HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ismét bringázunk!

2016.05.23. 13:01 varnai

Immár harmadik alkalommal rendezzük meg a Túr de  Rákosrendezőt, a zuglói critical mass-t. A kerületi kerékpáros kritikus tömeg kitartóan - igaz egyre türelmetlenebbül -  kéri, hogy a MÁV és a zuglói önkormányzat tegye kerékpárral balesetmentesen átjárhatóvá a rákosrendezői átkelőt, az önkormányzat építsen több kerékpárutat, és tartsa rendben, újítsa fel a a meglévőket. 

Nem nagy kérések ezek, pár milliós tételek, miközben a MÁV-nál leginkább forint milliárdok mozdulnak. A zuglói önkormányzatnál, ha nem is milliárdok, de tiz milliók könnyedén repkednek,   az előző testületi ülésen szavaztak meg 15 milliót a FIVOSZ támogatására, akik a kerületi fiatal vállalkozók számára csinálnak marketing kampányt, míg macska ivartalanításra 1,3 milliót adtak.

A hangzatos polgármesteri ígéret, miszerint, "Ha kell akár a saját polgármesteri keretemből is megépítem a kerékpárutat!", sajnos beváltatlan maradt, végül az MLSZ épített TAO pénzből a kerületnek egy semmilyen építészeti szabványnak meg nem felelő, 190 centi széles műkő járdát, egy sárga csíkkal a közepén. (gyalogosoknak előzni tilos?)  Az már csak hab a tortán, hogyha kerékpárút, akkor miért a rázós térkőből van...? A járdák építése és karban tartása amúgy kötelező önkormányzati feladat. A  kérésünk, hogy a járda mellett épüljön egy 2 méter széles kétirányú aszfalt kerékpárút.rakosrendezo_9702blog.jpg

 rakosrendezo_9706blog.jpg

A kerékpárosok számára hagyott 90 centi még egy bringásnak is kevés, nemhogy kettőnek. A kerékpárosok és a gyalogosok összeeresztése amúgy igencsak balesetveszélyes és felelőtlen elgondolás.

A következő 150 méter a MÁV-é, de ők a hagyományőrzés jegyében semmit sem változtattak, maradt a második világháborús időket idéző állapot, a szétlőtt állomásépületet korhűen töredezett macskakövekkel övezik. A MÁV  sajtóosztálya tavaly ezt a választ adta:

A Civilzugló Egyesület által jelzett útátjáró aszfaltburkolatának állapota elsősorban a közúti gépjármű forgalom számára biztosítja a közlekedési lehetőséget. Az úttest Teleki Blanka úti szakaszán és azzal párhuzamosan kijelölt kerékpárút nincs. Az útátjárók aszfalt és kőburkolatának állapotát a vasúttársaság időszakonként megvizsgálja. Ha az ellenőrzések és vizsgálatok alapján szükségesnek tartják a javítást, akkor azt a MÁV beépíti a beruházási tervébe, ami jelenleg nem tartalmazza az átjáró felújítását. Ugyanakkor az átjáró átépítése része a Budapest-Nyugati pályaudvar elérhetését, a közlekedési feltételek javítását szolgáló un. Nyugati 1/a rekonstrukciós programnak, amely a 2014-20-as EU-s költségvetési időszakban megvalósítani tervezett projektekről szóló kormányhatározatban szerepel. A projekt megvalósítása során az átjáró is jelentősen megváltozna, a keresztezett vágányok száma is csökkenne. A főváros tervei között pedig szerepel az átjáró helyén egy felüljáró megépítése, melynek megvalósulását követően a szintbeni kereszteződés megszűnne.

rakosrendezo_9713blog.jpg

  Íme ilyen ma a fővárosban két városrészt összekötő járda és kerékpárút a XXI. században a MÁV elképzelésében, mely alapján ők nem tervezik a javítást.

A kerületi bringásokra amúgy is cudar idők járnak, a Városligetben a frissen elfogadott tájépítészeti tervében épp az Olof Palme sétányt tervezik megszüntetni. A ligetben nem sokat járhattak a tervezők, különben látták volna, hogy épp a főváros egyik legfontosabb kerékpáros sztrádáját kívánják ketté vágni.

A Tour de Rákosrendező május 29-én vasárnap  15 órakor az Örs vezér teréről indul. A Szentmihályi út és a Nagy Lajos király útja után petíciót adunk át a zuglói városházán, majd egy Hungária körúti forgalomlassítás után a Rákosrendezőn, a MÁV budapesti irodája előtt rendezünk egy kisebb performanszot.  

A rendezvény idén a Városligetben ér véget, a KERTEM koncerttel várja a megfáradt bringásokat. Mindenkit, 6 éves kortól a saját bringás gyerkőcöket is, örömmel látunk!

A vonulást végig a rendőrség zárja és biztosítja.

Kedvcsinálónak a tavalyi tour filmje:

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr828740306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása