hogy kedden a Tulajdonosi Bizottság a jegyzői törvényességi felhívásra fittyet hányva döntést hozott az ajánlat kérésről. Végül Karácsony Gergely polgármester előterjesztése Karácsony Gergely polgármester tartózkodásával : )  Barta (LMP), én (Civilzugló Egyesület),  és a Fideszesek NEM szavazataival, Szabó Rebeka (PM), és Czeglédi János (Jobbik) tartózkodásával nem ment át. Tehát az előterjesztést csak a hét szocialista képviselő támogatta.    A milliárdos főösszegű közbeszerzés furcsaságairól egy későbbi blogban hosszabban írok. 

Hat és fél milliót szavaztunk meg a Menhely Alapítványnak, hogy a kerületi hajléktalan ellátásban segítsen. A kerület méretéhez képest meglehetősen kevés alvóhellyel rendelkezik,  aznap is ott vacogott paplanok alatt egy szerencsétlen a Thököly sarkán, ötven méterre a hivataltól.

 Hosszas, nem a zuglói testületi ülésre való vitát hozott a Nyilatkozattétel a kötelező betelepítési kvóta ellen című Fidesz frakció által jegyzett előterjesztés. Én a magam részéről  nem tartom elfogadhatónak, hogy minden menekültsátuszért folyamodót "illegális migránsnak" bélyegeznek. Aki látott már a szíriai öt éve húzódó polgárháborúból képeket, rommá lőtt városokat, látta a kősivatagokban álló százezres sátortáborokat, az megérti, miért vágnak neki a tengernek életüket kockáztatva a családok, miért gyalogolnak hóban-fagyban pár éves kisgyerekekkel a karjukon ezer kilométereket. És nem a szögesdróthoz nyúl, hanem segít, ahogy tud.  Aki kicsit bölcsebb, és nem csak a zsigeri érzelmeire hallgat,  félelmekre és idegenkedésre játszik, az meg tudja érteni, hogy a menekültek maguk is áldozatok. Netán meglátja a történelmi párhuzamot: 1956-ban  közel 300 ezer magyar menekült vágott neki a zöldhatárnak (illegális migránsként és jó részük gazdasági menekült volt), és senki nem akarta szögesdróttal megállítani őket, hanem Kanadától Ausztriáig mindenütt befogadták őket. A nyilatkozat amúgy sajnos nem kéri, hogy a nemzetek közössége, és leginkább a nagyhatalmak végre próbáljanak politikai megoldást találni a nem kis részben általuk létrehozott polgárháborúkra, káoszra és az abból kinövő Iszlám Államra, ami Afganisztántól Líbiáig létrejött.    Az előterjesztés nem ment át. A szavazáskor a Jobbikos képviselő kikapcsolta a gombját. Tudtommal a Jobbik kiállt  betelepítési kvóta ellen, akkor miért nem támogatta, nem értem, mint ahogy azt sem értettem miért nem támogatta a Vagyonrendelet módosítást... 

 

Szólj hozzá!

Láthatatlan átláthatósági biztosunk

2016.01.26. 10:15 varnai

Zuglónak márciusban Átláthatósági Biztosa lett, hurrá! A kinevezés azonban valamiért titokban történt, sem a képviselő-testületet, sem a médiát nem sikerült értesíteni erről a remek hírről a kerület átláthatóságával a médiában gyakorta büszkélkedő polgármesterünknek.

Kilenc hónapig tehát a Biztos fedett személyként dolgozott, de most, hogy elkészült a nagy mű, a "jelentés a honlapunkra többé-kevesebb sikerrel feltöltött szerződésekről",  fellebbent a fátyol az egyben szimbolikus pozíció birtokosának személyéről is. The winner is:

a.) Horváth András, a NAV ügyeit feltáró hős adóellenőr,

b.). Majtényi László doktor, volt adatvédelmi biztos,

c.).  Kaltenbach Jenő közigazgatással is foglakozó elismert jogtudós, volt kisebbségi biztos, 

d.) egy ismeretlen jogász szakember.  

Nem, egyik sem. A kiválaszott Dr. Békefi László lett. Ő a MSZP egy felvállalt embere, egyik háttér ügyvédje,  Tóth Csaba bizalmasaként a zuglói Választási Bizottságba delegált tagja találtatott a legalkalmasabbnak Zugló átláthatósági biztosának szimbolikus posztjára. 

rtl-62490-12294300.jpg

Bizony, a keményen dolgozó párt kisembereket meg kell becsülni, ki kell fizetni, és ha Török Zsolt éhségmenetekben kigömbölyödött exszóvivő állást  kaphatott Zuglóban, nehogy a választási gürizésben megfáradt ügyvédek éhesen maradjanak. (dr. Békefi volt az, aki az önkormányzati választáson a Civilzugló egyik képviselőjelöltjét mindenféle ígéretekkel megpróbálta a visszalépésre rávenni)

Csakhogy ez a kiválasztás több szempontból is szerencsétlen. Egyrészt a jelen működést nem fogja kritikusan szemlélni valaki, aki napi szinten részt vesz a kerület vezetésében, hisz  dr. Békefi László a  Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság MSZP által delegált tagja, e mivoltában pedig szó szerint döntő szerepe van kerületünk sok száz milliós közbeszerzéseiben, vagyonértékesítéseiben.

Hogy az objektivitás már elsőre mennyire nem sikerült arra jó példa, hogy a Biztos úrnak kilenc hónapig nem sikerült észrevennie, hogy épp a saját szerződései nem lettek feltöltve a honlapra. (e hiányosságot, furamód, miután a testületi ülésen felhívtuk rá a figyelmet, még aznap sikerült pótolni) 

Szerződések? Bizony többes szám, mert nem egy ügyben bízták meg dr.Békefi urat, hanem egyből két megbízási szerződést is kötöttek vele. 

A havi 200 ezer forintos fáradtságos honlap megfigyelés, ebben testesedik ki a Biztosi munka, mellett ugyanis  szintén 2015. márciusában szerződést kötöttek vele a 2010-2014 közötti szerződések átvizsgálására is havi 500 ezer forint összegben. (ezért havonta 20 óra munkát végez...  ennyiért egy főállású jogászt is bőven felvehettünk volna, aki a hivatalban havi 160 órát dogozik )

A polgármester Magyar Narancsnak adott interjúja szerint december elejére el is készült a jelentése - mely eddig ugye 5 millióba került. Az anyag viszont furamód azóta sem került sem a testület elé, sem nyilvánosságra. Mint közpénzből készült anyagot, közérdekű adatként kértem a nyilvánosságra hozását. 

Attól tartok Békefi úr kiválasztása e munkára különösen szerencsétlen, sőt kontraproduktív döntés volt a valóban fontos cél,  a Papcsák korszak számos kétes szerződésének vizsgálatában. A kerületi Fidesz semmiképp nem fogja őt semlegesnek elfogadni, jusson bármilyen eredményre a vizsgálat, legyen bármennyire tényszerű és jó az általa lerakott anyag, azt politikai támadásként fogják értékelni és ekként elhárítani.

Én a magam részéről már erősen kétlem, hogy van-e valós szándék a fura ügyletek  ( Mazsu ZVZ Zrt. igazgató ügyei, a HBF Kft. Ligetsor Bau, LS Group, Nyír, Hungast közbeszerzések, a Sárhegyi, Kovátsist, Kovács ügyvédi megbízások, hogy csak a médiában is ismerteket említsem) feltárására, hisz eddig Karácsony nem tett egyetlen ügyben sem feljelentést. Leginkább időhúzás folyik, mert  hát csak nem fogja a polgármester a saját Fideszes alpolgármesterét feljelenteni, azaz kirúgni az egyik politikai lábát. És hát az elmúlt négy évben az MSZP sem tett semmit a papcsáki ügyek nyilvánosságra kerüléséért, én oknyomoztam, én pereskedtem, félő most is csak a zsarolási potenciál növeléséhez keresnek muníciót)

Hogy a megbízás kínos voltát Karácsony Gergő is érzi afelől nincs kétségem, hisz nem lehetett véletlen, hogy  nem hozták nyilvánosságra a megbízások tényét, hogy éppen e két szerződés nem került fel a honlapra, és a testületin sem akart felelni a megbízások összegére vonatkozóan. Láthatóan roppant kínos neki ez az egész, de hát, ahogy a mondás tartja, aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. 

Én sajnálom, hogy erre a posztra nem sikerült egy pártfüggetlen szakembert találni, ezt az új, szimbolikus pozíciót is beáldozták, már az elején politikai kifizetőhellyé silányították.

Mindenesetre dr. Békefi László ügyvéd a két megbízási szerződéssel és a TKB tagsággal  havi 773.000 Ft-ot kap havonta a zuglói önkormányzattól, mely kissé több mint polgármester munkabére. Biztos megéri nekünk?

Az ügy kapcsán még két megjegyzésem van:

 Mielőtt a fidesz bérencezésbe páran belekezdenének jelzem, a papcsáki megbízási szerződéseket 2011 tavaszán hasonló következetességgel hoztam nyilvánosságra.

 A kerületi MSZP az elmúlt hónapokban sorra kirobbanó kínos ügyeivel, a megemelt tiszteletdíjakkal, Török  álláshoz juttatásával, Sógor képviselőjük holokauszttal viccelődő posztjával, Sápi képviselőjük 100 milliós köztartozású cégügyeivel, eltűnésével,  gyanús közbeszerzéseikkel most nullázzák le (váltják nem is annyira aprópénzre) azt a jelentős politikai győzelmet, amit a baloldal itt Zuglóban 2014 tavaszán és ősszel közösen elért. Mely országosan is példamutató lehetett   - volna.  Azaz dolgoznak a Fidesz zuglói visszatérésén.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: zugló Karácsony Gergely Papcsák Ferenc megbízási szerződés Tóth Csaba átláthatósági biztos dr. Békefi László

Közbeszerzési tanácsadás, átláthatósági biztos, közmeghallgatás - Közérdekű kérdések

2016.01.19. 10:41 varnai

A kerület aktuális ügyeiben tettem fel Közérdekű kérdéseket a Képviselő-testület január 21-i ülésére. Napirenden lesznek továbbá a közbeszerzéseink, köztük a milliárdos parkolóóra beszerzés és üzemeltetés, az átláthatósági biztosunk jelentése, és még sok egyéb. Az ülés a jobb és baloldal képviselőinek kiegyenlített létszáma miatt (bár reméljük, addigra Sápi képviselő épségben előkerül)  különösen érdekesnek ígérkezik.
Tisztelt polgármester úr, tisztelt jegyző asszony,
.

1.

a.)  Érvényes volt-e a decemberi közmeghallgatás? (volt-e valamikor a határozatképességet megállapító szavazás, folyamatosan jelen volt-e 12 képviselő?)

b.) Ha nem, akkor mikor tervezik a közmeghallgatást  megismételni?  

c.) Miért maradt távol a polgármester úr teljes frakciója, az Összefogás képviselői? Nem érzik-e azt hogy ezzel megsértették a közt, a lakosságot?

 

2.

A médiában megjelent, hogy decemberre elkészült egy az előző ciklus szerződéseit átvizsgáló jelentés. Miért nem került ez már a képviselő-testület elé?

 Ki, kik készítették, mennyiért? Kérem a jelentés nyilvánosságra hozatalát.

 

3.

Most, hogy egy év után kiderült: a kerület rendelkezik Átláthatósági biztossal, Dr. Békefi László személyében, több kérdés vetődik fel: 

a.) Miért nem lett a megbízás sosem nyilvánosan bejelentve? Milyen módon, milyen szempontok alapján került ő ebbe a pozícióba? 

b). Mióta dolgozik e pozícióban, milyen módon fizetjük, eddig mennyit fizettünk ki e munkakörért? 

c.) A  most testület elé kerülő anyagon kívül milyen anyagokat készített, menyiért? Kérem ezeket csatolni.

d.) Képes-e valaki a jelen működést kritikusan szemlélni, aki vezetés része, hiszen a szocialista párt külső bizottsági tag a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságban? 

e.)  Alkalmas-e valaki Átláthatósági biztosnak, aki nincs benne a Köztartozásmentes Adatbázisban?

 

 

4. Van-e más hasonló tanácsadó, ügyvéd, ügyvédi iroda, alkalmi megbízott,  stb. aki szerződésben áll az önkormányzattal, vagy az önkormányzat cégeivel? (pl.  tanácsadó a Sport kft-nél) Kérem csatolják e szerződéseket, megbízásokat.

 

 

5. A Dr. Varga Dóra Ügyvédi Iroda mint közbeszerzési tanácsadó szerződésben áll mind a hivatallal, mind a Városgazdálkodási Zrt-vel. 

a.) Áll-e szerződésben más cégünkkel?

b. ) Megbízása óta a kétszer 500e Ft / hó alapdíjon felül mekkora összeget fizettünk ki (mely hónapokban mely ügyért hány plusz órát számolt el), az irodának? Kérnék egy részletes összesítést mind a hivatali, mind a Zrt-s kifizetésekről.

c.) Ki és milyen elven választotta éppen ezt az irodát, volt-e pályáztatás? 

d.) Tudomása van-e a polgármester úrnak, hogy ez az ügyvéd a Weinek időszakban is jelentős összeget vett fel az önkormányzattól?

e.) Tekintettel a sok problémás, érvénytelen közbeszerzésünkre, elégedettek-e az iroda munkájával?f.) Az előző ciklusban az önkormányzatnak dolgozó közbeszerzési tanácsadó mekkora javadalmazásban részesült?

Fáradozásukat köszönve, 
Várnai László képviselő
Civilzugló Egyesület

Szólj hozzá!

Címkék: közmeghallgatás Dr. Varga Dóra ügyéd átláthatósági biztos közbeszerzési tanácsadó

Így dolgozik a Képviselő-testület, - aktivitás számokban. Évértékelés 2.

2016.01.13. 22:59 varnai

A 2015-ös évet új képviselő-testülettel kezdte Zugló. Ilyenkor egy év elteltével mindig ideje van az értékelésnek, melyet több részben írok meg. Elsőként beszámoltam róla, hogy a Civilzugló Egyesület mi mindent tett tavaly, most nézzük  a képviselő-testületünk munkáját számokban.

Ki hányszor vett részt a képviselő-testületi és bizottsági üléseken és hányszor hiányzott?  Ki hány előterjesztést írt, és hány módosítót adott be? Melyikünk hány napirendi pontot, hány előterjesztést érzett elég fontosnak ahhoz, hogy hozzászóljon, véleményt alkosson róla, netán megpróbáljon befolyásolni egy döntést, vagy legalább megindokolja szavazatát?

102920_zuglotestulet.jpg

Balról jobbra: Sokacz Anikó, Hevér György, félig takarásban Sápi Attila, Sógor László, Bihary Zoltán, Pécsi Diana, Felkai Tamás, majdnem teljesen takarásban Tildy Balázs, Hajdú Flórián, Karácsony Gergely polgármester, félig takarásban Kovács Balázs, Szabó Rebeka, félig takarásban Erdős Dóra, Rozgonyi Zoltán, Gyügyei Attila, Barabás Ferenc, Cseke Vanda, Dr.Varga Péter, Czeglédi János, Várnai László, Barta János, Lévai Sándor

A táblázatot a decemberi közmeghallgatásra kérte ki egy lakos.

egyenikepviseloimunka_blog_1.jpg

A számokhoz háttérként: egy évben  általában 12-15 testületi ülést tartunk, melyeken 35-60 közötti napirendi pontot tárgyalunk. Melyek a vitát sose generáló egyszerű technikai módosításoktól, egyéni támogatási kérelmek eldöntésén, intézmény-vezetők kinevezésén át a cégbeszámolókig, a milliárdos ingatlanfejlesztéstől a szociális területig terjedő koncepciók megvitatásán át, az önálló ülést igénylő, huszonmilliárdos főösszegű 120 oldalas éves költségvetés megtárgyalásáig terjed.

A munka az előterjesztések elolvasásával, hátterük megismerésével (nem ritkán évekre visszamenőleg), szakmai tájékozódással, (jogász, építész, stb.) politikai egyeztetések többszöri körével, majd a bizottsági  üléseken és testületi ülésen megvitatásával és eldöntésével jár. Ez a képviselők egyik legfontosabb, de korántsem egyetlen dolga.

E részvételhez lehet viszonyítani az egyes képviselők tiszteletdíjait, melyek ITT nyilvánosan elérhetőek, böngészhetőek. A képviselők közül többek jövedelme még  jelentősen növekszik az önkormányzati cégek ZVZ Zrt. és a Sport kft.  felügyelő bizottságaiban kapott tiszteletdíjakkal. 

A testületi ülések nyilvánosak, (az ülések online közvetítését, rögzítését, online visszanézhetőségét egy, és az előző három év alatt nem sikerült megvalósítani) és akár egyetlen ülés  élőben végig hallgatása  is igen tanulságos lehet bármely zuglóinak. A legközelebbi ülésünk január 21-én, 10 órakor kezdődik.

Mindenkit várunk!

Szólj hozzá!

Mit tett a Civilzugló Egyesület 2015-ben?- évértékelés 1

2016.01.04. 18:52 varnai

Véget ért a kampány, bejutottunk az önkormányzatba, ezentúl nem fogunk semmit csinálni? - kérdezte egyik  tagunk 2014 végén.

Aztán mire észbe kaptunk annyi mindent csináltunk, hogy ki sem láttunk egész évben a munkából. Íme, egy, a közgyűlésünkre készült  évértékelés a Civilzugló Egyesület 2015-ös tevékenységéről.  Ebben a felsorolásban a folyamatos önkormányzati, bizottsági  szakmai munka, a képviselői tevékenységgel összefüggő tevékenységek, pl. az előterjesztések, közérdekű kérdések nem szerepelnek, az a következő beszámoló témája.

Lássuk időrendben:

2015. január 27-én Lehet Waldorf iskola Zuglóban?” címmel lakossági fórumot szerveztünk a Zuglói Civil Házban, neves szakértő vendégek bevonásával, elfogadta meghívásunkat Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus is. A telt házas rendezvényen kb. 180 fő vett részt. Az ott összejövő szülők ezután találkozók, előadások során vettek részt,  és igen gyorsan kialakult a  szervezők kemény magja. E tucatnyi ember kemény munkával, heti munkatalálkozókon kialakította a tervezett iskola alapelveit, szervezeti felépítését, az egyesület alapszabályát, ennek eredményeként mára bejegyzésre került a Zugló és környéke Zeg-zug Waldorf Egyesület!  Rendezvény sorozatot indítottak, találtak iskolatanítót, épületeket néztek meg és minden esély meg van rá, hogy 2016 őszén Waldorf iskola induljon el Zuglóban.

1798709_998677540160983_2673119127891956206_n.jpg

 

2015. február 27-én Részt vettünk és felszólaltunk  a„Konzultációs fórum a zöld,építészeti, és VI, VII, XIV kerületi civil szervezetek számára”című rendezvényen, amit a Városliget Zrt. szervezett a kötelező konzultáció jegyében.

 Márciusban aktívan, mindhárom alkalommal több egyesületi taggal részt vettünk a zuglói Önkormányzat szervezte „Állampolgári Tanács Zuglóban” mindhárom fordulójában.

2015. április 28-án „Civil a pályán,vagyis az önkormányzatokban”címmel lakossági fórumot szerveztünk a Zuglói Civil Házban, neves civil önkormányzati résztvevőkkel. Vendégünk volt Wittinghoff Tamás, Budaőrs polgármestere,  és más sikeres civilek, soroksári és szentendrei civil önkormányzati képviselők.

11205122_1056999984328738_8517848352598979537_n.jpg

A beszélgetést Karácsony polgármester is érdeklődéssel hallgatta végig.

2015. április 17-én részt vettünk és felszólaltunk a „Mindent a maga helyén – Múzeumliget vagy tudatos városfejlesztés” című rendezvényen, melyet a Magyar Tudományos Akadémia épületében, a Magyar Urbanista Társaság szervezett. A mi kezdeményezésünkre került bele a kiadott állásfoglalásba a fejlesztés leállítását kérő mondat.

2015. május 9-én „Túr de Rákosrendező”címmel kerékpáros felvonulást szerveztünk, a Rákosrendezőn átvezető, pontosabban át nem vezető kerékpárútért és a kerület hiányzó vagy rossz állapotú bringaútjaiért.

kerekparos_vonulas_blog.jpg

A rendezvényen 3-500 kerékpáros vett részt, és felszólalt rajta László János, a Kerépárosklub elnöke is. 

2015. Május 30-31 Aluljárófestés a GeotheGuerilla csoport, valamint a Szent István Gimnázium diákjai segítségével. Kifestettük a XIV. Mexikói úti kisföldalatti végállomás közelében egy rettenetesen elhanyagolt gyalogos aluljárót.

mexikoi_aluljaro_2401net.jpg

11377323_1075425785819491_4095296813345102463_n.jpg

  Ilyen volt, ilyen lett!!! A gimnazisták, és az egyesület tagjai mellett tucatnyi gyerkőc is lelkesen pingált.

2015. június 23-án hatalmas színes lufikkal, a Városliget beépítése ellen tiltakozó demonstrációt tartottunk a Fővárosi Közgyűlés előtt, kérve a fővárosi képviselőket, ne szavazzanak meg a Városliget számára hátrányos előterjesztéseket.

lufidemo_2662.jpg

 A múzeumok mint lufik.

2015 július közepétől az októberi tüntetésig majd minden nap kitelepültünk a Városliget illetve a környező kerületek egy-egy pontjára, és a Városliget beépítése ellen tiltakozó petíciónk támogatására. Végül összesen több mint 20.000 tiltakozó aláírást gyűjtöttünk!

11954662_1125205217508214_4601411364610724669_n.jpg

 11666168_1096553737040029_2153224794838506648_n.jpg

11010551_1134114493283953_7091636595527518833_n.jpg

12003945_1136702793025123_1160790127991854011_n.jpg

Aláírásgyűjtés éjjel-nappal, kánikulában, esőben.  Nappali műszak a Damjanich utca sarkán majd egy kis költözés után késő éjjelig a Kertem előtt, de álltunk a Kisföldalattinál, a 70-trolinál, a  Bosnyák téren, az Őrsön és a Keleti pályaudvarnál is.

2015. szeptember 15-én jelent meg a ZUGLAP című, saját, időszakos kiadású újságunk Városligeti különszáma (melyben a Liget projekt környezetkárosító és egyéb, a környékbeliek és Liget-használók életminőségét rontó hatásokat elemezzük), minden Zuglói, valamint a Liget-közeli VI és VII kerületi postaládába eljuttatva.

11863396_1120458944649508_4646304544630264353_n.jpg

Az újság hátsó oldalán, a sok ködösítő propagandát helyretéve, objektíven próbáltuk bemutatni, mely épület hová kerülne.

2015. szeptember 23-án "Tiltakozó látványkátyúzás”-sal mutattuk meg, milyen jellegű felújításokat szeretnének a Ligetbe járó emberek – például a töredezett, babakocsival, görkorival járhatatlan járdák rendbehozatalát.

betonoza_varosliget-blog.jpg

 Mi is szeretjük a betont a Ligetben!

2015. szeptember 26-án "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!” című tüntetést szerveztünk a Városliget védelméért, a tiltakozó tömeg a szemerkélő esőben a Városligeti Királydombról indulva a Parlament elé vonult. ahol az összegyűjtött 20.000 aláírást szerettük volna átadni. (Erre akkor nem nyílt lehetőség, nem akarta senki átvenni.) Ráday Mihály és jómagam beszédet mondunk a Királydombon.

12065522_1147308971964505_5200147487371227765_n.jpg

12088502_1147308818631187_332340373105708431_n.jpg

Hozzávetőleg ezer fő sétálta végig az öt kilométeres távot az esőben.

2015. október 3-án a Zuglóban működő civil szervezetek bemutatkozási lehetőségének helyt adó „Civilek Uccája” rendezvényen  vettünk részt, igyekeztünk minél szélesebb körben megismertetni Egyesületünket, tevékenységünket.

2015. október 10-án „Túr de Rákosrendező 2.0”címmel újabb kerékpáros felvonulást szerveztünk, mivel az ígéretek ellenére fél év alatt semmilyen előremozdulás nem történt, de most egy sokkal hosszabb utat bringáztunk be, a nyomvonallal megmutattuk, melyek azok az utak, igény lenne kerékpárút építésére.

kerekparosgumik_blog.jpg

Az önkormányzat lépcsőit és a Teleki Blanka utat kidurrant belsőkkel borítottuk be, jelezve, hogy elfogyott a türelmünk, és elvárjuk a cselekvést. A következő testületi ülésen döntés született, egy kiszélesített járda kerékpárút építéséről.

 2015. október 26-án az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén  felszólaltunk a Liget-projekttel foglalkozó napirendi pont kapcsán, és sikeresen átadtuk a petíciónkat Baán Lászlónak a  20.000 tiltakozó aláírással.

10537029_1160381077323961_1592126719299090357_n.jpg

Felszólalás a Parlament Kulturális Bizottságának ülésén.

2015. december 12-én a Fővárosi Állatkert meghívta az egyesületet és bemutatták a tervezett Biodóm és egyéb fejlesztéseik terveit.

Mindezen munkák, tevékenységek, a rendezvények és a meghirdetésükbe beletett sok-sok ezer munkaóra, szórólapozás, plakátolás, aláírásgyűjtés, nem jöttek volna létre a csapat nélkül. Az egyre növekvő, egyre jobban összekovácsolódó,  baráti társasággá kovácsolódó keménymag és a több tucatnyi alkalmanként bekapcsolódó tagunk, szimpatizánsaink nélkül. Köszönet érte!

rekosrendezo_civilzuglosok.jpg

A tavaszi kerékpáros vonulás lebonyolítói

civilzuglocsapat.jpg

  Aláírásokkal, csirkepörkölttel és esernyőkkel készülve  a városligeti tüntetésre. Alelnökünk, Zágon Zsuzsa, aki a fenti összeírást készítette épp máshol, Gindert Laci és többen már a helyszínen pakolnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tüntetés kerékpárút városliget aláírásgyüjtés rákosrendező Civilzugló Egyesület aluljáró festés

süti beállítások módosítása