HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Egy fenékkel két lovat megülni sokáig nem lehet

2015.01.24. 00:38 varnai

Nem irigylem Karácsony Gergőt. Azaz persze igen, hisz én is indultam a polgármesterségért, de Gergő ügyesebb volt. Parlamenti képviselőségből kiesve októberben Zuglóba ejtőernyőzött. Ügyesen helyezkedik, mindig jól nyilatkozik, szimpatikusan mosolyog, na.

Mindazonáltal ezt a szituációt, amibe most  került magának köszönheti, mondhatni megérdemli. Zuglót sose látva, saját hátország, helyi beágyazottság nélkül lett egy nagy és országos hírű kerületben polgármester. Rajta  a világ szeme, a siker országos karriert, a kudarc a politikai süllyesztőt jelentheti.

Gergő Zuglóban tagság és aktivista csapat nélküli párt tagjaként ajánlkozott, erőltette át ügyes alkukkal, hogy közös zuglói polgármester-jelölt legyen, és ezért minden kompromisszumba belement.  Maga alá szervezte a DK-t, az Együtt-öt, végül az MSZP is beadta a derekát. Cserébe mindenbe belement, elfogadta, hogy a 15 összefogós képviselőjelöltből több mint 10 MSZP-s lett, és persze az MSZP-sek voltak olyan ügyesek, hogy a megnyerhető körzetekbe a saját embereiket tették.Nyolc MSZP-s jutott be a testületbe, Együtt-ös, DK-s nem. Ma már gondolom bánják az alkut, amibe akkor belementek.

Gergővel az élen a  minimális győzelem a zuglói MSZP ölébe hullott, a párt él is vele, és nap mint nap benyújtja számlát: erőlteti a posztokra a saját embereit, erőlteti a saját akaratát. Gergő meg a saját haverjait, PM-es embereit preferálná... pályázatokról - ahogy illene -  már rég szó sincs. Hogy a választási együttműködési alku mit tartalmazott, ki mikor szegte, szegi meg, sosem fogjuk megtudni. És persze minden kínos ügy Gergőre ég rá, hiszen nem Tóthnak, a zuglói MSZP közel polgármesterként viselkedő, állásokat osztó elnökének kell magyarázkodni a médiában Török Zsolt éhségmenetekbe soványodott MSZP potentát, fiktívvideófilm-gyáros  alkalmazása miatt, hanem Karácsonynak, még ha nem is tudott a kinevezésről. Nem a zuglói MSZP-nek vagy a Fidesznek kínos a zuglói kimagasló képviselői fizetés, a nem működő önkormányzat, hivatal, hanem neki. De hát egymást választották, oldják meg egymás között.

Gergőnek nincs min csodálkoznia, okos, számító politikusként tudhatta, a zuglói MSZP-nek a képviselői helyek megszerzése után egy percig sem érdeke már, hogy ő sikeres polgármester legyen, netán még hosszú távon itt ragadna a kerületben, de az országos MSZP-nek sem érdeke, hogy Gergő versenytárssá nője ki magát a 2018-as miniszterelnökségért, a 2019-es főpolgármesterségért folyó harc előtt.

Megjegyzendő,  értelemszerűen a Fidesznek, az alpolgármesternek ajánlkozó Rozgonyinak sem érdeke, hogy Gergő polgármesterként sikeres legyen, bár most "konstruktív", vagy csak igen simabeszédű, a fideszben is csak egy nagy kínos ügyre, és a mihamarabbi revansra várnak.

Gergőnek a zuglói képviselő-testületben mindössze két biztos szavazata van, a sajátjáé, és Szabó Rebekáé. A két nagyból választhat, de mindig alkalmi szövetségesekre is szüksége lesz, az oldalváltásban most épp az LMP-s Barta képviselő segítette ki.

 

Most maga mellé véve Rozgonyi Zoltánt alpolgármesternek itt áll, az MSZP és a Fidesz közé szorulva, és ijedt arccal magyarázza a Hír TV-ben, hogy milyen jól cselekedett. Gergő e húzással tizenkilencre lapot kért, eddig is életveszélyes hazárdjátéka újabb szintre emelkedett. Szerintem maga sem tudja, mi fog történni a következő héten, hónapban.

Már nem is  a kerület sikeres vezetéséért küzd, hanem a saját túléléséért. Hónapokért, az idei költségvetés megszavazásáért,  a következő botrány túléléséért. A népszerűség erősen fogy. A baloldali szavazók bizony nem így képzelték a baloldal reménységének kerületvezetését.

Gergő most  ráadásul nem egy átlag ismeretlen fideszest, esetleg egy sikeres önkormányzati szakembert, hanem Rozgonyi Zoltánt, a Papcsák korszak emblematikus figuráját hívta, vette  maga mellé szövetségesül. Én a szavazásnál tartózkodtam, mert Rozgonyi nem volt jó választás számos okból sem.

Egyrészt morálisan két okból sem. Gergő a baloldali szavazatokkal jutott be és nem gondolom, hogy a baloldali szavazók örömmel látnak egy ennyire lpapcsáki figurát a kerület baloldali vezetésében. Feltehetőleg igen sokan árulásként élik meg a nem is szükségszerű lépést, hiszen a Fidesz nélkül is van minősített többségre lehetőség.

Morálisan más okból sem. Emlékeztetném Gergőt pár képpel.  Rozgonyi a fideszen belül is erősen jobbos, minimum MIÉP-es a világlátása. Furcsa, Gergő ne emlékezne, Rozgonyi volt az egyik, aki 2013 március 7-én felvonult a Fidesz iroda megvédésére, amikor ő az épületet elfoglalók, köztük Rózsa Milán, a demokráciáért harcolt. Eközben Rozgonyi az ellentüntetők csapatában szidalmazta őket. Nem tudom Gergőnek milyen érzés lesz Rózsa Milán arcképe alatt egy asztalnál ülni Rozgonyival a polgármesteri irodában  majd Papcsák fürdőszobájában tükörbe nézni?

sajtotajekoztato.jpg

broflovski.jpg

De Rozgonyi Zoli világlátása -  szöges ellentétben van Karácsony, a PM baloldali, szocialista, liberális ideológiai vonalával, és nem csak rovásírásos táblákra vagy a  turul és Tisza Wass Albert szobrok gárdistákkal ékesített avatására gondolok.  Rozgonyi volt az, aki elrendelte és lelkesen végignézte a hajléktalanok kunyhóinak ledózerolását, majd védte a védhetetlent a tárgyalásokon során. Eljárásuk végtelen sok emberi szenvedésbe, nem mellesleg végül tucatnyi milliójába került a kerületnek.

rozgonyi_1.jpg

total_9232.jpg

 Rozgonyi tanúskodik a hajléktalan perben. "Az eldózerolt holmik közt értékes nem volt..."

A baloldali szavazók szemében Rozgonyi a zuglói Fideszes mumussal, az elmúlt négy évvel, Papcsákkal egyenlő, és teljes joggal azonosítják az arrogáns, erőszakos, mindent erőből megoldó, mindenkin átgázoló korrupt, és pökhendi papcsáki négy évvel.

Gergő és Rebeka egyetlen gombnyomással Rozgonyi visszahozatalával, újra alpolgármesterré kievezésével azt a keserves, négy évig tartó munkát nullázta le, ami a fidesz zuglói bukásához vezetett. Azt a munkát,  amikben ők nem vettek részt, de egyáltalán a lehetőségét adta, hogy ők itt bárkik lehessenek.

El kell ismerni Rozgonyi Zoli nem korrupt, ő nem gazdagodott meg a politikusi karrierje alatt. De Papcsák utolsó csatlósaként, megmaradt alpolgármestereként mindenben támogatta főnökét, minden zűrös ügyről tudott, semmi ellen nem tiltakozott, sőt, ő volt az, aki jó rendvédelmisként minden kritikát - jött az akár tőlem, vagy belülről -  kíméletlenül elnyomott és megtorolt. Rozgonyi és Papcsák, - aki a zuglói fidesz szervezet jelenlegi elnöke -  ma is bizalmasok.

Harmadszor. Karácsony nem ismeri a helyi viszonyokat, nem tudja, hogy Rozgonyi a lakosság körében nem népszerű,  a hiszen nevéhez fűződött a Hermina úti szakrendelő bezárásának ötlete. Sőt mi több Rozgonyi Zoli a kerületi Fideszben, a jobboldaliak között sem kedvelt, hiszen a belső ellenzékkel, a volt képviselő társaival, a kerületben ismert, beágyazott képviselőkkel, kedvelt emberekkel Ferdinandyval, Harrach Péterrel, de még a lojálisokkal is Virág Krisztával, Borbély Ádámmal is kíméletlenül és kicsinyesen számolt le. Rozgonyi minden áron hatalomra, alpolgármesteri posztra vágyását még a többi fideszes sem nézi jó szemmel.

Karácsony végső soron azt is  reméli, Rozgonyi jó alpolgármester lesz,  majd csinálja helyette a költségvetést, és viszi a hétköznapi, mindennapi hivatali munkát. Csakhogy Rozgonyi Zoli, bár ezer éve az önkormányzatnál van, nem volt perspektívában, stratégiában gondolkodó városatya, alpolgármester.

De a legfontosabb: a Rozgonyi által elképzelt kerület nem az amit mi képzelünk, és nem is az, ami a baloldal  -amúgy sehol nem olvasható - programjában szerepel. Gergő az átláthatóságról beszél, Rozgonyi két éven át akadályozta a képviselő-testületi ülések online közvetítését. Gergő érti a hajléktalanság problémát, Rozgonyi ezt rendészeti-köztisztasági kérdésnek tartja... A baloldal szociális bérlakás építésről beszél, a Fidesz négy év alatt egyet sem épített, szándékában sem állt.  Rozgonyi milliárdokat költött vesszőparipájára a közbiztonságra, az általa elképzelt rendre, hajléktalanokat, szegény sorsúakat vegzált, például fél évig biztonsági őrökkel őriztette 24 órában a problémás önkormányzati házakat, mely tíz milliókba került, majd a projektet minden elszámolás nélkül feladták, miközben a lepusztuló bérházakra, szociális lakásállományra  négy év alatt egy vasat sem költöttek. A Rozgonyi által kitalált projektek sorra kudarcba fulladtak : tízmilliókért kameráztatott be területeket, gyártatott rendőrségi konténert, mely hónapok óta üresen áll. Hasonlóan végig gondolatlan volt a Hermina úti szakrendelő bezárásának terve, mint ahogy a kommunális adó kaotikus kivetése is, melynek a helyrehozása, visszafizetése tönkreteszi a 2015-ös költségvetést.

 

Karácsony azt reméli  Rozgonyi segít a gazdálkodásban, a költségvetés összeállításában. Csakhogy a részben Rozgonyi vezette  fideszes kerületvezetés az elmúlt négy évben úgy élte fel a kötvény 2,9 milliárdját, hogy egyik 2010-es távlati célt sem érte el, sem a sport és szabadidő központot, sem az új szakrendelőt, (nem tették rendbe a régieket sem) sem az új önkormányzati hivatali épületet nem építették meg. És most rá bízza Karácsony a 2015-ös költségvetést.

Karácsony Gergő leginkább persze azt reméli, megszabadul az ellenzék fő súlyától. Sőt, Rozgonyi a kabineten belül ellensúlya lesz az MSZP-nek, nem neki kell folyamatosan küzdeni, sőt kedvére egyensúlyozhat köztük. Végül is most megmutatta, tud ő az MSZP nélkül is többséget képezni. Ez az életveszélyes játék a testületben ideig óráig sikerülhet, de az elvtelen magatartással, (elég a Facebook oldalán kapott kommenteket megnézni) a baloldali szavazók jó részét pillanatok alatt elveszíti. 

Az bizonyos, a két nagy párt nem fog tudni közösen dolgozni,  viták ezentúl alpolgármesteri szinten napi hatásköri villongásokkal súlyosbítva fognak folytatódni.

Az is félő a két falkát párhuzamosan etetve, a cégek szétosztásához hasonlóan  még több pozíciót kell mindkét párt között folyamatosan elosztani, esetleg közösen húzzák ki a szőnyeget a polgármester alól.

  Egy fenékkel két lovat sokáig megülni nem lehet. Izgalmas, de a kerület fejlődése szempontjából meddő idők jönnek.

 

 

 

komment · 1 trackback

Lakossági fórum egy Waldorf iskola alapításáról

2015.01.21. 11:39 varnai

Vekerdy Tamás ismert gyerekpszichológus, Kulcsár Gábor, a Waldorf Pedagógiai Intézet szakmai vezetője, Mészáros Anikó, a káposztásmegyeri Waldorf iskola alapítója, továbbá waldorf tanítók és waldorfos szülők lesznek a vendégei lakossági fórumunknak, amelyet 2015. január 27-én a zuglói Civil Házban tartunk az alternatív oktatásról, alternatív iskolákról és egy kerületi Waldorf iskola esetleges létrehozásáról.


Fórumunkon örömmel látunk mindenkit, aki érdeklődik az alternatív oktatási formák iránt, és különösen várjuk azokat a szülőket, akiket érdekel a Waldorf oktatás, illetve szívesen járatnák gyerekeiket Waldorf iskolába.

Úgy tűnik van évek óta üresen álló, de nem túl rossz állapotú önkormányzati épület is, mely az iskola elhelyezéséhez alkalmas lehet.

waldorf_8450.jpg

 

waldorf_8467.jpg

Évek óta üres termek. Lehetséges, hogy ősztől újra gyerekekkel telik meg?

Tehát kedd, január 27. Csertő park 12.

Kérem hívjátok meg ismerőseiteket is, és osszátok az esemény Facebook eventjét.

https://www.facebook.com/events/580981628704300/?fref=ts

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása