HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Képviselői előterjesztés a Zuglót Angyalfölddel és Óbudával összekötő kerékpárút hiányzó szakaszának és járda megépítésére

2015.05.27. 09:53 varnai

A képviselő-testület csütörtöki rendes ülésen tárgyalja az alábbi, általam előterjesztett indítványt.

Kétségem sincs, hogy minden politikai oldal támogatja, hisz a polgármester -  mint a facebookról tudjuk  - gyakorta bringával jár a hivatalba, és az új ciklus óta csak úgy nyüzsögnek a luxusautók a kerékpárok az önkormányzat udvarán. Fidesz miniszterelnöke meg nyíltan deklarálta hogy ők szeretik a kerékpárt.

fideszbringa.jpg

Fotó: Szalay Zoltán

Attól azonban kicsit tartok, hogy csak a szokásos himihumi elvi állásfoglalás születik. A forrás biztosított, hisz a tavalyi pénzmaradványból 100 millió forint újra rendelkezésre áll a költségvetési tartalék soron, és a polgármester a rendezvényen sok száz bringás előtt ígéretet tett, hogyha máshonnan nem, hát a saját keretéből biztosítja a forrást.

Hogy miről is van szó?  Egy kis háttér és hangulatidéző film a május 9-ei Túr de Rákosrendezőről.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Polgármester

                                                                                                                    Szám: ----------/2015

                                                                                                        

                                                                                                  Nyilvános ülésen tárgyalandó!

 

……… sz. napirend

 

a Képviselő-testület 2015. május 28-ai rendes ülésére

 

Tárgy: Javaslat a Zuglót Angyalfölddel és Óbudával összekötő kerékpárút hiányzó részének és járda megépítésére

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

I. Előzmények

 

A Zugló egyik fő kerékpáros folyosójának egy párszáz méteres része hiányzik, a Rákosrendezőn átvezető hozzávetőleg 400 méteres szakasz. A Róna úton végigvezető kerékpárút keresztezi az M3 autópályát kiér a Szőnyi útig majd hirtelen véget ér, a másik oldalon a Tatai és Szegedi úton is van kerékpárút. A kettő közt sóder, töredezett kockakő van.

 

Az út fele része zuglói önkormányzati tulajdonon át vezet, míg a másik fele a MÁV területén megy keresztül. A kerékpárút a főváros egyik legfrekventáltabb útvonala, napi több ezer közforgalmú kerékpáros jár erre, Óbudától Kőbányáig, Angyalföldtől, Újpestig, míg hétvégén sok ezernyi zuglói és egyéb szabadidő kerékpározó használja. Ezen az úton át lehet megközelíteni a Duna partot, a Római-partot, Szentendrét. a Dunakanyart.

 

Május 9-én a Civilzugló Egyesület kerékpáros felvonulást szervezett az útért, a résztvevők magas száma is az út megépítésének szükségességét mutatja. A helyszínen 400-nál többen írták alá a petíciót.

 

II. Vélemények

 

A kerékpárútszakasz hiánya, a töredezett burkolat számos balesetet okoz nap, mint nap, emellett rengeteg kellemetlenséget okoz az arra járóknak, gyalogosoknak és kerékpárosoknak egyaránt.

 

A területünkön lévő töredezett balesetveszélyes járda az egyetlen gyalogos megközelítési útja a Rákosrendező Vasútállomásnak is.

 

III. Döntési javaslat

1.

Zugló megépíti a BVSC kerítéssel párhuzamos hozzávetőleg 200 méter hosszú kerékpárutat és járda szakaszt. A fasort telepít az út mellé, pótlásként a BVSC területén kivágott fasorokért.

 

A szükséges fedezetet, 16 millió forintot fele részben a költségvetési tartalékból, fele részt a polgármesteri keretből biztosítja. A fapótlás költségét a BVSC és a környezetvédelmi alap biztosítja.

 

Határidő: 2015. december 31.

Felelős: Karácsony Gergely polgármester

 

  • Budapest 2015. május 13.
  • Várnai László képviselő

 rakosrendezo_blog.jpg

1 komment

Címkék: zugló critical mass kerékpárút Rákosrendező civilzugló egyesület egyéni előterjsztés várnai lászló túr de rákosrendező fővárosi kerékpárutak

Fess velünk!

2015.05.13. 17:50 varnai

Fess velünk!

Május 30-31-én a Civilzugló Egyesület kifesti a Mexikói úti aluljárót, és egyben felkérést kaptunk, hogy a bódésor hátoldalát is díszítsük ki. A festésben a Goethe-guerilla programja segít minket.

Gyertek, vegyetek részt e jó hangulatú kerületszépítő, közösségteremtő melóban. A vasárnapi mintafestésre egész kis gyerekeket is örömmel látunk, nagyon szokták élvezni!

Íme a feladat: nagy, de innen szép fáradtan hazamenni!

mexikoi_aluljaro_2425net.jpg

mexikoi_aluljaro_2401net.jpg

mexikoi_aluljaro_2411net.jpg

mexikoi_2426net.jpg

Kérésemre a BKK Közút a múlt héten leaszfaltozta az átjáró járhatatlan töredezett koszát,  és a festés után növényt is telepítenek a boltosok.

 

 

 

 

1 komment

Bicikli VS luxusautók - a zuglói adok-kapok háttere

2015.05.12. 21:58 varnai

Remek kis civakodást láthattunk pár napja az ATV-ben. A zuglóiak  költségvetési tények ismerete nélkül nem,  az átlag nézők meg különösen  nem tudják eldönteni mi az igazság. Ma újabb csörte zajlott: a polgármesteri önfényezésre, miszerint tegnap sikerült biciklivel hivatalba menni, (nagy dolog, én mindennap úgy megyek, bár nekem könnyű, mert én a kerületben lakom) csattanós Fideszes válasz jött, megmutatták a parkoló másik felét is, tele baloldali  nemluxus autókkal.

Úgy tűnik a költséges kiegyezésnek (lásd blog) hamarabb vége lett, mintsem gondoltuk.

Mielőtt a háttérmozgásokra rátérnék, nézzük Papcsák Ferenc állításait sorban.

1. A kasszát 2,5 milliárd többlettel adta át, mára a kerület a működőképesség határához ért.

Az állam az adóbevételeket ciklikusan, negyedévente utalja az önkormányzatoknak.Ekkor több milliárd van a zuglói számlán, (ilyen időpont volt 2014 októbere, ezért volt 2,5 milliárd a számlán) majd 3 hónapig ebből kell min fizetni a havi 400 milliós bérköltséget, az önkormányzati cégek havi működési támogatását, a bejövő intézményi rezsi és a különböző beszerzések számláit. A Papcsák korszakban és előtte is bevett gyakorlat volt, hogy az önkormányzat likviditási problémákat megelőzendő a  800 millió forintos folyószámla hitelkeretünkből fizetünk. A papcsáki gazdálkodásra jellemzően  2013 novemberében 560 milliós működési hiányunk volt, és ezt az adósságot sunyin hozzácsapták az állami adósságátvállaláshoz. Az önkormányzatnak semmiféle tartaléka nem volt az átadás- átvételkor, sőt a 2008-as kötvényből sem maradt semmi, azt a Papcsák ciklusban az utolsó forintig felhasználták,  mondhatni tudatosan kiürítették a kasszát.

A 2015-ös költségvetés szerintem alapjaiban elhibázott, mert népszerűségvásárló pénzosztogatás történik intézményi működés segítése és a felújítások helyett, sőt a kerületi intézményeket valóban a működőképesség szélére sodorja az 5%-os tartalékképzési kötelezettség.  Megjegyzendő. 2012-ben Papcsák 10% megtakarítást írt elő az intézményeknek.

Csakhogy míg én a költségvetést épp ezen okok miatt nem szavaztam meg, addig a Fidesz frakció támogatta. Ráadásul Rozgonyi Zoltán pénzügyi tanácsnokként, most meg alpolgármesterként részt is vett az előkészítésében és most a végrehajtásában. Tehát miről is beszélünk, kritizálják azt a költségvetést, amit megszavaztak, és aminek részt vesznek a végrehajtásában??

Itt lenne az idő a zuglói Fideszben eldönteni, hogy most akkor Karácsonnyal és a baloldallal koalícióban viszik a kerületet vagy ellenzékben vannak?

