HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"A ház jó állapotban maradt"

2015.03.13. 19:34 varnai

Felrobbant három lakás, és még felrobbanhat sok, bár lesz amelyik majd összedől magától, már nem kell sokáig homokba dugnunk a fejünket. Zugló önkormányzata a bérházait az elmúlt évtizedben bűnös hanyagsággal kezelte, szégyenletesen elhanyagolta. És ami a legrosszabb az új vezetés az idén sem tervez költeni rájuk, pedig e robbanást tekinthetnék intő jelnek.

Itt van például időzített bombaként  Nagy Lajos Király útja 104., majd minden lakását PB palackokkal fűtik,  (vagy fűtsék villannyal a legszegényebbek?)  - hiszen nincs gázvezeték a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házban.

lepcsohaz_to_net3282.jpg

Ahogy a köznyelven sing-sing-nek hívott ház kinéz, nem is kell robbanás, lassan összecsuklik magától. A hátsó lépcsőházat baleset veszélyesség miatt  már le is zárták. lyen egy EU tagállamban egy önkormányzati bérház a XXI. század elején?

Míg a XIII. kerületben épp passzív házat építenek, Zuglóban 2011-ben koncepció csak a lakbérek erőltetett beszedésére született. Neki is álltak csapkodni, százával mentek ki a felmondások, mára tudtommal  már újra ugyanannyi, több száz milliós kintlevőség van. Lakbért emeltek, majd a választási évben gyorsan csökkentették. A lakásgazdálkodás mint  forró krumpli ide-oda reppent. A bérlemények ellenőrzését épp most teszik vissza a Városgazdálkodási Zrt-hez.

Jó, gondos, a tulajdonosi kötelességeknek eleget tevő tulajdonos-e az önkormányzat? Ki tudja mikor voltak kint utoljára abban a lakásban ellenőrizni, feltűnt-e  bárkinek, hogy a lezárt gázóra mellett PB palackkal főznek, fűtenek? Gondos bérlemény ellenőrzéssel vajon meg lehetett volna-e előzni a balesetet?

gazora_net_0826.jpg

Kikapcsolt gázóra, mellette állt a robbanást okozó PB palack.

A felújításra, bontásra, hogy általában véve mit kezdjenek a 2600 önkormányzati lakással, és bennük a legijesztőbb halommal a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házakkal, a Papcsák korszakban nem volt terv,  különösen olyan, amit ki mertek volna mondani. A  kimondatlan terv a szociális lakások eladása, a  szegények Zuglón kívülre zsuppolása volt. A szociális házakban lakó kerületi szegények kínos, csak választáskor meggyőzendő, megveendő nyűg voltak a papcsáki vezetés számára. A Cserei utca 3.-ban is mindenki megfordul választáskor, hisz 123, többségében roma család él összezsúfolva a gangokon. Ígérnek nekik mindent, aztán négy évre újra elfeledkezik róluk mindenki.

És íme a 2015-ös költségvetés önkormányzati lakások felújításáról szóló melléklete. Eközben júniusra új koncepció is készül, (azokból fiókszámra készül minden ciklus elején), de a sok nulla, különösen a Szakvélemény - tervezés rovatban árulkodóan őszintén sejteti a valós hosszútávú koncepciót.

Felhívnám a figyelmet, hogy a legtöbb tétel 2014-ből áthúzódó munka. 2015-re leginkább bontások jutnak. Nincs egyetlen forint sem teljes épület felújításra, olyan legutoljára 2010-ben volt. Nincs üres lakás helyreállításra sem egy fillér se beírva. A CSerei utca 3-ra 2015-ben egy fillért sem terveztek költeni.

kolts.jpg

Tavaly egy képriportban próbáltam meg felhívni házra, a bennük élőkre az önkormányzat figyelmét. Nem sok sikerrel.

A polgármesternek azt sikerült mondani a médiának: a Cserei utcai ház "jó állapotban maradt". Hát nem tudom, ezek szerint más fogalmaink vannak a "jó állapotról". Szerintem ez a ház már a robbanás előtt sem volt, sőt vagy két évtizede nincs jó állapotban. Nem tudom, ő nyugodt szívvel fektetné-e le a gyerekeit ebben a házban, járatná őket ezen a körfolyosón, mert én nem.

Egy fotó a robbanás előttről:

furodnek_net0526.jpg

 Ugyanaz a folyosó ma délután. Az önkormányzat, a tulajdonos (részbeni) felelőssége nehezen lesz vitatható, hiszen a kidőlő dúcolás önmagában több sérülés okozója volt. Kész szerencse, hogy a dúcolását vesztett függőfolyosó nem szakadt le, és hogy a beépített csontszáraz fenyőgerendák ácsolata nem lobbant lángra.

aladucolt_0852net.jpg

 A három lakás válaszfalai eltűntek. A pusztítás teljes. A négy szinten körben rengeteg ablak tört be, valahol az ablakok tokostól repültek be a lakásokba. A gázórákat mindenhol lezárták.

total_0828net.jpg

balra_0829.jpg

jobbra_0830.jpg

cipok_0838net.jpg

Ezekhez a képekhez nincs mit hozzátenni. Remélem minden sérült teljesen felépül, el tudják felejteni, ami velük történt, és új életet tudnak kezdeni.

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása