HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Láthatatlan zebráink

2015.06.29. 21:28 varnai

Napi piacrajáróként látom, hogy kerületi lakosok, nyugdíjasok, mamák álldogállnak reménytenül hosszú perekig a Csömöri út - Lőcsei utca sarkán, próbálnak átkelni a Bosnyák téri piacra menet. A zebra évekkel ezelőtt láthatatlanná kopott. Az átkelést különösen veszélyessé teszik a visszaforduló buszok, és a kétszer két sáv, mert a második sávban jövő autós gyakorta akkor sem áll meg, ha a másik sávban már megállt a társa.

Autósként pedig tudom, mennyire nem lehet látni egy lekopott zebrát, mennyire nem érzi olyankor az ember, hogy ott meg kéne állnia. Ezzel ellentétben egy foszforeszkálóan fehér zebra szinte fizikai akadályként tornyosul elénk, kényszeríti az autóst, hogy megálljon, elsőbbséget adjon, - ahogy ez amúgy a KRESZ szerint kutyakötelességünk lenne. Esőben, szürkületben különösen láthatatlan egy ilyen lekopott gyalogátkelő.

Amúgy meggyőződésem, hogy az ilyen apró, de életbevágó dolgoktól lesz élhető, lakható hely Zugló, és  amelyeket képviselőkként kötelességünk észrevenni, és nem kell több, mint odafigyelés, kis utánajárás a  megoldásukhoz.

bosnyzebra_blog.jpg

A zebra az autósnak láthatatlan, nem segíti a gyalogost, sőt hamis biztonságérzett kelt.

ronazebra_blog.jpg

A Róna utca Thököy út sarkon szintén nagyon kopott a zebra

Ma levelet írtam a BKK Közút igazgatójának, hogy fessék újra a zebrákat. Tavaly kérésemre pár nap alatt rendbe tették a Hermina út - Ajtósi Dűrer sarki zebrákat, remélem most is gyorsan cselekszenek.Felhívtam a figyelmet az Egressy út - Kövér lajos utca sarkán hiányzó zebra kiépítésének szükségességére is.

Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

Melléklet20:08 (1 órája)
címzett: kornel.almassy
Tisztelt BKK Közút, Tisztelt Almássy Kornél igazgató úr!
Zugló néhány igen forgalmas helyén a zebrák gyakorlatilag láthatalanná koptak.
1. A  kerületi lakosok igen nagy számban használják a Bosnyák teret, melynek megállóit nemrég újították fel. A zebrák vagy nem lettek felfestve, vagy meghökkentően hamar elkoptak a Nagy Lajos király útján.
2. A Csömöri út - Lőcsei utca kereszteződésben a piachoz vezető, rengeteg lakos által használt zebra is elkopott.
3. A Thököly út - Róna utca sarkán szintén mind a négy zebra igen kopott.
Érdemes lenne ezeket a nagyforgalmú zebrákat vastag, összefüggő rétegű anyaggal jelölni, mert az erős forgalom, a buszok igen erősen koptatják őket, és mindegyik kereszteződés igen frekventált, rengeteg lakos használja azokat. Itt szeretném megköszönni, hogy a kérésem után az Ajtósi Dűrer - Hermina út sarki zebrák napokon belül meg lettek erősítve. Sajnos azonban annyira vékonyan, nem teljesen lefedve a felületüket, ködölve festették  fel, hogy nagyon hamar, fél éven belül lekopott.
Környékbeli lakosok régóta kérik az Egressy út - Kövér Lajos utca sarkon zebra felfestését, és figyelemfelhívó lámpa elhelyezését. Az autók itt igen gyorsan mennek pedig a sarkon egy 750 fős általános iskola, a Herman Ottó Általános Iskola van, folyamatos a balesetveszély. Jelenleg a Kövér Lajos, Angol utcai tömbökben lakó gyerekek  csak nagy kerülővel tudják az iskolát biztonságosan megközelíteni, a Róna utcai vagy a Nagy Lajos király útján lévő lámpás kereszteződésig és vissza gyalogolva. Az ott lakók nagyon örülnének, ha a zebra az őszi iskolakezdésig elkészülne.
A kereszteződésekről fotókat csatoltam.
Várom mielőbbi intézkedéseteket, visszajelzéseteket,
Barátsággal,
Várnai László
zuglói önkormányzati képviselő

 

 

 

 

komment

Címkék: bosnyák tér bosnyák piac Thököly út Angol utca gyalog átkelőhely Herman ottó általános iskola

Nagykoalícióban kivitelezett obstrukció és polgármester táncoltatás

2015.06.26. 10:14 varnai

A június 25-i testületi ülés a napirend elfogadásának hiányában elmaradt. A nagykoalícióban kivitelezett obstrukció célja leginkább Karácsony polgármester és  a jegyző megleckéztetése volt -  tudják már ki az úr a háznál.

A két nagy frakció indoka erre a sokat látott kerületben sem mindennapi húzásra pedig a MUNDO szerződés módosítás napirendről levétele volt. Az obstrukciónak  értelme nem sok volt, hiszen a testületi ülés meghíúsításától még ugyanúgy nem fogadtuk el, ugyanúgy jövő hétre csúszik a szerződés módosítás elfogadása.

Ötven előterjesztés, ötven döntés csúszik most egy héttel. A kinevezésükért szabadságukból odarendelt hat óvoda és bölcsöde vezető számára meg különösen megalázó volt a cirkusz, de most legalább látták, hogy működik a tekintetes képviselőtestület.

De vajon mi van ebben a szerződésben, miért volt ilyen sűrgős a módosítása, és miért kellett levenni a napirendről?

A Bosnyák téri Városközpont, heyesebben pláza építés már a kezdetektől meg van átkozva. A kerületi Sport és Szabadidőközpont 68.417 négyzetméteres telkét, a rajta lévő sportcsarnokot és tanuszodát 2006 áprilisában adta el közel 4 milliárd forintért az akkori nagykoalíció, Rátonyi Gábor fideszes polgármester (mellette Rozgonyi Zoltán, aki akkor is  alpolgármester volt) és az MSZP-SzDSz-s többségű képviselő-testület. A sportpálya eladását és a szerződést minden párt sikerként kommunikálta.

RAS-terv.jpgA 2006-os RAS tervek. Na ilyen biztos nem lesz.

A vevő, az ECHO Investment egyből sutba dobta a mértéktartó RAS terveket és óriási, közel 200.000 négyzetméteres szintterületű óriás cipődobozt, megaplázát és irodaépületeket akart építeni. Az épületek része lett volna az új önkormányzati irodaépület (melyet jó sok pénzért bérelhettünk volna)  és közösségi célú funkciókat is ígértek. A megalomán tervet igencsak támogatta az új 2006-2010 közötti baloldali vezetés, (élén az akkori SzDSz-es képviselőkkel, Killik Jenővel és társaival), míg Weinek polgármester, elszabadulván a frakciójától, de leginkább lakossági nyomásra plázastoppot rendelt el. Ekkor, a 2008-as szerződésben jelent meg az önkormányzat 500 milliós kötelezettségvállalása a szükséges infrastruktúrális fejlesztésekből. A projektet aztán meghíúsította a 2008-as válság, mindenesetre a tanuszodát ledózerolták.

2012-ben a új képviselő-testület egy része (a fideszen belül is szétszavazva) jóval kisebb épületre alkalmas szintterületi mutatót szavazott meg, az épületet 100 ezer négyzetméteresre nyomva össze, de még így is hatalmas, lapos, szinte az egész területet elfoglaló pláza lesz, semmiféle városközponti funkcióval, miközben a parkolókat alagsorba és parkolóházba teszik, megúszva a mélygarázs építést. Új hivatal, rendelő vagy bármi közösségi célú épület építése nincs a szerződésben, az odarajzolt valami merő fikció.

A most hirtelen bejövő szerződés módosítás meglepte a képviselő-testületet.

A kerüet fejlődése, költségvetése szempontjából kimagaslóan fontos előterjesztést nem kapták meg időben a képviselők, a bizottságok. Az SzMSz szerint az anyagokat a testületi ülés előtt hét nappal ki kell kézbesíteni, hisz idő kell a megismerésükhöz és a bizottságokban a megvitatásukhoz, - ehhez képest a testületi ülés előtt TÍZ PERCCEL lett kiosztva. Ki tud, kitől várható el így, hogy felelős döntést hozzzon?

 Egy ilyen nagyságrendű szerződésnél különösen fontos az áttnulmányozás, hisz a szerződés és előtörténete több tucatnyi oldal jogi szöveg, ahol minden betett, vagy észrevétlenül kihagyott szónak milliárdos következménye lehet, ezért érdemes jogi szakértőkkel is megnézetni.

A testületi ülés előttre egy órával (SZMSZ ellenesen) összehívott összevont bizottságok (ilyet sem láttunk még)  is háromnegyed órája vártak az anyagra. Kovács Balázs (fidesz) kérdésére a jegyző elismerte, hogy az így összehívott bizottsági ülés nem jogszerű. Ezek után a zuglói, és feltehetőleg a magyar önkormányzatiság történetében először "szimpátia" szavazásra tett javaslatot Barta János (LMP) levezető elnök.

 Németh Zsolt kabinetvezető addig is röviden összefoglalta az előterjesztés lényegét: a jelenlegi befektető az adásvételi szerződés módosítás igényével kereste meg az Önkorit, feltételezhetően lenne új befektető. A kabinetvezető szerint az Önkorinak az nem baj, ha valaki végre meg akarja építeni, és most ez lehetőséget ad az Önkorinak, hogy javítson az eredeti szerződési feltételeken. Ez sikerült is, az 500 milliós kötelezettségvállalás 100 millióra lefaragásával, Bosnyák utca, Csapi előtti járdaszakasz, Rákospatak-híd megépítése… Kihangsúlyozta, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell biztosítékot arra nézve, hogy az Önkorinak lehetősége legyen elállásra, meg nem valósulás esetére. Azt egyelőre nem tudni, az Önkormányzati szolgáltatóközpontból lesz-e valami, ki és milyen konstrukcióban építené meg,  idáig nem jutottak még a tárgyalások. Az ECHO INvestentnek semmiféle kötelezettsége, míg a kerületnek pénze nincs.  Ez azért is bájos, mert az őszi választásokkor  már mint tényről beszéltek az új önkormányzati épület megépüléséről.

Háromnegyed 10 felé - tíz percel a testleti ülés kezdete előtt -  megjött a még meleg, frissen fénymásolt előterjesztés, melyet  értelemszerűen igazából senkinek nem volt ideje, nemcsak a képviselőknek, de még a hivatal jogászainak sem rendesen végig olvasni. Az SzMSz szerint hét nappal ez előtt kellett volna megkapnunk.

A tízperces olvasási szünetben, miközben 10 órakor kezdődött volna a testületi ülés és a fideszes képviselők demonstratíve át is vonultak, a jogi szöveget részletesen áttanulmányozni természetesen nem lehetett, de azért rákéreztem egy-két pontra. Mint kiderült a cég által elvégzendő Közérdekű építési beruházások összegszerüsítése, a 2008-as áron  1,7 milliárd forint valahogy kikerült a szerződésből. Hoppá.

Ki tudja, még milyen apró változások lehetnek a szerződésben? Az új szerződésben a bekerülő módosítások jelölve lettek, de hogy mi lett kihúzva, azt nem lehetett látni. Azért az megjósolható, hogy nem csak a kerületnek kedvező változások kerültek a módosításba, a cég nem fog a két szép szemünkért lemondani 400 millióról,  a tőkés társaságok - ezt már Marx is megírta -  már csak ilyenek.

Ezek után nem csoda, hogy többen - köztük én is - az előterjesztés napirendről levételét, és gondos áttanulmányozás után renkívüli ülésen döntést tartottuk a legjobb megoldásnak. Az MSZP-s többségű bizottságokat mindez mit sem zavarta, a 400 milliós "nyereséget" hangsúlyozva, többségük a szerződést beleolvasás nélkül szavazta meg. Ez azért is fura hozzáállás, mert 2010-14 között az akkori MSZP frakció ikövetkezetesen és elvhűen sosem szavazott azokról az előterjesztésekről, amiket Papcsákék helyben osztottak ki.

A testületi ülésen Karácsony polgármester, tekintettel arra, hogy az előterjesztés  nem lett időben kiküldve, azaz a jogszerűséget meg lehet kérdőjelezni, és mert a képviselőknek nem volt módjuk áttanulmányozni, tehát nem korrekt azt velük megszavaztatni, az Echo szerződés módosítást a napirendről levette.  Rozgonyi, a fidesz frakcióvezetője frakciószünetet kért, majd az MSZP-vel tanácskozás után a két frakció nem szavazta meg a Echo szerződés módosítás nélküli napirendet.  Az LMP, a Jobbik, a két PM-es (Karácsony és Szabó Rebeka) és én igennel szavaztunk. 

Én nem értem,  kinek és miért ilyen sürgős ezt áterőltetni a testületen, de ha  csak a cégnek, amelyik a megépítést nyolc éve húzza, akkor talán tudnak várni egy szerződés módosítással egy hetet.

A polgármester ezután a testületi ülést bezárta. A jövő héten, feltehetőleg csütörtökön, rendkívüli ülésen kell tárgyalni az Echo szerződést, ráadásul a tegnap elszabotált ötven napirendi pontot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: városközpont Bosnyák tér MUNDO Echo Investment szerződés módosítás echo investment

Múzeumnegyed - az óriásira fújt lufi

2015.06.24. 19:04 varnai

Tegnap pár óriási lufival demonstráltunk a Fővárosi Közgyűlésen, azt illusztrálván, hogy a Múzeunegyedet immár óriásira,  kidurranásig fújták. 

A projektet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (mert ez a feladatukról árulkodó teljes nevük)  egyre nagyobbra fújja, miközben sorra durrannak ki, lepleződnek le az épületek valós méretei. A cég ugyanis nemrégiben a fővároshoz fordult, ugyan módosítsák már a VÉSZ-t, (nem vicc, ezzel a freudi elszólásnévvel rövidítik a Városligeti Építési Szabályzatot), mert nem férnek el a Városligetben az "ikonikus" épületek. A bizottság kormánypárti többsége "természetesen" megszavazta a változtatást.

lufidemo_2662.jpg

A lufikat balesetveszélyességük okán már az épületbe sem akarták beengedni. (a felelőtlen szülők meg ezeket adják a gyerekeiknek!) Végül polgármesterünk sietett segítségünkre, aki az összes lufit a csuklójára kötve, mentelmi jogával élve libegett át a rendészek között.

Az oktondi lakosok eközben meg nem átalják a különböző PR látványtervekből rekonstruálni a valós látványt, melyek által sorra derülnek ki a turpisságok.

Itt van pl. a Zene Háza,  az eddig számomra legszimpatikusabbnak látszó épület. Most viszont kiderült, hogy korántsem valami tájba simuló kis pavilont terveznek, hanem akkora átmérőjű lesz az ementáli sajt, mások szerint a Ligetben kényszerleszállt, csúnyán megrongálódott UFÓ, mint a Vajdahunyad vára épülete.

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene.jpg

http://ligetlatvany.hu/index.php/2015/06/17/magyar-zene-haza/

zene_haza_2-1038x576.jpgBiztos hogy ez a kényszerleszállt UFÓ hiányzik a Vajdahunyad vára és nemrégiben felújított Korcsolyázó pavilon  műemlék  épületei mellé?

Mások a Néprajzi Múzeum látványát rajzolták meg, na nem madárröptében, hanem úgy, ahogy a VII. kerületi utcákból a hétköznapi járókelők  látni fogják, - ha akarják  ha nem. És ahogy a Ligetet látványát és a légmozgást örökre elfogja előlük. Itt az idő, hogy az Erzsébetvárosiak felébredjenek...

A legborzasztóbb mindazonáltal az Új Nemzeti Galéria maja piramisa. (itt épp az emberáldozathoz mennek rajta felfelé a hangyányi budapestiek) Hogy az arányokat jobban érezzék odarajzoltam egy tíz emeletes, Magyarországon szabványos, 34 méter magas panel pontház sziluettjét.

ujnemzeti_paanel_blog_copy.jpg

És akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodni, ki és mikor látott már a panelház tetejéig érő fákat? Mert bizony itt szemtelen,  parasztvakító turpisság van, ez a látványterv a készátverésshow kategórájába tartozik. Hisz a Füredi úton a majd negyven éve türelmesen növekvő fák sem érnek följebb a panelházak negyedik emeleténél... ezeknek a frissen telepítetteknek meg máris sikerült.

meret_blog.jpgA 100-140 méter hosszú, a Dunaplázánál hosszabb és jóval magasabb épület - nem is tagadják - bőven a Liget fái fölé, sőt a város horizontja fölé magaslik majd.

(eredeti ábra a Városliget Zrt. anyagából)

Mindezek okán tehát a Civilzugló Egyesület  - immár összefogva az Új Erzsébetvárosért Demokrata Körrel - folytatja az aláírásgyűjtést és  a demonsrációkat. Ívet egyesületünk honlapján, ITT lehet letölteni, és jövő héten folyamatosan a Városligetben vagyunk. Örömmel veszünk minden segítséget!

Ha tízezer aláírásból nem értettek, talán húszezer után elhiszik a döntéshozók, hogy ezt a projektet Baán úron, a Zrt. fizetett propagandistáin, az építési munkákat majd "törvényes" közbeszerzésen elnyerő fideszközeli cégeken kívül senki, de tényleg senki nem támogatja.

Szomorúan jegyzem meg, a fővárosi képviselők és a média nemigen foglalkoztak a demonstrációnkkal, a Városligetbe fújt  Múzeum negyeddel, mert épp egy még sokkal nagyobb lufi, a 2024-es olimpia 750-1500 milliárdos lufijának álma kápráztatta el őket. Végül az LMP elismerésre méltóan mert NEM-mel szavazni, a DK egy tartózkodással, Pokorni Zoltán egy bátor gomb nem nyomással fejezte ki ellenvéleményét, míg Karácsony Gergő, Zugló  polgármestere számomra érthetetlen módon támogatta a javaslatot. Miért? Mert például Zuglóban sincs  egyetlen egy iskolájában sem elegendő tornaterem az emeltszámú tornaórák megtartásához és mert épp most  pénzhiányra hivatkozva adták fel a 4-es metró továbbépítését. Tartsuk be a fontossági sorrendet. 

komment

Címkék: városliget aláírásgyűjtés olimpia 2020 Néprajzi Múzeum múzeum negyed Baán László Új Nemzeti Galéria zene háza Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt

Zebra, kátyúk, rend - az ünneplés melletti teendők

2015.06.14. 14:16 varnai

Egy közös képviselő pontokba szedte egyetlen környék apró-cseprő, de az ott lakók életminőségét döntően meghatározó, a zebrák esetében akár az életbiztonságot is veszélyeztető önkormányzati teendőit. És ez csak egyetlen körzet.
 Megoldásuk nem jelentene különösebb anyagi terhet, inkább csak odafigyelést a hivatal, az önkormányzat részéről. Mint látjuk, számos problémára már nem először hívják fel az ott lakók a hivatal figyelmét. 
Az ünneplések, koszorúzások, politikai és média nyilatkozatok mellett -  ha nincs mindkettőre idő, energia akkor helyett   - ez az "aprómunka" is része a polgármester munkájának. Természetesen nem egyszemélyben, ott az egész hivatal, a Városgazdálkodási Zrt, van kerületgondnokunk Barabás Ferenc önkormányzati képviselő személyében, egy komplett aparátus áll a rendelkezésükre.
A zuglóiak a napi apró kellemetlenségek, és azok meg vagy meg  nem oldása alapján ítélik meg a hivatal, az önkormányzati vezetők munkáját. A napi valóságot, a megélt országot/kerületet pedig a lakosok hamar összevetik  a média sikerpropagandájával, legyen az országos, vagy esetünkben helyi, és az ítélet idővel megszületik, ahogy ezt Papcsák is megtapasztalhatta.
 Hogy a kerületi önképet reálissabbá tegyük már régóta kérem, hogy a Zuglói Lapokban az alábbihoz hasonló olvasói leveleket tegyék közzé,  azaz a kb. 2011-ig létező "Olvasói levelek" rovatot állítsák vissza (a hivatali válasszal együtt), mert most a kerületi sajtó elszakadni látszik a zuglói rögvalóságtól.
A Zugló lemaradását a többi kerülethez képest jól érzékeli a közös képviselő -  és bizony hallom ezt minden nyitott szemmel járó zuglóitól. A két évtizednyi gazdátlanságot remélem nem folytatjuk, sőt ledolgozunk valamit a  hátrányból.
Tisztelt Hivatal!
 
Alulírott Moldoványi Zsolt, mint a 1146 Budapest, Thököly út 150. közös képviselője és egyben tulajdonosaként az alábbi ügyekben fordulok a hivatalukhoz.
 
1.
A társasházban több tulajdonos panaszolja, hogy most már állandóan a ház tövében hajléktalanok telepedtek le.
Miközben a közösség feladata gondoskodni az épület előtti közterület tisztántartásáról, addig az oda települt hajléktalanok odavizelnek, szemetelnek, csikket és a sörös dobozokat elszórják, az üzletek forgalmát és az ingatlanaink megítélését lerontják.
Megítélésünk szerint az itt tartózkodásuk már meghaladja a közterület rendeltetésszerű használatát és közösségünknek kárt okoz. Így akár birtokvédelem keretében szíveskedjenek intézkedni az eltessékelésükről.
 
2.
Ugyanilyen problémánk a Varsó utca irányában az épület előtt lévő fák gondozatlansága. A fák tövében a gaz és vadhajtások derékig érnek. A lelógó nagyobb ágak, gallyak alatt már csak lehajolva lehet közlekedni.
A közelmúlt táblával jelezve beharangozták a terület megújítását, amit örömmel vettünk. Azonban ez nem indokolja a terület átépítésig történő elhanyagolását.
Kérem a hivatalt, hogy a fák tövét hajtás- és gyom mentesíteni szíveskedjenek és a lelógó ágakat, gallyakat legalább 4 méter  magasságig felmetszeni szíveskedjenek.
 
3.
Már többször bejelentettük, hogy a Kövér Lajos u. – Thököly út és Bosnyák utca közötti szakaszán 30cm mély gödör tátong  évek óta – amit jelenleg az ott lakók homokkal próbálnak feltölteni elkerülendő a nagyobb balesetet – esőzés idején nem észlelhető. Azonban intézkedés nem történt.
De ugyanilyen probléma a Kövér Lajos utca 45-47. valamint a Kövér Lajos utca és Szugló utca sarkán a Sportcentrum előtt szintén évek óta álló gödrök.
 
4.
Ugyanilyen gond a Columbus és a Laky Adolf utca közötti szakasz a Gyarmat utcában, mely szerint szintén évek óta hatalmas kátyúk tátonganak.
Kérem intézkedésüket, hogy ezek a gödrök minél előbb javításra kerüljenek.
 
5.
Közelmúltban észleltük, hogy behajtani tilos táblát helyeztek el a Róna utcáról a benzinkút felől érkező, balra a Varsó utca irányába bekanyarodni kívánó autósok részére, ezzel jelentős többletvárakozásra kényszerítve az autósokat, mivel ilyenkor tovább kell haladniuk a Thököly úton áthajtva, majd ott visszafordulva, sok esetben újabb lámpa várással tudnak bejutni a Varsó utcába.
Ez nemcsak ésszerűtlen de bosszantó is, kérjük a tábla eltávolítását és a közvetlen bekanyarodás lehetőségének biztosítását.
 
6.
A Thököly úton a Bosnyák tér felől haladva a Róna utca irányába, lehetőség van balra kanyarodva a Kövér Lajos utcába behajtani.
Ezen a ponton szaggatott vonal jelzi a befordulás lehetőségét. A legutóbbi felújítás során olyan rossz minőségű festékkel festették fel, hogy időközben szinte teljesen lekopott a szaggatott felfestés. Kérem ennek felfrissítését.
 
7.
Már 2012. óta várjuk, hogy zebrát alakítsanak ki a Kövér Lajos u. – Szugló utca sarkán, a Szugló utcán áthaladni kívánók részére.
Korábban arra hivatkoztak, hogy egy zebra kialakításának előfeltétele a járda szegélyek süllyesztése, megfelelő világítás elhelyezése és ennek a tervezési, előkészítési folyamata több évet vesz igénybe.
A tények kedvéért megjegyzem: az utca világítás szinte a saroknál található, a járdaszegély eredendően süllyesztett, így a zebra kialakításának magyarázatbeli akadálya valójában nem áll fenn. A vakoknak elhelyezendő útburkolatok kialakítása gyakorlati tapasztalatból tudom, hogy néhány tízezer Ft-ból kivitelezhető, de százezer Ft-ot biztos nem halad meg.
Talán nem kérek elvárhatatlant, hogy ezt a zebra kialakítást, 2015. szeptember 1-ig a tanév kezdetére legyenek szívesek kivitelezni.
A három éve húzódó ígéretek miatt – amennyiben erre nem lesz szeptember 1-ig intézkedés – úgy további levelezgetés nélkül,
büntető feljelentést fogok tenni.
 
8.
Ugyanilyen problémakör az Egressy út – Kövér Lajos utca sarkán a Herman Ottó általános iskola előtti zebra, ahol az utósok rendre  nem tartják be a KRESZ szerinti sebesség korlátozó előírást és/vagy megállási kötelezettségüket. Sok esetben a szülők nem merik  átengedni még a zebrán sem a gyermekeiket. Szükségesnek tartjuk a zebra mindkét oldalán elhelyezni egy sebességmérő és kijelző LED-es világító táblát. (Megjegyzem ezen az útszakaszon troli is közlekedik, tízből legfeljebb egy lassít a zebra előtt.)
Ugyanez a probléma mondható el a Szugló utca – Angol utca sarkán az iskola előtti zebra vonatkozásában is.
 
9.
Tisztelettel kérjük, hogy a Kövér Lajos u. 62. sz. és a Bosnyák u. 8. (üres telek), tulajdonosait szíveskedjenek felszólítani, az ingatlan rendezésére, gazmentesítésére.
A Kövér Lajos u. 62. sz. ingatlan kerítését már teljesen benőtte a növényzet, a közlekedést zavarja, az ingatlanokat a tulajdonosa szándékosan elhanyagolja (védett jellege ellenére) oda hajléktalanok települtek be, akiknek semmilyen higiéniai feltétele nem biztosított. Az oda betelepült és elszaporodott rágcsálók rendszeresen látogatják a szomszédos házak területét, veszélyeztetve az ott élők egészségét.
Hasonló jellegű problémánk, a Bosnyák utca 16. szám (szintén üres telek), melyre a közelmúltban több száz köbméternyi homokot, földet és egyéb törmeléket raktak le, ami nemcsak az utcaképet rombolja, de minden bizonnyal engedélyköteles is.
Kérjük az ügy kivizsgálását a terület tereprendezését kikényszeríteni a tulajdonostól.
A környező utcákat az odajáró billencses autók szinte lepusztították, a fekvőrendőröket megsüllyesztik és a szennyezést maguk után rendre nem takarítják.
 
10.
Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkormányzat egy apró takarítógéppel folyamatosan takarítja a járdafelületeket. Azonban az utóbbi időben rendszeresen tapasztaljuk, hogy a takarítógép nyomában olajfolt marad a járdafelületeken, díszburkolatokon.
Kérjük a gép javítását, a javításig a használatból való kivonását.
 
 
Végezetül, kerületünket alapvetően (elhelyezkedése és városszerkezeti szempontból) a XI. és a III. kerülettel tudnám összehasonlítani.
Bosszantónak sőt felháborítónak tartom azt a minőségi és értékrendbeli elmaradást, ami Zuglót jellemzi az előbb említett másik két kerülethez viszonyítva, az elmúlt húsz év fejlődését alapul véve.
Mint közös képviselet, mind a három kerületben kezelünk társasházat és/vagy tulajdonnal is rendelkezünk és évről-évre érzékeljük a leszakadást.
Ideje lenne az értékrendjükön változtatni és mintát venni a fent említett kerületektől.
10-15 évvel ezelőtt Zuglóban lakni vagy lakást vásárolni sikkes volt. Mára a XIII. kerület is megelőzte Zuglót. Az általunk kezelt kb. 2000 ingatlan 1-1,5 évnyi ingatlan áremelkedéséből legkevesebbet Zugló profitálta az említett kerületekhez képest. Ez szégyen és gyalázat, alapvetően úgy gondolom, hogy a kerület vezetését a munkásságuk eredménye tükrözi. Tisztelettel kérem, hogy a fenti levelemre pontokba szedve, nem bő lére eresztve, elsősorban határidők megjelölésével (amikorra elkészülnek) szíveskedjenek válaszolni, a számon kérhetőség terhe és a felelős személy/személyek megjelölése mellett.
Intézkedésüket előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel
Moldoványi Zsolt
közös képviselő
 

komment

Címkék: birtokvédelem kátyú Kövér Lajos utcc VArsó utca Angol utca zebra Hermann Ottó iskola

Gyorsvillamos? A 4-es metró vagy a buszok helyett?

2015.06.09. 17:44 varnai

Zugló képviselő-testületének többsége támogatta a főváros döntését, miszerint Újpalotától villamos járat kerül meg-,  azaz visszaépítésre a Thököly úton a Keleti pályaudvarig, sőt a Mexikói úti 67-es villamos visszaépítését is támogtjuk. Öntökön lövés a javából.

Saját magunk akadályozzuk meg, hogy valaha is elérjen a kerületbe a 4-es metró. Ráadásul a  mostani korszerű, hibríd, Budán rengeteg irányba szétágazó, gyorsjáratú buszjáratokhoz képest a villamos visszalépés, lassabb és rugalmatlanabb lesz.

A testületben én voltam az egyetlen, aki ellenezte a villamos projekt támogatását. Miért?

 Közlekedési szakértők egy hosszú és részletes anyagban érvelnek a projekt ellen. Már a címe is jellemző: http://tldr.444.hu/2015/05/01/a-4-es-metronal-is-haszontalanabb-projektekbe-fognak-tarlosek/

a.)  A legfontosabb: a villamos megépítésével  Zugló és Kelet-Pest jövőbeli fejlődését torlaszolják el, hisz ha a villamos megépül, akkor  a 4-es metrót  már biztos, hogy  soha nem fogják Zuglóig és Újpalotáig meghosszabbítani. Lásd hogy jártak a Káposztásmegyeriek a 3-as metróval,  a helyette az ideiglenesen beígért 14-es villamossal. Csörömpölhetnek a Lehel térig, majd metrózhatnak egyet, csak hogy elérjék a körutat. Zugló hasonlóan fog járni. A villamossal bemegyünk a Keletiig, az Astoriáig, hogy átszállhassunk valamire, ami átmegy Budára.

b.)  A villamos megépítésével tartósítják a 4-es metró kihasználatlanságát, értelmetlenségét. Ellenben ha a metró továbbépülne ahogy tervezték - ahogy értelme van -  Újpalota legszéléig, a városhatárig, akkor az újpalotaiak, a Kelet-pesti agglomeráció lakosai azzal járnának be nap, mint nap:  a 4-es metró utasszáma, kihasználtsága elérné a tervezett szintet.

c.)  Ellenérvként hangzott el, hogy a metró irreálisan drága, sose lesz rá pénz...  Ezen az elven sose fogtak volna neki a Lánchíd megépítésének.    A metró a jövő, és egy kétmilliós világvárosban - különös tekintettel arra, hogy Magyarország jobban teljesít -  miért ne épülhetne évi 1-2 kilométer metróvonal?

A szakma tudja és a lakosság is sejti a 4-es metró a rossz szakmai döntések, a fölösleges megállók betervezése, csicsássága, de leginkább a korrupció miatt vált ennyire költségessé.

  Hisz mindösszesen  három kilométerről beszélünk, és ha a 4-es metrót a Stefániától, a Hungáriától kéregvasútként  építik tovább,  - ahogy ezt tervezték -  és a Bosnyák tértől a felszínen, zárt pályásan lenne vezetve a költségek nem szállnak el. (persze  kérdés a korrupciós felár)  Az újpalotai felszíni szakasz esetében pedig (pl. a körvasút alatt/fölötti átvezetés) és az egyéb költségek tökéletesen megegyeznek a tervezett zárt pályás villamos kiépítésével.

A metrót a szakértők szerint nem szovjet típusú un. nehézmetróként, hanem LRT-ként kell megépíteni, amely, a világ számtalan nagyvárosában üzemel,  a belvárosban a föld alatt, feljőve a külvárosban villamosként közlekedik.

Az is érv volt, hogy a metróról kár beszélni, hisz az nem opció, pedig az, hosszútávon, a 2020-tól, azaz az új EU-s finianszírozási szakaszba betervezhető,  10-15 éves távlatban megépülhet. Hiszen:

 

d.)   Nem vagyunk lépéskényszerben, a buszsávokon járó, környezetkímélő, új és hibríd buszokkal mindenki elégedett. Soha ilyen gyorsan nem lehetett Újpalotáról beérni a belvárosba átmenni Budára. 2020-ban a következő EU-s támogatási ciklusban, netán ha új kormány lesz, megvalósulhat a tervezett metró szakasz  - feltéve ha nem válik lehetetlenné a villamos miatt -,de ezért Zuglónak, Újpalotának és a környező agglomerációs településeknek közösen kell lobbiznia.

De nézzük, gyorsabb, praktikusabb lesz-e az új villamos akár a meglévő buszjáratoknál?

e.)  Jelenleg Zuglóban felszállva átszállás nélkül juthatunk el majd minden járattal Buda különböző pontjaira,

  • a 7-essel Kelenföldig, Albertfalváig,
  • a 112-essel a BAH csomópontig, az Alkotás útig és fel a Szabadsághegyre.
  • az 5-ösel a Moszkva, bocsánat Széll Kálmán térig, sőt Pasarétre,
  • a 239-essel egész a Gazdagréti lakótelepre.

Ezt a sokirányúságot, sem a sebességet az új villamos sosem fogja pótolni, tehát mind a zuglóiaknak, mind az Újpalotaiaknak a közlekedésben szolgáltatás csökkenést, visszalépést jelent. Azaz többen fogják az autójukat választani.

volvo_7900a_hybrid.jpg

Hibrid Volvók járnak az 5-ös járaton és a Thököly úton. Villanymotorral indulnak, sőt 20 km/h sebességig csak villanymotorral mennek.

f.) Forgalombiztonság. A villamosvonalak, mint ezt a körúti villamosoknál látjuk sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a baleseteknek, műszaki hibáknak, időjárási viszontagságoknak. Egyetlen villamos balesete, műszaki hibája az egész, vagy jelentős szakaszok komplett leállását, kiesését okozza. A buszok esetében csupán az a konkrét jármű áll félre, a járatban lényeges kiesés nem keletkezik.

g.) Környezetszennyezés. Az új korszerű buszok, Volvók, Mercedes Citarók, különösen a hibrid járatok beállítása okán megszűnt a Thököly úton a kékes dizelfüst, tehát a személyautók váltak a fő szennyezővé. Amennyiben az összes buszt korszerűre cserélik a légszennyezés még jobban lecsökken, az nem lehet indok egy 30 milliárdos projektre.

 h.)  A propaganda szerint az új 44-es GYORS villamos lesz. Ez valótlan állítás, hiszen a villamosnak fekete 7-es megállóiban majd mindenütt meg kell állnia, ez csak a kerületben tíz megálló.
(Dózsa György út, Cházár András utca, Stefánia, Hungária körút, Amerikai út, Róna utca, Bosnyák tér, Rákospatak utca, Miskolci utca, Cinkotai út)
 Ha nem minden jelenlegi buszmegállóban lesz villamos megálló akkor is mindenképp van tíz lámpás kereszteződés.  Érvként elhangzott, hogy a lámpákat  villamoshoz lehet hangolni. Ez egyrészt technikailag semmiképp sem lehetséges a Nagy Lajoson, és a Hungáriánál, de csak meg kell nézni, mennyire sikerül ez a két irányból jövő villamosokhoz hangolás a Nagy Lajos király útján a 3-as villamossal... sehogy. Gyorsabb bemenni a Mexikói útról földalattival a belvárosba, átszállni a 3-as metróra, és kimenni vele az Üllői útig, mint ugyanezt végigülni a 3-as villamoson.
 i.)  A polgármester azzal érvelt, hogy tudomása szerint a villamosnak Zuglóban csak négy (4!) megállója lesz. Kíváncsi vagyok mely  megállókat húznák ki...   Ez esetben vagy némelyeknek irtó sokat kell gyalogolni, vagy a Thököly úton ugyanúgy járnia kell egy gyűjtőjáratnak, a fekete 7-es busznak... amit ez után a villamos fog kerülgetni...de hol is? Emlékezzünk csak,  mekkora lakossági felháborodás volt, amikor a Hermina útról elvitték a buszmegállót, és az SZTK-ból jövőknek a max. 150 méterre lévő Hungária útig kellett gyalogolniuk...
j.)  A villamosnak - ezt nem nehéz belátni -  a busszal ellentétben nem lehetnek a sima járatokat előzgető expressz járatai, mint ma a 7E járat, mely villámgyorsan, három megállóval ér be Újpalotától a Keletiig. Tehát az új villamos a mostani buszoknál sokkal lassabb és rugalmatlanabb lesz.
k.)  A villamosról, ha ahogy tervezik, csak az Astoriáig megy, mindenképp át kell szállni, ha Budára akar valaki átjutni,  - tehát kelleni fog valamilyen tömegközlekedési viszonylat a Rákóczi útra, a Kossuth Lajos utcára.
A 44-es megépítésével lesz egy lassú sehová se vezető villamosszakaszunk és egy örökre kihasználatlan metró csökevényünk. 

A rövid szakaszok kihasználatlanságára remek példa volt a 67-es villamos és buszjárat, míg a hosszú átszállást kiváltó járatok sikerére a meghosszabbított, Rákospalotától egész Pasarétig vivő 5-ös buszjárat. A 67-es villamosjárat visszaállítása már az ostobaság szélét súrolja. Kovács Balázs képviselő, lakossági véleményeket tükröző módosítóját - hogy legalább azt vegyék ki  a szövegből -  is leszavazták.
l.)  Végül meghökkentő érvként hangzott el, hogy ha nem épül "valami", akkor a MUNDO-t nem csinálja meg a vállalkozó, illetve, hogy ezáltal Zugló mentesül a MUNDO járulékos költségeitől. Ilyne költségek egyrészt nincsenek, másrészt ne azért csináljunk villamost, mert egy pláza  építést, egy magánberuházást támogatunk.

Tehát a rövid távú megoldás a buszjáratok optimalizálása, a hosszútávú cél viszont mindenképp a 4-es metró továbbépítése a Bosnyákig kéregvasútként, onnan zárt pályás felszíni vezetéssel Újpalota legvégéig, és ott egy nagy P+R parkoló kialakítása, hogy a ma Zuglón áthaladó agglomerációs ingázók ott tegyék le autóikat.

A zuglói, az Újpalotai és a Kelet-pesti agglomerációs településeknek a 4-es metró továbbépítésérét és az M2 Gödöllői HÉV fejlesztési tervből kihúzott megépítéséért kell lobbiznia, nem egy semmire sem jó, a metrót örökre megakadályozó, sehová sem vezető villamosvonal visszaépítéséért.

A vitában elmondtam a fenti érveket. Azt már hozzá sem tettem, hogy én, ellentétben a legtöbb autóval járó képviselővel, nap mint nap tömegközlekedéssel utazok a Thököly úton, használom a fenti járatokat , sőt még a villamosokhoz is volt szerencsém. Mindezek okán  a következő módosító indítványt adtam be:

Módosító javaslat a Képviselő-testület 2015. május 28. ülésének 123/517/2015 számú előterjesztésének módosítására.

Határozati javaslat:

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete Zugló és a Budapest közlekedési problémáinak hosszú távú megoldásának a 4-es metró LRT vonalkénti továbbépítését tartja, a Bosnyák térig kéregvasútként, onnan Újpalotáig zárt pályás, felszíni vezetéssel. A Thököly úti villamos szakasz megépítése a 4-es metró befejezését beláthatatlan időre megakadályozza, a meglévő metró szakasz kihasználatlanságát, értelmetlenségét tartósítja, a Kelet-Pest és a körülötte lévő agglomeráció közlekedési problémáit nem oldja meg és nem javítja.

A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a kerület közlekedési problémáinak hosszú távú megoldása érdekében 4-es metró továbbépítése, illetve az M2 és a Csömöri HÉV összekötése, és a M1 kisföldalatti meghosszabbítása ügyében folytasson tárgyalásokat Budapest Főváros Önkormányzatával.

A vitában Lévai Sándor  (MSZP)  volt, aki - szintén tömegközlekedéssel járva - szintén kételyeit fogalmazta meg,  azt javasolta, hogy kérdezzük meg a lakosságot, legyen valamiféle közvélemény kutatás, vagy a szokásos Zuglói konzultáció.

Én javasoltam, hogy napoljuk el a döntést pár hónappal, és a közvélemény kutatás eredményének, illetve részletesebb közlekedési hatástanulmányok ismeretében döntsünk. Ezt leszavazták. Az külön vicces volt, amikor páran arra hivatkoztak, hogy a beruházásról már úgyis fővárosi és kormánydöntés van. Meg is jegyeztem, hogy nincs oly rég, amikor a Városliget ügyében nem egy vacak kormányhatározat, hanem egy törvény ellen nyilvánítottuk ki a véleményünket. Végül az eredetit fogadták el:

Határozat Buda és Újpalota közötti villamosközlekedés kiépítéséről szóló nyilatkozat elfogadásáról

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért Buda és Újpalota közötti villamosvonal kiépítésével. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy Buda és Újpalota közötti kötöttpályás közlekedés mielőbbi megvalósítása érdekében folytasson tárgyalásokat Budapest Főváros Önkormányzatával.

Határidő: 2015. december 31.

 Várom a blog olvasóinak véleményét alább a komment formában. Mit gondolnak a villamosról?

3287-9-ix-1977.jpg

A Thököly út néhány helyen annyira szűk, pl. az Amerikai útnál, hogy a járdáról, a forgalmat megállítva kell majd felszállni.

 

 

 

komment

Címkék: 4-es metró 67-es villamos villamos vonal rekonstrukció Thököly út 44-es villamos Zugló közlekedés

Nesze semmi, fogd meg jól!

2015.06.02. 15:14 varnai

A Rákosrendezői kerékpárút megépítése ügyében a legrosszabb félelmeim váltak valóra. Mivel leszavazni kínos lett volna, egy semmire sem kötelező szöveget fogadtak el, az én konkrét útvonal kijelölést, fedezetet és határidőt  indítványozó eredeti határozatom helyett.

Zugló megépíti a BVSC kerítéssel párhuzamos hozzávetőleg 200 méter hosszú kerékpárutat és járda szakaszt. A fasort telepít az út mellé, pótlásként a BVSC területén kivágott fasorokért.

A szükséges fedezetet, 16 millió forintot fele részben a költségvetési tartalékból, fele részt a polgármesteri keretből biztosítja. A fapótlás költségét a BVSC és a környezetvédelmi alap biztosítja.

Az eredeti határozat

A polgármester reggel, miután nem voltam hajlandó visszavonni az előterjesztést, a következő szövegű módosítót nyújtotta be az előterjesztésemhez.

A Képviselőtestület feléri (sic!) a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat Budapest Főváros XIII. kerülettel és a Magyar Államvasúttal annak érdekében, hogy megépülhessen Zuglót Angyalfölddel összekötő kerékpárút. A tárgyalások eredményének nyomán terjessze a Képviselő-testülete elé a megvalósításra és annak fedezetének biztosítására vonatkozó javaslatát.

 Az elfogadott polgármesteri határozat - nesze semmi, fogd meg jól

Ez azért elég soványka, különösen összevetve a "Megépítjük, ha kell akár a saját polgármesteri keretemből is!" demonstráción elhangzott  ígérete tükrében.

Úgy tűnik, a polgármester, vagy a mögötte állók még véletlenül sem akarják, hogy a Civilzugló Egyesület  nevéhez fűződhessen bármi konkrét elfogadott előterjesztés, eredmény, siker, megvalósuló beruházás.

 A jegyző írásos kommentjében azt állította, hogy az építésre kinézett terület nem Zugló tulajdonában van, ezért egyeztetés szükséges. Mint a a főépítési iroda által készített térképen látható, a tervezett út és  járda, ahogy a jelenlegi is, is a BVSC telkén vezetne, mely 2013 óta Zugló önkormányzatának tulajdona, és a kerékpárút is közvetlenül a járda mellett a saját területünkön futna. Jellemzően a BVSC telken épülő létesítményekre, beruházásokra rendszeresen ad a zuglói önkormányzat nagyságrendekkel több pénzt.

kerekparut_3499.jpg

A jegyző szereptévesztésbe is esett, amikor a költségvetési tartalék végességére figyelmeztet. Fura mód ezt eddig semmilyen más a költségvetési tartalékot fedezetül kijelölő, nagyságrendekkel többet elvivő előterjesztésnél (pl. januárban 54 millióért vettünk egy házat, melyről azóta sincs hír) nem tette meg, véleményt alkotni az előterjesztések fontosságáról meg nem az ő hatásköre. Megjegyzendő a döntés pillanatában a költségvetési tartalék soron 100 millió, a polgármesteri keretben eredetileg 50 millió  forint volt.

A vitában egész bizarr érvek elhangzottak. Rozgonyi alpolgármester  - bár kerékpáron az elmúlt öt évben  egyszer sem láttam, de bizonyára jól ismeri a kerékpárosok útvonalait, útvonal választásainak motivációit - azért ellenezte a Zuglóra eső szakasz megépítését, mert szerinte ezzel egy baleseti forrás felé tereljük, csábítjuk a kerékpárosokat. A kijelentés két okból is butaság, egyrészt, mert a kerékpárosok - akár az autósok - arra mennek, amerre dolguk van, ha jó az út, ha rossz, másrészt ezen az elven közel az összes meglévő fővárosi kerékpárutat is azonnal fel kéne törni, hisz mind a semmibe, de leginkább kiemelten balesetveszélyes, nagy forgalmú utakba torkollanak, elég a Thököly úti dirib-darab szakaszokra gondolni.

A legviccesebb az volt, amikor Sokácz Anikó azt kérdezte - miután elmondtam, hogy a MÁV pozitívan áll a rájuk eső rész rendbe tételéhez - ki jogosított fel, arra hogy a MÁV-val tárgyaljak? Tehát szerinte egy képviselő nem egyeztethet, nem érdeklődhet, vagy nem beszélhet semmiféle céggel, hivatallal, stb. egy a kerületi lakosokat érintő ügyben. Megjegyzendő, a polgármester a múlt hét elején tárgyalt a MÁV-val, de minket, az ügyet felvető, a kerékpárutat szorgalmazó, a  demonstrációt szervező, az önkormányzatban képviselettel rendelkező szervezetet nem hívtak meg a tárgyalásra.

Még a végén úgy tűnne, hogy a Civilzugló Egyesületnek köze van az útépítéshez.

Az általam beadott önálló indítványok elgáncsolása, majd saját projektként eladása  sajnos nem új jelenség.  A 2011 áprilisi testületi ülésen a Fidesz leszavazta az Erzsébet királyné útja - Róna utca - Thököly út - Mexikói út által határolt terület korlátozott sebességű övezetté nyílvánítására vonatkozó előterjesztésem finanszírozási részét - így torpedózva meg majd egy évig a megépítést. Majd kisvártatva Kovács Balázs alpolgármester képviselőjelöltként immár mint saját ötlettel kampányolta vele körbe a környéket, nyilatkozott a Zuglói Lapokban.. Nincs új a nap alatt.

Most aztán majd eltárgyalgatnak évekig, végül a módosítót követve a  polgármester saját előterjesztésként nyújtja be a kerékpárút építést. A sajtótájékoztatón, TV stúdiókban is büszkén nyilatkozik majd,  a Civilzugló Egyesületről meg minek is szólna, Városliget ügyben nyilatkozva is rendre elfelejti megemlíteni, hogy az Egyesület már akkor szót emelt a Ligetért, amikor ő még Zuglóról nem is álmodott.

Ha meg nem épül meg az út, akkor lehet a XIII. kerületre, (mi közük is hozzá?) vagy a MÁV-ra mutogatni.

Mennyivel egyszerűbb lett volna megszavazni, milyen pitiáner dolog ez...

Aznap amúgy negyven fölötti napirendi pontot tárgyalunk, köztük megszavaztak egy Zuglónak hosszútávon jelentősen ártó politikai állásfoglalást a Thököly úti sőt a Mexikói úti villamos visszaépítéséről, ellenben elnapolni voltunk kénytelenek a Zugló hosszútávú 2015-2019 gazdasági tervét, amelynek szövegét, ahogy a polgármester jellemezte  "a gólya hozta", (bár az ő aláírása szerepelt alatta) mely  az ominózus pécsi-zuglói költségvetési koncepciót idézve kritikán aluli minőségben volt megírva összeollózva.

A kerékpárút építés elgáncsolása és a fentebb említett két előterjesztés kontrasztja (melyekről egy későbbi blogposztban bővebben írok) jól példázza, hogy a polgármester és a kabinet munkájában - ahogy attól Gergőt az LMP-ből jól ismerve tartottam - Zuglóban a politikai marketing, a kommunikáció, az országos médiajelenlét vált a fő céllá, elnyomva, háttérbe szorítva a gondos hivatali munkát, a kerület hosszútávú intézményi működtetését, a napi ügyes-bajos dolgok felelős vitelét.

 

komment · 1 trackback

Címkék: kerékpárút rákosrendező budapesti kerékpárutak Karácsony Gergely BVSC rákosrendező kerékpárút zuglói képvisel-testület

süti beállítások módosítása