HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Van mááásik!

2015.10.27. 08:22 varnai

Mint a híres zenebohóc úgy húzza elő a különböző épületeket a városliget füve alól a projekt miniszteri biztosa, Baán László. Most épp a Városligeti Színház visszaépítéséről döntöttek  "véglegesen" , bár maga a miniszteri biztos sem tudott kuncogás nélkül beszélni róla. Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén tartott beszámolót kevesen tudták derültség nélkül végighallgatni, mindenesetre a 20.000 tiltakozó aláírást végre átadtuk a kormánybiztosnak, aki azokat meghökkentő módon a projektet támogató véleményként értékelte.

A valósággal lassan minden kapcsolatot elvesztő Baán László produkciója okkal keltett derültséget tegnap a bizottság ülésén, aki végtelen szóáradattal, lendületesen fabulált a szájtátva hallgató parlamenti képviselőknek. Az abszurd drámát fokozta, hogy míg azt szó nélkül hagyták, hogy kormánybiztos nem válaszoljon a konkrétumokról, közlekedésről, költségvetésről kérdező, látványterveket hiányoló képviselőknek, eközben két országgyűlési képviselőnek egyszerűen nem adtak szót. Ilyet is lehet.

 Akik a Múzeum negyed - Liget Budapest fantázianevű produkció alakulását követik eközben lassan elvesztik a fonalat. Mi épül és hova?

Igen, végelegesen döntöttek. Azaz nem is, hiszen nem tudni, az Új Nemzeti Galéria második pályázatából talpon maradt két lehetséges épülete, a finn piramis,piramis.jpg azaz az oszlói színház remakeja épüljön-e meg, avagy egy japán pagoda?.Baán azt sem tudta megmondani, hogy a Repüléstörténeti gyűjtemény hová kerül az elbontani szándékozott Petőfi Csarnok emeletéről.

 

Mint ahogy a tájépítészeti pályázatot sem sikerül kiírni nyár 800-n7230s-oslooperahousenorway-erikberg_net.jpgközepe óta. Ezen mondjuk nem is csodálkozom, hisz aligha lehet egy parkot úgy megtervezni, hogy közben körtáncot járnak benne különböző számú, ismeretlen funkciójú és méretű épületek.

Igaz, eddig végtelen vehemenciával előadva azt hallottuk, hogy a projekt minden eleme "elengedhetetlen" a Múzeum negyedhez, a Liget Budapest BRAND-hez,  és a KPMG által kiszámolt  megtérüléshez, most mégis egyetlen lendülettel, minden indoklás nélkül került ki a projektlistából a Fotográfiai múzeum és az Építészeti Múzeum. Természetesen nem a várostervező szakma, a városvédők, netán a lakosság tiltakozását hallották meg. Á nem, még véletlenül sem. Sőt nem is azért, mert állítólag a két "ikonikus kocka" nem nyerte el a miniszterelnök hozzáértő tetszését.  Meg is kapták Baántól a magukét a " holmi városfejlesztők", (ez lenne a Magyar Urbanisztikai Társaság), akik minden ellen tiltakoznak. A két múzeum mindenképp, de egyelőre ismeretlen helyen fog megépülni - talán Felcsúton TAO-ból.

Van  másik!  - rikkantott a miniszteri biztos és az elvett játékszerek helyett elővarázsolt egy újabb épületet, egy színházat. A beruházás költségvetése eközben elérte a 200 milliárd forintot - kíváncsi lennék, ha egy vállalkozó így, két havonta változtatná a fél milliós új beruházása részeit, mely banktól kapna rá akár egy fillér hitelt is?

total_7326.jpg

Van máásik! Baán László a knkrét kérdésekre nem válaszol, de bármennyit képes beszélni a Liget Budapestről.

Igaz, senki nem kérdezte meg Budapestet, a Fővárosi önkormányzatot vajon szüksége van-e egy új színházra, előadóhelyre. Nincs kétségem mit mondana Tarlós főpolgármester, ha megkérdeznék tőle, ha kaphat a kormánytól 200 milliárdnyi közpénz, azt a BKV működtetésére, a 3-as metró, a HÉV vonalak, stb. felújítására vagy egy újabb színházra költhetné mit válaszolna. Mellesleg az is kiderült, hogy a színházat a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. fogja üzemeltetni (mert értenek hozzá, és nagyon szeretnék, ha megmaradna az állásuk) és már tárgyalnak is a Kolibri társulatával.

A magyar sajtó állapotára jellemző, hogy most kérdések, kérdőjelek nélkül tájékoztatnak a "véglegesítésről", miközben az amőbaszerűen átalakuló projekt eddigi négy éves történetében már volt hivatalos döntés a Gyermek Tudás és Élményközpontról, amely a szánkódomb tetejére és belsejébe került volna, volt szó gasztrofaluról is. Igaz, egyikről sem volt soha egy árva skicc se, egy fél oldal általánosságnál több leírva, de a színház szót még biztos soha senki nem látta a tízmilliókért összetákolt tervekben, hatástanulmányokban.

A Néprajzi Múzeum "ikonikus" épületének terve annyira fantasztikusra sikerült (népnyelvben a vonalkódos jelző ragadt reá) hogy most hirtelen az egész épület odébb libben a Dózsa György úton, és ennek okán új tervpályázatot is írnak ki reá. Ja, nem azért mert a tervet mindenki maximum középszerűnek jellemezte. A sok milliós pályázat és díj meg kuka,  elveszett közpénz. Ahol fát vágnak, ott repül a forgács.

A lázári lázálomról, miszerint az Ajtósi Dűrer sor és az Abonyi utca közé a volt ELTE épületek mellé/helyére,  a lakó és követségi épületek közé kerüljön az istállókkal rendelkező Nagy Cirkusz most épp nincs szó. Vagy igen?

Eközben máig egy skicc sincs a VÉSZ, a  Városligeti Építési Szabályzatban kötelező elemként említett közlekedési tervekre, például a Kós Károly sétány kiváltására, mely elkerülő úthálózat (M3, Vágány utca, Podmaniczky utca?) megépítése önmagában sok tucat milliárd forint. Nincs számszerű terv, költségbecslés a mélygarázsokra, a felvonulási téren jelenleg álló 1500 autó elhelyezésére.

Íme, fiatalabbaknak az említett produkció, így állunk a projekt negyedik évében, egy milliárd forintnyi elköltött közpénz után. Kíváncsian várjuk jövő hónapban milyen épület kerül be a projektlistába, űrsikló kilövő?

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása