HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Láncfűrészek VS lakosság

2016.03.23. 10:40 varnai

Pár napja nekiálltak kivágni a Ligetben a fákat.  A barbár tettet az odasereglő lakosok  két óra alatt megakadályozták.  

Sajnos mire akcióba léptünk, átmásztunk a kerítésen, addigra nyolc tekintélyes méretű fát kivágtak, vagy reménytelenül megcsonkítottak. A Városliget Zrt. brutális tettét látva egyre többen, egyre több fórumon, sosem látott összefogásban tiltakoznak. Jobboldali és baloldali értelmiségiek közös petíciót írnak alá, civilek és pártok állnak egymás mellé. Pénteken a Civilzugló Egyesület, a frissen létrejött facebook akciócsoport, a PM, a Szolidaritás és az LMP közös sajtótájékoztatót tartott. Azóta a Ligetvédők kitartóan védik a területet, mely kulturális, mozgalmi központtá alakult.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: Március 24-én, csütörtökön a Civilzugló Egyesület főz, minden Ligetvédő vendégünk egy tál tartalmas paprikás krumplira 18 órától.  A helyszín a volt Kertem területe, Olof palme sétány 3-5.  Este Darvas Kristóf tangóharmonikázik. Legyetek a vendégeink!

11764_paprikas-krumpli-bogracsban_n-201510170238.jpg

 

A lakosság láthatóan egységesen elítéli a beépítést. Most mindenkire szükség van, gyertek, lássák, hogy sokan vagyunk!

E közben neves értelmiségiek, jobb és baloldaliak is petíciót indítottak a Liget megvédésére, és a budai Vár kulturális szerepének megőrzéséért. Ezzel párhuzamosan három szakember lemondott a Hauszmann Bizottsági tagságáról, mert negligálták a szakmai véleményüket.

A kormányzat reméljük előbb-utóbb enged,  belátja, hogy értelmetlen ez a beruházás, és ilyen módon nem lehet Budapaetet fejleszteni. Bár egyelőre a Fidesz a szokásos konokságával, a részt vevőket lejárató kampánnyal reagál. Baán miniszteri biztos hallgat, bujdokol,  a Városliget Zrt. a szokásos módon hazudozik, 15 fáról beszélnek, miközben már a vágási engedélyen is 40 fa szerepelt. Amúgy a területre tervezett épület 95 méter átmérőjű, tehát a bekerített telken előbb-utóbb az összes, hozzávetőleg 150 fát ki kell vágni. 

A Ligetben a jogi helyzet mondhatni nem érdekes. A fellebezések nem halasztó hatályúak, a láncfűrészek ellen jogos  a lakossági, civil engedetlenség. A rendőrség nem lép fel erőszakosan, sőt érezni a szimpátiát.

Azóta folyamatos a lakossági jelenlét a területen, többen kint is alszanak, kulturális programokat szerveznek. Minden embernek, kanna teának, meleg ételnek örülnek. Gyertek nézzetek ki ti is!

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr948498120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása