HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Méltatlanná váltam - mert titkosan megszavazták - bár a Kormányhivatal szerint ez nem lehetséges

2015.03.20. 00:01 varnai

12 - 10 arányban.. Most kénytelen vagyok a Munkaügyi Bírósághoz fordulni a mandátumom visszaállítása ügyében.

Röviden a tények: Megválasztásom után mint minden önkormányzati képviselő  kértem a KOMA-ba, a köztartozásmentes adatbázisba a felvételemet. Január 10-én értesítettek, hogy adótartozásom van, ezért a felvételt elutasította a NAV. Mindösszesen 43.000 forint. Ezt február 25-íg befizettem. Majd március 11-én újra megkértem, hogy bekerüljek a KOMA adatbázisba.

Az Ügyrendi Bizottság kérésére bemutattam a 0-ás adóhatósági igazolást, illetve a friss kérelmet az adatbázisba kerülésbe (az adatbázisba még nem kerülhettem be, mert az legközelebb április 10-én frissül). Természetesen e dokumentumokat a Képviselő-testületi ülésen is megismerhették a képviselők. Mint ahogy a jegyző és a Fővárosi Kormányhivatal egybevágó jogi állásfoglalását is. Kérem olvassák végig, de azért ideteszem az utolsó összefoglaló bekezdést:

idezet.jpg

Na ehhez képest szavazott 12 képviselő igennel. Persze névtelenül.

A Fővárosi Kormányhivatal, ami a zuglói önkormányzat törvényességi felügyeletéért  felelős, világosan fogalmaz a levélben. Ennek ismertetése után a polgármester javasolhatta volna, hogy vegyék le a döntést a napirendről. Nem tette.

A kiszavazóshow, bár Tildy Balázs és Erdős Dóra kezdeményezték, mégsem  a Fidesz egyedüli műve volt, mert a közgyűlési matematika a alapján ehhez mások szavazatai is bőven szükségeltett. Hiszen a Fidesznek csak nyolc képviselője volt jelen, ehhez adódott még az LMP-s Barta szavazata. (az LMP nem felejt) az kilenc, tehát még minimum három baloldali képviselő szavazott ellenem. A Jobbikos NEM-mel szavazott és értelemszerűen én is. A Fidesznél lelkiismereti szavazás volt, a többségük azt állította, hogy miután rendeztem a tartozást és különösen miután megismerték a Kormányhivatal állásfoglalását már nem látták megalapozottnak a méltatlanságot, tehát tartózkodtak. Karácsony és Szabó Rebeka állítólag - állítólag -  tartózkodtak.

Most derült ki, hogy nem véletlenül kért az MSZP alpolgármestere titkos szavazást, melyet ők egységesen meg is szavaztak. A titkos szavazás elrendelését Karácsony és még pár Fideszes is támogatta. Ezután az MSZP frakciószünetet kért. A visszajövő MSZP-sek ezután már kerülték a szemkontaktust, majd a szavazás után szemlesütve gyorsan távoztak. Így megy ez, ilyen egyenesen.

Most munkaügyi bírósághoz kell fordulnom, mely peres eljáráson kívül dönt. Tekintettel arra, hogy a méltatlanság egyik törvényi feltétele sem állt meg, pl. nem volt a felszólítás után 60 napig tartozásom, és mint az alábbi alábbi állásfoglalás mutatja a többi feltétel sem áll fent, remélhetőleg a bíróság a mandátumot vissza fogja adni.

Kétségkívül trehány voltam, hagytam, hogy fogást találjanak. Rozgonyi alpolgármester így fogalmazott: Várnai Úr eddig meglátta mások szemében a szálkát, de nem vette észre a sajátjában a gerendát. Én máshogy fogalmaznék:  túl sok gerendát találtam, és féltek, hogy találok, ezért az első szálkát is kihasználták.

1_old.jpg

2_old.jpg

3-old.jpg

 

 

 

 

komment

Így ünneplünk mi! - A sorompó megkoszorúzása

2015.03.16. 20:54 varnai

A zuglói közélet méltán híres szereplői eddig valamiféle ritka közmegegyezéssel még a legdurvább Papcsák korszakban is közösen ünnepeltek a '48-as obeliszknél. Ezen mindenképp változtatni kellett.

Erre az önkormányzati ünnepségre mindig kijöttek a környékbeliek is, a Pákozdi (Antal) alias Wass Albert teret övező lakótelep sokat megélt lakói. A nyugdíjasok kikönyököltek az ablakokba,  a családosok a füvön élvezték a a műsort, a tavaszt, a verseket, az élőzenét, a környékbeli iskolák huszárcsákós gyerekei énekeltek, odatűzték kézzel festett kis zászlócskáikat az obeliszk köré. Számukra hatalmas attrakció volt a házhoz jövő huszárbemutató, az ingyen lovaglás.

2014_marc_15.jpg

Gyerekek, lakosok, politikusok a lakóházak közti  rendezett parkban közös ünneplésen.  2014. Március 15.

E boldog - a jó-rossz polgármesteri szónoklatoktól eltekintve - politikamentes napon mindenképpen változtatni kellett. Nosza, Garay Klára a Cserepesház frissen (politikai)kinevezett igazgatója, immár mellékállású ligetvédő ki is találta: Szóljon a '48-as ünnepség is a Városligetről!

És lőn.

Mint tudjuk, Petőfi Sándor gyakran megfordult a róla elnevezett Petőfi csarnokban, és elképzelhető, hogy itt, a bezárt Repüléstörténeti gyűjtemény kapuja előtt írta a Füstbe ment terv című versét. A költőről megemlékező alpakka/bronz tábla mindeddig senkitől sem háborgatva  és méltán elfeledve kapaszkodott a máladozó vakolaton egy rozsdás sorompó, pár lelógó kábel és a töredezett járda háromszögében, de most remek apropóul szolgált.

Bár többen is mondták az MSZP-ből, hogy nem szerencsés feldobni a Fidesznek a magas labdát, hiszen kapva kapnak majd az alkalmon hogy külön ünnepeljenek, de ő addig kötötte az ebet - ez esetben a rozsdás sorompóhoz, míg végül más bölcsek jóváhagyták a bizarr ötletet.

 Friss rendezvényszervezőnk, az immár nem 66 ezret kereső Török Zsolti menten munkához látott: rendelt fedett XXL-es színpadot, félezer főre hangosítást ( millió körül lehetett a technika), meghívták a Munkácsy majorettjeit,  fújták Záborszky rézfúvósai, csizmát csapkodott a Magyar Állami Népi Együttes tánccsoportja, és maga Kembe Sorel, a Jóban-Rosszban sztárja volt a konferanszié. A teljes költségvetés eddig nem ismert, de március 31-től állítólag minden önkormányzati szerződés fent lesz a honlapon. A rendezvényről készült hivatalos videó ITT látható. Reméljük nem hamis. : )

Karácsony  Gergely polgármester 1848 örököseiről beszélt, de igen hamar aktuális pártpolitikára futtatta ki  " már ki is vették a Köztársaságot az ország nevéből" és a zuglói széleskörű együttműködésről is szólt, mint ezt a Facebookon őt kedvelőknek meg is írta.

kari_blog.jpg

Kár hogy ez a  fennen hangoztatott szép elv és a valóság ( ahogy Zugló önkormányzata most működik), a hétköznapi gyakorlatban nem egyezik. Hiszen sem a nagy ügyeknél mint pl. a költségvetés előkészítése, sem az olyan szimbolikus esetekben, mint a jelen koszorúzási helyszín kiválasztása egyáltalán  nincs semmiféle  egyeztetés. (A Papcsák korszakban sem volt, de azért én speciel jobbat vártam) Nem baj, ha zuglóiak elveszítik az egyetlen normális kerületi ünnepet, ha a bugyuta helyszínválasztás okán eszük ágában sincs eljönni a hivatalos rendezvényre, a lényeg az országos népszerűség növelése, hogy kifelé jól nézzen ki ami Zuglóban történik, a besöpört 1732 lájk.

Ezután Tóth Csaba olvasta fel beszédét a tomboló távolságtartó tömegnek. A politikailag korrekt beszéd végére sajnos a rendezvény teljesen szétesett, és tán csak egy stage diving segített volna a figyelem újra megszerzésében. Megjegyzendő, a két beszédben az ottlét apropójáról, a Városligetről egyetlen árva szó nem hangzott el.

toth_beszel.jpg

toth_tomeg_0880.jpg

Ha jlevonom a  pártos, civil és nemzetiségi koszorúzókat, két cserkészt, a járási hivatal bocskaiba öltözött kisnemesét, a hivatali dolgozókat, a kabinet sajtósait,  és a népes rendezvényszervezőket (Garay-Török-Harrach,stb.) akkor kiderül, idegen, netán kerületi lakos még elvétve sem jelent meg. Igaz a bolhapiac felé igyekvő külföldiek meg-megálltak a Rákóczi indulót hallgatni és csodálkozni a bizarr látványon, mit keres egy ennyire lepukkant helyen egy ekkora színpad és előtte e néhány (jól-rosszul) kiöltözött ember?

A rendezvény "Nagyon rendben volt" - ez biztos, mert maga az újdonsült rendezvényszervező, Török Zsolt vonta meg elégedetten a nap végén saját munkájának mérlegét.

Ja, koszorúztunk is. Itt.

koszoruzas_0890.jpg

A Petőfi csarnok portásbejárata mellett  savanyú-kékes teherautófüstben, egy sorompó mögé próbálván bepasszintani a koszorúkat. Szánalmas, méltatlan helyen. Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő oldotta meg legjobban, egyik helyre sem ment el, de diplomatikusan mindkét helyen koszorúzott helyette valaki.

sorompo_0892.jpg

Inkább lennék Barguzinban!

 

Hogy az ünnepi beszámoló ne legyen féloldalas, beteszek pár, a zuglói Fidesz által megosztott képet a Wass Albert téri, úgynevezett polgári rendezvényről is.

"Papcsák és maroknyi bandája" - ahogy az MSZP ötvenes évekbeli szófordulatokat idéző közleménye fogalmaz - hozzávetőleg annyian voltak, mint a hivatalos rendezvény összes koszorúzói. A konferanszié Cseke Vanda képviselő volt, a verseket Baranyi László színművész, a Familia Kft nagypapája, a kerületi Fidesz kampánymegmondóembere szavalta.

tomeg2_1.jpg

papcsak_pesti.jpg

Koszorúzás a kerületi közbeszerzéseknél már bevált PPP (Pesti Papcsák Partnership) konstrukcióban. Melegít Ráthonyi, Barabás, Dr. Varga Péter a zuglói Fidesz vezetősége.

borbely.jpg

Lehelyez Borbély Ádám a zuglói Fidelitas vezetője. Felségsértés és önálló gondolkodás  főben járó bűne miatt a  koncepciós per már folyamatban van az exképviselő ellen.

Bár helyszín mindenképp méltóbb a Petőfi csarnok lepusztult környezeténél és a Fidesznek sikerült elhoznia a szimpatizánsait is a kordont nem értem, ennyire félnek már a sajátjaiktól is?

 agyu.jpgA két nagy pártnak közösen egy pillanat alatt sikerült kettészakítania e nemzeti ünnepet: elintézték, hogy mint a háromévesek a homokozóban, külön sarokban túrhassanak. Persze mindenki elhozta a kislapátját, odarendelte a segédcsapatait, a saját holdudvarát, civil egyesületeit.

A Ki koszorúzott nagyobbat? csörte lezárásaként még igen durván odamondogató, patetikus és az '50-es éveket megszégyenítő stílusú  facebook közlemény párbaj is született.

"Rozgonyi rézágyúja fel van virágozva", A fidesz frakció ágyúja a polgári rendezvényen. A kerületi Fidesz frakció ellenzéki munkát valójában nem végez, az ellenfélben kárt nem tesz, vaktölténnyel van töltve,  dörrenései figyelemelterelésre, alibiként  szolgálnak.

Mert ne hagyjuk magunkat megtéveszteni,  mindez csak a Kész átverés! show,  a saját elvakult híveknek szóló népi színjáték. Hiszen a két nagy párt remekül együttműködik, azaz kiválóan tud háttéralkukat kötni mint ezt láthatjuk az önkormányzati cégek, a felügyelő bizottsági tagságok elosztásában vagy a költségvetés megszavazásakor. A haragszom rád játék, az ellenségképzés még a saját szekértáborok felébresztésében, a szimpatizánsok mozgósításában is segít.

Na és kik jártak rosszul? Ki más mint a zuglóiak, akik egyetlen élvezhető önkormányzati ünnepüket is elvesztették. Én speciel sajnálom.

 

 

komment

Címkék: Petőfi Sándor Török Zsolt Karácsony Gergely 1848-as ünnepség zuglói Fidesz

süti beállítások módosítása