HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Meseház habbal. Miért kell egy beázás elhárítás elkezdéséhez három hónap Zuglóban?

2015.10.01. 17:28 varnai

Július 8-án beázott a nemrégiben felújított Meseház bölcsődénk teteje. Oké, a legjobb házban is megesik az ilyesmi. A tető rendbetételét, a károk felszámolását, a felújítást  azonban azóta sem, majd három hónap után sem sikerült elkezdeni. És ez már több mint abszurd. Még  a sokat látott Zuglóban is.

A tetőn fóliát terítettek le valamikor, de az semmit sem véd, mert a vékony beltéri festőfóliát napok alatt szétszaggatta a szél, a dirib-darabok most groteszk vitorlákként csattognak a tetőn.

20150928_134923net.jpg

20150928_134747net.jpg

A környékbeli panelokban lakó szülők rálátnak a bölcsi tetején csattogó dekorációra

A károk azóta is, minden esős nappal nőnek, a legkisebb csapadéknál csorog be a mennyezetről a víz az épületbe, a villany vezetékekbe, penészesednek a falak,  mállnak szét az ajtók, a beépített bútorok. A gondozók -  akiknek a gyerekgondozás lenne a feladatuk  -  hónapok óta tartó hősies küzdelemben rakosgatják a vödröket, csavarják a rongyokat, próbálják menteni a menthetetlent.

20150928_132616net.jpg

A 128 fős, öt csoportszobás bölcsiből jelenleg kettő csoportszoba, azaz ötven férőhely, és a hozzájuk tartozó öltözők és egyéb helyiségek nem használhatóak. A gyerekek összezsúfolva alusznak, használják a meglévő helyiségeket. A beszoktatás miatt ráadásul még  nap mint nap nő a létszám, a beszoktatás alatt lévő gyerekekkel  együtt ott tartózkodó szülők is zavarják a már régebb óta bölcsibe járókat.

20150928_140016_net_1.jpg

Összezsúfolva egy foglakozásszobába - a szülők kezdik elveszíteni a türelmüket

A Füredi úti lakótelepen lévő bölcsinknek, melyet 2012 májusában Papcsákék részben újítottak fel és bővítettek (a felújítás a tetőt valamiért nem érintette) tulajdonképpen szerencséje is lehetett volna, hiszen a nyári szünet közepén, július elején ázott be. Az augusztusi nagy vihar még  rátett egy lapáttal, újabb helyiségekben csorgott a mennyezetről, sőt végig a falakon a víz, de  a tető rendbe tétele akkor sem kezdődött el. Vajon mire vártak a döntéshozók?

Az intézményi  tetők felújítására a Városgazdálkodási Zrt-ben volt ugyan elkülönített 70 millió forint, sőt  közbeszerzésen nyertes a kivitelező cég is megvan, csakhogy ez  a pénz más épülethez volt elkülönítve.. (bár valamiért azok felújítása sem kezdődött el nyáron) A Városgazdálkodási Zrt és a Hivatal meg jó szokásuk szerint nem kommunikálnak, és egymásra mutogatnak.

A polgármester, aki a különböző költségvetési sorokról ilyen vis major esetekben bármikor átcsoportosíthat talán szabadságon volt, talán el volt foglalva szokás szerint nagy koncepciók gyártásával, vagy a PR-el, tucatnyi rendezvény fővédnökségével, vagy valamelyik tévében épp Zugló szociális érzékenységéről,  a menekülteknek a médiában lelkesen újságolt, a valóságban máig nem használatba adott helyiségünkről beszélt. A helyettese, Hajdú Flórián szupertitkos beruházókkal tárgyalt, a szociális területért, bölcsődékért felelős alpolgármester, Szabó Rebeka komposztkereteket barkácsolt,  a harmadik, a kerületi intézményekkel, ügymenettel legjobban tisztában lévő  alpolgármester Rozgonyi meg  feltehetőleg mégújabb rendőrségi konténerekről és minden zuglói polgár (de különösen a liberálisok) bekamerázásáról álmodozott. Mindenesetre egy sem ért rá holmi csipcsupp bölcsőde beázással foglalkozni.

   Dönteni tehát senkinek nem akaródzott, pedig a polgármester, vagy a helyettesek bármikor bármit megrendelhetnek, maximum utólag tájékoztatniuk kell róla a képviselő-testületet, és bekerül a következő költségvetés módosításba.

Végső soron az óvoda tető felújításhoz szükséges összegről, költségvetés átcsoportosításról a képviselő-testület is dönthetett volna, hiszen július 28-án, a beázás után 20 nappal rendkívüli ülésünk volt. Nem volt ilyen előterjesztés, a segélyezéshez adott helyiség volt a napirend fő topikja. Sőt akár egész augusztusban, szeptember elején is lehetett volna rendkívüli ülést összehívni, de senkinek nem volt sürgős, a polgármester szabadságon, a testület egészen a szept 17-i rendes üléséig nem lett összehívva. Az épület eközben meg  folyamatosan ázott,  penészedett.

20150928_132543net.jpg

20150928_132943net.jpg

20150928_133350net.jpg

 Hámló csuromnedves fal, púposodó vakolat, penészvirágok, ledobott lambéria, dohszag. A kár egyre nő. Most már hiába a tetőjavítás, tavaszig biztos nem szárad ki  a szárny, és vakolatot helyreállítani, festeni csak teljes kiszáradás után lehet.

Ősz közepén már hiába próbálkoznak a gondozónők,  lehetetlen feladat kiszárítani a vízzel megtelt vakolatot, a penészedő falakat.

Végül szept. 17-én szavaztunk - de csak ELVI hozzájárulást adtunk az épület felújításához. Végül szept 24-én forrást is biztosítottunk. Én két napja, szept 29-én voltam a bölcsődében, de aznap még semmiféle előkészületét nem láttam  a tetőjavításnak. Még a kivitelezői felvonulásnak sem. Csak a szél csattogtatta a tetőn a szétszakadozott, semmire se jó fóliát. Ejh, ráérünk arra még!

 

komment

Címkék: viharkár karácsony gergely tetőfelújítás vis major Meseház bölcsőde

süti beállítások módosítása