HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nesze semmi, fogd meg jól!

2015.06.02. 15:14 varnai

A Rákosrendezői kerékpárút megépítése ügyében a legrosszabb félelmeim váltak valóra. Mivel leszavazni kínos lett volna, egy semmire sem kötelező szöveget fogadtak el, az én konkrét útvonal kijelölést, fedezetet és határidőt  indítványozó eredeti határozatom helyett.

Zugló megépíti a BVSC kerítéssel párhuzamos hozzávetőleg 200 méter hosszú kerékpárutat és járda szakaszt. A fasort telepít az út mellé, pótlásként a BVSC területén kivágott fasorokért.

A szükséges fedezetet, 16 millió forintot fele részben a költségvetési tartalékból, fele részt a polgármesteri keretből biztosítja. A fapótlás költségét a BVSC és a környezetvédelmi alap biztosítja.

Az eredeti határozat

A polgármester reggel, miután nem voltam hajlandó visszavonni az előterjesztést, a következő szövegű módosítót nyújtotta be az előterjesztésemhez.

A Képviselőtestület feléri (sic!) a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat Budapest Főváros XIII. kerülettel és a Magyar Államvasúttal annak érdekében, hogy megépülhessen Zuglót Angyalfölddel összekötő kerékpárút. A tárgyalások eredményének nyomán terjessze a Képviselő-testülete elé a megvalósításra és annak fedezetének biztosítására vonatkozó javaslatát.

 Az elfogadott polgármesteri határozat - nesze semmi, fogd meg jól

Ez azért elég soványka, különösen összevetve a "Megépítjük, ha kell akár a saját polgármesteri keretemből is!" demonstráción elhangzott  ígérete tükrében.

Úgy tűnik, a polgármester, vagy a mögötte állók még véletlenül sem akarják, hogy a Civilzugló Egyesület  nevéhez fűződhessen bármi konkrét elfogadott előterjesztés, eredmény, siker, megvalósuló beruházás.

 A jegyző írásos kommentjében azt állította, hogy az építésre kinézett terület nem Zugló tulajdonában van, ezért egyeztetés szükséges. Mint a a főépítési iroda által készített térképen látható, a tervezett út és  járda, ahogy a jelenlegi is, is a BVSC telkén vezetne, mely 2013 óta Zugló önkormányzatának tulajdona, és a kerékpárút is közvetlenül a járda mellett a saját területünkön futna. Jellemzően a BVSC telken épülő létesítményekre, beruházásokra rendszeresen ad a zuglói önkormányzat nagyságrendekkel több pénzt.

kerekparut_3499.jpg

A jegyző szereptévesztésbe is esett, amikor a költségvetési tartalék végességére figyelmeztet. Fura mód ezt eddig semmilyen más a költségvetési tartalékot fedezetül kijelölő, nagyságrendekkel többet elvivő előterjesztésnél (pl. januárban 54 millióért vettünk egy házat, melyről azóta sincs hír) nem tette meg, véleményt alkotni az előterjesztések fontosságáról meg nem az ő hatásköre. Megjegyzendő a döntés pillanatában a költségvetési tartalék soron 100 millió, a polgármesteri keretben eredetileg 50 millió  forint volt.

A vitában egész bizarr érvek elhangzottak. Rozgonyi alpolgármester  - bár kerékpáron az elmúlt öt évben  egyszer sem láttam, de bizonyára jól ismeri a kerékpárosok útvonalait, útvonal választásainak motivációit - azért ellenezte a Zuglóra eső szakasz megépítését, mert szerinte ezzel egy baleseti forrás felé tereljük, csábítjuk a kerékpárosokat. A kijelentés két okból is butaság, egyrészt, mert a kerékpárosok - akár az autósok - arra mennek, amerre dolguk van, ha jó az út, ha rossz, másrészt ezen az elven közel az összes meglévő fővárosi kerékpárutat is azonnal fel kéne törni, hisz mind a semmibe, de leginkább kiemelten balesetveszélyes, nagy forgalmú utakba torkollanak, elég a Thököly úti dirib-darab szakaszokra gondolni.

A legviccesebb az volt, amikor Sokácz Anikó azt kérdezte - miután elmondtam, hogy a MÁV pozitívan áll a rájuk eső rész rendbe tételéhez - ki jogosított fel, arra hogy a MÁV-val tárgyaljak? Tehát szerinte egy képviselő nem egyeztethet, nem érdeklődhet, vagy nem beszélhet semmiféle céggel, hivatallal, stb. egy a kerületi lakosokat érintő ügyben. Megjegyzendő, a polgármester a múlt hét elején tárgyalt a MÁV-val, de minket, az ügyet felvető, a kerékpárutat szorgalmazó, a  demonstrációt szervező, az önkormányzatban képviselettel rendelkező szervezetet nem hívtak meg a tárgyalásra.

Még a végén úgy tűnne, hogy a Civilzugló Egyesületnek köze van az útépítéshez.

Az általam beadott önálló indítványok elgáncsolása, majd saját projektként eladása  sajnos nem új jelenség.  A 2011 áprilisi testületi ülésen a Fidesz leszavazta az Erzsébet királyné útja - Róna utca - Thököly út - Mexikói út által határolt terület korlátozott sebességű övezetté nyílvánítására vonatkozó előterjesztésem finanszírozási részét - így torpedózva meg majd egy évig a megépítést. Majd kisvártatva Kovács Balázs alpolgármester képviselőjelöltként immár mint saját ötlettel kampányolta vele körbe a környéket, nyilatkozott a Zuglói Lapokban.. Nincs új a nap alatt.

Most aztán majd eltárgyalgatnak évekig, végül a módosítót követve a  polgármester saját előterjesztésként nyújtja be a kerékpárút építést. A sajtótájékoztatón, TV stúdiókban is büszkén nyilatkozik majd,  a Civilzugló Egyesületről meg minek is szólna, Városliget ügyben nyilatkozva is rendre elfelejti megemlíteni, hogy az Egyesület már akkor szót emelt a Ligetért, amikor ő még Zuglóról nem is álmodott.

Ha meg nem épül meg az út, akkor lehet a XIII. kerületre, (mi közük is hozzá?) vagy a MÁV-ra mutogatni.

Mennyivel egyszerűbb lett volna megszavazni, milyen pitiáner dolog ez...

Aznap amúgy negyven fölötti napirendi pontot tárgyalunk, köztük megszavaztak egy Zuglónak hosszútávon jelentősen ártó politikai állásfoglalást a Thököly úti sőt a Mexikói úti villamos visszaépítéséről, ellenben elnapolni voltunk kénytelenek a Zugló hosszútávú 2015-2019 gazdasági tervét, amelynek szövegét, ahogy a polgármester jellemezte  "a gólya hozta", (bár az ő aláírása szerepelt alatta) mely  az ominózus pécsi-zuglói költségvetési koncepciót idézve kritikán aluli minőségben volt megírva összeollózva.

A kerékpárút építés elgáncsolása és a fentebb említett két előterjesztés kontrasztja (melyekről egy későbbi blogposztban bővebben írok) jól példázza, hogy a polgármester és a kabinet munkájában - ahogy attól Gergőt az LMP-ből jól ismerve tartottam - Zuglóban a politikai marketing, a kommunikáció, az országos médiajelenlét vált a fő céllá, elnyomva, háttérbe szorítva a gondos hivatali munkát, a kerület hosszútávú intézményi működtetését, a napi ügyes-bajos dolgok felelős vitelét.

 

komment · 1 trackback

Címkék: kerékpárút rákosrendező budapesti kerékpárutak Karácsony Gergely BVSC rákosrendező kerékpárút zuglói képvisel-testület

süti beállítások módosítása