HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mennyi jut az intézmények karbantartására, műszaki állapotuk rendetételére, felújítására?

2015.02.12. 11:23 varnai

Készül a 2015-ös költségvetés, de a sok ígéret, a kommunális adó visszaadása, a szociális létminimum jövedelem mellett lesz-e elegendő pénz Zugló hozzávetőleg nyolcvan intézményének, a kerületi iskolák, ovik, bölcsődék, a rendelők épületeinek műszaki karban tartására, felújítására, netán a hiányzó tornatermek megépítésére?

Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző asszony,
 
A 2015-ös költségvetés összeállításánál egy fontos és remélhetőleg jelentős (másfél milliárdos) tétel a kerületi intézmények felújítására, karbantartására szánt összeg.
Hasonlóan fontos a hosszútávú tervezés, a felújítások sorba vétele, ütemezése. fontos, hogy képviselők a teljes  ingatlanállományról, annak műszaki állapotáról átfogó képet kapjanak. Szakrendelők, körzeti orvosi rendelők, iskolák, óvodák, bölcsödék, nyugdíjas ellátó épületek, mely öszessen lehet 80 épület is.
 
Az intézmények költségvetési tervezésekor régebben mindig képet lehetett arról kapni, mely intézményvezető milyen elodázhatatlan felújításokat említ, és mi kerül a kérésekből  betervezésre a költségvetésbe. Most ez a fontos szempont a költségvetési tárgyalásokon nem került említésre.
 
A Városgazdálkodási Zrt mindazonáltal nyilvántartja minden épület műszaki állapotát, és remélhetőleg  van egy felújítási terv, vagy prioritási lista is.
 
Kérem, készüljön a kerületi intézményekről is egy, az üres lakásállományt bemutatóhoz hasonló, prezentáció a legközelebbi testületi ülésre, ahol ezen épületekről, műszaki állapotukról, a tervezett és szükséges felújításokról, nagyobb karbantartási tervekről, ezek ütemezéséről, pl. mi került be a 2015-ös költségvetésbe és mi nem. fontos, hogy a képviselők átfogó képet kapjanak a homlokzatok, tetők, energetika, kazánok, szigetelés, nyílászáró cserék, hiányzó tornatermek...festés, vizes helyiségek...stb.  állapotáról.
 
Meg kell mondjam, tartok tőle, hogy a 2015-ös költségvetésben a  népszerű kiadások, a  kommunális adó visszaadás, (450 millió forint) a szociális támogatások minimális létminimummal kiegészítése (becsült 590 milliö forint )  elviszi a forrásokat a szükségszerű ,de a lakosok által nem mindig észlelhető, de szükséges intézményi felújítások, karbantartások elől, és  a 2010-2014-hez hasonló "hadigazdálkodási" éve lesz a kerületi intézményeknek.

Tudni kell, ha a kerületben hozzávetőleg 80 épülettel 

számolunk, akkor évi minimum 4-6 épületnek kéne  átlag150-200 milliós nagy, teljes körű, az energetikát is megújító nagy felújításon, és másik 5-8 épületnek kisebb 50-100 milliós felújításon kell átesnie ahhoz, hogy az épületállomány állaga szinten maradjon, és ne pusztuljon.  Megjegyzendő, az energetikai felújítások után minden alkalommal jelentős rezsicsökkenések miatt jelentősen csökkennek a önkormányzat állandó kiadásai.
 
Mondandóm illusztrációjaként a Teleki Blanka Gimnázium és az Angol-magyar Kéttannyelvű Általános Iskola homlokzatának képét csatolom.

telekihomlokzat_net.jpgteleki_kapu_3942net_1.jpg

 

A hulló, balesetveszélyes vakolat miatt mindkét iskola bejárata aláducolt, és az udvarokból, a játszófelületből jelentős területet vesznek el az elkerítések. Remélem nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a kerület e két jeles intézményének, melyekre büszkék vagyunk, nem így kéne kinéznie.


 
Tisztelettel,
 
Várnai László képviselő

komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása