HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Közhírré tétetik, nem Fidesz tag Rozgonyi Zoltán!

2015.08.01. 00:50 varnai

fidesz_zuglo.jpg

 

" A Fideszes képviselők nem értettek egyet az előterjesztéssel"  - írja a zuglói Fidesz facebook oldala a nemrég megszavazott "Ingyenes raktár biztosítása migránsok ellátására" előterjesztésről, de azt valahogy elfelejtették a posztban megemlíteni, hogy a kerületi Fideszes alpolgármester, Rozgonyi Zoltán maga is megszavazta az előterjesztést. Ezek szerint Rozgonyi Zoltán már nem Fideszes képviselő.

raktar_migransoknakrozgonyi_blog.jpg

Hupsz, kakukktojás került a baloldali / liberális eszmét követő szavazók közé

Az már csak hab a tortán, hogy maguk is tudják, a raktár környékére sem fognak migránsok járni, az csak tárolásra, továbbszállításra szolgál, és a polgármester, ha nagy nehezen is, de kimondta, Zugló területén semmiféle osztogatás nem fog történni, aza nem vonzunk ide menekülteket. Azaz sima hisztériakeltés, amit művelnek.

A kerületi Fidesz demagóg, képmutató és kétszínű politikáját tökéletesen illusztrálja ez a posztjuk, mert miközben a saját kerületi híveiket valótlanságokkal hergelik, és feletteseik felé habzó szájjal kritizálják a balliberális polgármestert, hallgatnak arról, hogy alpolgármesterük nap, mint nap aktívan támogatja azt.

raktar.jpg

  Rozgonyi Zoltán is ezt akarta - mint a többi képből kitűnik az oldalt leginkább Papcsák dominálja

Az külön pikáns, hogy Rozgonyi volt az egyetlen, aki nemcsak megszavazta,de eközben nem támogatta a módosítómat, hogy a szerződést ne egy évre, hanem csak három hónapra kössük. Hogy az ő demagóg mondatukat schmitteljem:  A mai nap tanulsága, nem lehet úgy kerületet vezetni, hogy az ALPOLGÁRMESTER csak a saját politikai karrierjét próbálja építeni, a helyi lakosok érdekeit, biztonságát eközben semmibe veszi.

A Zuglói Fidesz szerint Zugló máris Karácsony Gergely karrierépítésének áldozata lett. Néha én is tartok tőle, hogy így lesz,  -bár nem e raktár miatt - és valóban, Papcsák karrierje az elszámoltatási kormánybiztosságtól a négy éves zuglói ámokfutáson, két választás elvesztésén át az MNB FB elnöki posztjáig joggal mondathatja ezt velük. Tényleg ijesztő omen, hogy bukott zuglói polgármesterekből még bármi is lehet. De én - a kerületi Fidesszel ellentétben - legalább igyekszem a rossz döntésektől óvni polgármestereinket, Zuglót és végső soron Magyarországot.  Egy azonban mindenképp bizonyos, hogy zuglói Fidesz hitelessége máris Rozgonyi Zoltán karrierépítésének esett áldozatul.

Azért azt remélem, senki nem esik áldozatul a kerületi Fidesz hívők felelőtlen hergelésének, és Papcsák, aki választókerületi elnökként ezért a Facebook oldalért felelős, megteszi a szükséges jogi lépéseket, hiszen amikor az ő személyi épségéről volt szó  ennél kevesebbért is feljelentette a butaságokat kommentelőket.

golyot.jpg

 

komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Papcsák Ferenc migránsok Rozgonyi Zoltán zuglói Fidesz

Raktár a migránsok ellátására - egy országos hír és a valós zuglói problémák

2015.07.29. 13:19 varnai

Zugló ingyenes raktárral segíti a migránsok ellátását - ezzel a pozitív hírrel sikerült kerületünknek, polgármesterünknek bekerülni az országos baloldali médiába. Mindenesetre kevésbé ártalmas, mint az olimpia megszavazása... Három hónap után meglátjuk a Kerepesi út 78. lakói mennyire örülnek a házuk mellett kialakított raktárnak, a megnövekvő teherautó forgalomnak. (módosítómra nem egy évre, csak három hónapra adjuk oda a helyiséget, és a környék visszajelzésének függvényében hosszabbítunk) 

Pedig a tegnapi rendkívüli ülés másik napirendje rámutatott a kerület valós problémáira is, mert az persze borzasztó, hogy a migránsok a parkokban alszanak, de a zuglóiak meg évtizedek óta olyan önkormányzati romokban laknak, melyekbe a jogvédők migránsokat sem költöztetnének.  Tehát nem a raktárt vitatom, (én is megszavaztam) hanem arra próbálnék rámutatni, hogy a KÖTELEZŐ önkormányzati feladatokra, önkormányzati épületekre, feladatokra szerintem a szükségesnél kevésbé irányul a figyelem.

A siralmas hagyaték része például a Civil Ház, melynek kármentesítésére tegnap a Belügyminisztériumtól kértünk pénzt. A 200 milliós Civil Ház szétázásnak oka a Papcsákhaveri LS Group-nak adott (megbírságolt) közbeszerzésben még szereplő, közben kézen-közön eltűnt zöldtető hiánya, vagy kivitelezési szakszerűtlenség. Sok tíz milliós kár érhette másik tucatnyi intézményünket rámutatva siralmas műszaki állapotukra.(a Civil Ház elázása, zöld teteje ügyében beszámolót kértem a következő testületi ülésre)

A "bezzegzugló"  PR műhely, lájkgyár néhány öntökön lövéstől eltekintve többé-kevésbé olajozottan működik:  a még meg sem született döntésről már beszámolt az Index, eközben elhallgatás övezte  a nagykoalícióban megtorpedózott június 25-i testületi ülést. Nemcsak az országos médiának, de még a Zuglói Lapoknak sem sikerült írnia a zuglói önkormányzatiság történetében még sosem volt botrányról, az elmaradt testületi ülésről, pedig az online felület otromba hazugsága után ez minimum elvárható lett volna.

A hosszas vita után a zuglói Fidesz ügyesen hasonlott meg - azaz, hogy a kormány emigránsellenes kampányának ne mondjon ellent, de kegyetlenséggel se lehessen vádolni  - sajátos módszert alkalmazott.  A frakciószünetük után két képviselőjük, Gyügyei Attila, Erdős Dóra a szavazás idejére kint maradt. (hasonló elvű álláspontra helyezkedett a Jobbik képviselője is) míg Rozgonyi frakcióvezető, tekintettel arra, hogy ő most már Karácsony lojális  alpolgármestere, egyenesen a liberál-baloldallal szavazott.

 

Csakhogy a kerület sokkal súlyosabb problémái mindeközben meg csak nem akarnak maguktól megoldódni.

Az persze borzasztó, hogy a migránsok a parkokban alszanak, de a zuglóiak meg évtizedek óta olyan önkormányzati romokban melyekbe a jogvédők migránsokat sem költöztetnének. (lásd a képriportokat:  Nagy Lajos király útja 104. Cserei utca 3. Várna utca 9.)

Ennek ellenére a 2015-ös költségvetésben például egyetlen forintot sem szánnak a siralmas állapotú önkormányzati házak felújítására, a hozzávetőleg százból egyet sem újítunk fel idén.

kolts.jpg

Teljes épület felújítás 2015: 0 forint. A többi még 2014-ből áthúzódó tétel

Ahogy nem újítunk fel körzeti orvosi rendelőt sem,  még a legsiralmasabb állapotúra, a Csertő parki gyerekorvosi rendelőre sem költünk egy forintot sem, miután az erről szóló módosítómat leszavazták..

És hát itt vannak ezek a fránya intézmények, 79 iskola, óvoda, bölcsőde épülete. A júliusi ülésen végre napirendre került a már februárra, a költségvetés tárgyalása előttre kért prezentáció.  Ijesztő, de objektív képet fest a fenntartásukhoz, állagmegóvásukhoz, rendbe tételükhöz szükséges összegekről.

 

dia2_1.JPG

A Városgazdálkodási Zrt. összeírta az összes szükséges felújítást, egy mindösszesen 5,8 milliárdos listát, és  egy szűkitett 1,7 milliárdos költségvetést is. Ebben nincs benne a két nagy szakrendelő, sem a körzeti orvosi rendelők épületei. (a ZESZ a kért 400 helyett 35 milliót tudott kisírni)

dia3_1.JPG

 Kiszámolták azt is, hogy az általános, piaci ingatlan-fenntartásnál használt becslés szerint is évi 894 millióra lenne szükség egy ilyen mennyiségű, korú, állagú ingatlan portfólió fenntartásához, állagmegóvásához.

dia5.JPG

Mindezek után mit gondolnak mekkora összeget terveztek be a 2015-ös költségvetésbe? 165 milliót.

A felsorolásban nem luxusberuházások, hanem leginkább az elodázhatatlan kazáncserék, (legtöbbjük 1970-80- között készült) a beázó lapos és sátortetők felújítása, mellékhelyiségek és homlokzat felújítások vannak. A hiányzó tornatermek építését már meg sem említem.. Például a Szent István gimnázium - mely Magyarország második legjobb gimnáziuma - évek óta kéri a beázó második emeleti termeinek rendbe tételét, a fölötte lévő tető megjavítását. A 120 milliós munka idén sincs benne a közbeszerzési tervben.

55 kazánból 37 elavult siralmas állapotban van. 5 kazán cseréjére a vis major keretből került sor, mert már bármikor leállhattak volna.

dia8.JPG

dia4.JPG

Mint látható belső felújításra 0, azaz nulla forint van tervezve. Fessenek  ki, mázoljanak a szülők, ha fontos nekik, hogy a gyerekük ne koszló falú teremben üldögéljen. A folyosó, a tanári, a konyha, étkező meg ott rohadjon... Megjegyzendő, mivel az intézményeket 5%-os tartalék képzésre kötelezték ezért nekik egy fillérjük sincs akár egy tisztasági festésre sem.

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: raktár migrnsok segítésére kerepesi út 78. intézmények műszaki állapota LS Group közbeszerzés Zuglói Civil Ház 2015 költségvetés

süti beállítások módosítása