HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mexikói úti pláza sokadszorra

2015.02.06. 12:46 varnai

Az egyesület 2007-es alapító oka, a Mexikói úti kisföldalatti végállomáshoz tervezett beruházás tetszhalott állapotából újra életre kelt. Mivel a szabályozási terv módosítás 2014-ben nem lett elfogadva és lejárt, most újra benyújtották. Bár a projekt sokat finomodott, a tervezett kereskedelmi terület a töredékére csökkent, a leglényegesebb pontokon nem akarják meghallani a lakossági véleményeket.
Az alábbi levélben reagáltunk. Mi örülnénk, ha végre valami épülne, mert ahogy most kinéz, az már tényleg hátsóalbánia. De nem mindenáron. Megjegyzendő, a burkolatok, járdák karbantartása, a padok és minimális infrastruktúra állapot és kinézet fenntartása, pl. a szökőkút rendbe tétele akkor is kötelessége lenne a területért felelős fővárosnak, ha a távolabbi jövőben terveződik valami.

 Ha valaki kíváncsi pontosan mit terveznek ide és miért tiltakozunk nézze meg az alábbi két filmet:

 

És itt látható a Raiffeisen "parasztvakító" látványterve. Felhívom a figyelmet, az Autocad programmal könnyen lehet negyven éves nyírfákat és három méter magas tujasorokat ültetni, üdén zöldellő növénytakarót tenni minden  tetőfelületre, sőt az oldalfalakra is. Azt is érdemes észrevenni, a kamera nézőpont nem a gyalogosoké, ők a tetőn lévő növényeket egy pillanatra sem látják majd, viszont sokkal jobban békaperspektívából élvezhetik majd, ahogy föléjük tornyosulnak majd a 30 méter magas épületek, a parkolóház F+ 7 szintjének betonfalú, ablaktalan tömege. A cég filmje gondosan nem mutatja a környezetet, a forgalmi megközelítést, a parkolóházba jutási útvonalat  és az árufeltöltést, az épületek és a környező utcák épületeinek méretkülönbségét...

 

 

Ügyiratszám: MI / 4321-31/2015

Tárgy: Budapest XIV. kerület, Mexikói út, -Erzsébet királyné útja – Columbus utca – M3 autópálya által határolt terület ZKSZT módosítás

 

Tisztelt Karácsony Gergely polgármester úr, tisztelt Városfejlesztési osztály!

 

 

A Civilzugló Egyesület meghökkenve látta, hogy az előző egyeztetésen az általunk és a többi egyesület,sőt az Állami Főépítész által elmondottak semmilyen módon nem épültek be a most kapott ZKSZT, ZKVSZ módosításba.

A leglényegesebb pontok, melyek befogadása nélkül a MILLFAV beruházást elfogadni nem tudjuk, és nem fogjuk.:

 

  1. A beépítés mértéke nem emelkedhet 40%-ról 50%-ra. Semmi ok az OTÉK-tól való eltérésre.
  2. A zöldterület mértéke nem csökkenhet az előírt 40%-ról 30%-ra. Erre sincs semmilyen ésszerű ok. A terület jelenleg idős, beállt növényzettel van benőve, a telken 154 fa található, ezeket minél nagyobb arányban pótolni kell.
  3. A középütt kialakítandó zöldterület mértékét minimum 4000m2-ben tartjuk elfogadhatónak. Ez által garantálható, hogy a várakozó járművek által kibocsátott füst nem szorul a három magas épület közé, és lesz egy elfogadható méretű, használható közterület. Fontosnak tartjuk, hogy a parkolóház 22 méteres homlokzata előtt, a klausztrofóbiás hatást csökkentve, por és zajcsillapításként fasor kerüljön kialakításra. Cserében elfogadhatónak tartjuk, hogy a parkolóépület utcafrontján is üzletsor kerüljön kialakításra.
  4. A Civilzugló Egyesület az 1,4-es szintterületi mutatót kérte mindig, az 1,6-ot elfogadni nem tudjuk.
  5. Mint az sokszor írtuk a Columbus utca mentén nem tartjuk elfogadhatónak a 30 méteres épületmagasságot, mert az az utca 2-3 szintes épületekkel van beépítve. A toronyépület teljesen elnyomná, árnyékolna a Táncművészeti iskola kertjét. Cserében elfogadtuk, hogy a Mexikói út mentén lehessen 30 méteres épület.
  6. A legutóbbi egyeztetésen minden jelenlévő problémásnak találta a tervezett közlekedési úthálózatot. Nem megoldott buszvégállomás várakozó, motorjukat nem ritkán folyamatosan járató járműveinek helye, a két körforgalom ívei, az árufeltöltés útvonala. Az árufeltöltés az egysávos Columbus utca felől elfogadhatatlan, ezt a Mexikói út felől kell megoldani.

 

Általában fontosnak tartjuk elmondani, - és minden egyeztetésen hangsúlyozzuk - az építési illeszkedés szabályát. A Herminamező e részén is többségében a két háború között épült városképileg jelentős, nem egy esetben helyi védettség alatt álló villák, családi házak, vagy max. 2-3 szintes kisméretű társasházak vannak, melyek többsége sátortetős. Ezért csak olyan épületet tudunk elfogadni, mely ebbe a városképileg védett, hangulatos utcaképbe beleillik.

A környéken 2009-ben tartott közvélemény-kutatás alátámasztotta, az itt lakók maximum egy kisebb szolgáltatóházra vágynak, de egy nagyobb, messzebbről jövő forgalmat is vonzó bevásárlóközpont megépítését erősen ellenzik. Szomorúan látjuk, hogy a beruházó milyen nehezen érti meg ezeket a lakossági szempontokat.

Kérjük, hogy a ZKSZT-t legközelebbi módosítását ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével készítessék el.

2015. 02.01.

Tisztelettel ,

 

Várnai László

Civilzugló Egyesület, elnök

----------

 

 

3 komment

süti beállítások módosítása