2 A Zuglói Lapok később jelent meg, nem kaptak bért az ott dolgozók.

Valóban, a lap késett egy hetet, a bércsúszásról nem hallottam, de Zuglói Lapok és média valóban nem működik tökéletesen, hogy  finom legyek. Bár a vezetésben teljes a személycsere és sok az új szerkesztő is, a 160 milliós keret is több mint elég kéne hogy legyen. A lassan képes-bulvár újsággá változó újságot igencsak megviseli, ahogy az MSZP-s és Karácsony rángatják ide-oda a céget, és a szerkesztőséget, felváltva akarják átírni a tartalmat.. Mindennek okán - ha nem is annyira durván mint a Papcsák rezsimben, - de most is a jó öreg aczéli három T szerint megy a szerkesztés.  Az első T a támogatott, a személyi kultusz nem változott  - csak a személyek. Az elmúlt számban három cikkben Tóth Csaba MSZP-s képviselő volt a főszereplő. A Tiltás, problémák eltusolása is szerkesztési alapelv maradt, friss példa, hogy a kerületi szülők ezreinél a biztosítékot joggal kiverő közétkeztetési díjemelésről és káoszról még véletlenül sincs egy sor sem a lapban. Ez persze struccpolitika, hiszen a zuglói szülői levlistákon, a játszótéri padokon másról sincs szó. Mi a Civilzugló a Tűrt, (de rombolandó) kategóriában kerültünk: a két meghirdetett rendezvényünket  eldugták és az időpontokat is "elfelejtették" közölni, az eddigi képviselői előterjesztéseimről egy sor sincs, de fél oldalon írnak a méltatlanságomról. Nem sikerült a kerületi TV ügyét sem rendbe tenni, párhuzamosan megy az önkormányzati pénz nélkül vegetáló  Zugló TV, míg a Zugló Média szerkesztőségében senki által nézve gyártják a Youtube-ra a PR filmeket. A testületi ülések online közvetítése, bár három éve van róla testületi döntés tovább szabotálódik, láthatóan ennek a kerületvezetésnek sem érdeke, hogy a lakosság önállóan alkothasson képet a képviselő-testület működéséről.

3. Sorra vesznek fel MSZP-s, PM-es embereket.

Hát ez bizony igaz. A Cserepesházba palántált torok_datki_1351.jpgTörök Zsolt, dr. Dömény Péter, a nemrég felvett Datki Szabolcs, a hamarosan aljegyzővé váló Imre Gergely ex MSZP-s képviselő,  vagy a PM udvari fotósa, Járdány Bence  betuszkolása a Zuglói Lapokhoz ellentmond a Zugló nem lesz PM-es (MSZP-s) kifizetőhely karácsonyi ígéretének.  Persze ebben az osztozkodásban a Fidesz is megkapta a maga busás koncát, elég csak a Sport Kft élére kinevezett Bátki fideszes exképviselőre, a Lipták villa igazgatójának kinevezett Harrach Péter exképviselőre gondolni. Megjegyzem, Papcsák ugyanezt tette,  a ciklusa elején feketevonatostul érkeztek a debreceni, nyíregyházi legények, cégek... Mazsu Gergely, Siket Tibor, Mező, hogy csak a legnagyobb csibészeket soroljam.

4. Leálltak a fejlesztések.

A fejlesztések a Papcsák ciklusban a 2008-as kötvényből mentek,  nem a folyó költségvetésekből. A kommunális adó visszafizetésébe mind az Erzsébet utalványosztás demagóg programjába a Fidesz és az MSZP együtt sodorta bele a kerületet, és a kerületi Fidesz mindkettőt támogatta, sőt forszírozta. Ne csodálkozzon akkor a zuglói Fidesz elnöke, ha nincs pénz a fejlesztésekre. Sőt a Fidesz a társasház pályázat választási kampányban 700 milliós összegben nyertessé nyilvánított pályázóival még egy pöpec kis költségvetési csapdát is állított az utódjának.

És a háttér

A ciklus elején zuglói Fidesz kiegyezett a toth_feigli_rozgonyi.jpgTóth Csaba által uralt zuglói MSZP-vel, ennek következménye volt a rengeteg bizottság és az elszálló tiszteletdíjak. Hiába, egyszerre két ménest etetni drága mulatság.

Karácsony azt remélte, e zuglói bázison, a kiegyezés  békéjében  építgetheti Zuglót és/vagy  a saját országos karrierjét. Az MSZP-vel való folyamatos küzdelem  (pl. a képen látható Tóth Rozgonyi alkudozás közben  háttal biztosító Feigli Ferenc erőltetése a Városgazdálkodási Zrt-be) után úgy látta, ideje két lábon állnia és veszélyes, kétkulacsos játékba kezdett. Januárban alpolgármesternek javasolta Rozgonyi Fidesz frakcióvezetőt, mely jogos felhördülést okozott az elmúlt négy évet nála jóval közelebbről megélő zuglóiakban.  Az alkut  a kerületi Fideszt vezető Papcsák és az MSZP-t vezető Tóth is ellenezte,  de végül jobb híján tudomásul vették - látszólag. Ezután hónapokig ment a huzavona Rozgonyi hatásköreiről. Karácsony a jövőt is nézve azt üzente Tóthnak, ha tovább erőlteted az akaratod, az embereid, tudok én testületi többséget biztosítani az MSZP nélkül is. Tudott is.  Igaz , ez a lépés az őt a polgármesteri székbe juttató baloldali szavazók elárulása volt, de Gergő reálpolitikus. Az alku részeként szavazták meg a fideszesek költségvetést, és volt egy hallgatólagos megegyezés is:  ha ti nem köttök bele mindenbe, amit elbaltázunk, akkor mi sem feszegetjük az elmúltnégyévet - pedig bőven lenne mit. Nem véletlenül nem tett Karácsony eddig egyetlen papcsáki-rozgonyi disznóság ügyében sem feljelentést.

Most ezt az alkut rúgta fel Papcsák, aki egyrészt máig  a vereségért törleszt, másrészt ingó választókerületi elnöki székéért, újraválasztásáért harcol. Meg akarja mutatni, ki az úr a háznál, ugyanis a két vereség után a zuglói Fidesz megunta áldásos és autokratikus tevékenységét, és új elnököt akarnak. Megértem, a zuglóiaknál csak  zuglói Fideszesek utálják őt jobban.

Papcsák támadására reagálva Karácsony egyből megeresztett egy feljelentéssel fenyegetést... most már  - így fél év után -  muszáj is lesz megtennie, és feljelentenie az egyik alpolgármesterét. Szép lesz. De hát hogy is van ez, ha bántotok tudok a bűnügyről, ha békén hagytok, akkor meg nem?

Mint ahogy Rozgonyi alpolgármesterré választásakor január végén megjósoltam, egy fenékkel két lovat megülni sokáig nem lehet.

4 komment

Címkék: Zugló Karácsony Gergely Papcsák Ferenc Rozgonyi Zoltán Tóth Csaba Zuglói Média

Gödör lehet, tábla nem!

2015.05.08. 14:17 varnai

Meghökkenve láttuk, hogy a holnapi demonstráció előkészítéseként tegnap éjjel a méteres koszba, gazba kitett udvariasan kérő táblánkat a MÁV Esztergomból (!) fölvezényelt gyorsreagálású brigádja ma délelőtt már le is szerelte. Annyira jó lenne ha a MÁV a Rákosrendező kátyúit, gödreit is ilyen gyorsan javítaná, vagy legalább a "tíz percen túl is zárva tartható" sorompónak a felnyitásában sikerülne közel hasonló reakcióidőt elérniük.

rakosrendezo_mav_tableltakaritas.jpg

Esztergomból autóztak idáig, hogy sürgősséggel leszereljék. Holnap erre a táblára kerülnek a kerékpárutat kérők aláírásai.

Holnap az alábbi petíciót fogjuk átadni a MÁV-nak és a zuglói önkormányzatnak:

Tisztelt Zuglói Önkormányzat, Tisztelt Magyar Államvasutak!

A fővárosi kerékpáros közlekedés egyik főútvonala a Rákosrendezőt keresztező, Kelet-Pestet, Kőbányát, Zuglót  Észak-Pesttel, Angyalfölddel, Újpesttel és Észak-Budával összekötő kerékpárút. Ennek a frekventált kerékpáros folyosónak a közepén helyezkedik el a Rákosrendező. A forgalomszámlálások szerint ez a főváros harmadik legforgalmasabb kerékpárútja, ezrével használják a napi szinten kerékpározók és a szabadidő bringások is.

A kerékpárút egy kis része évtizedek óta hiányzik. A Teleki Blanka út útburkolata, a kockaköves, töredezett felület és a sorompók közti MÁV terület vágányok közti része alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Ez a párszáz méter folyamatos kellemetlenséget, és számos balesetet okoz az arra napi szinten járó sok ezer kerékpárosnak. Az út annyira rossz, hogy sokan inkább jelentős kerülőutat választanak, csakhogy elkerüljék.

Hogy a lehetetlen állapotokra felhívjuk a figyelmet bringás felvonulást szerveztünk.

Arra kérjük Zugló Önkormányzatát, hogy építse meg a területén a hiányzó hozzávetőleg 300 méteres kerékpárutat és mellesleg tegye rendbe a szintén balesetveszélyes járdát is.

Arra kérjük a MÁV-ot, hogy a területén építsen ki rendes, aszfaltozott kerékpárutat és vele párhuzamosan futó járdát is tegyék rendbe. Kérjük, biztosítsák a síneken a gyors, biztonságos és balesetmentes átkelés lehetőségét. Kérjük, tekintsék át a sorompó leeresztésének gyakorlatát, mert az sokszor a szükségesnél jóval hosszabb ideig van lezárva.

Gyors cselekvésüket remélve,

 

Tisztelettel,

 

Budapest kerékpárosai

a Civilzugló Egyesület szervezésében

 

Szólj hozzá!

Bringázz velünk!

2015.05.07. 13:45 varnai

Már csak kettőt kell aludni, és megtudhatod milyen zongora kísérettel bringázni a lezárt Nagy Lajos király útján!

Találkozó szombaton 15 órakor az Örs vezér téren.

A Rákosrendező sorompóit épségben elérők a Túr d' Rákosrendező kupával  a kezükben a dobogó legfelső fokára állhatnak és mi fotón örökítjük meg a ritka pillanatot. Gyertek, legyünk sokan!

 

Patro -reklámfilmünk készítője -  jó pár éve már tökéletesen összefoglalta miért jó Budapesten bringázni. Azóta sem sok minden változott, de mi ezen vagyunk.

A fenti film összes katasztrófája tömörítve megtekinthető a Rákosrendezőn.

Elképesztő kihívás embernek-bicajnak átkelni biciklivel a Rákosrendezőn, a töredezett macskaköveken, gödrökön, síneken át, pedig a forgalomszámlálási adatok szerint ez Budapest harmadik legforgalmasabb kerékpáros ösvénye. Összeköti Kőbányát, Zuglót Újpesttel, Angyalfölddel, Óbudával - napi ezer bringás kell itt át.

A Civilzugló Egyesület ezért május 9-én szombaton bringás felvonulást szervez keresztül Zuglón. Mutassuk meg, hogy milyen sokan használjuk ezt az útvonalat, és mennyien szeretnénk általában véve biztonságos, kulturált bringaútakat Zuglóban, és mindenütt a fővárosban!

Az Örs vezér téren találkozunk 15:00-kor, zenés felvezetéssel végigtekerünk a lezárt Nagy Lajos király útján - ahol szintén szükség lenne a kerékpárútra, - útba ejtjük a Zuglói Polgármesteri Hivatalt, ahol átadjuk a kerékpárutat szorgalmazó levelünket. Keresztülzötykölődünk Rákosrendezőn, hasonló petíciót adunk át a MÁV képviselőinek. A Rákosrendezőn  jelképesen egy kitört küllőjű kerékpárt helyezünk el, és mindenkiről, aki teljesítette ezt a nyaktörő Túr d' Rákosrendezőt, emlékfotót készítünk.

Várunk minden bringást, zuglóit és nem zuglóit, hétvégit és profit, családokat és egyedül brigázót erre pár kilométeres zuglói lokálpatrióta túrára!

2 komment

Címkék: kerékpárút MÁV Rákosrendező

süti beállítások módosítása